Eristys: Nopeita ratkaisuja

Vaikka suunnitelmissa ei olisikaan tehdä suuria remonttiprojekteja, kuten koko seinien ja lattioiden eristämistä, monia paikkoja voi usein eristää ja tiivistää vähällä vaivalla.

Vanhan vuotavan ulko-oven korvaava uusi ovi voi olla kallis. Uusia tiivisteitä voi kuitenkin saada huomattavasti edullisemmin, mikä vaikuttaa merkittävästi sekä lämmityskustannuksiin että mukavuuteen.

Jos sinulla on eristämättömiä lämmitysputkia kylmässä kellarissa tai eristämättömässä ullakkotilassa, voit säästää myös niiden avulla: Yksinkertaiset putkieristeet voidaan liimata paikoilleen muutamassa minuutissa, ja ne tarjoavat merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksissa.

Loppujen lopuksi eristämisellä ja tiivistämisellä on merkitystä kaikissa pienissä, piilossa olevissa paikoissa, vaikka ne ovatkin vain pikkuprojekteja. Esimerkkinä on ikkunalevyn alla oleva ontto tila. Tässä vanha eriste – tai eristeen puuttuminen – korvataan uudella.

Saatat löytää talostasi samanlaisia paikkoja, joissa pieni määrä eristettä tai tiivistettä voi parantaa sisäilman laatua ja estää lämmön karkaamisen harakoille.

Tiivisteet

Saatavana on lukemattomia tiivisteitä, jotka on muotoiltu juuri tiettyihin paikkoihin sopiviksi, kuten esimerkiksi oven takareunaan, ikkunan karmiin tai ulko-oven alle. Jos tarvitset apua sopivan löytämiseen, lue tiivisteopas verkkosivuiltamme.

Voit myös hankkia yleiskäyttöisemmän tiivistenauhan. Tärkeintä on varmistaa, että ikkunat ja ovet ovat täysin tiiviitä, jotta niistä ei tule vetoa ja että lämpöä ei pääse karkaamaan ulos.

LUE LISÄÄ: Löydä oikea tiiviste

1

Tiivisteitä on saatavana erilaisiin käyttötarkoituksiin. Useimmiten rautakauppaan kannattaa ottaa mukaan pätkä vanhaa tiivistettä tai sen kuva sopivan vastaavan tuotteen löytämiseksi.

2

Ikkunat. Ikkunan tiiviyden varmistaa ikkunan loveen kiinnitettävä yksinkertainen itsekiinnittyvä tiiviste. Joissakin ikkunoissa on käytettävä erityisiä tiivisteitä.

3

Ulko-ovet. Tässä erityinen kumireunainen puu­lista varmistaa, että ulko-ovi tulee tiiviisti karmia vasten suljettaessa. Oviin on saatavana lukemattomia listoja.

Ikkunalevyn eristäminen

Yksi monista paikoista, joissa eristys erityisesti vanhemmissa taloissa voi olla puutteellinen, on ikkunalevyn (ikkunakarmin) alla. Se on myös melko helppo korjata.

Poista mahdollinen vanha eristemateriaali ja vaihda se uuteen. Voit ostaa mineraalivillasuikaleita, jotka sopivat ovien ja ikkunoiden eristämiseen – sekä ikkunalevyjen alle.

1

Irrota ikkunalevy ja poista vanha eriste. Aukot kannattaa täyttää mineraalivillalla.

2

Asenna uusi eriste. Mineraalivillasuikaleiden käyttö on helppoa, mutta voit myös leikata sopivan kokoisia kappaleita eristelevystä.

Putkien eristäminen

Eristäminen on helppoa ja tehokasta: Jos kylmien tilojen lämmitysputket ovat eristämättömiä, niiden käärimisellä putkieristeisiin säästää paljon rahaa. Työ vie vain muutaman minuutin, mutta vaikutus on huomattava.

Putkieristeitä on kahta eri tyyppiä:

  • Edullisin on harmaata vaahtoa. Se eristää, vaikkakaan ei erityisen hyvin.
  • Toinen on mineraalivillaa, jota ympäröi heijastava kalvo. Se on hieman kalliimpaa, mutta eristää paremmin.
1

Harmaat polyuretaanivaahdosta valmistetut putkieristeet ovat edullisimpia, mutta ne eivät eristä yhtä tehokkaasti kuin kalliimmat mineraalivillasta valmistetut. Muista valita halkaisija putkien mukaan.

2

Eristäminen vaahtomuovilla: Aseta putkieriste putken päälle. Irrota suojaliuska liitoksesta ja purista osat yhteen. Seuraava putkieriste on puristettava tiiviisti ensimmäistä vasten.

3

Eristäminen mineraalivillalla: Aseta putkieriste putken päälle. Irrota suojaliuska kalvon liimapinnan päältä.

4

Purista palat yhteen ja paina kalvon liimapuoli toisen puolen päälle. Seuraava putkieriste puristetaan ensimmäisen kanssa yhteen ja liitos teipataan alumiiniteipillä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Eristys