Turha kolo nätisti piiloon

Kaapin ja katon väliin jäävän turhan tilan voi peittää helposti ja nopeasti parilla levykappaleella. Pieni korjaus tuo ryhtiä koko huoneeseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
15 euroa

Johdanto

Vinokaton ja korkean kaapin väliin jäävä tyhjä tila voi näyttää rumalta ja epäsiistiltä. Kapea, katonrajaan ”unohtunut” turha kolo näyttää siltä kuin huoneen sisustus olisi jäänyt hieman puolitiehen. Koloon voi toki säilöä papereita ja pienempiä tavaroita, mutta sitä katuu yleensä jo paljon ennen kuin kolo alkaa täyttyä harmaasta pölystä ja taidokkaista hämähäkinverkoista.

Onneksi huolitellun ilmeen palauttaminen ei vaadi juuri muuta kuin hieman puutavaraa, ruuveja, maalia ja viitse-liäisyyttä. Annamme lisäksi vinkkejä, joilla levyt saa kätevästi koottua ja siististi kiinnitettyä paikoilleen.

Ohjeet

01
Kolo umpeen 8 Vaihe

1

Mittaa monesta eri kohdasta kaapin ja vinokaton väliin jäävä tyhjä tila, jonka haluat pistää umpeen. Selviät nivelmitalla ja suorakulmalla, mutta myös säätökulmain on kätevä, sillä sen avulla mitatun kulman voi lukita.

2

Piirrä kolon kolme sivua mdf-levylle (16 mm tai paksumpi). Jos levy on liian ohut, sivuja on hieman hankalampi koota. Etulevy sahataan täyteen mittaan, sivulevyt tukeutuvat etulevyn takareunaan.

3

Esiporaa reiät levyjen kokoamista varten ja tee upotukset ruuvin kannoille. Mdf-levyn pinta on huomatta-vasti kovempi kuin levyn sisäosa eivätkä ruuvin kierteet pysty vetämään ruuvin-kantaa pinnan läpi ilman apua.

4

Etu- ja sivulevyt ruuvataan yhteen ja ruuvien kannat upotetaan pinnan sisään. Pohjamaalaa kehikko, tasoita ruuvi- ja liitoskohdat, hio tasoitemassa sileäksi ja maalaa kahdesti pintamaalilla.

5

Liimaa kaapin päälle lista, jonka etäisyys kaapinreunasta vastaa kehikko-levyn paksuutta. Liiman käytöllä vältetään se, että ruuvinkannat näkyvät aivan kaapin etuosassa. Liima kuivuu sillä välin kun kehikon maali kuivuu.

6

Kehikon sisäreunoihin kiinnitetään ruuveilla listat. Niiden avulla kehikko voidaan kiinnittää alapuolelta kaapin sisältä. Kehikon sivuihin ei voi ruuvata suoraan, sillä ne sijoittuvat tarkasti kaapin sivujen päälle.

7

Työnnä kehikko paikalleen. Jos mitat ovat oikein, kehikko istuu täydelli-sesti. Jos sivut kallistuvat hieman ulospäin, voit painaa ne kiinnitetttäessä suoraan. Jos ne kallistuvat sisäänpäin, ota kehikko alas ja laita sen sisään lista, joka levittää levyjä.

8

Kehikko kiinnitetään alapuolelta kaapin sisältä. Ruuvaa listoihin, jotka on kiinnitetty kehikon sivulevyihin. Esi-poraa ja upota ruuvinkannat. Etulevyn voi tarvittaessa kiinnittää listaan kaapin päältä ja maalata vielä kertaalleen.

Video

VINKIT: Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

Video

VINKIT: Estä nukan irtoaminen telasta

Video

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …