Väliseinä liukuovella

Liukuovi on kätevä, vie vain vähän tilaa ja päästää sisään paljon valoa. Jos aiot rakentaa uuden väliseinän, käytä tilaisuus hyödyksi ja asenna seinän sisälle liukuovi. Tässä yläkerrassa oli alun perin liian iso huone, josta tuli käytännöllisempi tila väliseinän ja liukuoven avulla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
1 500 euroa

Liukuovi sopii tilaan täydellisesti, liikkuu tarpeen mukaan ja päästää sisään paljon valoa.

Johdanto

Näet ohjeista, miten:

 • mittaat ja rakennat väliseinän rungon metallirangoista
 • vahvistat rungon laudoilla ja rakennat väliseinän kattopalkin päälle
 • asennat liukuovielementin
 • asennat kipsilevyt
 • asennat liukuoven

LUE LISÄÄ: Kokosimme tänne kaikki jutut liukuovista ja väliseinistä.

Liukuovi sopii tilaan täydellisesti, liikkuu tarpeen mukaan ja päästää sisään paljon valoa.

Ohjeet

01
Mittaa ja pystytä väliseinän runko 6 Vaihe

Tämän väliseinän runko tehdään teräsrangoista. Runko kohdistetaan kattopalkin keskelle. Voit merkitä rungon paikan pitkällä vatupassilla tai linja laserilla. Merkitse myös liukuoven paikka väliseinään. Jätä oven ylä-puolelle ja viereen pari senttiä tyhjää tilaa, jotta voit kohdistaa oven tarkasti oikeaan paikkaan.

Merkitse runkotolppien paikat 60 sentin välein väliseinän ala- ja yläjuoksuihin.

1

Mittaa väliseinän paikka. Tämä väliseinä kohdistetaan tarkasti kattopalkin keskelle. Voit merkitä seinän paikan laserin tai pitkän vatupassin avulla.

2

Asenna aluksi yläjuoksu. Ruuvaa teräsranka kiinni kattopalkkiin 3,9x35 millin kipsi-levyruuveilla noin 50 sentin välein.

3

Ruuvaa alajuoksu kiinni lattiaan. Voit käyttää samoja ruuveja kuin kipsilevyjen kiinnittämiseen. Ruuvaa reunimmaiset runkotolpat kiinni seinään. Käytä tulppia, jos kiinnität rangat kiviseinään.

4

Asenna oviaukon reunatolpat. Käännä rangat ”selkä” oviaukkoon päin. Rankojen sisään asennetaan myöhemmin jäykistävät puurimat karmin kiinnittämistä varten.

5

Asenna liukuoven yläkisko. Tämän oven kisko asennetaan 210,5 senttiä lattian yläpuolelle. Tee yläkiskosta 20 senttiä ovi-aukkoa pitempi ja leikkaa kiskon molempiin päihin vahvistavat taitteet.

6

Asenna loput pystyrangat. Asenna ensimmäinen tolppa 40 sentin päähän ovesta, jotta kipsilevyn reunaohennus ei osu oven viereen. Asenna loput tolpat 60 sentin välein.

02
Väliseinän yläosa ja jäykistysrimat 3 Vaihe

Myös kattopalkin päälle tarvitaan pätkä väliseinää. Rakenna väliseinä tarkasti kattopalkin keskelle samaan linjaan alemman seinän kanssa. Siten valmis väliseinä näyttää yhtenäiseltä, vaikka kattopalkki halkaisee sen keskeltä.

Oven päälle asennettava vaakaranka ja oven viereiset pystyrangat jäykiste-tään puurimoilla. Se on välttämätöntä, sillä pelkät teräsrangat eivät kestä raskaan oven painoa.

1

Rakenna väliseinärunko katto palkin päälle. Asenna alajuoksu kattopalkin keskelle ja kiinnitä yläjuoksut kattoon. Asenna keskimmäinen tolppa seinän puoliväliin ja kaksi muuta 60 sentin päähän siitä. Purista teräsrangat yhteen rankapihdeillä.

2

Jäykistä yläkisko puurimalla. Kiinnitä rima rankaan parilla kipsiruuvilla. Teräs­ ranka ei ole tarpeeksi luja kannattelemaan oven painoa, joten ranka pitää jäykistää.

3

Asenna rimat oven viereisiin tolppiin. Nämä tolpat ovat oven mittaisia eli 210­senttisiä. Ruuvaa puurimat kiinni parilla ruuvilla. Kohdista ruuvit siten, että ne eivät osu oven karmissa olevien reikien kohdalle.

