Kattoristikoiden välien eristäminen

Kattoristikoiden välien eristämisessä pitää olla tarkkana. Voit käyttää siihen sekä villalevyjä että puhallusvillaa. Katso, miten se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää.
Hinta
4 euroa/m².

Johdanto

Monen talon yläpohjassa on liian vähän eristeitä tai eristeet on asennettu huonosti. Se on sääli, sillä ylivoimaisesti suurin osa talon lämmöstä haihtuu yläpohjan läpi. Toisaalta se tarkoittaa, että yläpohjan eristämiseen sijoitetut eurot maksavat itsensä takasin todella nopeasti.

Perinteiset villalevyt tai -matot ovat kätevimmät eristemateriaalit, jos eristät yläpohjan itse. Tässä jutussa talon yläpohjaan lisätään 100 milliä paksut villalevyt vanhan villakerroksen päälle.

Eristeet ovat vakiokokoisia mineraalivillalevyjä. Levyt asennetaan vanhojen eristeiden päälle siten, etteivät levyjen saumat osu päällekkäin. Limittäminen estää lämpöä karkaamasta villalevyjen välistä.

Lisäeristeet voi asentaa vanhojen eristeiden päälle, jos ne ovat kunnossa. Jos vanhat eristeet ovat kärsineet, ne pitää poistaa ja korvata uusilla villalevyillä.

Suunnittele eristäminen hyvissä ajoin, jotta et joudu tekemään sitä keskikesällä tukahduttavan kuumalla välikatolla vihaisten ampiaisten keskellä.

Pukeudu oikein

 • Haalarin pitää peittää niin suuri osa vartalosta kuin mahdollista.
 • Hengityssuojain pitää eristepölyn pois keuhkoista.
 • Hanskojen pitää olla sopivat, jotta villa ei mene ranteisiin.

Ohjeet

01
Kulkusilta 3 Vaihe

Välikatolle kannattaa rakentaa kulkusilta eristeremontin yhteydessä. Tässä jutussa näytetään, miten rakennat kulkusillan maassa, nostat sen välikatolle kokoon taitettuna ja asennat levyt kulkusillan päälle.

Jos välikatolla on vanha kulkusilta, sitä pitää yleensä korottaa, jotta välikatolla voi liikkua eristeitä tallomatta. Voit asentaa vanhan kulkusillan päälle painoa kestävät villalevyt ja niiden päälle uudet vanerit.

1

Rakenna kulkusillan runko. Se tehdään kahdesta pitkästä lankusta, jotka kiinnitetään toisiinsa lyhyillä rimoilla. Rimat kiinnitetään vain yhdellä ruuvilla, jotta kulkusillan voi taittaa kokoon ja nostaa välikatolle.

2

Taita kulkusilta auki ja asenna se paikalleen. Ruuvaa kulkusilta kiinni ristikoihin pitkillä ruuveilla. Poista eristeet poikkirimojen kohdalta, jotta voit kiinnittää ne kunnolla ristikoihin.

3

Asenna eristeet lankkujen väliin ja ruuvaa niiden päälle vanerilevyt. Levitä saumoihin liimaa, ennen kuin ruuvaat levyt kiinni.

02
Valmistelut 5 Vaihe

Tarkista vanhojen eristeiden kunto ennen uusien eristeiden asentamista. Paikkaa mahdolliset reiät ja poista eristeiden päältä kaikki ylimääräiset roskat.

Jos joudut liikkumaan eristeiden päällä, käytä apuna isoa levyä. Levy jakaa painon laajalle alueelle, joten eristeet eivät painu kasaan, eivätkä niiden saumat aukea.

1

Siivoa välikatto. Poista vanhojen eristeiden päältä ylimääräiset roskat ja turha tavara, jotta voit työskennellä välikatolla esteettä.

2

Pane putket ja johdot järjestykseen. Asettele ne mahdollisimman siistiin nippuun vanhojen eristeiden päälle. Käytä apuna levyä, jos joudut liikkumaan eristeiden päällä.

3

Asettele vanhat eristeet mahdollisimman tasaisesti. Jos vanhoissa eristeissä on reikiä, paikkaa ne, jotta uusien eristeiden alle ei jää tyhjiä koloja.

4

Täytä halkeamat ja kolot puhallusvillalla. Eristekerroksessa voi olla koloja etenkin ristikoiden kohdalla. Puhallusvilla tiivistää kolot tehokkaasti, ja sitä on helppo levittää myös vaikeisiin paikkoihin.

5

Tarkista myös ilmastointiputkien ympärykset. Eristä putket ennen yläpohjan eristeiden asentamista.

03
Eristäminen 5 Vaihe

Eristäminen on melko nopeaa sen jälkeen, kun kulkusilta on rakennettu ja yläpohja on siivottu.

Yläpohjan reunoja on vaikea eristää, jos katon kaltevuus on alle 20 astetta. Käytä allasi levyä, jos joudut liikkumaan eristeiden päällä.

Voit käyttää ohutta ja sileäpintaista kovalevyä apuna myös silloin, kun asennat eristeet räyställe. Käytä puhallusvillaa paikoissa, joita ei voi eristää villalevyillä.

1

Aloita nurkasta räystään päältä. Mittaa ja suunnittele, miten eristelevyt kannattaa asentaa, jotta hukkapaloja tulee mahdollisimman vähän. Asenna levyt poikkisuuntaan vanhojen eristeiden päälle.

2

Pidä huoli, että levyt ovat tiiviisti toisiaan vasten ja suorissa riveissä, jotta eristeiden väliin ei jää rakoja.

3

Leikkaa levyt huolellisesti, jotta saumoista tulee tiiviit. Rautakaupoissa on eristysveitsiä, joilla on helppo leikata eristeet siististi.

4

Villalevyt pitää asentaa tiiviisti myös ristikoiden kohdalle sekä putkien, johtojen ja muiden esteiden ympärille. Voit leikata eristeet ristikoita vasten, jotta saumoista tulee varmasti tiiviit.

5

Voit eristää ristikot myös asentamalla niiden viereen kokonaiset levyt. Niiden viereen jää isot raot, mutta ne on helppo täyttää puhallusvillalla.

04
Puhallusvillaa vaikeisiin paikkoihin 3 Vaihe

Puhallusvilla on pieniksi paloiksi jauhettua villaa, jota myydään tiivistettynä säkkeihin pakattuna. Puhallusvilla sopii eristämiseen sellaisenaan, mutta sitä voi käyttää myös eristelevyjen välisten rakojen paikkaamiseen. Se sopii erityisen hyvin paikkoihin, joita on vaikea eristää levyillä.

1

Kaada puhallusvillaa isoon paljuun. Tiivistetty villa pitää pöyhiä ilmavaksi ennen käyttöä. Voit tehdä sen käsin tai käyttää apuna työkaluja kuten tässä.

2

Pöyhi villa pyörittämällä porakoneeseen kiinnitettyä vispilää ympäri paljua. Tiivis villa muuttuu ilmavaksi.

3

Tiivistä levyjen väliset raot puhallusvillalla ristikoiden kohdalla ja muissa paikoissa, joita ei voi eristää levyillä. Älä painele villaa liian tiiviiksi, jotta sen eristysteho ei kärsi.

05
Näin tuuletat välikaton 2 Vaihe

Eristeiden lisääminen voi tukkia välikaton reunoilla olevat tuuletusraot. Raot pitää jättää avoimiksi, jotta ilma pääsee kiertämään ja välikatto pysyy kuivana ja hyvässä kunnossa. Ilman pitää päästä nousemaan välikatolle räystäältä ja kiertää vapaasti eristeiden päällä. Voit varmistaa ilman kiertämisen asentamalla jokaiseen ristikonväliin kovalevynpalasen (A) ja kolme rimaa (B). Ne pitävät uudet eristeet (D) riittävät kaukana tuuletusraosta.

1

Sahaa kovalevystä (A) pala, joka sopii ristikoiden väliin. Naulaa levy kiinni kahteen pitkään ja yhteen lyhyeen rimaan (B).

2

Pitkät rimat (B) helpottavat eristeiden asentamista räystäälle ristikoiden väliin. Eristeet pitää asentaa siten, että räystäälle jää tuuletusrako. Rakoa ei saa tukkia, jotta ilma pääsee kiertämään.

Materiaalit

 • Eristyslevyjä
 • Puhallusvillaa

Erikoistyökalut

 • Eristysveitsi
 • Porakone ja vispilä

Vie aikaa

Noin 2-3 päivää.

Hinta

Noin 4 euroa/m².

Vaikeusaste

Eristäminen ei ole vaikeaa, mutta lämpimällä välikatolla työskentely voi tuntua tukalalta.

Video

Asenna eristeet tarkasti

Limitä eristeet

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Sisäkaton eristys