Kylmä betoni lämpimäksi puulattiaksi

Jos oven alla on edes 40 mm rakoa, voit muuttaa kylmän betonilattian lämpimäksi puulattiaksi, jolla on mukava astella.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
50 €/m2

Johdanto

Kylmän, kovan betonilattian voi varsin helposti muuttaa lämpimäksi ja mukavaksi pinnaksi, kunhan lattiapinnassa on 35 milliä nostovaraa. Lattiaa ei tarvitse purkaa, kaivaa puolta metriä alaspäin tai aloittaa työtä aivan pohjalta.

Joka millimetri hyötykäytöön

Jokainen millimetri on kuitenkin hyödynnettävä maksimaalisesti, kuten tässä rakenteessa: alimpana ovat eristelevyt, joissa on äärimmäisen ohut, vahva pinta, ja jotka liimataan kiinni betonilattiaan. Tämän päälle asennetaan äänieriste, joka toimii myös lämpöeristeenä. Päällimmäisenä on vain ohut, yhteen pontattava lamellilattia.

Ratkaisu ei tietenkään vastaa uusien talojen rakenteita, joissa on 10–20 kertaa paksummat eristeet, mutta tehokas millimetrien hyödyntäminen voi joskus tehdä ihmeitä. Eristämättömässä betonilattiassa muutama hyvin eristetty millimetri tuntuu heti, ja tämä rakenne tekee paremminkin eristetystä betonilattiasta paljon lämpimämmän ja mukavamman.

Eristys ja lujuus yhdessä levyssä

Wedin eristelevyssä on eristävästä vaahdosta koostuva ydin, joka on niin kiinteä, että levy onpinnoitettu vain äärimmäisen ohuella, lasikuituvahvis-teisella erikoislaastikerroksella. Tätä lujaa levyä voidaan käyttää seinässä, lattiassa ja monessa muussa kohteessa, kunhan sen vain kattaa ohuella rappauksella, laatoilla tai parketilla, kuten tässä kohteessa.

Levyn jokainen millimetri on siis hyödynnetty eristämisessäja lattialle asetetusta levystä syntyy vankka ja luja pinta. Ainoa lisävahvuus saadaan levyyn siveltävästä liimasta. Liimalla voidaan oikoa myös tavanomaiset vinoudet ja epätasaisuudet. Enimmäkseen eristävästä vaahdosta tehtyä levyä onhelppo leikata ja sovittaa - vaikka kuituvahviste kuluttaakin työkalun terää. Levyjä saa eripaksuisina. Ohut levy voidaan leikata terävällä taittoteräveitsellä, paksum mat levyt voidaan sovittaa mittaan käsi-, pisto- tai pyörösahalla.

Ohjeet

01
Betonilattian valmistelu 3 Vaihe

Selvitä aluksi, kuinka paljon korkeustilaa on käytettävis sä ja mittaa huone, niin tiedät, montako levyä tarvitset ja miten paksuja ne voivat olla.

Vakiomittaiset levyt ovat 60 cm leveitä ja 250 cm pitkiä, ja niitä voi vapaasti kääntää tarpeen mukaan.

Kun levyt on asennettu, pinnan tulee olla niin tasai-nen kuin parkettilattia vaatii, esim. +/- 2 mm/2 metrin alue.

1

Selvitä, miten paksuille levyille huoneessa on tilaa. Usein rajoitteena on ovi, joka aukeaa huoneeseen päin. Muista mitata koko oven leveydeltä siltä alalta, jonka huoneeseen avautuva ovi vaatii.

2

Tee levyihin merkinnät. Kun olet mitannut tilan, merkitse, miten levyt asennetaan. Limitä poikkisaumoja vähintään 30 cm ja piirrä viivat 2 cm limittäen, jotta laasti ei kätke niitä, kun se levitetään alustaan.

3

Silota pinta. Betonissa olevista pienistä rei’istä ei ole haittaa, levyt ja liima tasoittavat ne. Talttaa tai kaavi kohoumat pois. Löydät ne leveän lastan avulla.

Vanhalla taltalla saa nopeasti poistettua kohoumia.

02
Eristelevyt liimataan lattiaan 7 Vaihe

Lattia harjataan tai imuroidaan huolellisesti, ja lattiaan levitetään tartuntapohjuste.

Laasti on levitettävä koko levyn alalle tasaisesti hammaslastalla. Sekoita laadukasta laattalaastia käyttöohjeen mukaan ja säätele lopuksi veden määrää niin, että voit levittää laastin va noi na hammaslastalla ilman, että sitä valuu ympäriinsä.

Levyt liimataan reunoissa yhteen erikoisliimalla.

1

Levitä laastia ensimmäisen levyn alueelle. Kaada annos hyvin sekoitettua laattalaas tia lattialle ja levitä se 6-8 mm:n hammaslastalla niin, että saat koko ensimmäisen levyn alueen peittoon.

2

Aseta ensimmäinen levy paikalleen ja työstä se hyvin laastiin. Jätä molemmissa sivuissa 8-10 mm etäisyyttä seinään.

3

Asenna seuraava levy ensimmäisen levyn päätyyn. Levitä laastia levylle tarkoitetulle alueelle, vedä kaistale erikoislaastia reunaan ja paina levy tiiviisti lattiaan reuna reunaa vasten.

4

Sovita ja aseta rivin vii meinen levy. Jätä 8-10 mm rakoa seinään. Tämän kaltaiset ohuet levyt voi leikata terävällä taittoteräveitsellä.

