Piharakennuksen runko

Tässä on tarkoitus rakentaa 2,8 x 4,5 m:n kokoinen piharakennus, jossa on kaksi erillistä tilaa. Pienempi on 4 m2 ja suurempi noin 9 m2. Kuusi kantavaa 100 x 100 mm:n tolppaa on tehty kyllästetystä männystä, kaivettu metrin syvyiseen kuoppaan ja valettu betoniin.

Tässä on tarkoitus rakentaa 2,8 x 4,5 m:n kokoinen piharakennus, jossa on kaksi erillistä tilaa. Pienempi on 4 m2 ja suurempi noin 9 m2. Kuusi kantavaa 100 x 100 mm:n tolppaa on tehty kyllästetystä männystä, kaivettu metrin syvyiseen kuoppaan ja valettu betoniin.

Tällainen rakenne sopii kaikenlaisiin piharakennuksiin, pyöräsuojiin sekä autotalleihin ja -katoksiin. Tolpat on jätetty aluksi tarkoituksella hiukan lopullista kokoa pidemmiksi. Ne voidaan sahata täsmälleen oikean mittaisiksi, kun kattotuolit aikanaan laitetaan paikalleen.

Työ aloitetaan etsimällä alustan korkein kohta. Siihen tarvitaan suora lauta ja vatupassi. Tässä on melko tasaista, joten alaparru tulee 5 cm maanpintaa ylemmäs mitattuna taimmaisesta kulmatolpasta. Tässä mitataan ensimmäisen alajuoksun pituus.

Se on helpointa tehdä asettamalla lankku tolppien väliin ja piirtämällä merkki suoraan siihen. Palkki sahataan kyllästetystä 50 x 100 mm:n puutavarasta. Kun palkki on sahattu, on mitta vielä hyvä tarkistaa.

Palkki kiinnitetään parilla kulmalevyllä kehikkoon. Kaikki juoksut kiinnitetään 82 x 62 x 2 x 40 mm:n kokoisella kulmalevyllä. Se asennetaan palkin kumpaankin päähän 5 x 40 mm:n levyruuvilla.

Palkit asennetaan niin, että ulkoverhoukselle jää tolpan ulkosivusta mitaten 38mm tilaa. Tässä käytetään vuorolaudoitusta, jossa kaksi 19 mm:n lautaa tulee vuorotellen osin toistensa päälle.

Levyruuvit pitävät tavallisia ruuveja permmin, koska niiden soikea erikoiskaula kiilautuu levyn reikiin. Kulmalevyt asetetaan siten, että niiden pitkä sivu ruuvataan juoksuun ja lyhyt sivu tolppaan.

LUE LISÄÄ: Kulmarauta: Rakenna kulmaraudoilla

Silloin ruuvit ovat kauimpana palkin päästä, eikä puuaineksen halkeamisesta ole niin suurta vaaraa. Nyt juoksu käännetään niin, että kulmalevyt ovat alaspäin, sillä silloin ne antavat parhaan tuen.

Jotta kulmalevyt saadaan samalle korkeudelle, kannattaa asettaa vatupassi seuraavan tolpan kohdalle ja mitata sen avulla oikea korkeus. Jos korkeutta ei voi mitata vatupassilla, se on merkittävä tolppaan, jotta palkki asettuu varmasti vaateriin.

Käytä suorakulmaa apuna. Nyt on asennettu neljä alajuoksua, ja on keskijuoksun vuoro. Se tapahtuu periaatteessa samalla tavalla kuin alajuoksunkin asentaminen. Tarvitaan jälleen kulmalevy, jolla palkki kiinnitetään tolppien väliin.

Tässä keskijuoksu on päätetty kiinnittää 90 cm:n päähän alajuoksusta, ja tämä mitta merkitään tolppiin. Samalla merkitään kahden ylimmän juoksun paikat, ja ne tulevat 180 cm:n päähän alajuoksusta.

Ne ovat samat kokoisia kuin alajuoksut, ja kiinnitetään tolppiin samalla tavalla, myös 37 mm:n päähän ulkoreunasta.Juoksut voi nyt mitata, sahata ja kiinnitää kulmalevyt niihin valmiiksi.

Seuraavaksi kulmalevyt ruuvataan kiinni tolppiin. Ylimmäinen ja taimmainen juoksu lasketaan tolppien väliin. Sitä varten otetaan 180 cm:n mitta, ja ensimmäinen tolppa lyhennetään sen mittaiseksi.

Tämä sujuu parhaiten käsisahalla. Työhön voi käyttää myös pistosahaa, mutta sitä on hiukan hankala ohjata, kun on tarkoitus sahata paksu tolppa suoraan. Nyt kaksi ulointa tolppaa on sahattu lopulliseen mittaansa.

Jotta keskimmäisestä tolpasta tulisi varmasti saman korkuinen, asia varmistetaan vielä samankorkuisella mittakepillä. Asettamalla juoksu niin, että se tukeutuu kahteen ulompaan tolppaan, on keskimmäiseen tolppaan helppo piirtää sahausmerkki oikealle kohdalle.

Sitten piirretään merkki kohtaan, josta tolppa sahataan. Nyt tolpasta sahataan osa pois kattopalkkia varten. Palkki on 50 x 100 mm:n kokoinen, joten sen pitää asettua loveen, joka on 5 cm leveä ja 10 cm korkea.

LUE LISÄÄ: Millainen palkkikenkä kannattaa valita?

Tämä mitta merkitään palkin reunaan ja varmuuden vuoksi vielä sen päähänkin. Samalla tavalla mitataan ja merkitään kolme takatolppaa. Nyt palat on helppo sahata pois ylhäältä päin, mistä kaikki merkinnät näkyvät parhaiten.Ihan pohjaan saakka ei kannata sahata ennenkuin on sahattu vaakasuoraan.

Paras tulos syntyy, kun pystysuunta viimeistellään lopuksi. Kun kaikki kolme tolppaa on sahattu, voidaan ylajuoksu asettaa paikalleen. Se koostuu kahdesta lankusta, jotka yhdistetään keskimmäisen tolpan kohdalla. Palkki kiinnitetään ruostumattomilla 5 x 90 mm:n ruuveilla.Nyt piharakennuksen kehikko on valmis, ja voidaan kiinnitää kattopalkit ja ruoteet.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Rakennukset