Putkieriste

Putkien eristämisellä on iso vaikutus.

Eristämättömät ja huonosti eristetyt lämmitysputket kannattaa kääriä lämpimään pakettiin. Putkien eristäminen voi säästää satoja euroja vuodessa. Putkieristeiden asentaminen on niin helppoa, että jokainen voi tehdä sen itse.

Hankaliin paikkoihin: Lisäsuojaa putkille

Kulkureiteillä olevat putket voi suojata iskuilta muovikuorilla. Valmiit muovikuoret on helppo pujottaa eristettyjen putkien ympärille ja kiinnittää väliaikaisesti parilla lyhyellä pätkällä rautalankaa.

Toimitus suosittelee: Huono eristys voi pilata talon

Putkieriste: Lisäsuojaa putkille

Asenna kaikki muovikuoret paikoilleen ja tiivistä niiden saumat PVC-putkiliimalla. Liima kuivuu muutamassa sekunnissa.

Putkieriste: Lisäsuojaa putkille

Materiaalit: Halpa vai kallis putkieriste?

Kaupoissa on kahdenlaisia putkieristeitä: harmaita polyuretaanikuoria ja alumiinifoliolla päällystettyjä villaeristeitä. Villaeristeitä pidetään ”oikeina” putkieristeinä, ja ne ovat hieman tehokkaampia kuin uretaanieristeet. Toisaalta villaeristeet ovat paljon kalliimpia, joten ne maksavat itsensä takaisin hitaammin. Putkien eristäminen on joka tapauksessa hyvä sijoitus, sillä eristeet maksavat itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa.

Tätä juttua tehtäessä kävi selväksi, että rautakaupoissa on paljon parempi valikoima harmaita polyuretaanieristeitä kuin villa-alumiinieristeitä. Polyuretaanieristeet eristävät lämpöä tehokkaasti, jos ne ovat tarpeeksi paksuja. Tässä jutussa käytetään 40 milliä paksuja eristeitä.

Näin paljon voit säästää, jos eristät 10 metriä putkea

Energian hinta 9 senttiä/kWh. Eristeen hinta noin 2,7 euroa/metri.

Lähes kylmissä tiloissa (esimerkiksi ullakolla)

  • 22 millin eristämätön putki eristetään 40 milliä paksulla eristeellä. Energiaa säästyy 212 kWh/metri/vuosi. 212 x 10 metriä x 0,09 € = 190,8 euroa. Säästät 191 euroa vuodessa. Eristeet maksavat itsensä takaisin kahdessa kuukaudessa.

  • 22 millin eristämätön putki, joka on eristetty 10 millin eristeellä, eristetään 40 millin eristeellä. Energiaa säästyy 34 kWh/metri/vuosi. 34 x 10 metriä x 0,09 € = 30,6 euroa. Säästät 31 euroa vuodessa. Eristeet maksavat itsensä takaisin 11 kuukaudessa.

Puolikylmissä tiloissa (esimerkiksi kellarissa ja pannuhuoneessa)

  • 22 millin eristämätön putki eristetään 40 millin eristeellä. Energiaa säästyy 85 kWh/metri/vuosi. 85 x 10 metriä x 0,09 € = 76,5 euroa Säästät 76 euroa vuodessa. Eristeet maksavat itsensä takaisin neljässä kuukaudessa.

  • 22 millin putki, joka on eristetty 10 millin eristeellä, eristetään 40 millin eristeellä. Energiaa säästyy 24 kWh/metri/vuosi. 24 x 10 metriä x 0,09 € = 21,6 euroa. Säästät 22 euroa vuodessa. eristeet maksavat itsensä takaisin 15 kuukaudessa.