Helppo eristys selluloosarakeilla

Selluloosarakeilla saat eristettyä nopeasti ja helposti ja vältyt mineraalivillan ärsyttäviltä kuiduilta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
15 €/m2

Johdanto

Kylläpä se käy helposti. Yläpohjan jälkieristämisestä selluvillalla on sanottu paljon hyvää, mutta eniten mainostettu asia on, että se on helppoa.

Työ käy vieläpä nopeasti, ja lopputuloksesta tulee hyvä. Iso etu on siinäkin, ettei joudu käsittelemään mineraalivillan ärsyttäviä kuituja.

Tärkein asia on tietenkin, että yläpohja eristetään, jolloin säästyy huomattavasti rahaa, ja ympäristökin kiittää.

Esimerkissä asennetaan 200 mm:n eristekerros alkuperäisen 100 mm:n eristeen päälle. Tällainen eristys maksaa yleensä materiaalikustannuksensa takaisin kolmessa vuodessa. Tämän jälkeen säästöä syntyy vuodesta toiseen, sisäilma paranee ja hiilijalanjälki pienenee.

Huomattavaa on, että käytämme eristämiseen puhallusselluvillaa tavallisten mineraalivillalevyjen sijasta. Selluvilla on kiehtova materiaali: vanha mutta yllättävän monille vielä tuntematon.

Paperi on palonkestävää

Selluvilla on palamatonta. Siihen on lisätty kyllästyssuoloja, joista eristeen lämmetessä vapautuu nestettä.

Rakennevaatimukset ovat pääsääntöisesti samat kuin mineraalivillalla eristettäessäkin. Jos selluvilla on eristemateriaalina tuntematon, kannattaa tarkistaa sitä koskevat vaatimukset oman paikkakunnan rakennusvirastosta ja tuotteen valmistajalta.

Selluvilla on käsitelty boorisuoloilla ja alumiinihydroksidilla. Ne tekevät selluvillasta lähes kulumatonta ja ehkäisevät tehokkaasti homekasvustoa.

Hiiret ja muut piennisäkkäät eivät viihdy selluvillassa, sillä eläimet eivät pidä selluvillaan lisätyistä boorisuoloista. Suoloilla on desinfioiva ja ihoa kuivattava vaikutus.

Tutkimukset ovat osoittaneet, etteivät hiiret tee pesää tai synnytä poikasia selluvillassa. Boorisuolat toimivat lisäksi tehokkaina hyönteis- ja sieni-itiömyrkkyinä.

Ohjeet

01
Uusi käyntisilta 4 Vaihe

Jos ullakkoa ei ole tarkoitus käyttää säilytystilana, vanhan käyntisillan voi jättää paikoilleen eikä uutta tarvitse rakentaa.

Puhallusselluvilla kestää harvakseltaan tapahtuvaa kävelemistä. Kun eristeen päällä on kävelty, sitä pitää vain hieman irrotella ja tasoittaa.

Koska monet kuitenkin haluavat käyttää ullakkoa säilytystilana, esimerkissämme poistetaan vanha käyntisilta ja rakennetaan uusi.

Rakenne on yksinkertainen: 245 mm:n puupalkeista sahataan pätkiä, jotka kiinnitetään kannattimien alaosaan pitkillä ruuveilla vinottain. Lattia verhotaan tämän jälkeen 21 mm:n vanerilevyillä.

1

Paarteiden päälle asetetaan aluksi irtolevyjä tilapäisiksi kävelysilloiksi. Niitä siirretään varsinaista kävelysiltaa ja tuuliohjainpahveja asennettaessa. Tilapäisiksi kävelysilloiksi sopii myös kaksi parimetristä lautaa.

2

Vanha käyntisilta irrotetaan sorkkaraudalla ja poistetaan, jotta eristeen asentaminen käyntisillan alla olevaan tilaan käy helpommin.

3

Käyntisillan kannattimet (A) sahataan mittaan ja kiinnitetään vinottain pitkillä, esim. 6 x 100 mm:n ruuveilla.

VINKKI: Voit kiinnittää vastaavia kannattimia paikkoihin, joihin teet laskutasoja.

4

Käyntisillan levyt (C) asetetaan kannattimille (A) ja kiinnitetään 5 x 50 mm:n ruuveilla. Voit myös tehdä käyntisillan vanhasta käyntisillasta puretuista laudoista. Levyjen asentaminen tosin on helpompaa ja nopeampaa.

02
Yläpohjan esityöt 5 Vaihe

Ennen kuin eristeen puhallus voidaan aloittaa vanhan eristemateriaalin päälle, on varmistettava, ettei eriste pääse putoamaan ullakon sivuilta tai ullakkoportaiden aukosta. Siksi katon alaosaan tehdään reunat.

Reunat voi tehdä vanerista ja rimoista, mutta helpompaa on käyttää eristeen kanssa ostettuja tuuliohjainpahveja. Kun ne taittelee haitariksi, ne sopivat monenlevyisiin tiloihin ja takaavat yläpuolisen tuuletuksen.

On tärkeää rakentaa reuna myös ullakkoportaiden aukon ympärille, jotta selluvilla ei pääse putoamaan aukosta alla oleviin asuintiloihin.

