Joustava naulakko eteiseen

Tämä tyylikäs naulakko on tehty tavallisista rimoista. Naulakko on erittäin monipuolinen, ja sen leveyttä ja korkeutta on helppo muokata eteisen mittojen mukaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä/elementti
Hinta
Noin 35 euroa/elementti

Elementtinaulakko on erittäin joustava ja käytännöllinen.

Johdanto

Eteisessä on pakko olla naulakko ulkovaatteiden ripustamista varten. Tämä naulakko on erittäin monipuolinen ja joustaa asukkaiden tarpeiden mukaan. Naulakko koostuu kolmesta elementistä, jotka voi kiinnittää seinään vierekkäin tai päällekkäin.

Elementit tehdään tavallisista rimoista. Ne sahataan pitkiksi sauvoiksi, joihin porataan reiät kierretankoja varten. Joka kolmannessa sauvassa on kaksi vaateripustinta, jotka voi kääntää esiin tarpeen mukaan.

Ripustimet kiinnitetään kierretankoihin.

Toimitus suosittelee: Pane eteisen kaaos kuriin

Kun ripustimia ei käytetä, ne pysyvät kiinni seinässä magneeteilla.

Nämä naulakkoelementit petsattiin tummiksi. Petsin levittäminen on helppoa, mutta elementit voi myös maalata tai jättää käsittelemättä. Yksi vaihtoehto on tehdä rimat jalopuusta.

Ohjeet

01
Ripustinten sovittaminen 6 Vaihe

Vaateripustinten toinen pää sahataan 45 asteen kulmassa. Kärjestä tehdään terävämpi, joten se sahataan loivassa kulmassa.

Ripustinten tekemiseen kannattaa rakentaa pari apuvälinettä. Terävä pää on helppo sahata, kun kapulan toinen pää painetaan kiinni 45 asteen loveen.

Rakenna katkaisu- ja jiirisirkkelille sahauspöytä. Tee myös poraus teline, jotta kaikki reiät osuvat samaan linjaan.

1

Sahaa ripustimet. Tee yhdestä kapulasta kaksi ripustinta, jotta puuta ei mene hukkaan. Sahaa ripustimen toinen pää 45 asteen kulmassa, ja tee toisesta päästä terävämpi, jotta siihen voi ripustaa vaatteita.

2

Tee levysapluuna, jossa on 45 asteen lovi. Paina ripustimen (A) 45 asteen kulmaan sahattu pää loven pohjaan ja sahaa listan toinen pää pöytäsirkkelillä.

3

Sahaa ripustinten (A) päät samassa kulmassa. Säädä katkaisu- ja jiirisirkkeli 45 asteen kulmaan ja sahaa ripustimet viivoja pitkin.

4

Sahaa ripustinten (A) kärjet poikki. Sahaa terävään päähän sentin levyinen tasanne. Tee sahaamista varten tuki, joka pitää ripustimet oikeassa paikassa. Sahaa toiseen päähän puoli senttiä leveä tasanne.

5

Poraa ripustimiin reiät 6,5 millin terällä kierre tankoa varten. Työ kannatta tehdä pylväsporakoneella. Voit laajentaa reikien pintaa upotusterällä, jotta kierretanko uppoaa reikiin paremmin.

6

Poraa ripustimiin (A) kolot magneetteja varten. Tässä käytetään 12 milliä leveitä magneetteja, joille porataan 15 milliä syvät reiät. Aseta ripustimet työ-pöydälle ohjuria vasten. Siten reiät osuvat varmasti samaan linjaan.

02
Tee rimat ja välikapulat 2 Vaihe

Naulakkoelementti koostuu pysty­ rimoista ja niiden väliin asennettavista ripustimista. Ripustimet ja rimat kootaan yhteen kahdella kierretangolla. Sekä ripustimiin, rimoihin että väli­ listoihin porataan reiät tarkasti samoi­ hin kohtiin. Ripustinten (A) reiät porat­ tiin jo aiemmin, joten nyt on rimojen (B) ja välilistojen (C) reikien vuoro.

Reunimmaisiin rimoihin (B) porataan kaksi laajempaa reikää kierretankojen kiinnitysmuttereita varten.

1

Poraa reunimmaisiin rimoihin (B) reiät, joissa on tilaa aluslevyille ja muttereille. Poraa sentin syvyinen reikä 20 millin terällä.

