Täysinoppinut kaapintekijä

Kun olet rakentanut tämän punaisen kaapin, pystyt valmistamaan lähes minkä tahansa kaapin tai hyllykön. Huonekalujen rakentaminen on hieman kuin ruuanlaittoa: kun on ensin oppinut perusasiat, reseptiä voi sen jälkeen muunnella rajattomasti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
90 euroa

Tämä punainen kaappi on jo itsessään hieno. Kun noudatat mielikuvitustasi, voit raken taa monenlaisia vastaavan tyylisiä kaappeja erilaisiin tarpeisiin.

Johdanto

Punaisten kaapinovien salaisuutena on tekniikka, jota hyödyntämällä rakennat kaapin yhtä helposti kuin nikkarimme tässä.

Tekniikka perustuu osittain tietoon eli neuvoihin ja ohjeisiin, joita nikkari noudattaa kaappia rakentaessaan. Toisaalta tekniikka perustuu työkaluihin – erityisesti lamellijyrsimeen. Se on upea työkalu, jolla kaapinteko on kuin leikkiä. Aikaisemmin kone oli vain ammattipuuseppien käytössä, mutta nykyään kuka tahansa voi hankkia 50–80 euron koneen, jolla pystyy jyrsimään lamelleille urat. Kun olet päässyt koneen kanssa sinuksi, työstät tämän kaapin kahdeksan liitos ta puolessa tunnissa – ja huomattavasti helpommin kuin pyöreitä puutap peja tai hankalia liitoksia käyttäen.

Kun osaat valmistaa kaapiston, voit rakentaa helposti miten mielikuvituksellisia hyllykköjä tai kaappeja tahansa, maalata ne haluamallasi värillä, ripustaa ne seinälle tai asettaa ne lattialle sokkelin päälle – tai varustaa kaapistot vaikka pyörillä.

Työ on kuin ruuanlaittoa. Tarvitset vain reseptin: sekoita perusainekset, jotka esittelemme tässä, ja lisää sitten peiliovet ja ripustus, jotka työstät lamellijyrsintä apuna käyttäen.

Ohjeet

01
Kaapin osat 5 Vaihe

1

Merkitse kaikki osat tarkasti nimel-lä ja nuolella, joka kertoo, kumpi puoli tulee ylöspäin. Tarkat mitat ja kulmat ovat ratkaisevan tärkeitä. Jos sinulla ei ole hyvää pöytäpyö rö sahaa tai upotussahaa (+ kis ko), voit leikkauttaa levyt valmiiksi liikkeessä.

2

Merkitse päälli- ja pohjalevyihin (A), mihin pystykappaleet tulevat. Aseta päällilevy pohjalevyn päälle ja vedä viivat etureunaan 1,9:n, 46:n ja 47,9 cm:n kohdille - ensin vasemmalta ja sitten oikealta. Siirrä merkit päällä olevien levyjen sisäpintoihin.

3

Jyrsi pystylevyihin (C) urat lamelleille. Aseta levy (C) pohjan (A) päälle sille kohdalle viivaa, josta levy kipataan ylös. Kiinnitä se ruuvipuristimilla. Aseta koneeseen pohjalevy ja jyrsi levyyn kolme uraa: ylös, alas ja keskelle levypintaa.

4

Pohjalevyyn (A) jyrsitään vastaavat lovet levyjä siirtämättä. Kone kään-ne tään pystyyn, pohjaa painetaan sivukap-pa letta vasten ja jyrsinlevy painetaan alas sivukappaleen lovien kohdalta. Lovet sijaitsevat nyt yhtä kaukana merkkiviivasta.

5

Taustalevyyn (D) jyrsitään huul-los (5 x 10 mm) pohja- (A) ja päällilevyä (A) ja päätyjä (B) varten. Tästä selviää nopeasti yläjyrsimen uraterällä - 30 €:n yläjyrsi mellä pärjää hyvin. Huullos päättyy päälli- ja pohjalevyissä 5 mm ennen reunaa.

02
Peiliovet 3 Vaihe

1

Myös peiliovet kootaan lamelleilla. Jotta pystyisit jyrsimään urat lamelli lius-koille ja peileille, joudut suojaamaan kahta uraasi ja käyttämään tähän tehtävään kor-keu ssäädintä. Laske säädin alas ja aseta se 13 mm:iin. Jyrsi ura lamelliliuskalle nro 10.

2

Kun raamiin on jyrsitty urat lamelleille, levy käännetään ja asetuksia muutta matta jyrsitään raamikappaleisiin (J, K) urat peileille. Pitkissä kappaleissa jyrsiminen lopetetaan 5 mm:n päähän reunasta.

3

Tarkista, että osat sopivat toisiinsa. Sivele liimaa lamelleihin ja raamin liitoskohtiin ja yhdistä osat. Pei lejä ei liimata kiinni. Purista ovet yhteen ja tarkista, että niistä tulee suoria. Kun liima on kuivu-nut, kiinnitä ovet saranoilla - ja irrota jälleen.

03
Kokoa ja ripusta 5 Vaihe

1

Kokoa kaappi ilman liimaa. Aseta päädyt ja sivut pohjan lamelleihin ja pane päällilevy paikalleen. Tarkista, että kulmat ovat suorat ja kaikki liitokset tiiviitä, ja ruuvaa taustalevy kiinni (esiporaa 3 mm:n upotus-terällä). Irrota osat jälleen toisistaan.

2

Laita liimaa ja lamellit pohjan uriin ja sivele sitten liimaa vastaaviin uriin sivulla ja päädyssä yksi kerrallaan, sitä mukaan kuin asetat niitä paikoilleen. Liimaa päällilevy vastaavasti sivelemällä liimaa lamelleihin ja kaikkiin reunoihin.

3

Tarkista, että osat ovat paikoil-laan, ja kiinnitä taustalevy. Yritä selvitä liimauksesta 10 minuutissa, sillä la-mellit laajenevat kosteudesta. Tämän vuoksi kannattaa esiporata reiät. Lamellit pitävät nyt niin hyvin, että puristimia ei tarvita.

4

Kahteen ovilokeroon kiinnitetään listat ripustusta (E) varten. Tähän käytetään lamelleja. Kone asetetaan kulmaan kiinni ja sivuihin jyrsitään urat lamelleille (nro 10). Jyrsi läpimenevät urat tukilistojen päi hin ja työnnä lista paikoilleen lamelleihin.

5

Kaikki osat pohja-maalataan, hiotaan ja maalataan. Kaappi ripustetaan seinälle.

Materiaalit

19 mm:n mdf-levyä:
• 2 pohja-/päällilevyä (A), á 38 x 147 cm
• 2 päätyä (B) á 38 x 51 cm
• 2 sivua (C) á 37,5 x 51 cm
• 2 sivuhyllyä (G) á 44 x 35 cm
• 1 hylly (H), 51,1 x 37 cm
• 4 pitk. raamia (J) á 7 x 50,6 cm
• 4 lyh. raamia (K) á 7 x 29,7 cm
• 2 ripustuslistaa (E)

4 mm:n koivuvaneria:
• 1 taustalevy (D), 53 x 145,2 cm
• 2 ovipeiliä (L) á 31,7 x 38,6 cm

Lisäksi:
• 24 lamelliliuskaa, nro 20
• 12 lamelliliuskaa, nro 10
• 3,5 x 15 mm:n ruuveja taustalevyä ja saranoita varten
• 4 piilosaranaa upotettuihin oviin
• 12 hyllykannatinta, 4 mm
• Valkoista puusepänliimaa
• Pohja- ja viimeistelymaalia. Tässä on käytetty syvänpunaista, emalinomaisesti kiiltävää vesiohenteista maalia.

Vie aikaa

1-2 päivää + kuivumisaika

Hinta

Noin 90 €, hieman mm. maalista riippuen.

Vaikeusaste

Hyvät työkalut ovat puoli pr ojektia. Kun levyt on sahattu mittaan, lamellien käyttö tekee työstä helppoa.

Piirustus

Seinäripusteinen 3-osainen kaappi

Lamellit on merkitty punaisella. Kaapissa käytetään lamellia nro 10 ja ovissa ja ripustuksessa nro:a 20.

Seinäripusteinen 3-osainen kaappi

Vinkit & niksit

5 vinkkiä

Merkitse osat tarkasti
Kirjoita huolellisesti kaikkiin levyihin ja listoihin, mihin niitä aiot käyttää ja miten päin ne asetetaan.

Kokoa liitokset lamelleilla
Hanki lamellijyrsin. Sen avulla on paljon helpompi koota liitokset tarkasti kuin pyöreitä tappeja tai puuliitoksia käyttäen.

Jyrsi takalevylle huullos
Edullisinkin yläjyrsin tekee nopeasti huulloksen takalevyä varten, jolloin levy saadaan elegantisti täysin piiloon.

Aseta kaappiin takalevy
Kun kaapin sivut, päälli- ja pohjalevyt sekä väliseinä on yhdistetty lamelleilla, taka levy pitää kaapiston täysin suorassa.

Ripusta kaappi vankasti
Jos kaappi aiotaan ripustaa, älä laske koko kuormitusta takalevyn varaan. Jaa kuormitusta listan avulla.

Vinkki

Vaihda tyyliä peiliovissa. Pei-lien huullokset eivät sijaitse kes-kellä raamia. Tämän vuoksi huul-los on yhdellä sivulla 4 mm, toisella 11 mm. Kääntämällä le veä huullos ulospäin ja varusta mal la se 9 mm:n neljännespyörö listalla kaappi näyttää perinteiseltä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Kaappi