Perinteinen, yksinkertainen pyörävaja

Pihalla ei ole koskaan liikaa varastotilaa. Tämä katos on hyvä vaihtoehto, jos kaipaat kuivia säilytyspaikkoja pyörille ja pihatyökaluille. Katos on tyyliltään perinteinen, ja se on helppo rakentaa. Siinä on tilaa vain kuusi neliötä, mutta se riittää pyörille ja kottikärrylle.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
1500 euroa
Perinteinen, yksinkertainen pyörävaja

Pyörät ovat saaneet näppärän kuivan paikan vajassa, jossa on kiinteä kivilattia.

Johdanto

Kaikki tämän vajan materiaalit ovat tavallisia ja kuuluvat rautakauppojen perusvalikoimiin. Perinteisissä materiaaleissa on se hyvä puoli, että ne voi hakea rautakaupasta milloin tahansa, eikä niitä tarvitse tilata etukäteen.

Se tarkoittaa, että vajan rakentamisen voi aloittaa nopealla aikataululla.

Tämän vajan rakentamiseen käytetään painekyllästettyä puuta. Se ei kuitenkaan ole tarpeen, jos puut eivät ole jatkuvasti sään armoilla kuten terassilla. Voit käyttää vajan rakentamiseen myös lehtikuusta, jos haluat varmistaa, että ulkoverhous kestää mahdollisimman pitkään ilman maalia.

Myös lämpöpuu on hyvä vaihtoehto, jos haluat saada tyylikkään näköisen ja kestävän ulkoverhouksen.

5 perinteistä materiaalia:

  1. Pilarikenkä – pyörävajan perustustöihin.
  1. Puumateriaalit – rakenteisiin ja verhoiluun.
  1. Metallihelat – katon reunaan.
  1. Kate – katokseen.
  1. Betonilaattoja – kiinteään lattiaan.

Saat myös rakennuspiirustukset, joissa on mitat. Piirustuksia täydennetään kuvilla keskeisistä osista, kuten puisesta rungosta, verhouksesta ja katosta, jotta näet, miltä rakennusprosessi näyttää sen edetessä.

Ohjeet

01
Viisi perinteistä pyörävajan materiaalia 5 Vaihe

Tolppakengät

Tolppakengillä on helppo tehdä vajalle tukeva perustus. Voit käyttää tolppakenkiä, joissa on valmis betonijalka tai ostaa tolppakenkiä, jotka valetaan kiinni betoniin paikan päällä. Viimeinen tapa on helppo, sillä siihen liittyy vähemmän säätämistä kuin valmiiden betonitolppakivien asentamiseen.

Puu

Tämä vaja on tehty lehtikuusesta. Nurkkatolpat ja alapalkit ovat kooltaan 100x100 milliä. Runkotolpat, yläpalkit, kattopalkit ja vinotuet on tehty lankuista, joiden koko on 45x95 milliä. Ulkoverhous on tehty 21x95 millin höylätyistä terassilaudoista. Voit tehdä katoksen myös tavallisista mäntylankuista, -tolpista ja -laudoista.

Reunapellit

Katon reunoille asennettavat reunapellit nopeuttavat kattohuovan asentamista. Reunapellit yltävät jonkin verran katon päälle, joten ne limittyvät kunnolla kattohuovan kanssa. Se tarkoittaa, ettei vesi pääse valumaan huovan alle ja lahottamaan rakenteita. Pellin alareunassa on tippanokka, joka estää vesipisaroita valumasta seinää pitkin.

Kattohuopa

Huopakaton tekeminen on nopeaa, jos käytät itseliimautuvaa kattohuopaa. Rullahuovan asentaminen on nopeampaa kuin huopapaanujen, sillä niiden kohdistaminen on hidasta rullan avaamiseen verrattuna. Huopakaistaleet pitää asentaa limittäin, jotta saumoista tulee tiiviit eikä vesi pääse puurakenteisiin.

Laatat

Katokseen kannattaa tehdä tukeva ja tiivis pohja, joka pysyy kuivana. Tässä katoksessa on käytetty 40x40 sentin kokoisia betonilaattoja, joiden ympärille on asennettu pieniä noppakiviä. Voit käyttää myös muita kiviä kuten pihatiiliä tai luonnonkiviä. Poista multainen pintamaa ja levitä tilalle mursketta ja asennushiekkaa ennen laattojen asentamista.

