Täydellinen vaatekaappi omilla mitoillasi

Tila voidaan hyödyntää ihanteellisesti, kun rakennat kaapin itse. Kaapin rakentaminen on helppoa, ja voit räätälöidä sen täsmälleen omille tavaroillesi sopivaksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
400 euroa

Vaatekaapissa on tilaa kaikelle: silityslaudalle, suksille, saappaille, pölynimurille ja monelle muulle.

Johdanto

Tässä rakennusoppaassa rakennamme vaatekaapin, joka on millimetrin tarkkuudella mukautettu sekä huoneeseen että vaatekaapin tilatarpeisiin.

Kaapissa on myös liukuovet, jotka vievät vain vähän tilaa.

Saat tämän

Rakennusohjeet sisältävät kaiken seuraavan:

 • Perusteellinen piirustus, joka näyttää yksityiskohdat ja antaa hyvän yleiskuvan
 • Kaikkien vaiheiden yksityiskohtainen läpikäynti teksteinä ja kuvina
 • Selkeä jaottelu osiin
 • Materiaalilista

4 osaa

Rakennusopas on jaettu neljään osaan, jotta se olisi mahdollisimman selkeä:

 • Suunnitteluvaihe vaatekaapin mukauttamiseen tarpeisiisi
 • Kaikkien rakenneosien sahaaminen
 • Kaapin kokoaminen
 • Kiskon ja liukuovien asentaminen

Suunnittele

Liukuovien taakse jäävän räätälöidyn hyllykön ansiosta pääset eroon valmiiksi rakennetun kaapin kalliista ja tilaa vievistä elementeistä, kuten ylimääräisistä sivuseinistä, sokkelista ja takaverhoilusta. Rakennamme kaapin lattiasta kattoon ja seinästä seinään, jotta tilaa ei mene hukkaan.

Tilankäytön optimointi edellyttää hieman suunnittelua ja piirtämistä. Ota huomioon sekä kaappiin piilotettavat tavarat että sen taakse jäävä tila, jotta pistorasiat ja vastaavat eivät haittaa rakentamista. Tässä hyödynnetään eteisen avoin tila, mutta samaa periaatetta voi soveltaa muihinkin paikkoihin. Kaapissa on alhaalla sokkeli ja sen yllä hyllykkö. Hyllykön väliseinät asetetaan suoraan sokkelin jalkojen yläpuolelle, jotta paino kohdistuu suoraan lattiaan. Katon kalustekulmien tarvitsee siksi vain tukea väliseiniä eikä kannatella niitä ylhäältä.

Rakennusten kulmat ovat harvoin täysin suoria. Tämä koskee myös uusia rakennuksia. Mittaa siksi joka kohta ja varaudu yksittäisten osien säätämiseen, useamman kohdan kiilaamiseen työn edetessä, jalkalistojen sahaamiseen ja niin edelleen.

Ohjeet

01
Sahaaminen 4 Vaihe

Kaapin sisäosiin käytetään 19 millin MDF-levyä, kun taas ovet, jotka eivät kanna kuin oman painonsa, tehdään 16 millin MDF-levystä. Aluksi kannattaa laatia sahaussunnitelma, johon eri kappaleet piirretään, jotta hävikki minimoidaan.

Seinät ja hyllyt sahataan kaapin koko syvyydeltä, mutta kannatinlistojen on oltava noin 5 senttiä lyhyempiä.

Liukuovien tulee peittää kaapin koko leveys niin, että ne menevät 2-3 senttiä limittäin. Ovien määrä vaihtelee kaapin koon mukaan. Sopiva leveys on 70-120 senttiä. Ovien korkeus on etäisyys lattiasta kattoon, josta vähennetään liukuovikiskojen vaatima tila (tässä 52 milliä).

1

Liukuovet ja hyllykappaleet sahataan irti. Sahausten on oltava tarkkoja. Käytä siksi pistosahaa tai pyörösahaa, jossa on ohjainkisko.

2

Ulkoreunat pyöristetään kevyesti hiomapaperilla. Toista levyä vasten tulevat reunat jätetään teräviksi.

3

Sahaa kannatinlistat mittaansa. Niiden tulee olla 40 senttiä pitkiä. Se onnistuu helpoiten katkaisusahalla mutta tarvittaessa myös käsisahalla.

4

Liukuovet maalataan. Maalipinta voi kuivua sillä aikaa, kun muita kaapin osia rakennetaan. Hio kevyesti ennen pohjamaalia ja jokaisen pintamaalikerroksen välissä. Levitä vähintään kaksi kerrosta pintamaalia.

02
Kokoa kaappi 6 Vaihe

Kaapin sokkeli kootaan ennen sen siirtämistä paikalleen, kiilaamista suoraan ja asentamista. Loput kaapista rakennetaan sen päälle.

Valmistele irrallisten kappaleiden liitokset mahdollisimman hyvin, jotta pitkät ja painavahkot kappaleet on helpompi asentaa paikoilleen.

Merkitsemme liitokset mahdollisuuksien mukaan käyttämällä niitä hyllyjä tai seiniä, jotka ovat linjassa liitoksen kanssa. Näin pienennämme virhemittauksen riskiä ja vältämme hyllyjen ja väliseinien vinoudet.

1

Merkitsemme kaikki liitokset. Käytä mallina hyllyjä (E) ja sokkelin jalkoja (B), joiden pitää osua liitoskohtaan. Kaikissa muissa kohdissa käytetään mittaa.

2

Kiinnitä kannatinlistat (H) puuliimalla ja kolmella naulalla sokkelin jalkoihin (B). Poraamme kannatinlistojen yläpuolelle 4 millin reiät kolmelle ruuville, jotka pitävät hyllyn paikallaan ja kaapin koossa.

