Estä huomaamaton lämpöhäviö ikkunan alla

Suurten ikkunoiden alla olevat alueet eivät välttämättä ole ensimmäinen paikka, joita ajattelee eristää. Ne kannattaa silti tarkistaa, jos asut vanhassa talossa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
100 €/2 m

Johdanto

Katto on eristetty ja katon viistot sivureunat niin ikään. Seinät ovat saaneet lisäeristekerroksen. Ikkunat on vaihdettu energiansäästölaseihin. Talo on siis kaikin puolin hyvin eristetty. Tai näin voisi ajatella...

Jättiteema: Säästä energiaa

Ehkä sinunkin talostasi tai mökistäsi löytyy kohta, josta lämpö karkaa ulos. Syynä voi olla, että ikkunoiden alla oleva alue jäi talon rakennusvaiheessa vuosikymmeniä sitten vaille huomiota. Ikkunan alapuolella olevaa pintaa ei ennen ehkä eristetty riittävästi. Ainakaan tässä talossa ei eristetty, ja tämän kaltaisia taloja ja mökkejä on varmasti monia muitakin.

LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

Onneksi asialle on kuitenkin verrattain helppo tehdä jotakin. Kun tartut toimeen nyt, ehkäiset kustannuksia aiheuttavan lämpö-häviön ja saat samalla tarkistettua tuiki tärkeän höyrynsulun tiiviyden. Lisäksi saat talosi julkisivusta entistäkin kauniimman.

Ohjeet

01
Poista vanha 5 Vaihe

Ennen uusien materiaalien ostoa kannattaa purkaa vanha verhoilu ja eristys. On mahdollista, että nykyinen höyrynsulku on tiivis ja täysin kunnossa. Samalla saa myös tarkan käsityksen siitä, kuinka paksulle eristekerrokselle rakenteessa on tilaa. Purkuvaiheessa voi paljastua myös yllätyksiä: ylimääräisiä listoja, rakenteista löytyvää lahoa tai muita vikoja, jotka kannattaa kunnostaa, ennen kuin aloittaa varsinaisen työn.

Verhoilu on pakko uusia: verhoilua on nimittäin liki mahdoton purkaa ilman, että se kärsisi siitä.

1

Irrota verhoilua kiinni pitävät listat. Tässä verhoilu on tehty uritetusta vanerista. Osta sorkkarauta tai vanha taltta. Ei haittaa, vaikka karmin-reunaan tulee jälkiä, sillä ne jäävät piiloon.

2

Sahaa vanerilevy pienemmiksi kappaleiksi. Poraa pistosahanterälle aloitusreikä ja sahaa varovasti.

3

Pura levynpalat sorkkaraudalla. Nitkuta levy irti ja poista se. Levyn yläreuna on usein työnnetty karmin alareunan uraan.

4

Poista eristeet. Jos eristeet ovat tiiviit ja kunnossa, voit poistaa ne varovasti. Pinoa eristeet kohdan viereen, niin ne on helppo laittaa takaisin vanhoille paikoilleen.

5

Tarkista höyrynsulku. Tässä kohteessa oli kyllä höyrynsulku, mutta se ei ollut reunoiltaan tiivis, joten se oli viisainta poistaa.

02
Uusi höyrynsulku 4 Vaihe

Jos vanha höyrynsulku ei enää ole kunnossa ja tiivis, korvaa se uudella.

Älä ryhdy korjaamaan vanhaa, reikäistä ja ehkä liian pientä höyryn-sulkua. Sululla on tärkeä tehtävä, eikä se maksa mahdottomia.

Höyrynsulku sovitetaan rakenteeseen tehtyihin ”kenttiin” ja jätetään hieman ylipitkäksi. On nimittäin erityisen tärkeää, että yksittäiset vuodat ovat täysin tiiviitä, sillä muuten kosteus puristuu ulos raoista. Tiiviys varmis-tetaan höyrynsulkuteipillä ja tarvit-taessa sauma-/liimamassalla.

LUE LISÄÄ: Höyrynsulkuopas

1

Kiinnitä höyrynsulku. Leikkaa höyrynsulkuvuota niin, että se on 10 cm suurempi kuin ”aukkomitta”. Anna muovin ulottua 5 cm karmien yli joka puolelta. Kiinnitä höyrynsulku levyyn sinkilöillä.

2

Sinetöi höyrynsulku. Purista vana saumamassaa/-liimaa (esim. Sikaflex 11 FC) koko karmin ympärille höyrynsulun alareunaa vasten. Paina höyrynsulku saumamassaan.

3

Teippaa höyrynsulkuvuodat toisiinsa kiinni limityskohdista. Limitä vuotia vähintään 10 cm ja tiivistä saumat höyrynsulkuteipillä. Älä käytä tavallista teippiä, sillä se ei pidä.

4

Asenna eristeet kenttiin. Jos säästit vanhat hyväkuntoiset eristeet, voit käyttää ne uudelleen. Jos eristeen ja karmin väliin jää rakoja, ne on tiivistettävä uusilla eristekaistaleilla.

03
Tuulensuoja 9 Vaihe

Verhoilun lisäksi asennamme uuden vesipellin. Sen profiili vaikuttaa tulevan eristekerroksen rakentamiseen ja eriste-paksuuteen. Tässä ulkosivuun saadaan vesipeltiprofiilin myötä 61 mm lisää syvyyttä eristeitä yms. varten. Jotta vesipelti saataisiin sopimaan paikalleen, halkaisemme muutamia 25 x 125 mm raakalautoja keskeltä 25 x 61 mm pystylaudoitusta varten. Ne muodosta-vat rakennettavien kenttien sivut jokai-sen ikkunan alla. Pystylaudat sahataan päältä vesipellin kaltevuutta vastaa-vaan viistoon kulmaan.

Kun kehikot on rakennettu listoista ja laudoista, ne eristetään.

1

Pidä peltiprofiilia lasilistan pohjaa vasten. Profiili ei saa peittää lasilistan tuuletusaukkoja. Vedä profiilin yläreunan päälle viiva elementtien väliin kuvan osoittamalla tavalla.

2

Ruuvaa 19 x 50 mm lista (A) kiinni karmin alle. 19 x 100 mm laudasta halkaisemalla tehtyä listaa käytetään kohta lautojen (C) kiinnittämiseen. Kiinnitä listat 4 x 40 mm ruuveilla.

3

Sijoita pystylauta (B) ja lauta (C) keskelle kahden peitelistan välistä liitosta. Lauta on kooltaan 19 x 100 mm, pystylauta on halkaistu 25 x 125 mm:n laudasta 25 x 61 mm kokoiseksi.

4

Kiinnitä lauta (C) pystylaudan toiselle puolelle. Kiinnitä se päältä ja alhaalta ruuveilla ja sijoita ruuvit viistoon pystylaudan (B) takana olevaan karmipuuhun.

5

Kiinnitä lautojen väliin ylös ja alas tukilistat (D). Listat on valmistettu 19 x 100 mm laudoista, jotka on sahattu pituussuunnassa 19 x 50 mm tukilistoiksi. Käytä 4 x 40 mm ruuveja.

6

Asenna kehikkoihin uudet eris-teet. Tässä tilaa on vain 45 mm:lle lisä-eristettä. Leikkaa eristevuodat ja työnnä ne lautojen taakse koko matkalta. Niiden tulee osua tiiviisti toisiinsa lautojen takana.

7

Kiinnitä tuulensuoja. Leikkaa tuu-lenpitävästä paperista sopivan kokoiset palat. Pidä palaa ikkunan alla olevaa pintaa vasten ja kiinnitä sinkilöillä. Käännä paperi ylhäältä ja alhaalta lautojen reunan ympäri.

8

Kiinnitä pystylaudat (E) lautojen päälle 4 x 40 mm ruuveilla. Kahden ikkunaosion väliseen liitokseen asennetaan lauta pystylaudan molemmille puolille.

9

Kiinnitä koolauslauta (E) lautojen päälle keskelle jokaista ikkunaosiota ja pystylautaa vasten oven kohdalla. Ylhäällä laudat saavat työntyä vain niin pitkälle, että vesipenkille jää vielä tilaa.

04
Uusi verhoilu 6 Vaihe

Verhoiluksi valitttiin vaakaan asennettavat limittyvät ponttilaudat.

Sahaa kaikki ponttilaudat niin, että ne ovat 10 mm lyhyempiä kuin pystylautojen välinen etäisyys. Käsittele kaikki ponttilaudat, pystylaudat ja koolauslaudat pohjustusöljyllä ja anna kuivua. Suojaa tämän jälkeen ponttilaudat, pystylaudat ja kaikki koolauslautojen näkyvät pinnat kertaalleen puunsuojalla.

Lautojen asennus voidaan aloittaa parin päivän päästä. Aloita poraamalla 5 mm reiät ponttilautoihin, 3 cm:n päähän alareunasta ja 5 cm:n päähän päädyistä jokaisen koolauslaudan koh-dalle. Näin saat laudat ruuvatuksi kiinni.

1

Kiinnitä verhoilulaudat 4,5 x 60 mm ruuveilla. Aloita alhaalta ensimmäisellä laudalla, jonka alareunan tulee myötäillä pystylautojen alareunaa. Jätä 5 mm rakoa pystylautaan esim. muovikiilaa käyttämällä.

2

Pursota alumiiniprofiiliin liimaa. Tiivistä karmin ja alumiiniprofiilin väli liima- ja saumamassayhdisteellä (tässä Sikaflex 11 FC). Pursota vana saumamassaa koko karmin pituudelta lasilistan alle.

3

Paina profiili saumamassaan ja ruuvaa se kiinni. Poraa 4 mm reiät profiilin laipioihin. Paina laipio kosteaan massaan ja kiinnitä se karmiin 4 x 20 mm ruostumattomalla aluslevyllisellä ruuvilla.

4

Kokoa alumiiniprofiili 10 cm leveillä liitospaloilla, jos profiilien pitää olla yli metrin pituisia. Liitospalat työnnetään 5 cm profiilin alle ja seuraava profiili asennetaan edellisen päälle.

5

Naulaa profiilin pääty kiinni ovea vasten olevan pystylaudan kohdalla. Käytä rihlattua alumiininaulaa. Se näkyy vähemmän kuin aluslevyllinen ruuvi.

6

Verhoilu on suojassa katetun terassin alla. Jos katosta ei ole, verhoilun alareunan ja maan pinnan väliin tulee jäädä vähintään 10 cm.

Materiaalit

19 x 100 mm mäntyä:
• Karmin alla olevat listat (A)
• Laudat (C)
• Laudoituksen väliset rimat (D)
• Verhoilun koolauslaudat (E)

25 x 125 mm mäntyä (halkaistu 25 x 61 mm:n kokoon):
• Pystylaudat (B)

25 x 125 mm ponttilautaa
• Verhoilulaudat

Lisäksi:
• Höyrynsulku
• Eristeet
• Höyrynsulkuteippi
• Sauma- ja liimamassa
• Tuulensuojapaperi
• Sinkilöitä
• Ruuveja: 4 x 40 mm ja 4,5 x 60 mm
• Ikkunapenkki 3A (Icopalin profiili)
• 4 x 20 mm ruostumattomia ruuveja nailon-aluslevyin
• Rihlattuja alumiininauloja
• Pohjustusöljyä
• Puunsuojaa

Vie aikaa

Noin päivä 2 metriä pitkän alueen korjaamiseen ja maalin kuivumiseen.

Hinta

Noin 100 €/2 m pitkä alue

Vaikeusaste

Osta materiaalit vasta sitten, kun tiedät tarkalleen, mitä tarvitset. Sen jälkeen työ sujuu helposti.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Eristys