02
Näin rakennat vajan 3 Vaihe

1

PUURUNKO

Runko perustuu neljään järeään nurkkatolppaan, jotka yhdistetään toisiinsa palkeilla ylhäältä ja alhaalta. Rungon yläreunassa olevat palkit kiertävät koko vajan, ja niiden väliin on asennettu kattopalkit 77,5 sentin välein. Pienemmät runkotolpat ja vinotuet vakauttavat katoksen rungon.

2

KATTO

Aluskate on tehty 15 milliä paksuista katevanerilevyistä, jotka on kiinnitetty kattopalkkeihin. Katto on sopivan jyrkkä, kun etutolpat ovat 195 senttiä pitkät ja takatolpat 180 senttiä pitkät. Katon kolmelle reunalle asennetaan reunapellit ennen kattohuovan levittämistä. Siten liitoksista tulee tiiviit.

3

ULKOVERHOUS

Tämän katoksen ulkoverhous tehdään höylätyistä lehtikuusilaudoista. Laudat asennetaan vaakasuoraan 5 millin välein. Ylimmät laudat halkaistaan viistosti siten, että ne sopivat katon kallistuskulmaan. Laudat kiinnitetään 4x50 millin ulkoruuveilla.

Materiaalit

100x100 mm tolppia:

 • 2 tolppaa (A) á 195 cm
 • 2 tolppaa (B) á 180 cm
 • 1 alapalkki (C), 310 cm
 • 2 alapalkkia (D) á 170 cm

45x95 mm lankkua:

 • 2 yläpalkkia (E) á 330 cm
 • 1 etuyläpalkki (F), 310 cm
 • 5 kattopalkkia (G) á 151 cm
 • 3 runkotolppaa (H) á 170 cm
 • 2 runkotolppaa (J) á 177,5 cm
 • 6 vinotukea (K)

21x95 mm terassilautoja:

 • Ulkoverhouslautoja (L)
 • Peitelautoja (M)

Lisäksi:

 • 5 tolppakenkää
 • Kattovaneria, 15 mm, 6 neliölle
 • Reunapeltejä, 7 m
 • Kattohuopaa 6 neliölle
 • Ulkoruuveja, 4x50 ja 5x70 mm

Vie aikaa

3-4 päivää.

Hinta

1500 euroa.

Vaikeusaste

Vajan rakenne on yksinkertainen, joten sen rakentaminen sopii useimmille. Tämä on hyvä malli, jos et ole aiemmin rakentanut katosta.

Piirustus

Katoksen rakenne

Katoksen rakenne on melko yksinkertainen. Kiinteä aluskate ja vinotuet jäykistävät katoksen rungon ja tekevät siitä todella vakaan.

Katoksen rakenne

3D-malli

3D-malli

Kiinteä lattia betonilaatoilla

Pyörävajassa on kiinteä pohja, jonka betonilaatat reunustetaan mukulakivillä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Vankka pilariperustus

Pilariperustus tehdään maahan kaivettuihin muoviputkiin valetuilla pilarikengillä. Alajuoksu kiinnitetään pilarikenkiin, joita on yhteensä viisi.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kaksinkertainen yläjuoksu

Etummainen yläjuoksu koostuu kahdesta palkista, joista toinen on kiinnitetty kulmatolppien väliin ja toinen kulmatolppien ulkopuolelle.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Vinotuet jäykistävät rakennetta

Kulmatolppien ja pienempien tolppien väliin on asennettu vinotuet. Ne jäykistävät rakennetta ja tekevät pyörävajasta mahdollisimman vakaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Vaakaverhoilu

Pyörävaja verhoillaan lehtikuusesta valmistetuilla terassilaudoilla. Laudat asetetaan vaakasuoraan 5 millin välein. Ylimmät laudat sahataan viistoon katon kaltevuuden mukaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Katon päällyste

Aluskate koostuu 15 millin vanerilevyistä, jotka kiinnitetään palkkeihin. Katto kallistuu kauniisti, kun etutolppien korkeus on 195 senttiä ja taempien 180 senttiä.

Avaa 3D-malli

Video

Putkeen valetut tolppakengät

Siten saat tolppakengät vaakasuoraan ja samaan linjaan keskenään

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Johda vesi maahan laudan päästä

Kaksikerroksinen kattohuopa

Kaksi liimapohjaista huopakerrosta tekevät katosta tiiviin

Leikkaa huopaa helposti

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pyörävaja