Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Putkien eristäminen - helpointa säästöä

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Lämpö- ja käyttövesiputkien eristäminen on helppoa työtä, jolla on iso vaikutus lämmityslaskuun. Kellarissa ja muissa kylmissä tiloissa olevat putket kannattaa eristää lämpöhukan vähentämiseksi. Myös lämpimissä tiloissa olevat kylmävesiputket kannattaa eristää, jotta kosteus ei tiivisty pisaroiksi putkien pintaan.

Vesiputken eristys

Putkien eristämisellä on iso vaikutus.

Eristämättömät ja huonosti eristetyt lämmitysputket kannattaa kääriä lämpimään pakettiin.

Putkien eristäminen voi säästää satoja euroja vuodessa. Putkieristeiden asentaminen on niin helppoa, että jokainen voi tehdä sen itse.

SUORA SAUMA

Vesiputken eristys

1. Mittaa putkieristeen pituus. Lisää mittaan 3–4 milliä, jotta eristeestä tulee sopivan tiukka. Eristettä on helppo leikata villaveitsellä.

Vesiputken eristys

2. Asenna putkieriste putken ympärille. Irrota suojapaperia vähän kerrallaan ja paina liimapinta tiivisti kiinni alumiinipaperiin.

Vesiputken eristys

3. Tiivistä kaikki putkieristeiden saumat alumiiniteipillä. Alumiiniteippi on ilmatiivistä, joten se estää ilmassa olevan kosteuden tiivistymisen putken pintaan.

Hankaliin paikkoihin: Lisäsuojaa putkille

Kulkureiteillä olevat putket voi suojata iskuilta muovikuorilla. Valmiit muovikuoret on helppo pujottaa eristettyjen putkien ympärille ja kiinnittää väliaikaisesti parilla lyhyellä pätkällä rautalankaa.

Toimitus suosittelee: Huono eristys voi pilata talon

Vesiputken eristys

Asenna kaikki muovikuoret paikoilleen ja tiivistä niiden saumat PVC-putkiliimalla. Liima kuivuu muutamassa sekunnissa.

Vesiputken eristys

T-LIITOS

Vesiputken eristys

1. T-liitoksen eristäminen aloitetaan putken vaakasuorasta osasta. Painele eriste pystysuoran putken ympärille. Eriste joustaa sen verran, ettei sitä tarvitse leikata.

Vesiputken eristys

2. Teippaa saumat samalla tavalla kuin suorassa osassa. Leikkaa eriste poikki pystyputken vierestä ja paina osat toisiaan vasten.

Vesiputken eristys

3. Asenna eriste pystyputken päälle. Voit leikata eristeen putken muotoiseksi kuten kuvassa. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä mineraalivilla muotoutuu suhteellisen helposti.

Vesiputken eristys

4. Teippaa pystyputken eriste kiinni vaakaosan eristeeseen. Varmista, että saumasta tulee tiivis.

L-LIITOS

Vesiputken eristys

1. Paina eriste kasaan pari kertaa, jotta se pehmenee ja taipuu helposti oikeaan muotoon.

Vesiputken eristys

2. Asenna eriste putken ympärille ja paina putken teippi kiinni. Pyöritä nurkkaan alumiiniteippiä, jotta eriste pysyy varmasti kiinni.

Materiaalit: Halpa vai kallis putkieriste?

Kaupoissa on kahdenlaisia putkieristeitä: harmaita polyuretaanikuoria ja alumiinifoliolla päällystettyjä villaeristeitä. Villaeristeitä pidetään ”oikeina” putkieristeinä, ja ne ovat hieman tehokkaampia kuin uretaanieristeet. Toisaalta villaeristeet ovat paljon kalliimpia, joten ne maksavat itsensä takaisin hitaammin. Putkien eristäminen on joka tapauksessa hyvä sijoitus, sillä eristeet maksavat itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa.

Tätä juttua tehtäessä kävi selväksi, että rautakaupoissa on paljon parempi valikoima harmaita polyuretaanieristeitä kuin villa-alumiinieristeitä. Polyuretaanieristeet eristävät lämpöä tehokkaasti, jos ne ovat tarpeeksi paksuja. Tässä jutussa käytetään 40 milliä paksuja eristeitä.

Vesiputken eristys

Mineraalivillaeriste
Ammattilaiset käyttävät yleensä alumiinipaperilla päällystettyjä mineraalivillaeristeitä. Ne muotoutuvat putkien mukaan, ja ne voi asentaa putkiliitosten päälle leikkaamatta. Eristeet sidotaan kiinni lämpösinkityllä teräslangalla tai alumiiniteipillä.

Mineraalivillaeriste on helppo kiinnittää putken ympärille, jos alumiinifolion reunassa on liimakaistale. Silloin eristeitä ei tarvitse teipata kiinni kalliilla alumiiniteipillä.

Hinta: noin 10 euroa/metri.

Vesiputken eristys

Uretaanieriste
Vaahtomuovista tehdyt putkieristeet ovat halvempia, mutta ne eivät eristä yhtä hyvin. Niitä on suhteellisen helppo käyttää, mutta vaahtomuovia pitää raaputtaa pois putkiliitosten kohdalta, jotta eriste mahtuu paikalleen.

Kaupoissa on kahdenlaisia polyuretaanieristeitä. Toisen mallin liitoksessa on kapea liimareunus, toisessa mallissa ei ole liimaa. Valitse malli, jossa on valmis liimapinta.

Hinta: noin 2,7 euroa/metri.

Näin paljon voit säästää, jos eristät 10 metriä putkea

Energian hinta 9 senttiä/kWh. Eristeen hinta noin 2,7 euroa/metri.

Lähes kylmissä tiloissa (esimerkiksi ullakolla)

  • 22 millin eristämätön putki eristetään 40 milliä paksulla eristeellä. Energiaa säästyy 212 kWh/metri/vuosi. 212 x 10 metriä x 0,09 € = 190,8 euroa. Säästät 191 euroa vuodessa. Eristeet maksavat itsensä takaisin kahdessa kuukaudessa.

  • 22 millin eristämätön putki, joka on eristetty 10 millin eristeellä, eristetään 40 millin eristeellä. Energiaa säästyy 34 kWh/metri/vuosi. 34 x 10 metriä x 0,09 € = 30,6 euroa. Säästät 31 euroa vuodessa. Eristeet maksavat itsensä takaisin 11 kuukaudessa.

Puolikylmissä tiloissa (esimerkiksi kellarissa ja pannuhuoneessa)

  • 22 millin eristämätön putki eristetään 40 millin eristeellä. Energiaa säästyy 85 kWh/metri/vuosi. 85 x 10 metriä x 0,09 € = 76,5 euroa Säästät 76 euroa vuodessa. Eristeet maksavat itsensä takaisin neljässä kuukaudessa.

  • 22 millin putki, joka on eristetty 10 millin eristeellä, eristetään 40 millin eristeellä. Energiaa säästyy 24 kWh/metri/vuosi. 24 x 10 metriä x 0,09 € = 21,6 euroa. Säästät 22 euroa vuodessa. Eristeet maksavat itsensä takaisin 15 kuukaudessa.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin