Ruuvausta ja kosteutta kestävä väliseinä kuitukipsistä

Kylpyhuoneen väliseinät kannattaa rakentaa kuitukipsilevyistä. Ne kestävät kosteutta ja ruuvaamista, joten seiniin on helppo ripustaa painavia esineitä. Levyt liimataan yhteen ja tasoitetaan vain yhteen kertaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
300 euroa
Väliseinien rakentamista varten kannattaa piirtää suunnitelmat, sillä ne helpottavat tarvittavien materiaalien laskemista.

Väliseinien rakentamista varten kannattaa piirtää suunnitelmat, sillä ne helpottavat tarvittavien materiaalien laskemista.

Johdanto

Näissä tee se itse -ohjeissa rakennetaan kylpyhuoneeseen kaksi väliseinää, jotka ovat suorassa kulmassa toisiinsa nähden.

Seinät laatoitetaan lopuksi, joten väliseinätolpat asennetaan 30 sentin päähän toisistaan, ja niihin asennetaan 15 milliä paksut levyt. Seinä, jota ei laatoiteta, tehdään 60 sentin tolppajaolla ja 12,5 milliä paksuista levyistä.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kuitukipsilevyjä

Ohjeissa on materiaalilista ja perusteelliset ohjeet siitä, miten:

 • rakennat rungon kipsilevyseinälle
 • asennat kipsilevyt koko seinään
 • leikkaat kuitukipsiä
 • liimaat levyt yhteen
 • teet seinän, jossa on oviaukko
 • eristät seinät

Väliseinien rakentamista varten kannattaa piirtää suunnitelmat, sillä ne helpottavat tarvittavien materiaalien laskemista. Tämä kylpyhuone tehdään ison huoneen nurkkaan rakentamalla kaksi väliseinää. Seinät laatoitetaan, joten väliseinätolpat asennetaan 30 sentin välein. Tolppien päälle asennetaan 15 milliä paksut kuitukipsilevyt. Jos et laatoita seinää, voit asentaa väliseinätolpat 60 sentin välein ja käyttää levyinä 12,5 milliä paksuja levyjä.

Ohjeet

01
Puurunko 7 Vaihe

Tässä jutussa rakennetaan kylpyhuone ison huoneen nurkkaan. Väliseinät tehdään kuitukipsilevyistä.

Väliseinien rungot tehdään 39x66 millin tolpista, ja niiden päälle asennetaan kuitukipsilevyt. Voit tehdä väliseinän rungon myös teräsrangoista samalla periaatteella. Epäorgaaniset kuitukipsilevyt eivät ime vettä, joten ne sopivat erinomaisesti kylpyhuoneeseen. Ne kestävät myös ruuvaamista, joten niihin on helppo kiinnittää esineitä.

1

Piirrä väliseinien paikat lattiaan. Mittaa seinien paikat kohtisuorassa ja käytä apuna esimerkiksi värilankaa tai linjalaseria. Piirrä seinän paikka myös viereiseen seinään ja kattoon ja merkitse oviaukon kohta.

2

Liimaa alaohjauspuuhun huopakaistale, jotta kosteus ei nouse betonista puuhun. Sahaa väliseinärangat sopiviksi katkaisu- ja jiirisirkkelillä.

3

Ruuvaa alaohjauspuu lattiaan. Tässä käytetään 7,5x72 millin asennusruuveja, jotka ruuvataan lattiaan porattuihin reikiin. Ruuvit kiinnitetään 50 sentin välein. Päähän jätetään tilaa pystytolpalle.

4

Asenna pystytolpat alaohjauspuun päihin. Varmista, että tolpat ovat pystysuorassa, jotta välioven asentaminen on helppoa.

5

Ruuvaa pystytolpat oviaukon viereen kahdella 5x100 millin ruuvilla. Voit jättää alaohjauspuiden väliin pienen raon ja asentaa kipsilevyn niiden väliin.

