Betoniin valettu lattialämmitys puoleen hintaan

Voit asentaa lattialämmityksen kokonaan itse. Näytämme tässä jutussa, miten valat betonilattian, asennat lattialämmitysletkut, tehokkaat lämmöneristeet ja radonsuojauslevyt. Lattilämmitys lisää asumismukavuutta, mutta sen asentamisen ei tarvitse tulla kalliiksi. Jos sekoitat betonin itse, saat lattialämmityksen puoleen hintaan.

Johdanto

Lattialämmityksen asentaminen on kova urakka, mutta itse tekemällä voi säästää paljon rahaa. Saat perusteelliset tee se itse -ohjeet vesikiertoisen lattialämmityksen asentamiseen.

Näytämme vaihe vaiheelta, miten:

 • asennat radonsuojauksen helposti
 • eristät lattian
 • leikkaat polystyreenilevyt
 • kiinnität letkut raudoitusverkkoon)
 • sekoitat betonin itse
 • valat lattian

Ohjeet

01
Radonsuojaus helpolla tavalla 2 Vaihe

Lattian pohjalla oleva hiekka tasoitetaan, ja sen päälle asennetaan radonsuojauslevyt. Tässä jutussa käytetään RadonSafety-levyjä, joissa on urat. Levyn rakenne on fiksu, sillä levyjen yhteyteen voi asentaa radonimurin, jos talossa mitataan myöhemmin liian korkeita radonpitoisuuksia. Toinen vaihto ehto on asentaa radonsuojausmatto eristeiden ja valetun lattian väliin.

1

Asenna levyt tai suojamatto tasoitetulle hiekalle. Tee levyistä tai matosta yhtenäinen ja tiivis pinta, jotta radon ei pääse sisäilmaan rakojen läpi. Kohdista levyjen urat samaan linjaan tai limitä mattoja valmistajan ohjeiden mukaan.

2

Leikkaa levyt kuumalanka­ leikkurilla. Se on nopeaa ja tarkkaa, ja sotkua syntyy paljon vähemmän kuin pistosahalla tai käsisahalla leikkaamisesta. Kuumalankaleikkurin voi vuokrata konevuokraamosta.

02
Erikoislevyt lisäävät eristystehoa 5 Vaihe

Lattialämmityksen alle pitää asentaa eristeet, sillä ilman niitä lämpö karkaa maahan. Painoa kestävät polystyreenilevyt eli styroksi on helppo ja kätevä ratkaisu. Styroksi on yleensä valkoista, mutta tässä käytetään harmaita levyjä, joihin on lisätty grafiittia. Valmistajan mukaan grafiitti lisää styroksin eristystehoa jopa 20 prosenttia. Erikoislevyjen ansiosta eristekerros voi olla viidenneksen tavallista ohuempi.

1

Asenna levyt limittäin. Varmista, etteivät levyjen saumat osu vierekkäin. Aloita toisen eristerivin asentaminen edellisen rivin jämä­ palalla. Siten saumat limittyvät luonnostaan.

2

Katkaise kylmäsillat. Lattian betoni­ laattaa ei saa valaa kiinni sokkeliin tai ulkoseinään. Asenna alemman eriste levyn päälle pystyyn 20 milliä paksu styroksi.

3

Asenna seuraava eristekerros. Limitä levyjen saumat myös pystysuunnassa, jotta lämpö ei karkaa maahan niiden välistä.

4

Täytä pienet reiät ja halkeamat laajenevalla saumavaahdolla. Tarkoitus on tehdä pinnasta täysin tiivis ja yhtenäinen. Annostele vaahtoa varovasti, sillä se laaje­ nee voimakkaasti.

5

Lattian rakenne näyttää tältä: Alimpana on radonsuojauslevy, sen päällä 150 millin styroksi ja viimeisenä 100 millin styroksi. 250 millin eriste kerros estää lämmön karkaamisen maahan lattian läpi.

03
Lattialämmitysletku raudoitusverkkoon 4 Vaihe

Lämmin vesi kiertää lattiassa pex-letkun sisällä. Taipuisa letku valetaan betoniin, jotta lämpö leviää tasaisesti koko lattiaan. Letku pitää nostaa irti lattiasta, jotta betonia menee myös letkun alle. Verkkoa voi nostaa monella tavalla. Tässä lattiaan asennetaan raudoitus-verkot, jotka nostetaan 25 milliä irti lattiasta metallilistojen avulla.

1

Korokelistat ovat 25 milliä korkeita. Markkinoilla on monenlaisia valukorokkeita. Voit käyttää myös muita vaihtoehtoja.

2

Asenna korokkeet 60 sentin välein koko lattialle. Jätä seinien viereen 10 senttiä tyhjää tilaa, sillä lattia­ lämmitysletkua ei asenneta aivan seinän viereen.