3

Kalustekulmat asennetaan sokkelin yläosaan (A) 3 x 15 millin ruuveilla pitämään sokkelin jalkoja ja väliseiniä paikoillaan. Väliaikaisena mittakappaleena käytetään 19 millin MDF-levyä. Käytä kaksi kalustekulmaa jokaiseen liitokseen.

4

Sokkeli kootaan. Sokkelin jalat (B) kiinnitetään kalustekulmilla ja 3 x 15 millin ruuveilla. Hyllyt (E) asetetaan paikoilleen ja kiinnitetään neljällä 40 millin ruuvilla. Hyllyihin on esiporattu reiät 3 millin poranterällä.

5

Sokkeli nostetaan paikalleen ja kiilataan suoraan. Kun sokkeli on täysin vaakasuorassa, kiinnitä sivuille kannatinlistat (H) kantamaan sokkelin yläosaa (A). Kiinnitystapa riippuu seinästä. Tässä käytämme kahta 4 x 50 millin ruuvia ja tulppia.

6

Muut osat kootaan samalla periaatteella kuin sokkeli. Suunnittelun ja tarkkojen mittausten jälkeen eri osat pitäisi saada paikoilleen vaivatta. Merkinnät seiniin ja kattoon tehdään taas käyttämällä kaapin osia mahdollisuuksien mukaan. Kattokiinnitykseen käytetään kalustekulmia, kun taas seinän vieressä olevat hyllyt lepäävät kannatinlistojen päällä.

03
Liukuovet ja kiskot 7 Vaihe

Koska liukuovia ei tarvita läpikulkuun, käytämme järjestelmää, jossa ovet liikkuvat lattialla rullilla. Katon kiskot vain pitävät ne paikoillaan.

Kahvat, rullat ja yläohjaimet kiinnitetään, kun liukuovet on maalattu viimeisen kerran. Ovet ovat melko painavia nostaa paikoilleen. Sen jälkeen ne kuitenkin liukuvat kevyesti kiskoilla.

Kiskot on tietysti asennettava mahdollisimman tarkasti, mutta onneksi järjestelmässä on hieman säätövaraa viiimeisiin hienosäätöihin.

1

Liukuoviin (F) porataan reiät alarullia varten valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tässä porataan 35 millin sylinteriporanterällä 12 millin syvyyteen. Tarkkuutta vaativa poraus tehdään yläjyrsimellä.

2

Alarullat (K) asennetaan mukana toimitetuilla ruuveilla. Yläohjaimet (L) asennetaan valmistajan ohjeiden mukaisesti. Ne voi ruuvata helposti oven sisäpuolelle ilman vaativia esivalmisteluja.

3

Uppovetimet naputetaan paikoilleen vasaralla palikkaa apuna käyttäen. Poraa reiät ovien läpi sopivalla reikäsahalla. Uppovetimet asetetaan noin metrin korkeudelle ovien molemmille puolille.

4

Yläkisko (L) kiinnitetään kattoon. Se voi periaatteessa osua väliseiniin (C), mutta jätämme varmuuden vuoksi hieman välimatkaa. Tässä betonikatossa käytetään tulppia ja 40 milliä pitkiä ruuveja, jotka sijoitetaan 30 sentin välein.

5

Alakisko (N) asennetaan kohtisuoraan yläkiskon alapuolelle. Oikea sijainti löytyy luotilangalla tai ristilaserilla. Alakisko asetetaan asennuskiskoon (M), joka on kiinnitetty 3 x 15 millin ruuveilla.

6

Liukuovet (F) nostetaan paikalleen. Suuret ovet jaksaa nostaa yksinkin, mutta se sujuu helpommin, jos apuna on joku.

7

Reunalista (G) ruuvataan seiniin molemmille puolille ovia. Tällöin ovet voi sulkea tiiviisti, vaikka jalkalistat olisi jätetty paikalleen. Listoja on helppo kiilata siten, että ne kulkevat ovien linjassa, jos seinä on hieman vinossa.

Materiaalit

19 mm MDF-levy:

 • Sokkelin yläosa (A)
 • Sokkelin jalat (B)
 • Väliseinät (C)
 • Hyllyt (E)

16 mm MDF-levy:

 • Liukuovet (F)
 • Reunalistat (G)

8 x 3 mm lista:

 • Kannatinlistat (H)

Liukuovisarja (tässä Svalk KG50)

 • 4 yläohjainta (J)
 • 4 alarullaa (K)
 • 1 yläkisko (L)
 • 1 asennuskisko (M)
 • 1 alakisko (N)

Lisäksi:

 • Kalustekulmia
 • 4 liukuoven uppovedintä
 • ruuveja, 3 x 15 mm, 4 x 40 mm ja 4 x 50 mm
 • 5 x 30 mm tulppia
 • 1,2 x 15 mm nauloja
 • Puuliimaa
 • Pohjamaalia
 • Puolikiiltävää pintamaalia

Vie aikaa

Viikonloppu, jos onnistut ajoittamaan jokaisen maalikerroksen kuivumisen sopivasti.

Hinta

Noin 400 euroa.

Vaikeusaste

Tämä tehtävä onnistuu useimmilta. Jos levyt leikataan valmiiksi ostettaessa, työ on jo hyvällä mallilla. Vain liukuovien jyrsinurat vaativat enemmän käsityötaitoa ja tietyn työkalun.

Piirustus

Video

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

Maalaa reunat helposti

Vähennä lämpöä, kun maalaat

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …