Tiivis eristys ullakolla, jossa on kattotuoleja

Kattotuolien täyttämässä ullakossa on paljon esteitä. Silloin kannattaa käyttää sekä levyjä että rakeita, jotta eristyksestä tulee täysin tiivis. Näin se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
10 €/1 m²

Johdanto

Tämä on valitettavasti hyvin tuttu näky: Ullakolla on laatikoittain tavaraa suoraan eristeiden päälle, eristeet puuttuvat joistakin kohdista tai eristettä on liian vähän tai se ei ole tiiviisti paikoillaan.

Tilanne voi jatkua tällaisena vuosikausia, sillä ullakolla ei yleensä käydä kovin usein. Muutakin korjattavaa löytyy, ja olohuoneen remontointi tuntuu huomattavasti tärkeämmältä kuin pölyisen yläpohjan eristäminen.

Itse asiassa olohuoneen remontoimiseen jää yllättävän pian ylimääräistä rahaa, jos aloittaa työt yläpohjasta ja vaihtaa sen ohuet eristeet hyvään, paksuun ja tiiviiseen eristekerrokseen. Jos taloon, jonka yläpohjassa on ennestään 200 mm eristettä ja sinne lisätään 150 mm eristettä, säästetään lämmityskuluissa vuosittain arviolta noin 300-400 €. Tuoton syntyminen tuplaeristämällä kestää kauemmin, mutta lämmityssäästöt ovat lähes puolta suuremmat.

Ei pölise eikä kutise

Eristäminen on epämiellyttävää ja se kutittaa, sanovat monet kokemuksesta. Vaan ei ole enää, sillä uudesta eristemateriaalista puuttuvat nämä epämiellyttävät ominaisuudet.

Vanhat pölyt

Vaikka ullakolle rullattava uusi eristemateriaali ei pölise, vanhat eristeet kyllä pölisevät ja kutittavat. Työt on siis joka tapauksessa syytä aloittaa ullakolla pitkähihaiseen paitaan, pitkiin housuihin, hansikkaisiin ja hengityssuojaan huolellisesti pukeutuneena.

Jos käsittelet vain uutta eristetuotetta, varusteeksi riittää hyvin hengityssuojain. Suosittelemme sen käyttöä - siitä huolimatta, että uutuusmateriaali ei pölise.

Ohjeet

01
Rullaa eristeet esiin 4 Vaihe

Kun ullakko on puhdistettu perusteellisesti ja vaurioituneet eristeet korvattu uusilla, aloitetaan kantavien palkkien - siis välipohjapalkkien - korottaminen 45 x 170 mm palkeilla (syrjälleen).

Palkit asennetaan poikittain olemassa olevien välipohjapalkkien päälle. Näin nykyiset ja uudet eristeet saadaan asetettua toisiinsa nähden poikittain eikä kylmäsiltoja pääse muodostumaan (eli eristeiden välissä olevia aukkoja tai rakoja, joista kylmä voi livahtaa sisään). Kahta lattialevyä siirrellään vanhojen palkkien päällä niin, että eristeet eivät vaurioidu ullakolla ryömittäessä.

1

Asenna palkit niin, että niiden väliin mahtuu rullan levyinen eriste. Rullat ovat 87 cm leveitä, joten ne mahtuvat näihin palkkiväleihin sopivan tiiviisti.

2

Kiinnitä kulmaraudat ruuveilla palkkien kummallekin sivulle. Kiinnitä ne vuorotellen oikealle ja vasemmalle sivulle, jotta palkit eivät liiku, kun myöhemmin asennat niiden päälle levyt.

3

Levitä rulla palkkien väliin. Käännä se niin päin, että eriste rullautuu hyvin ulos, kun leikkaat suojamuovin.

4

Leikkaa muovi ja avaa eristerulla. Eriste on tiivistettyä ja laajentuu täyteen paksuuteensa 10-15 minuutissa.

Rulla on niin tiiviisti pakattu, että se mahtuu helposti luukusta ullakolle.

02
Oikaise eristeet 3 Vaihe

1

Kavenna eristettä leikkaamalla reunoista liika eriste pois. Osta tai lainaa terävä eristeveitsi, sillä se helpottaa työtä. Voit käyttää myös vanhaa leipäveistä.

2

Leikkaa niin, että eristeet asettuvat tiiviisti joka puolelta. Jos rakenteessa on vinoja palkkia, kuten tässä, joudut oikaisemaan eristettä, jotta se sopii tilaan.

3

Tarkista palkkien sivuista ja muista kohdista, että eristeet ovat varmasti tiiviisti. Muussa tapauksessa työnnä rakoihin eristekaistaleita.

03
Asenna lattia 2 Vaihe

Jotta historia ei toistaisi itseään ja uusi eriste ei painuisi kasaan vanhojen laatikoiden ja matkalaukkujen alla, asennamme ullakonluukun ympärille uuden lattian. Lisäksi asetamme kaksi irtolattialevyä, joita voi siirrellä paikasta toiseen, jos esim. sisäkattoa joutuu korjaamaan jossakin vaiheessa. Jos ullakollasi on vielä enemmän tilaa, voit toki asentaa sinne kuinka ison lattian tahansa. Onnistuimme löytämään muutamia pontanttuja lattialevyjä. Levyjen koko on 60 x 240 cm. Tästä on etua, sillä pienen kokonsa ansiosta ne mahtuvat hyvin ullakonluukusta läpi.

1

Leikkaa lattialevyt ulkona. Ne pölyävät jonkin verran, joten jos leikkaat levyt sisätiloissa, asenna pyörösahaasi purunpoisto, jotta vältyt pahimmalta pölyltä.

2

Asenna ensimmäinen levy ullakonluukun reunaan. Näin seuraavat levyt saadaan asetettua tarkoin luukun reunan myötäisesti. Ruuvaa levyt kiinni palkkeihin 4 x 60 mm lastulevyruuveilla.

Lattialevyt suojaavat eristeitä ja toimivat tasaisena alustana laukuille yms.

Materiaalit

Eristämiseen ja rakentamiseen:

  • 45 x 170 mm palkkeja
  • 5 x 9 x 9 cm kulmarautoja
  • 150 mm eristettä (tässä Knauf)
  • 4 x 40 mm helaruuveja
  • 4 x 60 mm lastulevyruuveja

Lisäksi:

  • 21 mm lattialevyjä

Vie aikaa

Rullatavaraa käyttämällä työ sujuu nopeasti. Noin päivä/ 70 m²:n yläpohja.

Hinta

Noin 10 €/1 m² tässä kohteessa.

Vaikeusaste

Eristäminen kuuluu helpoimpiin töihin, mutta eristys on osattava tehdä tiiviisti.

Video

Asenna eristeet tarkasti

Limitä eristeet

Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa etatä viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäkaton eristys