Nopeaa, helppoa ja merkittävää säästöä putkien eristämisellä

Puuttuuko lämmitysputkistasi eristeet? Putkieristys kuuluu yksinkertaisimpiin, edullisimpiin ja nopeimpiin tee se itse -töihin. Lisäksi se näkyy heti lämmityskustannuksissa.

Vesiputken eristys

Putkien eristämisellä on iso vaikutus.

Eristämättömät ja huonosti eristetyt lämmitysputket kannattaa kääriä lämpimään pakettiin.

Putkien eristäminen voi säästää satoja euroja vuodessa. Putkieristeiden asentaminen on niin helppoa, että jokainen voi tehdä sen itse.

SUORA SAUMA

1. Mittaa putkieristeen pituus. Lisää mittaan 3–4 milliä, jotta eristeestä tulee sopivan tiukka. Eristettä on helppo leikata villaveitsellä.

2. Asenna putkieriste putken ympärille. Irrota suojapaperia vähän kerrallaan ja paina liimapinta tiivisti kiinni alumiinipaperiin.

3. Tiivistä kaikki putkieristeiden saumat alumiiniteipillä. Alumiiniteippi on ilmatiivistä, joten se estää ilmassa olevan kosteuden tiivistymisen putken pintaan.

Hankaliin paikkoihin: Lisäsuojaa putkille

Kulkureiteillä olevat putket voi suojata iskuilta muovikuorilla. Valmiit muovikuoret on helppo pujottaa eristettyjen putkien ympärille ja kiinnittää väliaikaisesti parilla lyhyellä pätkällä rautalankaa.

Toimitus suosittelee: Huono eristys voi pilata talon

Asenna kaikki muovikuoret paikoilleen ja tiivistä niiden saumat PVC-putkiliimalla. Liima kuivuu muutamassa sekunnissa.

T-LIITOS

1. T-liitoksen eristäminen aloitetaan putken vaakasuorasta osasta. Painele eriste pystysuoran putken ympärille. Eriste joustaa sen verran, ettei sitä tarvitse leikata.

2. Teippaa saumat samalla tavalla kuin suorassa osassa. Leikkaa eriste poikki pystyputken vierestä ja paina osat toisiaan vasten.

3. Asenna eriste pystyputken päälle. Voit leikata eristeen putken muotoiseksi kuten kuvassa. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä mineraalivilla muotoutuu suhteellisen helposti.

4. Teippaa pystyputken eriste kiinni vaakaosan eristeeseen. Varmista, että saumasta tulee tiivis.

L-LIITOS

1. Paina eriste kasaan pari kertaa, jotta se pehmenee ja taipuu helposti oikeaan muotoon.

2. Asenna eriste putken ympärille ja paina putken teippi kiinni. Pyöritä nurkkaan alumiiniteippiä, jotta eriste pysyy varmasti kiinni.

Materiaalit: Halpa vai kallis putkieriste?

Kaupoissa on kahdenlaisia putkieristeitä: harmaita polyuretaanikuoria ja alumiinifoliolla päällystettyjä villaeristeitä. Villaeristeitä pidetään ”oikeina” putkieristeinä, ja ne ovat hieman tehokkaampia kuin uretaanieristeet. Toisaalta villaeristeet ovat paljon kalliimpia, joten ne maksavat itsensä takaisin hitaammin. Putkien eristäminen on joka tapauksessa hyvä sijoitus, sillä eristeet maksavat itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa.

Tätä juttua tehtäessä kävi selväksi, että rautakaupoissa on paljon parempi valikoima harmaita polyuretaanieristeitä kuin villa-alumiinieristeitä. Polyuretaanieristeet eristävät lämpöä tehokkaasti, jos ne ovat tarpeeksi paksuja. Tässä jutussa käytetään 40 milliä paksuja eristeitä.

Mineraalivillaeriste
Ammattilaiset käyttävät yleensä alumiinipaperilla päällystettyjä mineraalivillaeristeitä. Ne muotoutuvat putkien mukaan, ja ne voi asentaa putkiliitosten päälle leikkaamatta. Eristeet sidotaan kiinni lämpösinkityllä teräslangalla tai alumiiniteipillä.

Mineraalivillaeriste on helppo kiinnittää putken ympärille, jos alumiinifolion reunassa on liimakaistale. Silloin eristeitä ei tarvitse teipata kiinni kalliilla alumiiniteipillä.

Hinta: noin 10 euroa/metri.

Uretaanieriste
Vaahtomuovista tehdyt putkieristeet ovat halvempia, mutta ne eivät eristä yhtä hyvin. Niitä on suhteellisen helppo käyttää, mutta vaahtomuovia pitää raaputtaa pois putkiliitosten kohdalta, jotta eriste mahtuu paikalleen.

Kaupoissa on kahdenlaisia polyuretaanieristeitä. Toisen mallin liitoksessa on kapea liimareunus, toisessa mallissa ei ole liimaa. Valitse malli, jossa on valmis liimapinta.

Hinta: noin 2,7 euroa/metri.

Näin paljon voit säästää, jos eristät 10 metriä putkea

Energian hinta 9 senttiä/kWh. Eristeen hinta noin 2,7 euroa/metri.

Lähes kylmissä tiloissa (esimerkiksi ullakolla)

  • 22 millin eristämätön putki eristetään 40 milliä paksulla eristeellä. Energiaa säästyy 212 kWh/metri/vuosi. 212 x 10 metriä x 0,09 € = 190,8 euroa. Säästät 191 euroa vuodessa. Eristeet maksavat itsensä takaisin kahdessa kuukaudessa.

  • 22 millin eristämätön putki, joka on eristetty 10 millin eristeellä, eristetään 40 millin eristeellä. Energiaa säästyy 34 kWh/metri/vuosi. 34 x 10 metriä x 0,09 € = 30,6 euroa. Säästät 31 euroa vuodessa. Eristeet maksavat itsensä takaisin 11 kuukaudessa.

Puolikylmissä tiloissa (esimerkiksi kellarissa ja pannuhuoneessa)

  • 22 millin eristämätön putki eristetään 40 millin eristeellä. Energiaa säästyy 85 kWh/metri/vuosi. 85 x 10 metriä x 0,09 € = 76,5 euroa Säästät 76 euroa vuodessa. Eristeet maksavat itsensä takaisin neljässä kuukaudessa.

  • 22 millin putki, joka on eristetty 10 millin eristeellä, eristetään 40 millin eristeellä. Energiaa säästyy 24 kWh/metri/vuosi. 24 x 10 metriä x 0,09 € = 21,6 euroa. Säästät 22 euroa vuodessa. Eristeet maksavat itsensä takaisin 15 kuukaudessa.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Eristys