Lisää tilaa pihatyövälineille

Vaimo kaipasi lisää tilaa puutarhatyökaluilla, mies haaveili vajan muuttamisesta verstaaksi. Molempien toiveet täyttyivät, kun vajan vanhan viereen rakennettiin uusi. Rakennustyöt veivät aikaa vain viikon.

Säilytys- ja varastointitilasta on ikuinen pula. Sitä ei yleensä ole koskaan tarpeeksi, ei ainakaan kovin kauan.

Näin kävi myös Christofferille. Pihavaja, johon mahtuivat yhteen aikaan sekä pihakalusteet että työvälineet, oli käynyt liian pieneksi. Rakentami-sen aloittamista vauhditti myös se, että Christof-ferin omat nikkarointisuunnitelmat olivat paisuneet samaa vauhtia kuin työkaluvalikoimakin.

Christoffer toivoi eristettyä ja tilavaa verstasta. Hänen vaimonsa puolestaan kaipasi lisää tilaa puutarhatyökaluille - niin paljon lisätilaa, ettei tarvitsisi siirtää tavaroita ja tarvikkeita haravan löytääkseen.

Jatkamalla vanhaa vajaa uudella saatiin lisää tilaa: puutarhavälineet ovat nyt omassa vajas-saan, ja vanha vaja eristettiin ja muutettiin oikeaksi verstaaksi, jossa on paljon säilytystilaa Christofferin työkaluille ja tarvikkeille.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Järjestä verstaasi oikein

Vaja on rakennettu perustusharkoille, jotka on asetettu tasoitetulle sorapohjalle. Kääntämällä perustusharkot toisinpäin Christoffer pystyi pulttaamaan alavaakapuut harkkojen reikiin kiinni. Sen jälkeen hän täydensi perustaa lisää-mällä tasoite- ja asennussoraa, jolloin saatiin hyvä alusta vajan laattalattialle.

Runko on rakennettu 75 x 75 mm:n tolpista ja 45 x 95 mm:n palkeista ja verhoiltu laudoilla.

12 kysymystä christofferille

Jouduitko ostamaan joitakin välttämättömiä työkaluja?
Kyllä, katkaisu-/jiirisahan. Siitä oli paljon iloa, kun lyhensin verhoilulautoja. Lisäksi ostin laadukkaan 10 mm:n betoniporanterän perustusharkkoihin poraamista varten.

Mikä työssä oli hankalinta?
Ilman muuta kaivutyöt ja maan kantaminen pois. Ja myös kahden sorakuution kantaminen ämpäreissä, sillä kottikärryillä ei vain päässyt puutarhaan.

Mistä olet erityisen ylpeä?
Siitä, että pystyin rakentamaan tämän kaiken yksin ja viikossa. Olin varannut työhön 14 kesälomapäivää.

Mikä on paras yksityiskohta?
Ovi - se oli mukava tehdä. Idean sain työkaverilta, joka oli rakentanut tällaisen oven.

Kuinka paljon aikaa työ vaati?
Perustusten kaivu ja soratäyttö veivät yhden pitkän päivän. Rungon pystytys vei kolme päivää, ja vaimoni maalasi verhoilulaudat pariin kertaan. Katto, julkisivu ja ovi vaativat toiset kolme päivää, joten kaiken kaikkiaan työhön meni noin viikko.

Saitko joltakulta apua?
En muilta kuin vaimoltani, joka maalasi lautoja sillä aikaa kun minä rakensin. Hänen apunsa säästi minulta yhden työpäivän.

Mitä mieltä vaimosi oli projektista?
Hän oli tosi iloinen. Toisaalta nimenomaan hän oli kaivannut puutarhatyökaluille lisää tilaa.

Tuliko projektista halvempi vai kalliimpi kuin olit ajatellut?
Suurin piirtein yhtä kallis tai halpa kuin olin laskenut-kin. Vertailin nimittäin hintoja internetistä ennen kuin tilasin tarvikkeet kotiin. Ylijäämäksi jäi vain puolikas verhoilulauta ja neljä laattaa.

Haluaisitko tehdä jotakin toisin, jos aloittaisit nyt kaiken alusta?
Yrittäisin saada mitat täsmäämään siten, etten joutui-si leikkaamaan laattoja kulmahiomakoneella. Vajan leveys oli annettu tekijä, mutta vajan pituutta olisin voinut sovittaa.

Mitä annat neuvoksi muille, jotka ryhtyvät vastaavaan työhön?
Asenna laattalattia heti, kun alajuoksut ovat paikoil-laan. Näin tikkaat eivät horju kattotöissä. Minä tein katon ensin, jotta voin asentaa laatat kuivalla säällä.

Miten arvioit itseäsi asteikolla 1-10, jossa 10 on asiantuntija?
Arvioisin itseni ehkä noin seitsemän arvoiseksi.

Mikä on seuraava projektisi?
Sisustaa vanha vaja verstaskäyttöön ja eristää verstaan seinät ja lattia.

Rungossa kahdenlaista puutavaraa

Christoffer valitsi yksinkertaisen runkoratkaisun, joka koostuu tolpista, tukilaudoista ja kattolaudoituksesta. Rakenne helpottaa työtä ja pitää rakentamiskulut kohtuullisina, koska yli jääneet tolpan- ja laudankappaleet voidaan hyödyntää rakenteen muissa osissa.

Yksinkertainen ovi

Tuplalevyovet ovat hyvin yksinkertaiset ja helpot rakentaa.

Christoffer ei halunnut rakentaa vinotuilla jäykistettävää ovea vaan rakensi sen sijaan 25 x 100 mm:n laudoista raamit 19 mm:n paksun, reunoista uritetun levyn ympärille. Hän kiinnitti vastaavanlaisen levyn toisen päälle ja ruuvasi levyt yhteen. Näin ovesta saatiin vankka ja jäykkä. Lopuksi oveen kiinnitettiin saranat. Rakennetta voi hyödyntää myös eristetyssä ovessa, jos raamia varten valitun puutavaran paksuus sen sallii.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Pihavarasto