1

Ullakkoportaiden aukon ympärille rakennetaan kehys, joka estää selluvillaa putoamasta aukosta. Kehys kootaan neljästä vanerikappaleesta (B), jotka kiinnitetään 4 x 40 mm:n ruuveilla.

2

Kehys kiinnitetään käyntisiltaan ja paarteisiin ruuveilla. Kehyksen ei tarvitse olla täysin tiivis, mutta sen on oltava niin tukeva, että siitä voi ottaa tukea ullakolle noustessaan.

3

Tuuliohjainpahvit (D) taitellaan haitariksi. Aaltopahvin taittelu käy helposti. Tuuliohjainpahvit levitetään paarteiden väleihin, jotka halutaan sulkea.

4

Tuuliohjainpahvit (D) työnnetään vanhan eristemateriaalin taakse tai eristeeseen asti mahdollisimman tiiviisti ja niitataan paikoilleen. Kannattaa käyttää niittipistoolia, sillä toinen käsi on vapaana pitelemään pahvia, kun toinen käsi niittaa.

5

Loput aukkokohdat tiivistetään vanhan eristeen lasivillanpaloilla. Erityisesti paarteiden kohdalla aukot saattavat olla niin suuria, että selluvilla pääsisi vääriin paikkoihin, jolloin myös eristysteho saattaisi heikentyä..

03
Yläpohjan eristys 6 Vaihe

Urakan hankalin vaihe on nyt takana päin, ja jäljellä on enää rakennetun "altaan" täyttäminen sopivalla kerroksella puhallusselluvillaa.

Tätä vaihetta on hankala tehdä yksin, joten apumies on paikallaan: toinen syöttää pakattua selluvillaa maassa olevaan puhalluskoneeseen ja toinen levittää villaa puhalluskoneen letkulla yläpohjaan.

Konetta ohjataan ullakolta etäohjaimella, jolloin ullakolla työskentelevä voi pysäyttää puhalluksen siksi aikaa, kun hän työntää letkun käyntisillan alle tai tasoittaa selluvillakerrosta haravalla.

1

Apumies syöttää pakattua selluvillaa koneeseen, jotta syöttö ei katkea. Yksinkin homma hoituu, silloin joutuu vain ravaamaan ylös ja alas toistuvasti pitkin päivää.

2

Ullakolla työskentelevä täyttää yläpohjan selluvillalla. Työ aloitetaan ullakkoportaista kauimpana olevasta nurkasta katon alareunasta. Konetta ohjataan etäohjaimella ullakolta, jolloin eristeen määrää on helppo säätää.

3

Letkulla voi puhaltaa eristettä paikoilleen ja alas paarteilta ja kattolevyiltä. Kone voidaan etäohjaimesta asettaa puhaltamaan pelkkää ilmaa, ja ilmavirtaa voi ohjata pitämällä kättä letkun suuaukon edessä.

4

Eriste levitetään tavallisella haravalla. Eriste täyttää lähes itsestään kaikki syvennykset, kolot ja raot. Haravatasoituksen tehtävänä on levittää eriste tasaisesti.

5

Eristettä voi huoletta työntää paljain käsin käyntisillan alle, sillä se ei ärsytä ihoa eikä selluvillaan lisätyistä kemikaaleista tarvitse olla huolissaan. Hengityssuojain on kuitenkin välttämätön, sillä selluvilla pölyää runsaasti.

6

Uuden eristekerroksen syvyys ja eristeen kokonaissyvyys on tarkistettava säännöllisesti, sillä vanha eriste saattaa olla painunut. Alkuperäisen 100 mm:n eristeen päälle levitetään 220 mm:n kerros, jotta kokonaissyvyydeksi saadaan 300 mm.

Materiaalit

Näitä tarvitset (ullakko n. 120 m²):

Puhallusselluvilla:
• 50 pussia à 17,5 kg

45 x 245 mm:n puutavaraa:
• 9 kannatinta (A) käyntisiltaan à 60 cm

21 mm:n lattiavanerilevyä:
• 4 levyä ullakkoportaiden kehykseksi (B)
• 2 levyä (C) käyntisiltaa varten à 61 x 244 cm

Lisäksi:
• 6 x 100 mm:n ruuveja
• 5 x 50 mm:n ruuveja
• niittipistoolin niittejä
• 40 tuuliohjainpahvia (D)

Erikoistyökalut
• niittipistooli
• puhalluskone (vuokrataan)

Vie aikaa

2 päivää tavalliselle noin 120 neliömetrin yläpohjalle.

Hinta

N. 15 €/m² sekä tuuliohjainpahvit ja puhalluskonevuokra (n. 30 €/vrk). Puutavaraa ullakkoportaita ja käyntisiltaa varten (n. 115 euroa).

Vaikeusaste

Eristäminen selluvillalla on sinällään helppoa, mutta tuuliohjainpahvien asentaminen voi olla jokseenkin hankalaa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lehdessä julkaistun artikkelin jälkeen on tullut uutta tietoa ullakoiden eristämisestä ja ja höyrysulusta. Verkkosivuston artikkeli on päivitetty, mutta huomaa, että artikkelin PDF-version jotkin tiedot ovat vanhentuneet.

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäkaton eristys