Terassihuone rakennussarjasta

Väite: Yksi henkilö kokoaa lasite- tun terassin parissa viikossa vasaralla, vesivaa’alla ja ruuvinvääntimellä. Tulos: Totta on – suurelta osin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
15.000 euroa

Johdanto

Saattaa kuulostaa vai-kean työn aliarvioimisel-ta väittää, että katetun ja lasitetun terassin voisi rakentaa itse ainoana apunaan ruuvinväännin ja naapuri.

Lähes totta puhuen siihen tarvitaan todellakin vain annos järkeilyä, kyky lukea oh-jeita ja sitten aivan kotinik-karin perustiedot työkaluista ja ruuveista. Nykyään myydään terassihuoneita raken-nussarjoina, joissa ikkunat, liukuovet, ruuvit, listat, syök-syputket ja kaikki muut osat tuodaan laatikoissa suoraan kotiovellesi. Kaikki osat on mitoitettu itse ottamiesi mit-tojen perusteella.

Koko toimitus on pakattu numeroituihin laatikoihin ja periaatteessa ainoat tarvitta-vat työkalut ovat vasara, vesivaaka ja ruuvinväännin.

Terassi tuodaan

Tee Itse seurasi jonkin verran rakennuskokemustakin saa-neen kotinikkarin työtä hä-nen tilattuaan Santex-lasiterassin rakennussarjan.

Kuorma-auto toi kaikki pahvilaatikot maanantaina aamupäivällä. Vähän alle 20 m2 lisärakennus ei näytä suurelta laatikoihin ja pusseihin pakattuna. Ikkuna- ja ovilistat oli maalattu samaan punertavaan sävyyn, jota on ta-lossakin. Ostaja sopi värin myyjän kanssa, kun tämä kä-vi katsastamassa asennus-paikan ennen tilausta.

Silloin myyjä kirjasi ylös mitat ja talon rakennusmateriaalit, joten terassin mitat, helat ja tarveaineet sopivat tarkalleen taloon.

Ohjeita pitää noudattaa

Lasiterassin asennusopas on tärkein väline lisärakennuk-sen kokoamisessa. Nikkarim-me luki huolellisesti kohdat, joita ryhtyi toteuttamaan. Hän kuvasi opasta “perus-teelliseksi”. Kaikki isoista kulmaosista pienimpiin heloi-hin oli numeroitu tehtaalla. Jos ohjeita noudattaa kir-jaimellisesti, kokoonpanossa ei pitäisi tulla vaikeuksia, kertoo tekijä.

Sama kokemus on valmistajan myyntineuvottelijoilla, jotka vastaanottavat lukuisia puheluja turhautuneilta ra- M kentajilta. - Selvästi suurin ongelmaryhmä ovat itsevar-mat nikkarit. He aloittavat avaamalla kaikki pussit ja laatikot, koska he ovat ute-liaita, kertoo valmistajan myyntineuvottelija. Sitten ol-laankin pulassa.

He saavat osat suunnil-leen paikoilleen, mutta eivät löydäkään helaa numero 53, jota tarvitaan poikkipalkin numero 187 kiinnittämiseen palkkiin numero 13.Tällaista kuulen monta kertaa viikossa, mutta se kuuluu asiaan. Sitä vastoin voin melkeinpä kuulla puhelimesta, kuinka pitkälle he ovat päässeet ja millainen nikkarityyppi puhuu toisessa päässä.

Auttava käsi tarpeen

Eräin paikoin kokoonpanoohje esittää kyllä työn helpompana kuin se todellisuudessa on. Esimerkiksi kahden vaakapalkin ruuvaus talon seinään kävi helposti ja ne so-pivat millimetrintarkasti. Sen sijaan osoittautui, että seuraava vaihe eli kahden uloimman kulmaosan kokoa-minen vaati valokuvaajan auttavaa kättä.

Kulmaosat painavat mel-koisesti. Jos yksi mies yrittäi-si nostaa niitä pystyyn, eivät edes Schwartzeneggerin voi- mat riittäisi. Osat kiinnite-tään paikalleen väliaikaisesti lautojen tukemina parilla lii-mauspuristimella ja ensim-mäinen poikkiorsi nostetaan päälle. Sen pituus on tarkal-leen oikea. Loput runkora-kenteista kootaan käyttämäl-lä ahkerasti vesivaakaa.

