Kätke rojut piiloon: Jatka kaapistoa

Ota ylimääräinen tila kaapiston ja katon välistä käyttöön, niin saat rojut piiloon ja pölyn kuriin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
60 euroa

Liukuovista tehty runko on tehokas tapa hyödyntää kaappien päällä oleva tila. Ovet liukuvat jyrsityissä urissa. Ne on helppo asentaa.

Johdanto

Kaapin yläosa, se tila, jonne pisimmät meistä yltävät vain varpasillaan ja me lyhyemmät vain jakkaran avulla - täyt-tyy usein tavaroista, joita emme tarvitse päivittäin. Tava-roista, joita kaipaamme ehkä kerran viikossa, jos ei peräti kuu-kaudessa tai vuodessa, ja jotka ajan myötä vain kasautuvat ja keräävät lisää pölyä. Harvat meistä nimittäin sijoittaa kaapin päälle arvotaulujaan.

Ylähyllyltä löytyy pikemminkin vanhoja maalipurkkeja, laatikollinen joulu- tai pääsiäiskoris-teita, juhlakengät, jotka tuli ostettua vaikka ne hiersivät jo kaupassa jne. Tällaiset tavarat eivät korista kaapinpäällystä, ne vain keräävät valtavan määrän pölyä. Tila sinällään on mainio säilytyspaikka, ja kukapa meistä ei kaipaisi kotonaan lisää säilytystilaa. Nyt näytämme, miten saat tavarasi piilo-tettua kätevien liukuovien taakse.

Ohjeet

01
Runko 5 Vaihe

Työstämme ensin höylätyistä listoista rungon, jonka mitat sopivat sen alla olevan kaapin mittoihin.

Runko tehdään 55 mm:n höylätyistä mäntylistoista. Ylin lista (A) on 30 mm paksu, ja rungon muut listat (B ja C) 21 mm paksuja. Ylimpään listaan jyrsi-tään kaksi rinnakkaista uraa 18 mm syvyyteen, ja samaa jyrsinetäisyyttä noudattaen jyrsitään 8 mm syvät rin-nakkaisurat alimpaan listaan.

Ohjeita noudattamalla liukuovet (E) voidaan nostaa yläuraan ja työntää pai-kalleen alalistaan. Rungon sivuilla oleviin listoihin (C) jyrsitään vain yksi 8 mm syvä ura, johon takimmainen liukuovi voidaan työntää.

1

Mitta kaapin ja katon välinen tila. Kokenutkin nikkari voi olla huolimaton, joten mittaa kolmesta neljästä eri kohdasta, jotta mitat ovat varmasti oikein. Tässä ote-taan korkeusmitta, jota yhdessä kaapin sy-vyyden kanssa käytetään päätylevyyn (D).

2

Urat jyrsitään 11 mm:n urajyrsin-terällä. Ne jyrsitään rinnakkaisohjaimen avulla. Urat sijaitsevat 11 mm listojen A ja B sivuista. Molemmat listasivut jyrsitään samoin asetuksin.

3

Nyt jyrsitään rungon sivujen (C) listakappaleet. Niihin tulee vain yksi ura, johon liukuovet voidaan työntää.

4

Jyrsittäessä on tärkeää, että mitat pysyvät hallinnassa. Ylin lista (A) on mitoiltaan 30 x 55mm ja sen urat ovat 18 mm syviä. Alin lista (B) on mitoiltaan 21 x 55 mm, ja sen urasyvyys on 8 mm.

5

Runko kootaan liimalla ja 3,5 x 50 mm ruuveilla. Muista esiporata, jotta ruuvit osuvat juuri sopiviin kohtiin eivätkä esimerkiksi jyrsittyihin uriin.

02
Ovet ja pääty 2 Vaihe

Liukuovet ja pääty leikataan 9 mm:n mdf-levystä. Ovia tarvitaan kolme, joista kaksi liukuu takimmaisessa urassa ja kolmas etummaisessa.

Kun ovet on mitattu, mittoihin lisä-tään pari senttimetriä, jotta ovet limit-tyvät. Meidän oviemme mitat ovat 265 x 850 mm, joten keskimmäinen ovi limittyy takana olevan kanssa 50 mm molemmista sivuista. Päätylevyn mitat (D) saa selville mittaamalla kaapin ylä-reunan ja katon välisen korkeuden sekä kaapin syvyyden etureunasta seinään.

1

Mittaa ovet ja päätylevy. Päätylevy (D) sahataan 9 mm mdf-levystä. Siirrä mitat levylle ja leikkaa niiden mukaan.

2

Ovet sovitetaan korkeuteen - tässä 265 mm - niin, että ne voidaan työntää paikalleen. Ovia kannattaa kokeilla etukäteen ja maalaamisen jälkeen, jotta mahdolliset ongelmat voidaan havaita.

03
Asennus 5 Vaihe

Kun kaappi kootaan, se kannattaa tehdä siinä huoneessa, johon kaapin on tarkoi-tus tulla. Näin vältytään siltä, että koko kaappirakenne joudutaan kuljettamaan huoneesta toiseen. Kannattaa myös var-mistaa ennen kuin uusi yläkaappi asennetaan paikalleen, että esimerkiksi listat tai johdot eivät jää puristuksiin.

1

Runko asetetaan kaapin päälle ja sijoitetaan niin, että se myötäilee yläkaapin etureunaa. Kiinnitä alalistaan esiporattujen reikien läpi.

2

Tarkista, että runko on vaaterissa ennen kuin kiinnität sen kattoon. Rungon ylimmän ja alimman listan pitää olla täysin samalla kohdalla, jotta liukuovet saadaan paikalleen ja ne liukuvat vaikeuksitta urissaan.

3

Käytä puupalikoita tarvittaessa kiilapaloina tarkistaaksesi, että etäisyys ylä- ja alalistan välillä on kauttaaltaan sama. Ruuvaa nyt runko kattoon kiinni.

4

Aseta ovet uriin paikoilleen. Työnnä ovi ensin ylimpään uraan, syvään uraan, ja anna tämän jälkeen oven pudota alas alauraan.

5

Kiinnitä kaapin päälle ja kattoon listanpala 9 mm kaapin sivuista sisäänpäin. Päätylevy liimataan rungon sivuun ja listoihin ja sitä pidetään puristuk-sessa, kunnes liima on kuivunut.

Materiaalit

30 x 55 mm höylättyä mäntylistaa:
• Ylin runkolista (A), 244,9 cm

21 x 55 mm höylättyä mäntylistaa:
• Alin runkolista (B), 244,9 cm
• 2 rungon sivua (C) á 30 cm

9 mm mdf-levyä:
• Päätylevy (D), 30 x 60 cm
• 3 liukuovea (E) á 26,5 x 85 cm

21 x 21 mm listaa:
• 2 listaa päätylevyjen asennukseen

Lisäksi:
• 4 vedintä
• Puusepänliimaa
• Ruuveja
• Pohjustetta
• Maalia

Erikoistyökalut

• Yläjyrsin

Vie aikaa

Vajaa päivä + kuivumisaika.

Hinta

Vetimien mallista riippuen noin 60 €.

Vaikeusaste

Tehtävä vaatii tarkkuutta mittaamisessa ja uran jyrsinnässä.

Piirustus

Rungon rakenne

Rungon korkeus on tarkalleen sama kuin kaapin ja katon välisen tilan korkeus. Rungon leveys vastaa kaapin leveyttä miinus päätylevyn paksuus (D).

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …