Kestävä ja tyylikäs jätekatos

Lojuvatko roskapönttösi sikin sokin pitkin pihaa? Siinä tapauksessa tämä jätekatos on kuin sinulle tehty. Rakenna uusi, tyylikäs piharakennus ja pane roskat järjestykseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
600 euroa

Katoksen mittoja on helppo muokata jäteastioiden määrän ja koon mukaan. Tähän katokseen mahtuu neljä isoa roskapönttöä.

Johdanto

Jätekatos katosta lattiaan

1. Perinteinen tiilikatto näyttää hyvältä myös jätekatoksessa. Tiilet asennetaan ruoteiden päälle ilman aluskatetta.

2. Otsalaudat viimeistellään siististi ja niiden päät painetaan tiiviisti toisiaan vasten.

3. Päätyrimojen väliin jätetään kunnon raot, jotta katos näyttää kevyeltä.

4. Katoksen edessä on jatkolattia, jonka ansiosta jäteastioita on helppo liikutella sisään ja ulos.

5. Lattian nurkkiin tehdään siistit jiiriliitokset.

LUE LISÄÄ: Millainen palkkikenkä kannattaa valita?

Ohjeet

01
Lattian runko 5 Vaihe

Katoksen rakentaminen aloitetaan lattian rungosta. Runko tehdään lankuista, jotka asetetaan vaakasuoraan lecasora harkkojen päälle.

Reuna- ja keskipalkit (B) ovat 50 senttiä pitemmät kuin muut lattiapalkit (D). Pitempiä palkkeja tarvitaan katoksen jatkolattian rakentamiseen.

Lattian ja harkkojen alle levitetään kuitu kangas, jotta rikkaruohot eivät kasva lattian läpi.

1

Rakenna runko. Aseta palkit (A, B ja C) tukevasti harkkojen päälle. Varmista, että runko on suorassa kulmassa tarkistamalla ristimitat nurkasta nurkkaan.

2

Asenna vinotuet (E) nurkkiin. Tuet tekevät rungosta vakaan ja tukevat samalla lattia-lautoja. Sahaa päät 45 asteen kulmassa ja ruuvaa laudat kiinni 5x90 millin ruuveilla.

3

Asenna lattialankut (D) 60 sentin välein. Toiseksi reunimmaiset lankut voi asentaa lähelle päätyä vinotukien (E) viereen. Kiinnitä lattia lankut 5x90 millin ruuveilla.

4

Merkitse palkkiin (A) lattiapalkkien (D) paikat. Merkkiviivan viereen kannattaa piirtää rasti, joka kertoo, kummalle puolelle viivaa lankku tulee. Kiinnitä lankut molem-mista päistä kahdella 5x90 millin ruuvilla.

5

Kiinnitä viimeiset lattialankut (D). Lattian runko on nyt valmis runkotolppien pystyttämistä ja lattialautojen asentamista varten.

02
Tolpat, lattia ja tasakerta 10 Vaihe

Tolppia ei osteta valmiina, vaan ne tehdään samoista lankuista kuin lattian runko. Siten erilaisia materiaaleja tarvitaan mahdollisimman vähän. Nurkka tolpat on helppo koota, eikä tasakerta lankkua varten tarvitse sahata koloa, kun toisesta tolpasta tehdään valmiiksi 10 senttiä lyhyempi.

Pystytolpat kiinnitetään lattiaan väliaikaisesti vinotuilla ja tasakerran lankut tolppiin puristimilla. Kun kaikki on suorassa, lankut kiinnitetään tolppiin ja lattialaudat palkkeihin.

1

Nurkkatolpat (F ja G) tehdään kahdesta lankusta, jotka liitetään toisiinsa 5x90 millin ruuveilla. Toisen lankun pitää olla 10 senttiä lyhyempi kuin toisen, jotta tolpan päälle jää tasakerran lankulle (H) sopiva paikka.

2

Kiinnitä nurkkatolpat (F ja G) väliaikaisesti, jotta ne pysyvät paikallaan. Tarkista vatupassilla, että tolpat ovat suorassa. Kiinnitä tolpat väliaikaisesti lattian runkoon kahdella vinotuella.

3

Kiinnitä tasakerran lankku (H) nurkka-tolppaan (G ja H) väliaikaisesti puristimella. Sovita lankun pituus kattotiilten leveyteen.

4

Sahaa tasakerran lankut (H) ja nosta ne tolppien päälle. Tee nurkkiin neljä 55 sentin mittaista vinotukea (J). Sahaa lankkujen päät 45 asteen kulmassa ja kiinnitä ne tolppiin 5x90 millin ruuveilla.

5

Sahaa reunimmaiset lattialaudat (L) sopiviksi tolppien (F) ympärille. Tee lautaan sopiva lovi ja sahaa laudan pää 45 asteen kulmassa, jotta lattian nurkista tulee siistit. Kiinnitä laudat 4,2x56 millin ruuveilla.

6

Kiinnitä nurkkatolppien ja lattian väliin rakennetta vakauttavat vinotuet (K). Vinotuet ovat 65-senttisiä, ja niiden päät sahataan 45 asteen kulmassa. Kiinnitä vinotuet 5x90 millin ruuveilla.

7

Kiinnitä lattialaudat (L) myös tolppien toiselle puolelle. Tee lautoihin sopivat kolot tolppia varten ja sahaa lautojen päät siististi 45 asteen kulmassa.

8

Sahaa ja asenna loput lattialaudat (L). Kiinnitä laudat ulkokäyttöön tarkoitetuilla 4,2x56 millin ruuveilla.

9

Varmista, että lattialautojen (L) väliset raot ovat yhtä leveitä. Voit käyttää apuna esimerkiksi 4-5 millin välikapuloita. Kieroja lautoja voi joutua vääntämään paikalleen esimerkiksi taltan avulla.

10

Katos on nyt puoliksi valmis. Lattia, tolpat, tasakerta ja vinotuet ovat paikoillaan, katto, päädyt ja lisälattia puuttuvat vielä.

03
Kattopalkit ja -tiilet 7 Vaihe

Tasakerran lankut pitää halkaista viistosti ennen kattorimojen asentamista. Siten kattorimat lepäävät koko leveydeltään lankkujen varassa ja rakenteesta tulee vahvempi.

Saat selville katon kallistuskulman nostamalla riman väliaikaisesti lankkujen päälle ja tarkistamalla kallistuksen säätökulmalla. Tämän katon kallistuskulma on 18 astetta. Halkaise lankut sirkkelillä, jonka terä kääntyy vinoon. Sahaa myös kattorimojen päät 18 asteen kulmassa.

1

Piirrä sahausmerkit lankkuihin (H) ja kattorimojen (M) päihin. Nosta pari rimaa paikalleen mittaamisen ajaksi. Halkaise lankut sirkkelillä, jonka terän voi kallistaa.

2

Sahaa kattorimat (M) katkaisu- ja jiiri-sirkkelillä ja ruuvaa rimat kiinni lankkuihin. Kattorimojen pituus vastaa viittä katto tiili-riviä. Kiinnitä kattopalkit lankkuihin 5x90 millin ruuveilla.

3

Kattorimat (M) lepäävät tukevasti lankkujen varassa, kun lankut (H) halkaistaan viistosti. Kattorimojen päälle ruuvataan ruoteet (N).

4

Asenna alin ruode (N). Käännä alin ruode syrjälleen, jotta alimmat kattotiilet nousevat yhtä ylös kuin muut tiilet. Kohdista alimman ruoteen etureuna samaan linjaan kattoriman pään kanssa.

5

Mittaa ja merkitse ruoteiden (N) paikat. Ruuvaa ruoteet tiiviisti kiinni rimoihin, jotta kaikki tiilet asettuvat samalle tasolle. Ruuvaaminen sujuu nopeasti, kun merkitset ruoteiden paikat valmiiksi rimoihin (M).

6

Asenna räystäspelti katon alaräystäälle. Poraa reiät valmiiksi ja kiinnitä pellit huopa-nauloilla. Tälle räystäälle asennetaan kaksi kahden metrin peltiä. Peltejä ei lyhennetä, vaan ne limitetään toistensa päälle.

7

Asenna kattotiilet. Tiilten asentaminen on helppoa ja mukavaa, kun katto mitoitetaan kokonaisten tiilten mukaan.

04
Otsalaudat ja päädyt 7 Vaihe

Päätyjen peittämiseen tarvitaan kaksi päällekkäistä otsalautaa. Otsalaudat peittävät tiilten reunan ja viimeistelevät katoksen ulkonäön. Otsalautojen sovittamisessa on hieman tekemistä, sillä ylempiin lautoihin pitää sahata pienet lovet. Tee työt kaikessa rauhassa, jotta lopputuloksesta tulee siisti.

Katoksen päädyt tehdään samoista rimoista kuin katon ruoteet. Rimat asennetaan 5 sentin välein ja vain katoksen alareunaan, jotta katoksesta ei tule liian raskaan näköinen.

1

Asenna päätyyn alempi otsalauta (P). Kohdista alempi otsalauta ruoteiden yläreunan linjaan.

2

Ruuvaa ylempi otsalauta (P) kiinni 4,2x56 millin ruuveilla. Limitä lautoja neljä senttiä. Voit asentaa otsalaudan taakse pari puukapulaa, jotta lauta on helppo asentaa.

3

Tee lovet etupuolen otsalautoihin (P), jotta ne sopivat päätyotsalautojen väliin. Sahaa päätyotsalaudat 18 asteen kulmassa, jotta niiden päät asettuvat pystysuoraan.

4

Asenna laudat (Q) otsalautojen (P) päälle. Kohdista ylälaudan reuna sentin verran otsalaudan reunan yläpuolelle ja ruuvaa laudat tiiviisti kiinni toisiinsa.

5

Merkitse rimojen (R) paikat tolppiin. Se sujuu nopeasti, kun piirrät mitat lautaan ja kuljetat sitä nurkkatolpalta (F ja G) toiselle.

6

Sahaa takaseinän ja päätyjen rimat (R) ja ruuvaa ne kiinni. Jätä rimojen väliin viisi senttiä tyhjää tilaa. Käytä kiinnittämiseen 5x90 millin ruuveja.

7

Jatka katoksen lattiaa ruuvaamalla laudat (L) lisäpalkkeihin (S). Jäte-astioita on helppo liikutella katoksesta ulos ja takaisin nurmikon ja lattian välissä olevan laatoituksen päällä.

Materiaalit

Lankkua, 48x98 mm

 • Lattian runkoon: 1 (A) á 315 cm, 3 (B) á 185 cm, 2 (C) á 151 cm ja 4 (D) á 135 cm
 • 4 vinotukea (E), 35 cm
 • Tolppia: 3 (F) á 210 cm ja 3 (G) á 170 cm (nurkkatolpat kootaan)
 • 2 lankkua (H), á 361 cm
 • 4 vinotukea (J), á 55 cm
 • 4 vinotukea (K), á 65 cm
 • 4 lankkua (S), á 40 cm

Rimaa, 36x48 mm

 • 10 kattorimaa (M), á 179 cm
 • Ruoteita (N), 361 cm
 • Päätyrimoja (R), 130 ja 321 cm

Lautoja, 28x120 mm

 • Lattiaan (L), 56 m
 • Ylälautoja (Q), 136 ja 363 cm
 • Otsalautoja (P), 131 ja 353 cm

Lisäksi:

 • Räystäspeltejä
 • Kattotiiliä 60 kpl
 • Ruuveja, 4,2x56 ja 5x90 mm

Erikoistyökalut

 • Kääntökulma
 • Sirkkeli, jonka terä kääntyy

Vie aikaa

Noin 3-4 päivää.

Hinta

Noin 600 euroa.

Vaikeusaste

Katoksen rakentaminen on helppoa, kun tasakerta ja lattian runko rakennetaan tarkasti.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Jätekatos

Jätekatos pitää roskapöntöt järjestyksessä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Bygg bottenramen

Botten av skjulet består av en bottenram av impregnerade reglar.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tolpat ja palkit

Tolpat ja palkit koostuvat samoista palkeista kuin pohja.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Reunimmaiset lattialaudat

Reunimmaiset lattialaudat sahataan 45 asteen kulmassa tolpan ympärille.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kattopalkit

Palkit on sahattu viistoiksi, jotta kattopalkit ja ruoteet ovat tasaisella alustalla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Sahaa otsalauta

Otsalautaan on sahattu lovi, jotta liitoksesta tulee siisti.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …