1. Tiedä, mihin poraat
Seinäkiinnikkeiden poraamisessa on tärkeää tietää, mistä seinä on tehty, sillä tulppa pitää valita materiaalin mukaan. Poraa seinään 5–6 milliä syvä reikä ja katso, millaista sahanpurua terän mukana tulee.
Kipsipöly on valkoista ja tarttuvaa, kevytbetoni ja betoni harmaata ja karkeaa, kun taas tiilipöly on punertavaa ja leviää joka paikkaan.
2. Tarkista, näyttääkö vatupassi suoraan
Vatupassi voi muuttua epätarkaksi, jos se unohtuu pakkaseen tai putoaa alas telineiltä. Väärin näyttävällä vatupassilla tulee rumaa jälkeä.
Vatupassin kunnon voi tarkistaa siten, että päätykuplien molemmille puolille piirretään kaksi viivaa, kun kupla on aivan keskellä. Käännä vatupassi ylösalaisin ja katso, ovatko kuplat yhä viivojen keskellä. Jos eivät ole, osta uusi vatupassi.
LUE LISÄÄ: Linjalaser panee asiat suoraan
3. Estä terän lipsuminen
Liukasta pintaa vasten painettu poranterä lähtee helposti liukumaan pyörimissuuntaansa ei oikealle.
Terä pysyy kuitenkin paikallaan, kun reiän tekeminen aloitetaan pienellä, esimerkiksi kolmen millin poranterällä. Terää ei kannata painaa vaan antaa sen pyöriä kevyesti paikallaan. Kun pinta on rikki, terä vaihdetaan isompaan, tulpan koon mukaiseen terään.
4. Poraa pesualtaan kannakkeet vinoon
Pesualtaan tapaisten raskaiden esineiden kannakkeet kannattaa porata hieman vinoon.
Putkiasentaja poraa pesualtaan kierretangot hieman alaviistoon, jotta ne vääntävät allasta ylöspäin. Paino- ja vääntövoima pitävät altaan tasapainossa.
5. Fiksu hylly sopii saumaan
Suihkunurkkauksen hyllyn voi muurata kiinni laattojen väliseen saumaan. Silloin hyllyä ei tarvitse kiinnittää ruuveilla, ja vesieristys säilyy ehjänä. Jos laatoitat seinän uusiksi, älä levitä saumalaastia hyllyn kiinnityskohtiin.
Paina hylly saumaan ja liimaa se kiinni saniteettisilikonilla. Hyllyn voi kiinnittää myös vanhojen laattojen väliin. Poista saumat multicutterilla ja kiinnitä hylly saumoihin silikonilla.
6. Liimaa esineet seiniin
Pienet esineet kuten koukut ja peilit kannattaa liimata kylpyhuoneen seiniin ruuvaamisen asemesta. Etenkin koviin ja liukaspintaisiin laattoihin on vaikea saada reikiä. Liimaaminen säästää myös aikaa ja pitää vesieristyksen ehjänä.
7. Epoksi liimaa lähes kaiken
Raskaiden esineiden ripustamiseen kannattaa käyttää erittäin kestävää ja lähes kaikkiin materiaaleihin tarttuvaa epoksiliimaa. Kaksikomponenttinen epoksiliima kovettuu, kun aineet sekoitetaan toisiinsa.
LUE LISÄÄ: Näin käytät epoksiliimaa
8. Käännä helaa, jotta portti ei ala roikkua
Pihaportti ei ala roikkua, jos saranoiden heloja kallistetaan hieman taaksepäin. Vinoon käännetty sarana tasapainottaa painavan portin aiheuttamaa vääntöä ja pitää portin suorassa vuosikausia.
9. Oikaise hyllyt muoviliuskoilla
Hyllykiskojen pitää olla täysin suorassa, jotta hyllyt eivät roiku vinossa. Kiskot on helppo kiilata suoriksi ohuilla, 1–5 millin muoviliuskoilla ja -kiiloilla.
10. Porasitko vahingossa liian ison reiän?
Virhe on helppo korjata nopeasti kuivuvalla kaksikomponenttisella muovimassalla. Ruuvin voi myöhemmin porata suoraan reikään ilman tulppaa.
LUE MYÖS: Vielä enemmän ammattilaisen vinkkejä!
Yllä kerrotut vinkit ovat osa artikkelia '50 ammattilaisen vinkkiä', joka julkaistiin Tee Itsen numerossa 4/2017. Jos haluat nähdä, miten kokenut ammattilainen tekee työs helpommin joka puolella taloa, voit ladata artikkelin tästä: 50 AMMATTILAISEN VINKKIÄ: Ammattilaisten salaisuudet
Seuraamme tarkasti viittä erilaista työtä:
- 10 vinkkiä lattian tekemiseen
- 10 vinkkiä tapetoimiseen
- 10 vinkkiä ripustamiseen
- 10 vinkkiä väliseinän tekoon
- 10 vinkkiä kylpyhuoneeseen