6

Ruuvaa yläohjauspuu kattoon. Katto on tehty ruuvinkestävistä kuitukipsilevyistä, joten rangan voi ruuvata kiinni tavallisilla ruuveilla. Kuvassa näkyvät sähköjohdot menevät oven vieressä oleville katkaisijoille.

Asenna loput pystytolpat. Voit kiinnittää päätytolppien väliin väliaikaisen apulaudan ja pystyttää tolpat nopeasti sitä vasten.

02
Asenna isomman seinän kipsilevyt 5 Vaihe

Pystytolppien jako on suunniteltu siten, että tolpat sopivat 90x120 sentin kokoisten levyjen kiinnittämiseen.

Ensimmäinen levy pitää asentaa tarkasti suoraan, sillä muut levyt asennetaan sen mukaan. Levyn reunan pitää olla tarkasti tolpan keskellä, jotta ruuvit tarttuvat kunnolla kiinni.

Levyt liimataan yhteen. Levyt ovat suorareunaisia, eikä niiden väliin asen-neta saumanauhaa.

1

Asenna ensimmäinen levy tarkasti suoraan, sillä muut levyt asennetaan sen mukaan. Voit piirtää ruuvien asennuslinjan levyihin, jotta ruuvit osuvat varmasti tolppiin.

2

Säädä levy suoraan esimerkiksi muovi­ kiilojen avulla. Aloita levyn ruuvaaminen siitä reunasta, jota vasten ei asenneta toista levyä.

3

Ruuvaa toinen levy ensimmäisen viereen. Levyjen reunat ruuvataan kiinni samaan tolppaan. Ruuvit kannattaa asentaa samalla kertaa, jotta ne eivät riko levyn reunaa. Levitä liimaa ennen ruuvaamista.

4

Asenna seuraavat kuitukipsilevyt samalla periaatteella. Kohdista levyjen saumat eri tolppien kohdalle, jotta rakenteesta tulee mahdollsimman kestävä. Asenna ruuvit noin 20 sentin välein.

5

Jätä sivuseinän viereen ja katon rajaan pienet raot. Noin kolme milliä leveä rako on sopiva.

03
Näin liimaat levyt yhteen 4 Vaihe

Markkinoilla on sekä suorareunaisia että reunaohennettuja kuitukipsilevyjä. Tähän seinään päätettiin käyttää suorareunaisia levyjä, sillä niistä syntyi vähemmän hukkapaloja, eikä niiden saumoja tarvitse tasoittaa.

Kuitukipsilevyt liimataan yhteen erikoisliimalla. Liima levitetään levyjen reunoihin erikoiskärjen avulla, joka varmistaa, että reunoille leviää tarpeeksi liimaa. On tärkeää, että liimaa levitetään riittävästi. Liimaa pitää olla niin paljon, että se pursuaa ulos koko sauman matkalta, kun levyt painetaan kunnolla yhteen.

1

Levyliimaputkilossa on erikoiskärki, joka varmistaa, että liima leviää levyn reunaan oikein.

2

Levitä liimaa vetämällä kärkeä tasaisesti levyn reunaa pitkin. Pidä nopeus samana ja tarkista, että putkilossa riittää liimaa.

3

Asenna ylempi levy alemman päälle. Paina levy kiinni liimaan koko matkalta.

4

Levitä liimaa pystysaumaan ja levyn alle. Nosta levy alemman levyn päälle ja paina pystysauma kiinni niin lujasti, että liima pursuaa ulos saumasta.

04
Rakenna seinä, jossa on oviaukko 10 Vaihe

Rakenna seuraavaksi seinä, jossa on oviaukko. Runkoa ei tehdä valmiiksi heti, sillä nurkasta tulee vahvempi, kun kipsilevyt menevät viereisen seinän sisään.

Muista, että lattialaatat tai -laudat lisäävät lattian paksuutta. Se pitää ottaa huomioon oviaukon korkeuden mittaamisessa.

Kun levyt on asennettu, reiät pitää tasoittaa umpeen ja liima leikata pois saumojen kohdalta.

