Räätälöity puusepän hylly polkuhintaan

Rakenna vain muutamasta vanerilevystä tyylikäs hylly. Sekä sahan että yläjyrsimen kanssa pitää olla tarkka. Tarkkuus on välttämätöntä, jotta liitoksista tulee täydellisiä. Vastapainoksi saat yksilöllisen huonekalun, jonka voit muokata täysin omaan kotiisi sopivaksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
250 euroa

Johdanto

Jos olohuoneeseen, keittiöön tai lastenhuoneeseen on hankala löytää sopivaa hyllyä, niin jäljelle jää vain yksi vaihtoehto: Rakenna oma! Osta vain 18 millin ja 9 millin vaneria, hieman puuliimaa ja ruuveja, niin sinulla on kaikki tarpeellinen.

Sahaamme hyllyjen urat upotussahalla ja jyrsimme loput pois. Se tekee reunoista veitsenterävät ja liitoksista tiiviit.

Tee kaikki mittaukset tarkasti ja sahaa huolellisesti. Kunhan se onnistuu, voit rakentaa kotiisi räätälöidyn hyllyn murto-osalla kalustepuusepän pyytämästä hinnasta.

Näissä rakennusohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Rakennuspiirustukset
 • Materiaalilista
 • Video

Ohjeet

01
Veitsenterävät sahaukset 4 Vaihe

Pidä kieli keskellä suuta, kun sahaat vanerilevyjä. Ohjainkiskosta on onneksi apua.

Joskus kiskon reunan ja sahanterän todellisen osumakohdan välillä on parin millimetrin heitto. Se ei kuulosta paljolta, mutta pienikin ero tekee hyllyn liitoksista epätarkkoja.

Kokeile siksi sahaa ja kiskoa johonkin koepalaseen ennen kuin aloitat.

1

Tee merkinnät huolellisesti ja sahaa laidat (A ja B), yläosa (C) ja hyllytasot (D, E ja F) upotussahan ja ohjainkiskon avulla. Kisko on ratkaisevan tärkeä, kun halutaan tehdä tarkkoja leikkauksia.

2

Merkitse hyllyjen paikat laitaan (A). Säädä upotussaha 9 millin leikkuusyvyyteen ja tee kaksi uraa, joihin hyllytason reunat asetetaan. Älä sahaa koko matkalta, sillä viimeiset 3 senttiä hyllykön etureunassa pitää jättää ehyeksi.

3

Tee sama uudelleen ja sahaa kaksi seuraavaa uraa hyllyille. Tarkista aina uudelleen, että ohjainkisko on oikeassa asennossa.

4

Käytä vähintään 48-hampaista sahanterää. Mitä enemmän sahanterässä on hampaita, sitä siistimpi sahausjäljestä tulee. Jos terä on liian karkea, sahausjälki pirstoutuu. Jos taas hammastus on liian hienoa, sahanpurua kertyy terän hampaiden väliin, jolloin terä kuumenee ja tavallaan polttaa puuta.

02
Käytä jyrsintä oikein 13 Vaihe

Akkukäyttöinen reunajyrsin sopii täydellisesti tähän projektiin. Sitä täytyy kuitenkin osata käyttää oikein.

Jyrsiessä voi sattua virheitä, käytätpä sitten reunajyrsintä tai yläjyrsintä. Käytä hyllytason sahausuran vieressä apuna suoraa lautaa, vesivaakaa tai vastaavaa, jotta jyrsin ei luiskahtaisi ja rikkoisi vaneria. Lauta tai vesivaaka kiinnitetään parilla puristimella hyllytason uran reunaan.

1

Kiinnitä suora lauta tai vesivaaka laitakappaleeseen (A) ja käytä sitä reunajyrsimen ohjaimena. Reunajyrsin on säädettävä samaan syvyyteen kuin upotussaha - tässä tapauksessa 9 milliin.

2

Koko uran on oltava ehdottomasti veitsenterävä, jotta hyllyn saa asetettua pulmitta paikalleen.

3

Poista loput vanerista hyllyn uran päädyistä terävällä taltalla.

4

Paina vanerilevyn pala hyllyn uraan ja tarkista, että se sopii paikalleen. Työstä uraa vielä koko mitalta taltalla, jotta saat poistettua pienet lohkeamat ja muut rosot.

5

Toinen laita (A) on valmis. Se näyttää yksinkertaiselta, mutta urien on oltava tarkkoja. Sitten tehdään vastakkainen laita, ja urien on tietenkin oltava yhtä tarkkoja.

6

Aseta valmis laita (A) toista laitaa (B) vasten ja merkitse hyllyn urien paikat. Siten varmistetaan, että urat ovat täsmälleen vastakkain.

7

Sahaa pienet lovet kahteen hyllyn kulmaan niin, että hyllyjen (D, E ja F) etureuna on linjassa laitojen (A ja B) kanssa. Vannesaha on tässä kätevä. Voit käyttää myös pistosahaa tai hienohampaista käsisahaa.

8

Levitä hyllyjen uriin puuliimaa ja paina hyllyt paikoilleen. Hyllyjen (D, E ja F) sekä laitojen (A ja B) etureunojen on osuttava samalle tasolle.

9

Kokoa loput hyllyköstä samalla tavalla. Pidä kokonaisuus koossa parilla pitkällä puristimella, jotta vaneri ei väänny.

10

Jyrsi tilaa takalevylle. Jyrsimme 9 milliä syvän uran hyllyn takareunaan, jotta takalevylle saataisiin tilaa.

11

Kiinnitä takalevy (H) 3,5 x 30 millin ruuveilla. Muista mitata huolellisesti, jotta kaikki ruuvit osuvat hyllytasojen kohdalle.

12

Ylälevyyn (C) tehdään lovi, joka varmistaa siistin ja vahvan liitoksen. Loven mitat ovat 9 x 18 milliä. Sahaa upotussahalla pitkittäisleikkaus ylälevyn alapinnalle ja jyrsi vaneria pois - aivan kuten hyllyjen uria tehdessä.

13

Her ses det færdige resultat, der blot skal males.

Materiaalit

Laidat, hyllytasot ja ylälevy:

 • 18 mm vaneri, 122 x 244 cm

Takalevy:

 • 9 mm vaneri, 122 x 244 cm

Muut:

 • 3,5 x 30 mm puuruuveja
 • Puuliimaa

Erikoistyökalut

 • Upotussaha ohjainkiskolla
 • Reunajyrsin tai yläjyrsin

Vie aikaa

Yhden viikonlopun.

Hinta

Noin 250 euroa.

Vaikeusaste

Rakenne on yksinkertainen, mutta mitatessa ja upotussahalla sahatessa täytyy olla millimetrintarkka.

Piirustus

Multimedia

Video

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

Levitä liima pensselillä

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Kirjahyllyt