03
Liukuoven asentaminen 6 Vaihe

Lue ohjeet huolellisesti, ennen kuin aloitat liukuoven asentamisen. Liuku­ ovielementin kokoaminen on yhtä helppoa kuin tavallisen hyllyn rakenta­ minen. Elementti kannattaa koota lii­ malla ja ruuveilla naulojen sijaan, jotta siitä tulee mahdollisimman kestävä.

Asenna elementti kaikessa rauhassa ja tarkista suoruus vatupassilla.

1

Kokoa liukuovielementti ja asenna se oviaukon keskelle. Työkaverista on apua ison elementin käsittelyssä. Asenna elementti väliaikaisesti paikalleen ja hienosäädä se oikeaan kohtaan.

2

Kohdista väliseinäelementti paikalleen ilmatyynyjen tai kiilojen avulla. Kun elementti on tarkasti oikeassa paikassa, kiinnitä se saranapuolelta neljällä asennusruuvilla.

3

Työnnä pienet levynpalaset puun ja teräsrangan väliin, kun liukuovielementti on aivan suorassa. Karmi on 2,5 senttiä paksumpi kuin teräsranka.

4

Tarkista, että liukuovielementti on pystysuorassa ja suorista se tarvittaessa. Varmista, että oviaukko on täsmälleen yhtä leveä oven ylä- ja alaosassa.

5

Ruuvaa liukuovielementti kiinni lattiaan muovikiinnikkeen läpi.

6

Asenna oven mukana tulevat vaakaosat. Asenna osat elementin ala- ja yläreunoihin sekä niiden väliin yhtä kauas toisistaan. Kiinnitä vaakaosat 7,5x72 millin asennusruuveilla.

04
Asenna kipsilevyt 4 Vaihe

Seuraavaksi väliseinärunkoon asennetaan kipsilevyt. Seinän molemmille puolille asennetaan kaksi levykerrosta.

Kipsilevyjen asentamisessa on tärkeää käyttää oikeita ruuveja, koska liukuovi liikkuu seinän sisällä. Oven mukana tulevat ruuvit ovat hieman lyhyempiä kuin tavalliset kipsiruuvit, jotta oveen ei tule naarmuja.

Asenna ulommat kipsilevyt parin millin päähän viereisestä seinästä, jotta reunaan jää tilaa saumamassalle.

1

Ruuvaa kipsilevyt kiinni. Tarkista, että levyt ovat suorassa, ja kiinnitä ne lyhyillä ruuveilla aluksi teräs-rankoihin ja sen jälkeen elementin vaakaosiin. Voit porata ruuveille valmiit reiät 2 millin terällä.

2

Asenna kipsilevyt kattopalkin päälle. Leikkaa kipsilevyt katon kallistuskulman mukaan. Muista jättää reunoihin pari milliä leveät raot.

3

Asenna päällimmäiset kipsilevyt limittäin alempien päälle siten, etteivät levyjen sau-mat osu päällekkäin. Kipsilevyt on helppo nostaa irti lattiasta levypolkimella.

4

Pyydä sähköasentaja paikalle tässä vaiheessa, jos seinään tulee pistorasia. Sähköt pitää vetää seinän sisään ennen toisen puolen kipsilevyjen asentamista.

05
Asenna liukuovi 5 Vaihe

Liukuovi kiinnitetään kahteen pyörään, jotka liikkuvat ylä kiskoa pitkin. Oven molempiin reunoihin asennetaan kaksi kiinnitysrautaa. On tärkeää, että ovi on suorassa ja painuu tiiviisti karmia vasten. Ovea on helppo hienosäätää pyörissä olevista ruuveista.

Lopuksi karmin viereen asennetaan täytelistat, jotta oviaukosta tulee siistin näköinen.

1

Nosta liukuovi kiinni yläkiskossa oleviin pyöriin. Kiinnitä aluksi toinen kiinnitysrauta toiseen pyörään. Työnnä ovea hieman sisäänpäin, jotta voit kiinnittää myös toisen pyörään.

2

Säädä ovi suoraan. Vedä ovi kiinni ja katso, jääkö sen reunaan rako. Hienosäädä ovea tarvittaessa vääntämällä pyörässä olevaa ruuvia. Kun ovi on suorassa, kiristä mutteri, jotta ovi ei irtoa ruuvista.

3

Asenna täytelistat karmin ja peitelistan väliin. Voit käyttää käsinauloja tai viimeistelynaulainta.

4

Asenna kaksi listaa oviaukon yläreunaan, jotta liukuoven raudat eivät jää näkyviin. Poraa ruuveille valmiit reiät 4 millin terällä ja ruuvaa listat kiinni 4x50 millin ruuveilla.

5

Paina peitenapit ruuvien päälle. Peitä sekä karmin kiinnitysruuvit että ylälistojen ruuvit. Sen jälkeen voit tasoittaa ja maalata seinät ja asentaa peitelistat karmin viereen.

Materiaalit

 • Liukuovi (tässä 13x21x120 mm karmi ja 122,5 m leveä ovi)
 • Teräsrankoja, 70 mm
 • 13 mm kipsilevyjä, 120x240 cm
 • Rimoja, 38 x 56 mm
 • Kipsilevyruuveja, 3,9x25/35 mm
 • Asennusruuveja 7,5x72 mm
 • Ruuveja, 4x50 mm
 • Rakennusvaahtoa, sisäkäyttöön

Erikoistyökalut

 • Peltisakset
 • Rankapihdit

Vie aikaa

2 päivää ilman tasoitus­ ja maalaustöitä.

Hinta

Tämän väliseinän rakentaminen maksoi noin 1 500 euroa. Pienempi liukuovi tulee jonkin verran halvemmaksi.

Vaikeusaste

Väliseinän rakentaminen vinon katon alle on hieman vaikeampaa kuin suoraan huoneeseen. Mittaa ja sahaa osat huolellisesti. Liuku­ oven kokoaminen on helppoa, kun noudatat ohjeita tarkasti.

Piirustus

Teräsrungon rakenne

Tämä väliseinä tehtiin vinon katon alle, mutta voit rakentaa väliseinän suoraan huoneeseen samalla periaatteella. Väliseinärunko on tehty liukuoven mittojen ja kattopalkin mukaan, joten oviaukon koko on 210x251 senttiä.

3D-malli

3D-malli

Väliseinä liukuovella

Yksinkertainen tilanjakaja liukuovella tilan hyödyntämiseksi

Avaa 3D-malli

3D-malli

Asenna aluksi yläkisko

Ruuvaa yläkisko kiinni aluksi.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Teräsrungon rakentaminen

Runkotolppien välinen etäisyys on 60 senttiä. Se sopii kipsilevyjen leveyteen ja vähentää hukkapaloja.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Liukuoven asentaminen

Liukuovielementti pitää asentaa huolellisesti, jotta se on oviaukossa pystysuorassa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kipsilevyjen asentaminen

Levyt ovat suorassa, ennen kuin ne ruuvataan kiinni lyhyillä kipsiruuveilla.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Väliseinän teräsrunko

Helppo asentaa peltisaksilla ja rankapihdeillä

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen asentaminen

Kaksikerroksinen kipsilevyseinä on kestävin

VINKIT: Nosta kipsilevy kattoon asti

VINKIT: Kipsikärjenpidin ruuvaa oikeaan syvyyteen

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen saumaaminen

Liimapohjainen lasikuituverkko tekee saumasta kestävän

Vinkit & niksit

Peltisakset ja rankapihdit

Käytä peltisaksia väliseinä rankojen leikkaamiseen. Leikkaa aluksi rangan reunat ja taita ne taaksepäin, jotta voit leikata rangan keskiosan poikki.

Paina pätkät kiinni toisiinsa rankapihdeillä. Ne painavat rankaan pienen taitteen. Pidä pihtejä niin päin, että taite tulee seinään päin. Muuten kipsilevy ei painu kunnolla tolppaa vasten.

Kipsilevyjen leikkaaminen

Kipsilevyt kannattaa leikata yhdellä pitkällä viillolla. Käytä leikkaamiseen katkoteräveistä eli mattopuukkoa ja oh­ jainkiskoa, pitkää vatupassia tai suoraa lautaa. Terän pitää mennä vain pinta pahvin läpi, ei leikata poikki koko levyä.

Vedä leikkauskohta työpöydän reunan yli, napsauta levy poikki ja leikkaa taustapahvi. Siisti rosot pois mattopuukolla tai kipsihöylällä. Vaihda terä uuteen tasaisin väliajoin, sillä terä tylsyy kipsissä nopeasti.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Väliseinä