Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Piharakennuksen runko

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tässä on tarkoitus rakentaa 2,8 x 4,5 m:n kokoinen piharakennus, jossa on kaksi erillistä tilaa. Pienempi on 4 m2 ja suurempi noin 9 m2. Kuusi kantavaa 100 x 100 mm:n tolppaa on tehty kyllästetystä männystä, kaivettu metrin syvyiseen kuoppaan ja valettu betoniin.

Tässä on tarkoitus rakentaa 2,8 x 4,5 m:n kokoinen piharakennus, jossa on kaksi erillistä tilaa. Pienempi on 4 m2 ja suurempi noin 9 m2. Kuusi kantavaa 100 x 100 mm:n tolppaa on tehty kyllästetystä männystä, kaivettu metrin syvyiseen kuoppaan ja valettu betoniin.

Tällainen rakenne sopii kaikenlaisiin piharakennuksiin, pyöräsuojiin sekä autotalleihin ja -katoksiin. Tolpat on jätetty aluksi tarkoituksella hiukan lopullista kokoa pidemmiksi. Ne voidaan sahata täsmälleen oikean mittaisiksi, kun kattotuolit aikanaan laitetaan paikalleen.

Työ aloitetaan etsimällä alustan korkein kohta. Siihen tarvitaan suora lauta ja vatupassi. Tässä on melko tasaista, joten alaparru tulee 5 cm maanpintaa ylemmäs mitattuna taimmaisesta kulmatolpasta. Tässä mitataan ensimmäisen alajuoksun pituus.

Se on helpointa tehdä asettamalla lankku tolppien väliin ja piirtämällä merkki suoraan siihen. Palkki sahataan kyllästetystä 50 x 100 mm:n puutavarasta. Kun palkki on sahattu, on mitta vielä hyvä tarkistaa.

Palkki kiinnitetään parilla kulmalevyllä kehikkoon. Kaikki juoksut kiinnitetään 82 x 62 x 2 x 40 mm:n kokoisella kulmalevyllä. Se asennetaan palkin kumpaankin päähän 5 x 40 mm:n levyruuvilla.

Palkit asennetaan niin, että ulkoverhoukselle jää tolpan ulkosivusta mitaten 38mm tilaa. Tässä käytetään vuorolaudoitusta, jossa kaksi 19 mm:n lautaa tulee vuorotellen osin toistensa päälle.

Levyruuvit pitävät tavallisia ruuveja permmin, koska niiden soikea erikoiskaula kiilautuu levyn reikiin. Kulmalevyt asetetaan siten, että niiden pitkä sivu ruuvataan juoksuun ja lyhyt sivu tolppaan.

LUE LISÄÄ: Kulmarauta: Rakenna kulmaraudoilla

Silloin ruuvit ovat kauimpana palkin päästä, eikä puuaineksen halkeamisesta ole niin suurta vaaraa. Nyt juoksu käännetään niin, että kulmalevyt ovat alaspäin, sillä silloin ne antavat parhaan tuen.

Jotta kulmalevyt saadaan samalle korkeudelle, kannattaa asettaa vatupassi seuraavan tolpan kohdalle ja mitata sen avulla oikea korkeus. Jos korkeutta ei voi mitata vatupassilla, se on merkittävä tolppaan, jotta palkki asettuu varmasti vaateriin.

Käytä suorakulmaa apuna. Nyt on asennettu neljä alajuoksua, ja on keskijuoksun vuoro. Se tapahtuu periaatteessa samalla tavalla kuin alajuoksunkin asentaminen. Tarvitaan jälleen kulmalevy, jolla palkki kiinnitetään tolppien väliin.

Tässä keskijuoksu on päätetty kiinnittää 90 cm:n päähän alajuoksusta, ja tämä mitta merkitään tolppiin. Samalla merkitään kahden ylimmän juoksun paikat, ja ne tulevat 180 cm:n päähän alajuoksusta.

Ne ovat samat kokoisia kuin alajuoksut, ja kiinnitetään tolppiin samalla tavalla, myös 37 mm:n päähän ulkoreunasta.Juoksut voi nyt mitata, sahata ja kiinnitää kulmalevyt niihin valmiiksi.

Seuraavaksi kulmalevyt ruuvataan kiinni tolppiin. Ylimmäinen ja taimmainen juoksu lasketaan tolppien väliin. Sitä varten otetaan 180 cm:n mitta, ja ensimmäinen tolppa lyhennetään sen mittaiseksi.

Tämä sujuu parhaiten käsisahalla. Työhön voi käyttää myös pistosahaa, mutta sitä on hiukan hankala ohjata, kun on tarkoitus sahata paksu tolppa suoraan. Nyt kaksi ulointa tolppaa on sahattu lopulliseen mittaansa.

Jotta keskimmäisestä tolpasta tulisi varmasti saman korkuinen, asia varmistetaan vielä samankorkuisella mittakepillä. Asettamalla juoksu niin, että se tukeutuu kahteen ulompaan tolppaan, on keskimmäiseen tolppaan helppo piirtää sahausmerkki oikealle kohdalle.

Sitten piirretään merkki kohtaan, josta tolppa sahataan. Nyt tolpasta sahataan osa pois kattopalkkia varten. Palkki on 50 x 100 mm:n kokoinen, joten sen pitää asettua loveen, joka on 5 cm leveä ja 10 cm korkea.

LUE LISÄÄ: Millainen palkkikenkä kannattaa valita?

Tämä mitta merkitään palkin reunaan ja varmuuden vuoksi vielä sen päähänkin. Samalla tavalla mitataan ja merkitään kolme takatolppaa. Nyt palat on helppo sahata pois ylhäältä päin, mistä kaikki merkinnät näkyvät parhaiten.Ihan pohjaan saakka ei kannata sahata ennenkuin on sahattu vaakasuoraan.

Paras tulos syntyy, kun pystysuunta viimeistellään lopuksi. Kun kaikki kolme tolppaa on sahattu, voidaan ylajuoksu asettaa paikalleen. Se koostuu kahdesta lankusta, jotka yhdistetään keskimmäisen tolpan kohdalla. Palkki kiinnitetään ruostumattomilla 5 x 90 mm:n ruuveilla.Nyt piharakennuksen kehikko on valmis, ja voidaan kiinnitää kattopalkit ja ruoteet.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Video: Piharakennuksen runko
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin