Lämpöpumpun suojakotelo takaa hyvän ilmanvaihdon

Lämpöpumppu on kätevä, kun halutaan lämmittää tehokkaasti ja edullisesti. Se ei kuitenkaan ole mikään tyylikäs laite. Katso, miten voit piilottaa ulkoyksikön suojakotelolla, joka takaa silti hyvän ilmankierron.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
130 euroa

En varmepumpe er en god varmekilde, men den pynter ikke ligefrem på husets væg. Her viser vi, hvordan du gemmer skrumlet af vejen med et flot varmepumpeskjul.

Johdanto

Lämpöpumppua ei voi parhaalla tahdollakaan väittää kauniiksi, joten se kannattaa piilottaa talon seinustalle. Kauppojen hyllyillä on valmiita suojia, mutta suojan voi rakentaa myös itse. Itse rakennettu suoja on edullinen, ja sen voi räätälöidä pumpun mittojen mukaan. Pumppujen ulkomitat vaihtelevat yllättävän paljon valmistajasta riippuen. Tässä jutussa rakennettavan suojan hinnaksi tulee noin 40 euroa.

LUE LISÄÄ: Rakenna halpa suojus lämpöpumpulle alle 50 eurolla.

Suoja pitää rakentaa siten, ettei se kosketa lämpöpumppua. Pumpun ja suojan välissä pitää olla vähintään kymmenen senttiä tyhjää tilaa, minkä lisäksi suojan pitää olla ilmava.

Tässä esiteltävän suojan rakenne on yksinkertainen. Suojassa on kolme seinää ja katto, ja seinissä on listoista tehty säleikkörakenne. Isot reiät takaavat hyvän ilmanvaihdon.

Ohjeet

01
Rakenna seinät 3 Vaihe

Seinien rungot tehdään erilevyisistä rimoista ja listoista. Päällimmäisen kerroksen listat ovat 15x70-millisiä ja sisäkerroksen rimat 21x45-millisiä. Kun listat ja rimat yhdistetään, rimo-jen viereen muodostuu kaulus, johon säleikön listojen päät on helppo tukea.

Suoja koostuu etuseinästä ja kah-desta päädystä. Näytämme seuraa-vaksi, miten pääty kootaan. Etuseinän rakennustekniikka on samanlainen.

Tämä suoja sopii ilmalämpöpum-pulle, jonka ulko-osan mitat ovat 54x78x26,5 senttiä. Voit säätää suojan mittoja oman pumppusi mukaan.

1

Kasaa päätyseinän runko. Aseta rimat B listojen D päälle 90 asteen kulmaan. Sivele liitoksiin vedenkestävää puuliimaa ja ruuvaa rimat kiinni 3x30-millisillä ruuveilla. Tarkista kulmien suoruus.

2

Asenna listat C ja F. Sovita listat C tarkasti listojen B väliin. Sovita myös listat F listojen D väliin seinän toisella puolella. Levitä listojen päihin liimaa ja kiinnitä ne aloilleen puristimilla.

3

Kehikossa on nyt 21 milliä syvä ja 25 milliä leveä kaulus. Säleikön listojen päät on helppo kiinnittää kaulukseen.

02
Rakenna säleikkö 6 Vaihe

Seinien säleiköt tehdään 12x32-millin höylätystä mäntylistasta. Listojen päät sahataan viistoon ja asennetaan seinien reunoilla oleviin kauluksiin kahteen kerrokseen. Listoista muodostuu hyvä näkösuoja, joka takaa riittävän ilmanvaihdon.

Ensimmäisen kerroksen listat kannattaa mitata tarkasti, sillä toisen kerroksen listat voi mitata ensimmäis-ten mukaan. Asettele listat huolellises-ti samalle etäisyydelle toisistaan, jotta säleikön ruuduista tulee nelikulmaiset.

1

Sahaa säleikön listojen (K) toiset päät 45 asteen kulmaan. Jätä listojen toiset päät suoriksi ja listat hieman lopullista mittaansa pitemmiksi. Käytä listojen sahaamiseen jiirisirkkeliä.

2

Piirrä listojen paikat levylle. Aseta apulistat säleikön reunoille, jotta voit mitata listojen paikat ja niiden välisen etäisyyden helposti. Aseta nurkkaan tuleva pitkä lista paikoilleen ja asettele loput sen mukaan.

3

Piirrä katkaisulinja listojen toiseen päähän. Sahaa levyn reunan yli menevä osa poikki 45 asteen kulmassa. Sahaa kaikkia listoja kaksi kappaletta, jotta saat tehtyä samalla toisen kerroksen listat.

4

Naulaa ensimmäisen kerroksen listat kiinni. Mittaa kahden ensimmäisen listan välinen etäisyys tarkasti ja tee kaksi listojen väliin sopivaa kapulaa. Voit sivellä listojen päihin liimaa ennen naulaamista.

5

Asenna toinen listakerros. Aloita pitkistä listoista ja asettele loput niiden mukaan. Tarkista, että listojen välinen etäisyys pysyy samana ja rei’istä tulee neliön muotoiset. Kiinnitä listat liimalla ja 30 millin nauloilla.

6

Päätyjen säleiköt ovat nyt valmiit. Kaikki listat on kiinnitetty samalle etäisyydelle toisistaan, joten rei’istä muodostuu neliöitä. Rakenna toinen pääty ja etuseinä saman periaatteen mukaan.

03
Rakenna katto pumpun päälle 4 Vaihe

Katosta rakennetaan hieman seiniä isompi, jotta katon eteen ja sivuille tulee pienet räystäät. Katto tehdään yksinkertaisesti paneeleista, jotka kiinnitetään toisiinsa parilla poikkipuulla.

Voit joutua halkaisemaan yhden paneeleista, jotta eturäystäästä ei tule liian pitkä.

Katto asennetaan kiilojen päälle, jotta kattoon tulee pieni kallistus. Kiilat syntyvät yhdestä viistosti halkaistusta laudasta.

1

Tee seinien päälle tulevat kiilat (G). Kiilat tehdään laudasta, joka halkaistaan viistosti. Samasta laudasta tulee kaksi kiilaa, joiden kallistuskulma on täsmälleen sama. Kiinnitä kiilat seinien sisäreunaan.

2

Liimaa ja ruuvaa kiila (G) kiinni. Levitä kiilan alle hieman liimaa ja kiinnitä se 4x60-millisillä ruuveilla. Kiilan pää työntyy 36 milliä ulos päädyn etureunasta, mikä vastaa etuseinän paksuutta.

3

Kiinnitä etuseinä päätyihin. Käytä kiinnittämiseen liimaa ja kolmea 4x60 millin ruuvia joka sivulla. Kiilan päädyn pitäisi yltää etuseinän ulkoreunan tasolle.

4

Kokoa katto paneeleista (H). Sahaa paneelit mittaan ja kiinnitä ne kolmeen poikkipuuhun (J) 4x40 millin ruuveilla.

Materiaalit

21x45 mm höylättyä mäntyrimaa

 • 2 etureunaa (A), 107 cm
 • 4 sivua (B), 50 cm
 • 6 etureunaa/sivua (C), 56 cm

15x70 mm höylättyä mäntylistaa

 • 6 etureunaa/sivua (D), 65 cm
 • 2 etureunaa (E), 93 cm
 • 4 sivua (F), 36 cm

12x32 mm höylättyä mäntylistaa

 • Noin 18 metriä (K)

22x148 mm lautaa

 • 2 kiilaa (G) kattoon, 53,6 cm

22x120 mm paneelia

 • 6 lautaa (H) kattoon, 115 cm

22x45 mm höylättyä mäntyä

 • 3 poikkipuuta (J) kattoon

Lisäksi:

 • Liimaa
 • Ruuveja, 3x30, 4x40, 4x60 mm
 • Nauloja, 20- ja 30-millisiä

Piirustus

Näin rakennat suojan

Suojan etu- ja sivusei-nien säleiköt tehdään listoista (K). Listat naulataan toisiinsa viistosti siten, että ne muodostavat verkko kuvion. Listojen viistot päät tuetaan kehikossa olevaan kaulukseen. Katto paneelit (H) kiinnitetään kolmeen poikkipuuhun (J).

Näin rakennat suojan

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Lämpöpumppu