Rakenna hylly mittojen mukaan

Vinolle seinälle on vaikea löytää sopivaa valmiskaluisteta. Näytämme, miten rakennat sopivan levyisen ja korkuisen hyllyn.

Ensin on laskettava, kuinka monta ja minkä kokoisia levyjä tarvitset juuri omaan hyllyysi. Tässä vaiheessa on hyvä ensin piirtää koko hylly paperille. Piirros on hyvänä apuna myös siinä vaiheessa, kun liität levynpalasia yhteen. Hyllykköön tulee kahden ja kolmen levyn kerroksia. Eri paksuuksia yhdistellään niin, että hyllykön elementit ovat lopulta saman paksuisia, tässä tapauksessa 32 mm. Kun eri kerrokset ovat limittäin tukemassa toisiaan, hyllykkö pysyy koossa itsestään, eikä erillisiä liitoksia tarvita lainkaan. Voit muuttaa mitat omiin tarpeisiisi sopiviksi, mutta muista otaa suunnittelussa huomioon mdf-levyn eri paksuudet – tässä tapauksessa ne ovat 10, 12 ja 16 mm.

Huomaa, että puuseppä sahaa pitkät kappaleet sirkkelillä, vaikka se ei ulotukaan koko levyn leveydelle. Ensin sahataan toinen puoli, sitten levy käännetään ja sahataan vastakkainen puoli.Lyhyet palat on helppo ja nopea sahata pöytäsahalla. Nyt levynpalaset kootaan siellä, mihin hylly on tarkoitettu. Tämä vanha lipasto saa luovuttaa paikkansa uudelle hyllykölle.

Kokoamiseen tarvitaan vain puusepänliimaa ja naulapyssyä. Levyt naulataan yhteen 20 ja 35 mm:n uppokantanauloilla, jotta se pysyy koossa liiman kuivumisen ajan. Jos sinulla ei ole naulapyssyä, voit hakata pienet uppokantanaulat paikalleen vasaralla, mutta naulapyssyllä se sujuu paljon joutuisammin, ja sellaisen voi tarvittaessa vaikka vuokrata.

LUE LISÄÄ: MDF-levy

Saatavana on myös sähköllä toimivia naulapyssyjä, joten kompressoria ei välttämättä tarvita.Levitä aluksi pohjalevyyn liimaa. Kiinnitä pisin pystylevy pohjalevyyn suorassa kulmassa. Kiinnitä ne kahdella kolmella 35 mm:n naulalla. Kiinnitä sitten toinen pystylevy samalla tavalla liimalla ja nauloilla.

Ota sitten lyhyempi, 12 mm:n sivulevy. Tarkista vielä, että se on varmasti 16 mm lyhyempi kuin uloin sivulevy. Levitä siihen reilusti liimaa aaltomaisin liikkein. Levitä liimaa myös pohja- ja sivukappaleen reunaan. Aseta levy paikalleen ja kiinnitä 20 mm:n nauloilla.Iske ylös kaksi naulaa ja alas kolme.

Kiinnitä toinen sivukappale samalla tavalla. Se kannattaa kiristää puristimella, niin se pysyy varmasti liukumatta paikallaan. Kiinnitä vielä parilla naulalla, niin se levy pysyy paikallaan liiman kuivumisen ajan. Nyt on aika kiinnittää päällilevy. Levitä kunnolla liimaa sekä sivuille että alas.

Pane päällilevy paikalleen ja kiinnitä 35 mm:n nauloilla kummaltakin puolelta. Hyllykön kehys on nyt valmis ja voit aloittaa palapelin rakentamisen. Ensin pieni pohjapala paikalleen. Sitten keskipala, jolla hyllykkö jaetaan kahteen osaan. Ja vielä pieni pohjapala.

Kun olet varmistanut, että nämä kolme levyä kuuluvat juuri tällä tavalla yhteen, ota ne vielä pois. Levitä liimaa sille alueelle, jolle ensimmäinen levy tulee. Pane levy paikalleen ja tarkista, että se on täsmälleen ulkoreunan tasalla. Pursota levyyn liimaa. Aseta osa pohjalevylle ja paina paikalleen.

Kiinnitä toinen pohjapala samoin. Lyö viimeinen pala paikalleen ja muista aina käyttää lyöntipalaa, jotta mdf-levyyn ei tule jälkiä. Nyt on aika liimata ja naulata 4 alinta sivulevyä. Ne ovat hyllyjen kannatuslevyjä. Ensimmäiset hyllyt pannaan paikalleen ja naulataan kiinni.

Niiden päälle pannaan vielä toinen, joka liimataan kiinni alempaan levyyn. Ja jälleen pari naulaa. Nyt viimeiset sivulevyt pannaan paikalleen ja kiinnitetään. Hyllykkö on valmis. Jos haluat reunoista oikein kauniit, hio niitä vielä tasohiomakoneella. Hyllykön voi tietenkin lakata tai maalata mieleisensä väriseksi. Tämän kokoisen hyllykön kustannukset ovat noin 80 euroa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kirjahyllyt