2

Poraa reiät välilistoihin (C) 7 millin terällä. Kohdista reiät samaan linjaan ripustinten reikien kanssa.

03
Yhdistä osat kierretankoihin 5 Vaihe

Naulakon reunaan tulee rima (B), sitten kaksi ripustinta (A), niiden jälkeen kolme rimaa (B) ja kaksi välilistaa (C). Seuraavaksi kaksi ripustinta (A), kolme rimaa ja kaksi välilistaa (B ja C). Jatka naulakon kokoamista samalla tavalla. Kiinnitä neljännen ripustinparin kyl-keen vielä yksi rima (B).

Nämä kierretangot ovat 37,5 senttiä pitkät, joten elementistä tulee noin 40 senttiä leveä.

1

Tee elementti kolmesta rimasta (B) ja kahdesta välilistasta (C). Liimaa aluksi väli­ lista (C) kiinni rimaan (B). Lisää elementtiin vielä kaksi rimaa ja yksi välirima. Pidä osat väliaikaisesti paikallaan poranterillä.

2

Purista rimat (B) yhteen puristimilla, kunnes liima kuivuu. Irrota poranterät, kun olet puristanut rimat lujasti yhteen. Aseta puukapulat puristinten ja rimojen väliin, jotta rimoihin ei jää jälkiä.

3

Työnnä kierretangot rimojen (B), väli-listojen (D) ja ripustimien (A) läpi. Pujota kolme aluslevyä ripustimien molemmille puolille, jotta ne mahtuvat liikkumaan.

4

Kokoa elementti valmiiksi ja kiristä mutterit. Katkaise kierretangot siten, että päihin kiinnitettävät mutterit mahtuvat reunimmaisten rimojen sisään.

5

Kiinnitä rimat (F ja G) elementin taakse. Kohdista rimat (F) elementin ylä- ja alareunaan sekä keskelle. Kiinnitä rimat (G) ripustinten magneet-tien kohdalle. Elementti kiinnitetään seinään rimasta (F), joten siihen on porattu kaksi reikää. Alin ja keskimmäinen rima (F) tukevat avattuja ripustimia ja pitävät ne oikeassa asennossa. Poraa rimoihin valmiit ruuvinreiät ja kiinnitä ne 3,5x35 millin ruuveilla.

Materiaalit

Yhtä elementtiä varten tarvitaan: 21x45 mm höylättyä mäntyä:

 • 8 ripustinta (A) á 22 cm
 • 11 rimaa (B) á 45 cm

21x5 mm höylättyä mäntyä:

 • 6 välilistaa (C) á 28,5 cm
 • 2 välilistaa (D) á 39 cm

21x70 mm höylättyä mäntyä (sahataan 21x60 mm):

 • 2 peitelistaa (E) á 45 cm

15x45 mm höylättyä mäntyä:

 • 3 rimaa (F) á 38 cm

15x21 mm höylättyä mäntyä:

 • 2 rimaa (G) á 38 cm (magneetteja varten)

Lisäksi:

 • 2 kierretankoa á 37,5 cm, Ø 6 mm
 • 4 mutteria, Ø 6 mm
 • 50 aluslevyä, Ø 6 mm
 • 12 magneettia
 • 6 peitelevyä
 • 3,5x35 ja 4x40 millin puuruuveja
 • Puuliimaa

Vie aikaa

1 päivä/elementti

Hinta

Noin 35 euroa/elementti + petsi.

Vaikeusaste

Naulakon rakentaminen ei ole vaikeaa, mutta reiät pitää mitata ja porata erittäin tarkasti.

Piirustus

Näin kokoat naulakon

Naulakko koostuu rimoista, jotka kiinnitetään toisiinsa kierretangoilla. Joka neljännessä rivissä on kaksi kääntyvää ripustinta.

Näin kokoat naulakon

3D-malli

3D-malli

Naulakko

Ketterä naulakko

Avaa 3D-malli

3D-malli

Koukkujen säätäminen

Jokainen koukku sahataan toisesta päästä 45 asteen kulmassa kiilanmuotoiseksi

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kierretankojen kokoaminen

Kaksi koukkua ja kolmen sauvan elementti kahdessa kierretangossa

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Korjaa kierretanko

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Huonekalut