Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Termostaatti - näin patterin termostaatti toimii

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Termostaatti säästää joka vuosi reilusti rahaa, kun se sulkee ja avaa veden huoneen lämpötilan mukaan. Lue tästä lisää siitä, miten termostaatti toimii.

Patteritermostaatti toiminnot

Epäluotettavasta venttiilistä fiksuun termostaattiin

Ennen vanhaan jokaisessa lämpöpatterissa oli kahva, josta pystyi itse säätämään, kuinka paljon vettä patteriin virtaa. Vaihtoehtoina olivat periaatteessa: ei yhtään tai koko ajan – tai jotakin tältä väliltä. Kun ilman lämpötila muuttui, patterin kahvasta piti säätää, jotta huoneessa ei olisi liian kylmä tai kuuma.

Nämä ajat ovat taakse jäänyttä elämää. Manuaaliset kahvat ovat hävinneet käytöstä viimeisten 50 vuoden aikana ja niiden tilalla on nykyään patteritermostaatti, joka ohjaa, kuinka paljon lämmintä vettä patteriin pääsee. Voit itse säätää, kuinka lämpimäksi huoneen haluat. Patteritermostaatti huolehtii siitä, että lämpötila pysyy haluamallasi tasolla jatkuvasti.

Miten toimii patteritermostaatti?

Termostaateissa on pieni sinkistä ja kuparista tehty säiliö eli palje. Se on kuin pieni harmonikka, joka laajenee ja supistuu pituudeltaan.
Monista taitoksista syntyy hyvin iso pinta, joten palje pystyy nopeasti siirtämään ilman lämpötilan sisuksiinsa.

Danfoss-termostaattien palje on täytetty kaksikomponenttisella kaasulla, joka reagoi hyvin herkästi lämpötilan vaihteluihin. Kun huoneen lämpötila nousee, kaasu laajenee ja palje painaa karaa, joka on yhdisttty patteriputken venttiiliin. Tämä sulkee lämpimän veden virtauksen pattereihin. Jos huoneessa puolestaan kylmenee, kaasu vetäytyy yhteen, jolloin palkeen pituus kutistuu ja venttiili aukeaa. Näin pattereihin virtaa jälleen lämmintä vettä ja huone lämpenee.

Venttiili ja termostaatti

Termostaattijärjestelmä koostuu yleensä kahdesta erillisestä osiosta, jotka voi irrottaa, koota ja vaihtaa yksitellen. Venttiili sijaitsee putkessa, jonka läpi lämmin vesi virtaa pattereihin. Lisäksi järjestelmä sisältää termostaatin, joka napsautetaan paikalleen venttiilin päälle hieman painamalla.

Venttiilin säätää asentaja, jotta sen avautuma sopii patterin ja huoneen kokoon. Useimmat kuitenkin jossakin vaiheessa peukaloivat itse venttiiliosaa.

Termostaattiosan voi sen sijaan irrottaa itse. Sekä arkikäytössä, jolloin termostaatin asteikko säädetään pitämään huoneessa tietty lämpötila, että haluttaessa estää tilan jäätyminen. Termostaatin voi itse myös vaihtaa, jos se hajoaa, tai jos lämmitysjärjestelmästä halutaan entistä parempi vaihtamalla termostaatti uuteen ja parempaan. Jos patterit ovat olleet pitkään kiinni, tiivisteholkin pieni karatappi voi juuttua kiinni, jolloin se ei enää myötäile palkeen toimintaa ja venttiili jää auki. Jos näin tapahtuu, voit irrottaa termostaatin ja yrittää varovasti vapauttaa tapin niin, että se liikkuu jälleen. Tapin voi myös vaihtaa ilman sen suurempaa vaivaa.

LUE MYÖS: Patteri ei toimi - näin ratkaiset ongelman

Fiksu termostaatti

Patteritermostaatti säästää paljon rahaa. Kun aurinko paistaa, termostaatti huomioi huoneeseen päässeen ilmaisen lämmön ja ohjaa patterille vähemmän vettä.

Tämä tietenkin edellyttää, että termostaatti pystyy toimimaan ja huomioimaan huonelämpötilan muutoksia. Jos patteri on verhojen peitossa, se ei toimi kunnolla. Jos avaat kaikki ikkunat tuulettaaksesi kiertämättä perinteisen termostaatin ruuvia kiinni, järjestelmä pumppaa pattereihisi valtavasti lämmintä vettä – ja tällöin lämmität pääasiallisesti harakoille.

Voit välttyä tältä, jos vaihdat elektroniseen, uuden sukupolven patteritermostaattiin. Se sisältää perinteisen termostaattimekaniikan lisäksi elektronista älyä, joka tuottaa yhä enemmän säästöä. Se pystyy mm. sulkemaan vedentulon vaikka puoleksi tunniksi, jos haluat tuulettaa huoneen kunnolla, ja voit ohjelmoida termostaatin laskemaan huonelämpötilaa yöksi tai loman ajaksi.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin