Puulokero kevytbetonista

Siporex-levyt ovat helppo rakennusmateriaali myös vasta-alkajalle. Tässä tehdään kaunis ja kätevä polttopuulokero. Tehtävä antaa tuntumaa, millaista näistä kätevistä levyistä on rakentaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
80 euroa

Siporex-laatoista on helppo rakentaa. Laatat sietävät sekä kosteutta että lämpöä.

Johdanto

Levyt eivät ole mikään uusi keksintö, mutta ne ovat edelleen hyvin käteviä. Kyse on siis kevytbetonilevyistä, tai siporex-levyistä, kuten niitä useimmiten kutsutaan. Levyt ovat erittäin vankkoja mutta kuitenkin kevyitä, ja niitä voi sahata vanhalla käsisahalla tai harkkosahalla. Levyt kestävät vettä ja lämpöä, joten niitä voi hyödyntää märkä-tiloissa tai kuten esimerkkikohteessa, uunin vierustalla.

Levyjen ainoa heikko kohta on niiden reunat, jotka eivät kestä kovin montaa iskua. Tämän vuoksi reunat suojataan teräsprofiileilla, jotka tasoitetaan ja maalataan piiloon.

Ohjeet

01
Mittaa ja sovita 5 Vaihe

Aloita tekemällä työpiirustus. Se voi olla yksinkertainen luonnos tai tietokoneella tehty malli, oman tyylin ja tarvikkeiden mukaan. Tärkeintä on, että tekeillä olevasta työstä saa kokonaiskuvan.

Tarkista, että lattia on jokseenkin suora kohdasta, johon ensimmäiset levyt on tarkoitus asentaa. 3-4 mm:n eron voi myöhemmin oikaista laastilla, mutta jos lattia on kovin vino, levyjen alareunat on syytä leikata niin, että ylä-reuna asettuu suoraan. Levyt voi leikata vanhalla käsisahalla tai harkkosahalla.

Esimerkissä levyt kiinnitetään sei-nään tavallisilla rakennuskulmilla. Myös erityisiä jousitettuja heloja voi käyttää.

1

Tarkista sijainti. Onko alusta tasai-nen ja suora? Pitääkö levyjä sovittaa putkien läpivientien tai jonkin muun esteen takia? Perehdy rakennuspaikkaan.

2

Merkitse kohdat, jotka on leikattava auki. Tässä joudutaan tekemään tilaa vesiputkille.

VINKKI: Pienistä lattian epätasaisuuksista ei tarvitse välittää. Ne voidaan oikaista myö-hemmin, kun levyt kiinnitetään laastilla.

3

Leikkaa aukko tarpeeksi isoksi. Esimerkissä lokeron takana on hyvin tilaa, eikä kohtaa näe, joten putkille voidaan jättää vähän enemmänkin tilaa. Se helpottaa myös työn jatkamista.

4

Tarkista, että levyt ovat vaate-rissa molemmilta sivuilta. Jos alusta on hieman epätasainen, levyt tuskin ovat täysin samassa tasossa. Muutaman millimetrin erot voi oikoa myöhemmin. Jos eroa on enemmän, levyjä pitää sahata.

5

Ruuvaa jokaiseen levyyn kulmarauta. Aseta levyt pystyyn ja tee sei-nään merkki poraamista ja tulppaa varten.

TÄRKEÄÄ! Kun levyjen alle laitetaan laastia, kulmarauta asettuu ylemmäksi.

02
Kiinnitä levyt 3 Vaihe

1

Sekoita laasti. Noudata pakkauksen ohjeita. Sekoita huolellisesti riittävän pitkään, mieluiten tehokkaaseen pora-koneeseen kiinnitetyllä vispilällä. Koostu-muksen pitää olla kuin ohutta puuroa.

2

Levitä laastia lattialle asetettavan levyn alle. Kuvassa laastikerroksesta tehdään tavallista paksumpi, jotta lattian epätasaisuudet saadaan tasoitettua.

VINKKI: Mitä vähemmän laastia lattialle leviää, sitä helpompi lattia on puhdistaa.

3

Tarkista, että levyt ovat vaate-rissa. Tarkista molemmat levyt erikseen ja kertaalleen vielä poikittain, jotta voit olla varma, että ne ovat samalla korkeudella. Anna laastin kuivua seuraa-vaan päivään, ennen kuin jatkat työtä.

03
Rakenna lokerikko 5 Vaihe

Levyistä rakentaminen on kuin legoista rakentamista. Rakentamiseen käytettä-vät palat pitää vain itse muotoilla, ja aluksi on valittava levyjen paksuus. Siporex-levyjä myydään 68, 88 ja 100 mm:n paksuisina.

Levyjen koon ja muodon voi siis valita itse vapaasti. Levyn voi sahata vaikka kaarevaan muotoon, jos niin haluaa.