LUE MYÖS: Rakenna kasvihuone puusta

Maalaus teetti työtä

Ainoat asennusongelmat voi-vat olla samoja kuin esimerkkityössämme. Niitä olivat muutamat ikkunaprofiilit, joita ei ollut maalattu kunnolla. Soitto myyjälle ja seu-raavana aamuna ulko-oven edessä olivat uudet vastamaalatut profiilit. Hyvä pal-velu, mutta se edellyttää, että itse huomaa virheen. Jälkitoi-mituskaan ei ehkä toimi aina yhtä ripeästi.

Myönteistä on viiden vuo-den takuu terassille ja 10 vuoden takuu katolle. Liima-palkit on luokiteltu Ruotsin valtion koelaitoksen normien mukaan. Ne vastaavat suo-malaisia vaatimuksia.

Käytin kyllä enemmän työkaluja kuin mainos lupasi. Perustus ei esimerkiksi niillä synny. Itse terassin kokoami-seen ei periaatteessa tarvitse muuta kuin nuo kolme työka-lua ja muutaman liimauspuristimen, tekijä vahvistaa.

Ohjeet

01
Perustus odottaa valmiina 1 Vaihe

Terassin voi rakentaa olemassa olevalle routaeristetylle laatoitukselle tai uuden betonilaatalle. Laatoituksen saumauksen joutuu tekemään itse. Santexilta saa myös polystyreenistä (styrox) valmistettuja sokkelimuotteja.

02
Osat tulivat sovittuun aikaan 2 Vaihe

Terassi tuotiin sovittuun aikaan maanantaina aamupäivällä ruotsalaisella rekalla suoraan Santexin tehtaalta Halmstadista.

Kaikki osat kannattaa lajitella heti tavaroiden saavuttua, jolloin niistä hahmottuu yleiskuva. Tarkista, että kaikki on toimitettu.

03
Avustaja oli tarpeen 4 Vaihe

Kulmaosia ja kattopalkkeja valmistellaan asennuskuntoon. Kulmien nostoon ja väliaikaiseen kiinnittämiseen tarvittiin avusta-jaa. Työvaihe oli ainoa, jota yksi mies ei kyennyt tekemään yksin.

Ulkoseinälle millintarkasti mitoi-tettuja kahta pilaria ruuvataan kiinni tiiliseinään.

Mukana tulevat ruuvitulpat ja ruuvit, mutta porat joutuu hankkimaan koneen lisäksi.

Pari alumiinikiskoa ja liimauspuristinta pitää kulmaosia kiinni vaakasuorassa tilapäisesti sillä aikaa, kun poikkiorsia ja kattopalkkeja asennetaan.

04
Kaikki osat sopivat millilleen 3 Vaihe

Tässä kiinnitetään kate-levyjen asennuskiskoja.

Senttiäkään ei tarvinnut sahata kokoamisen aikana.

Kuitukangaskaista tulee mukana talon ja terassin katon väliseen tiivistykseen. Kangas on mitoitettu juuri tätä terassia varten.

05
Kiinnitystarvikkeet mukana 2 Vaihe

Terassin laseissa on ohut läpikuultava tinaanioksidikerros, joka heijastaa lämpösäteilyä takaisin sisälle päin. Lasit ovat siis selektiivilasia. Selektiivilasien lämmönhukka on pienempi kuin tavallisten lasien, mikä lisää myös oleskelun mukavuutta terassilla.

Kun tilaukseen rastitetaan vesikourut, nekin tulevat kaikki kiinnitystarvikkeet mukana.

Kuvan vesikourujen ja syöksyputkien tilalle saa myös piilomalliset.

Materiaalit

Liimapalkkirungolle tehtävä 19,5 m2 terassi kaikki elementit, helat, ovet ja ikkunat mukaan lukien maksoi noin 15000 euroa, johon sisältyi toimitus. Mukana tulee videonauha tai CD-levy, jolla kokoaminen kuvataan viitteellisesti. Esitys ei ole tietenkään omaa terassia koskeva yksityiskohtainen ohje. Valmistajalta saa tarvittavat piirustukset rakennuslupahakemusta varten noin 200 € hintaan.

Vie aikaa

1 viikko

Hinta

15.000 euroa

Vinkit & niksit

Ovia ja palkkeja voi vaihtaa

Eristävien kattolevyjen takuu on 10 vuotta.

Liukuovet toimitetaan valmiiksi koottuina. Niitä ei tarvitse koota - vain asentaa. Koko terassille annetaan viiden vuoden takuu.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Rakennukset