5

Oikaise ensimmäisen rivin reunat niin, että ne ovat täysin suorassa. Pidä pitkää vesivaakaa tai ohjainkiskoa reunaa vasten ja oikaise levyt paikalleen. Varmista, että reunat ovat samassa korkeustasossa.

6

Asenna seuraavat rivit. Poikittaissaumoja on limitettävä vähintään 30 cm rivistä riviin. Usein voit aloittaa uuden rivin edellisen rivin lopusta jääneellä palalla, jolloin saat limityksen ”juoksemaan”.

7

Leikkaa viimeisen rivin levyt leveyteen. Mittaa molemmat päädyt, niin voit huo mioida pahimmat vinoudet ja varmistaa, että seinään jää 8-10 mm rakoa. Anna laastin kuivua rauhassa vuorokausi.

03
Parkettilattian asennus 7 Vaihe

Eristelevyjen asennuksesta seuraavana päivänä laasti on niin kuivaa, että levyjen päällä voi liikkua.

Levyjen ja parkettilattian väliin on asennettava askelääniltä eristävä välikerros. Valitsimme 4 mm paksut, pehmeät puukuitulevyt, jotka tasoittavat pienet korkeuserot, vaimentavat askelääniä ja täydentävät eristystä.

1

Asenna puukuitulevyt poi kit tain parkettilautoihin nähden. Jotta levyt limi ttyisi vät, asen namme ensim mäi sessä rivissä vuorotellen ko konaisen ja puolikkaan levyn. Le vyt on helppo leikata taittoteräveitsellä.

Asenna puukuitulevyt samassa tahdissa parkettilattian kanssa.

2

Asenna parkettilaudat vasemmalta oikealle pontti itseesi päin. Mittaa ja leikkaa 1. rivi leveyteen niin, että 1. ja vii meisestä rivistä tulee yhtä le-veät. Leikkaa pontti pois siitä pää dystä, joka tukeutuu seinään.

3

Ota mitta ensimmäisen rivin viimeistä lautaa varten. Molempiin päätyihin tulee jäädä 8-10 mm rakoa. Leikkaa lauta ja napsauta se yhteen muiden lautojen kanssa, niin rivi on valmis.

4

Oikaise 1. riviä niin, että etureuna on täysin suora ja kiilaa taka reuna niin, että reunoihin ja päätyihin jää 8-10 mm rakoa. Kiilaa 60-80 cm:n välein saumojen molemmin puolin.

5

Napsauta seuraava rivi yhteen valmistajan ohjeiden mukaan. Tässä tapauksessa saumoja on limitettävä vähintään 50 cm joka rivissä. Usein koko rivi kootaan yhteen, ennen kuin se napsautetaan paikalleen.

6

Usein on tarpeen iskeä saumat paikalleen kunnon napautuksella vasaran ja lattian väliin asetettuun palikkaan. Tämän vuoksi ensimmäisen rivin taakse täytyy saada hyvä tuki.

7

Leikkaa viimeinen rivi ja yhdistä päädyt. Taivuta koko riviä alaspäin, jotta pontti ja ura lukittuvat. Et voi nyt iskeä vasaralla, mutta paina rivejä yhteen sorkkaraudalla tai erityisellä lyöntiraudalla.

Materiaalit

• Wedi-levyjä, 10 mm
• Ääntäeristävä alusta (4 mm:n puukuitulevyt)
• Lamelliparketti, ponttiliitokset
• Akryylitartuntapohjuste
• Laattalaastia
• Wedi-kiinnitysmassaa 610

Erikoistyökalut
• Tehokas porakone + vispilä
• Hammaslasta, 6 tai 8 mm
• Katkaisu/jiirisaha
• (Iso) suorakulma
• Sorkkarauta
• Lyöntikiila ja vasara
• Ohjainkisko tai pitkä vesivaaka

Vie aikaa

2–3 päivää

Hinta

Alkaen noin 50 €/m2

Vaikeusaste

Varsinaisia hankalia työvaiheita ei ole, mutta ole huolellinen, että painat eristelevyt yhtä syvälle liimaan, jotta saat ne keskenään samaan tasoon.

Piirustus

Lattian rakentaminen

Lattia on todella helppo rakentaa: kerros kerrokselta täysin tiiviisti ilman ruuvin ruuvia - ja liima-taan vain niihin kohtiin, joihin eristelevyt kiinnitetään.

Levyt asennetaan limittäin ja liimataan vanhaan lattiapintaan laattalaastilla. Laasti tasoittaa pienet epätasaisuudet, isommat on korjattava etukäteen. Reunat yhdistetään erikoisliimalla, joka tarttuu vaahtomuoviin.

Lattian rakentaminen

Video

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - ensimmäinen rivi

Näin pääset alkuun - mittaa perusteellisesti

Video

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - limitys

Limitetyt saumat tekevät lattiasta vahvan ja tukevan

Video

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - viimeinen rivi

Laudat on helppo lyödä paikalleen parkettiraudalla

Video

TEKNIIKAT: Lattialauta peitelistojen alle

Sahaaminen on helppoa monitoimityökalulla

Video

TEKNIIKAT: Lattialauta - putken ympärille

Kiila tekee saumausta lähes näkymättömän

Video

VINKIT: Suojaa ponttilattia lyöntikapulalla

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Lattian eristys