Inspiraatiota: 4 vinkkiä lämpöpumpun piilottamiseen

Tee Itse -lehden lukijat ovat piilottaneet lämpöpumppujensa ulkoyksiköt taitavasti. Tutustu neljään upeaan lämpöpumpun suojakoteloon ja inspiroidu rakentamaan omasi.

1. Pihakeittiön näkymätön ilmalämpöpumppu

"Kun rakensimme uuden pihakeittiön, saimme samaan rakenteeseen mukaan myös kotelon ilmalämpöpumpulle. Se sijoitettiin takaoikealle ritilän taa hiukan etäämmäs muista laitteista." -M.S.

ilmalämpöpumpun suojakotelo

Vain seinässä oleva ilmaletkun läpivienti paljastaa, että hyvännäköisessä pihakeittiössä on myös ilmalämpöpumppu.

2. Näppärä ilmalämpöpumpun kotelo

"Rakensin painekyllästetystä puusta ilmalämpöpumpullemme kotelon. Kotelon rakenne on ilmava ja sen etusivussa on reikä, joka toimii pumpun tuuletusaukkona. Katto on tehty synteettisestä puusta, ja sitä on hieman kallistettu, jotta vesi valuu alas. Katon voi toki asentaa myös vaakaan." -O.J.

ilmalämpöpumpun suojakotelo

Katon voi laskea alas, jolloin katolla on tilaa kasveille ja sitä voi käyttää vaikkapa pöytänä.

3. Lämpöpumppukotelon kätevä katto

"Hankimme lämpöpumpun ja päätimme, että laitteen ulkoyksikkö sijoitetaan verannalle, missä myös grillaamme. Koska lämpöpumppu ei ole kaikkein kaunein ”kaluste”, rakensin sille uuden kotelon. Kotelo koostuu jaloille asennetusta puulaatikosta, jossa on suljetut sivut ja edessä avosäleikkö.

Takalevyä ei ole, joten kotelo on helppo asentaa pumpun ympärille ja varmistaa, että ilma kiertää kotelossa hyvin. Kotelossa on lisäksi kätevä katto. Sen voi nimittäin laskea alas, jolloin sitä voi grillattaessa käyttää laskutilana. Muulloin katto on kaltevassa asennossa, jotta sadevesi valuu sen päältä hyvin alas.

Nyt lämpöpumppu on siis hyvin suojattu tuulelta ja sateelta, ja samalla grillimestarimme on saanut kätevää laskutilaa!" -O.T.

ilmalämpöpumpun suojakotelo

Kotelo suojaa lämpöpumppua, ja sitä voi käyttää myös laskutilana, kun katon laskee alas vaaka-asentoon.

ilmalämpöpumpun suojakotelo

Katon alla olevat kiilat voi painaa sisään, jolloin kattolevyn saa vaaka-asentoon ja sitä voi käyttää pöytänä.

ilmalämpöpumpun suojakotelo

Etuosaan on kiinnitetty kapeita rimoja, jotta ilma kiertää kotelossa.

4. Lämpöpumpulle kätevä kotelo

"Minua häiritsi, että ilmalämpöpumppu oli niin näkyvästi esillä. Rakensin tämän vuoksi sille suojakotelon, joka ”sulautuu” taloomme. Se on rakennettu listoista laatikoksi, joka on asennettu seinää vasten aitamaiseksi rakenteeksi. Kotelo on yläosastaan viisto, jotta vesi valuu kotelon katolta alas. Katto on tehty bitumihuovalla päällystetystä levystä. Katon voi avata niin, että pumpulle on helppo pääsy." -E.B.

ilmalämpöpumpun suojakotelo

Kotelo sulautuu talon punamultaverhoiluun.

    Lisää samasta aiheesta Lämpöpumppu