Esimerkissä hyllyjen (C ja D) leveydeksi halutaan 600 mm. Laatat, joista rakennetaan, ovat mitoiltaan 400 x 600 mm, joten hyllyt koostetaan kahdesta kappaleesta: yksi 400 mm (C) ja yksi 200 mm (D). Näin helppoa se on.

1

Sahaa levyt. Sahaa varovasti, jotta ne eivät halkea. Tässä on käytössä oikea karkeahampainen harkkosaha.

2

Sivele levyn reunaan liimaa. Erikoislaastikauhassa on hampaat, jotka jakavat laastin tasaisesti. Kostuta ensin molemmat pinnat

VINKKI: Pidä kauhan alla ämpäriä, sillä työn aikana kauhasta putoaa aina laastia.

3

Aseta sivut (B) sivujen (A) päälle. Varmista, että ne tulevat suoraan, myötäilevät tarkasti alemman levyn reunoja, ja seisovat vakaasti. Pidä pieni tauko sillä aikaa, kun laasti kuivuu.

Jos rakenne vaikuttaa huteralta, voi myös ylemmät levyt kiinnittää kulmaraudoilla.

4

Rakenna lokerikko valmiiksi. Hyl-lyt (C ja D) pystylevyjen päälle ja kaksi pientä levykappaletta (E) ylimmäksi. Täytä saumat laastilla, jotta niistä tulee vahvat.

5

Kevytbetoniraspilla voi kaapia pinnan, ennen kuin sen tasoittaa ja maalaa. Raspi ottaa hyvin kiinni ja sopii mainiosti kahden levyn välistä pursuavan laastin tasoittamiseen, tai saumaan, josta ei tullut aivan täydellistä, ja muihin epätasai-suuksiin. Poista pöly ennen maalaamista.

04
Viimeistely 4 Vaihe

Levyjen reunat ovat erityisen hauraat. Jos ne jättää niikseen, niistä irtoaa ajan myötä paloja, mikä varmasti harmittaa. Onneksi tämän voi estää etukäteen.

Alunperin kipsilevyjä varten kehite-tyt kulmaprofiilit voi ruuvata suoraan levyihin suojaamaan niitä iskuilta.

Kun profiilit on kiinnitetty, ne tasoite-taan hiekkatasoitteella. Näin saadaan samalla silotettua liitosten urat. Lopuksi kaikki pinnat voidaan maalata tavallisella seinämaalilla tai silikaattimaalilla, joka on hieman mattamaisempi ja tekee pinnasta rapatun näköisen.

1

Asenna kulmaprofiilit. Kiinnitä ne pienillä ruuveilla, esim. 3 x 30 mm lastulevyruuveilla, joissa on tasakanta ja kierteet koko ruuvin pituudelta. Ruuvaa hitaasti, niin ruuvi tarttuu paremmin kevytbetoniin.

2

Hio. Jotta lopputulos olisi mahdollisimman siisti, kun ryhtyy maalaamaan, liitokset kannattaa hioa kevyesti raspilla tai karkealla hioma-paperilla. Imuroi pinnat lopuksi.

3

Nyt voit tasoittaa. Käytä tavallista hiekkatasoitetta, ja silota kaikki saumojen, epätasaisuuksien ja kulma-profiilien urat. Anna pinnan kuivua ja tasoita toisen kerran, jos haluat pintarakenteesta oheisen kuvan kaltaisen.

4

Maalaa koko lokerikko. Voit käyttää tavallista seinämaalia tai hieman kalliimpaa silikaattimaalia, joka tekee pinnasta mattamaisemman ja hieman enemmän rapatun näköisen.

Materiaalit

68 mm:n siporex-laattoja

 • 2 sivua (A) á 40 x 60 cm
 • 2 sivua (B) á 33 x 60 cm
 • 1 hyllytaso (C), 40 x 45 cm
 • 1 hyllytaso (D), 20 x 45 cm
 • 2 sivua (E) á 20 x 60 cm

Lisäksi:

 • Harkkolaastia
 • Kulmaprof ileja
 • 3 x 30 mm lastulevyruuveja
 • Rakennuskulmia
 • Hiekkatasoitetta
 • Maalia
 • Liimapuulevy

Erikoistyökalut

 • Porakoneen vispilä
 • Laastikauha
 • Lasta
 • Raspi

Vie aikaa

3-4 tuntia työtä jakaantuen parille päivälle, jotta liima ehtii välillä kovettua.

Hinta

Noin 80 € ilman liimapuulevyä.

Vaikeusaste

Hyvä aloittelijan projekti, joka sopii useimmille nikkareille.

Piirustus

Levyt kantavat

Hyllytaso (C) lepää alempien levyjen (A ja B) päällä. Tämä vankentaa rakennetta, mutta edellyttää myös levyjen (B) sahaamista ja hyllyjen (C ja D) sovitta-mista levyjen väliin. Hyllytaso koostuu kahdesta kappaleesta, jotta siitä saa-daan riittävän syvä (40 + 20 cm).

Levyt kantavat

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.