3

Asenna raudoitusverkko. Metalliverkkoa on helppo leikata saksilla tai kulmahiomakoneella. Verkkoja ei tarvitse kiinnittää korokkeisiin.

4

Kiinnitä lämmitysletku verkkoon. Sido letku kiinni rautalangalla tai nippusiteillä. Älä asenna letkua liian lähelle seiniä, vaan jätä lattian reunoille vähintään 10 senttiä tyhjää tilaa. Letku pysyy tarpeeksi kaukana seinästä, kun raudoitusverkot leikataan sopivan kokoisiksi. Taivuta letku mutkille ja kiinnitä se verkkoon esimerkiksi 30 sentin välein valmistajan ohjeen mukaan. Voit liittää letkun läm­ mitysverkkoon itse tai jättää sen putkiasentajalle.

04
Vala lattia 9 Vaihe

Tähän lattiaan tarvitaan niin vähän betonia, että se on helppo kuljettaa kottikärryllä. Betoni ei ehdi kuivua kesken kaiken, jos työskentelet ripeästi. Suojaa lattialämmitys-letku, jotta se ei painu lommolle kottikärryn renkaan tai jalan alla. Letku on kestävä, mutta se kannattaa suojata levyllä, joka jakaa painon laajalle alueelle. Merkitse lattian pinnan taso ja varmista laserilla, että lattiasta tulee vaakasuora.

Aloita betonin levittäminen peränurkasta. Etene ovea kohti ja levitä betoni tasaisesti.

Polje betoni tiiviisti letkun ympärille, mutta älä paina letkua liian kovasti.

1

Kärrää betoni sisään. Kippaa oven eteen pieni kasa betonia, jotta työntöalustana toimiva levy ei paina vesiletkua lommolle.

2

Aseta suojalevy vesiletkun päälle. Voit käyttää vaneria tai mitä tahansa muuta paksua levyä.

3

Mittaa lattian korkeus laserilla. Pyörivä laser tai linjalaser heijastaa seinille vaaka suoran viivan, josta on helppo mitata uuden lattian korko. Voit käyttää nollakohtana viereisen huoneen lattiaa, jos uusi lattia tulee samalle tasolle.

4

Merkitse korko huoneen nurkkiin ja levitä betonia suunnilleen sopiva määrä joka paikkaan. Käytä koko ajan samaa laserviivaa.

5

Upota betoniin ohjaimet. Tämän lattian pinta tasoitetaan kahden putken avulla. Ne upotetaan betoniin lattian lopulliseen korkeu-teen. Seinän vieressä pinta tasoitetaan vetä-mällä teräslastaa mahdollisimman suorassa lähintä putkea pitkin.

6

Tasoita betoni vetämällä linjalautaa putkia pitkin. Putkien välinen alue tasoittuu nyt oikeaan korkoon.

7

Nosta putket varovasti pois heti, kun olet tasoittanut lattian. Viimeistely sujuu sitä hel-pommin, mitä pienemmät kolot lattiaan jää.

8

Täytä putkien tekemät kolot. Voit tasoittaa pinnan laastikauhalla viereisen lattian mukaan.

9

Tasoita lattia kahdella hiertimellä. Liikuta hiertimiä kiertoliikkeellä, kunnes pinta on siisti ja tasainen. Peruuta ovea kohti.

Materiaalit

 • 0-8 mm asennushiekkaa
 • 0-4 mm rappaushiekkaa
 • Sementtiä
 • Radonsuojauslevyjä (Sundolitt)
 • Styroksia (Sundolitt)
 • 6 mm raudoitusverkkoa
 • 25 mm korokelistoja
 • Lattialämmitysletkuja

Erikoistyökalut

 • Pakkosekoittaja
 • Kuumalankaleikkuri

Vie aikaa

Pitkän viikonlopun.

Hinta

Noin 150 euroa/neliö.

Vaikeusaste

Lattian valaminen on työlästä, mutta itse tekemällä voi säästää paljon rahaa.

3D-malli

3D-malli

Lattialämmitys

Alapuolelta eristetty lattialämmitys, joka suojaa radonilta.

Avaa 3D-malli

Video

VINKIT: Vältä syövytysvauriot

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pyörivää laseria

Tällä videolla näytetään, miten käytät ja säädät pyörivää laseria. Laite heijastaa ympärilleen yhtenäisen viivan ja tarkan pisteen yhteen suuntaan. Kun olet opetellut käyttämään pyörivää laseria, voit merkitä helposti tarkat korkomerkit pitkille etäisyyksille. Siitä on hyötyä esimerkiksi lattian ja terassin tekemisessä.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Lattialämmitys