10 vinkkiä väliseinän rakentamiseen

Haluatko kehittyä entistä paremmaksi rakentajaksi? Katso kokeneen ammattilaisen vinkit kylpyhuoneen kunnostukseen ja remontointiin. Opit varmasti jotain!

Pelkkä kipsilevysaumojen tasoittaminen ei riitä. Lue vinkistä 3, miten paperisaumanauhaa käytetään.

1. Valitse teräsranka

Teräsrangat ovat suoria, niillä on helppo työskennellä ja ne on kätevä katkaista peltisaksilla. Uuden väliseinän runko on usein nopeampi rakentaa teräksestä kuin puusta. Teräsrankojen katkaisemisesta ei synny sahanpurua, sillä niitä ei sahata. Rankoja ei tarvitse myöskään ruuvata, sillä ne yhdistetään toisiinsa pihdeillä.

2. Tehokkaat rankapihdit

Rankapihdit on tehokkain työkalu teräsrankaisen väliseinärungon rakentamiseen. Teräsrangat yksinkertaisesti painetaan kiinni toisiinsa, kun ne ovat oikeissa paikoissa. Pihtien käyttäminen on nopeaa ja tehokasta. Pihdeistä on myös se etu, että ne säästävät ruuvinkannoista johtuvilta kohoumilta.

3. Vahvista saumat paperisaumanauhalla

Kipsilevyjen väliset saumat pitää vahvistaa levyjen tasoittamisen yhteydessä. Kartongista tehty saumanauha pitää saumat ehjinä. Kartonki vahvistaa seinää paremmin kuin lasikuituverkko.

4. Apua levypolkimesta

Isojen kipsilevyjen nostelu voi olla raskasta. Niin sanottu levypoljin nostaa levyt kevyesti irti lattiasta. Levy on helppo ohjata oikealle paikalle molemmilla käsillä, kun levyn paino lepää jalan varassa. Mitä isommat levyt, sitä vähemmän tasoittamista.

5. Käytä porakoneen syvyysrajoitinta

Ruuvaamisessa kannattaa käyttää apuna porakoneen syvyysrajoitinta, jotta ruuvit eivät uppoa liian syvälle seinään. Levy ei pysy kunnolla kiinni seinässä, jos ruuvin kanta rikkoo kipsilevyn pinnassa olevan kartongin. Liian syvät reiät tietävät myös lisää tasoittamista.

6. Akryyli vaimentaa

Väliseinä eristää paremmin ääntä, jos ensimmäisen ja toisen kipsilevykerroksen reunat tiivistetään akryylimassalla. Levykerrosten väliin mahtuu isompi sauma, jos seinän viereen jätetään 7–8 millin rako.

Vaimenna ääntä akryylisaumalla.

7. Käytä terävää veistä

Kipsilevyt katkaistaan terävällä mattopuukolla. Puukossa pitää olla paksu terä ja tarpeeksi monta varaterää, sillä kipsi on kiveä, ja terät tylsyvät nopeasti. Älä leikkaa liian syvältä, jotta terät eivät tylsy pilalle liian pian.

Kipsilevyjen leikkaamiseen tarvitaan hyvää viivoitinta. Ohjainkisko on loistava työkalu.

8. Karkeaa tasoitetta syviin reikiin

Syvät reiät ja painaumat kannattaa tasoittaa aluksi karkealla tasoitteella. Hienojakoista tasoitetta pitää levittää syvään koloon useita kerroksia. Karkea tasoite ei kutistu yhtä paljon kuin hienojakoinen massa.

9. Vahvista kipsiseinä

Kipsilevyseinään voi ripustaa painavia esineitä, jos seinä vahvistetaan puulevyllä. Asenna kipsilevyjen taakse 10-millinen vanerilevy ja ruuvaa televisio kiinni seinään ilman tulppia.

10. Puu vahvistaa rungon

Teräsrankaisen väliseinärungon oven viereiset tolpat kannattaa vahvistaa puulla. Puutolppa tekee teräsrangasta tavallista vakaamman ja muodostaa hyvän ja pitävän pohjan karmiruuveille.

LUE MYÖS: Vielä enemmän ammattilaisen vinkkejä!

Yllä kerrotut vinkit ovat osa artikkelia '50 ammattilaisen vinkkiä', joka julkaistiin Tee Itsen numerossa 4/2017. Jos haluat nähdä, miten kokenut ammattilainen tekee työs helpommin joka puolella taloa, voit ladata artikkelin tästä: 50 AMMATTILAISEN VINKKIÄ: Ammattilaisten salaisuudet

Seuraamme tarkasti viittä erilaista työtä:

  • 10 vinkkiä lattian tekemiseen
  • 10 vinkkiä tapetoimiseen
  • 10 vinkkiä ripustamiseen
  • 10 vinkkiä väliseinän tekoon
  • 10 vinkkiä kylpyhuoneeseen

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Väliseinä