1

Asenna pystytolpat seinään, jossa on oviaukko. Päätytolppa ruuvataan kiinni aiemmin rakennettuun seinään, jotta nurkasta tulee tukeva. Ovi asennetaan 10 sentin päähän toisesta seinästä.

2

Ruuvaa oviaukon yläpuu pystytolppiin 5x100 millin ruuveilla. Ota huomioon lattia­ laattojen tai ­lautojen paksuus yläpuun paikan mittaamisessa.

3

Asenna kuitukipsilevyt samalla tavalla kuin toiseen seinään. Kohdista saumat eri tolppien kohdalle, liimaa levyt yhteen ja ruuvaa ne kiinni runkoon.

4

Asenna viimeinen levy seinän yläosaan. Jätä levyn ja katon väliin noin 3 millin rako, jotta voit levittää väliin saumamassaa.

5

Tee reiät pistorasioille. Tässä reiät tehdään 56 millin reikäsahalla. Reiät pora­ taan osittain päällekkäin, sillä pistorasioita on monta.

6

Vedä johdot reikiin sähköasentajaa varten. Seuraavaksi voit asentaa kipsilevyt seinän toiselle puolelle.

7

Asenna kuitukipsilevyt seinän toiselle puolelle sen jälkeen, kun eristeet ovat paikoillaan. Anna liiman kuivua yön yli.

8

Kaavi kuitukipsilevyjen pinnat siisteiksi ja tasaisiksi. Levyjen puhdistamiseen tarkoitettu erikoistyökalu siistii pinnat nopeasti.

9

Tasoita kaikki reiät aluksi keskikarkealla hiekkatasoitteella, jotta pinta on mahdollisimman tasainen ennen ylitasoittamista. Puhdista pölyt pois kuivaksi väännetyllä rätillä.

10

Ylitasoita seinä. Levitä hiekkatasoitetta alhaalta ylös päin pitkillä vedoilla. Älä tasoita kohtia, jotka on tarkoitus laatoittaa.

05
Näin eristät seinät 3 Vaihe

Eristä seinät, kun olet asentanut kuitukipsilevyt runkotolppien toiselle puolelle. Mineraalivilla on kevyt ja tehokas eriste, josta on helppo leikata runkotolppien väliin sopivia palasia eristysveitsellä. Väliseinien sisään asennettavien villalevyjen ei tarvitse olla yhtä paksuja kuin seinän.

Mineraalivillan käsittelyssä kannattaa käyttää hengityssuojainta ja työhanskoja. Villassa on pieniä lasinpaloja, jotka tarttuvat ihoon ja kutittavat ja ärsyttävät hengityksessä. Voit eristää seinän myös selluvillalla tai käyttää mineraalivillaa, joka kutittaa tavallista vähemmän.

1

Leikkaa villalevyt sopiviksi paloiksi eristysveitsellä. Tee paloista hieman liian isoja, jotta ne pysyvät paikallaan.

2

Pyri asentamaan eristeet mahdollisimman isoina palasina, ja leikkaa niiden viereen pienempiä paloja.

3

Asenna kuitukipsilevyt seinän ulko­ puolelle, kun olet eristänyt tolppien välit. Kiinnitä levyt samalla tavalla kuin sisäpuolelle.

Materiaalit

 • Kuitukipsilevyjä (Fermacell), kuitukipsiruuveja 3,9x35 mm
 • Väliseinätolppia, 39x66 mm
 • Asennusruuveja, 7,5x72 mm
 • Ruuveja, 5x100 mm
 • Huopaa
 • Kuitukipsiliimaa (Fermacell, vihreä)
 • Eristelevyjä, 45 mm

Erikoistyökalut

 • Upotussaha ja ohjainkisko
 • Verstaspölynimuri

Vie aikaa

Arviolta 2-3 päivää.

Hinta

Noin 300 euroa.

Vaikeusaste

Keskivaikea projekti, jossa tulee nopeasti valmista jälkeä.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Väliseinä