Järjestä verstaasi oikein

Oikein sisustettu verstas on väljä. Tila helpottaa seuraavan projektin aloittamista.

Johdanto

Oikein sisustetusta verstaasta on helppo löytää juuri oikeat työkalut ja tarvikkeet. Sotkuinen autotalli, jossa on työkalujen lisäksi talvirenkaita, maalipurkkeja, kanistereita, irtonauloja ja -ruuveja ja muuta roinaa, on luotaantyöntävä paikka, jossa pienetkin työt muuttuvat nopeasti mahdottomiksi.

Aloita hyvältä pohjalta

Tyhjennä autotalli, jotta voit aloittaa uuden järjestyksen tekemisen puhtaalta pöydältä. Tee hyvä suunnitelma, jotta varastoon on mukava tulla. Hyvän autotallin sisustuksen ei tarvitse tulla kalliiksi.

Ripusta seinille

Hyvässä verstaassa on iso työpöytä ja hyllyjä, joissa on tilaa kaikille sähkötyökaluille. Verstaaseen rakennetaan pieni taittopöytä, joka käännetään alas, kun auto ajetaan sisään. Verstaaseen pystytetään kaappi, jossa on paljon laatikoita. Seinälle ripustetaan asiaankuuluva työkalutaulu. Ylipäänsä kaikki mahdolliset työkalut nostetaan jaloista verstaan seinille, jotta lattialle ja työpöydille jää kunnolla tilaa.

Raivaa rojut lattialta

Tavaroiden nostaminen seinille johtaa siihen, että sotkun perimmäinen syy alkaa selvitä. Yleensä sekasorron aiheuttavat tavarat, joista olisi pitänyt hankkiutua eroon jo aikaa sitten. Artikkelissa on hyviä sisustusniksejä sekä rakennusprojekteja, jotka takuulla kestävät.

Tee uusi järjestys

Hyvin sisustettu verstas on lyhyesti sanottuna tila, jossa kaikki tavarat ovat järjestyksessä ja oikeilla paikoillaan.

TAITTOPÖYTÄ

Rakennamme myös taittopöydän itse. Se on saranoitu seinään kiinnitettyyn listaan. Avattua pöytää tukee kaksi irrallista tukijalkaa.

KAAPELIKELA

Iso ja vankka kaapelikela on ripustettu kahdella ruuvilla seinään. Näin vältyt irtojohdoilta, ja vankoissa kaapeleissa on paljon voltteja verstastarpeisiin.

TYÖKALUTAULU

Työkalutaulu on nopea ripustaa. Ostimme sen valmiina säästääksemme työaikaa. Valitse pidikkeet työkalujesi mukaan.

RENGASTELINE

Talvirenkaat vievät puolet vähemmän tilaa, kun ne on sijoitettu niille tarkoitettuun telineeseen. Renkaita on myös parempi säilyttää näin.

TYÖPÖYTÄ

Työpöytä on verstaan suurin uusi kaluste, ja sen rakennamme itse. Koko sovitetaan tilaan ja pöydän käyttötarpeeseen.

PAPERIRULLA

Ripustamme paperirullalle telineen. Iso paperirulla helpottaa öljy-, liima- ja maaliläikkien nopeaa pois pyyhkimistä.

VETOKAAPISTO

Asennamme moniosaisen vetolaatikoston verstaan nauloille, ruuveille ja heloille. Kaapistosta tulee kuin uusi kun suihkutamme hiukan metallimaalia.

PAINEILMALETKU

Kompressorin letkukela on ripustettu helaan, jotta halvoista paineilmakäyttöisistä työkaluista olisi enemmän iloa ja letku pysyisi järjestyksessä.

Ohjeet

01
Rakenna iso pöytä 8 Vaihe

Työpöydän runko rakennetaan kahdesta kehikosta, jotka yhdistetään neljällä jalalla. Alempaan kehikkoon asennetaan hylly, ylemmälle asennetaan pöytälevy, joka katetaan sileällä kovalevyllä, ja jota vahvistetaan listoilla reunoista.

Pöydän pituuden ja leveyden voi so vit taa tilan ja tarpeen mukaan ja kor keu den nikkarin pituuden mukaan.

Poikkilankut on sijoitettu tasaisesti noin 63 cm:n välein. Jos teet pöydästä leveämmän tai käsittelet pöydällä hyvin painavia tavaroita, kannattaa asentaa useampia poikkilankkuja.

1

Kaikki rungon osat ja jalat sahataan ja maalataan. Voit käyttää käsisahaa, mutta selviät toki nopeammin ja tarkemmin katkaisusahalla. Osat maalataan ja ne saavat kuivua vuorokauden, ennen kuin niihin esiporataan reiät ja tehdään ruuvien upotukset.

2

Kaksi yhdenmukaista kehikkoa kootaan yksitellen. Merkitse ensin kehikon sivuun (A) poikkilankkujen (B) paikat. Me teemme merkinnät yhteen sivuun ja siirrämme ne kolmeen muuhun sivuun. Kokoa osat 5 x 100 mm:n ruuveilla, kaksi per liitos.

3

Jalat (C) kiinnitetään kehikoihin. Asennamme ensin kaikki neljä jalkaa (C) yläkehikkoon sen yläpinnan linjaan. Neljä ruuvia joka liitokseen. Tämän jälkeen kiinnitämme toisen kehikon jalkoihin niin, että kehikoiden väliin jää 55 cm.

4

Runko asennetaan seinustalle. Nyt voit tarkistaa sen paikan, kiilata pöydän vaakaan ja kiinnittää seinään.

VINKKI: Asenna ylimääräiset poikkilankut kohtiin, joihin aiot kiinnittää kiinteitä koneita.

5

Sahaa pöytälevy (D) ja hylly (E) hyvällä pyörösahalla. 22 mm paksu lattialastulevy on melko edullinen, ja siinä on urat ja pontit reunoissa, joten se on helppo koota monesta kappaleesta pöydän täyteen pituuteen vankoin ja silein saumoin.

6

Kiinnitä pöytälevy (D) ja hylly (E) runkoon. Hylly sopii leveydeltään ja pi tuudeltaan suoraan runkoon, mutta pöytä levy asetetaan 2 cm rungon yli sivuista ja etureunasta. Saumat sivellään lii malla ja osat kiinnitetään 4 x 55 mm:n ruuveilla.

7

Mittaan sahattu kovalevy (H) kiinnitetään pöytälevyyn. Myös se kootaan osista pöydän pituuteen. Kiinnitämme pöytälevyn pienillä uppokantanauloilla sen jälkeen, kun siihen on sivelty muutamia asennusliimavanoja.

8

Reunalistat (F ja G) naulataan kiinni pöytälevyn reunaan. Lista näyttää hyvältä ja tekee reunasta huomattavasti kestävämmän. Jos olet kiinnittänyt rungon jo seinään, voit tyytyä vahvistamaan vain etureunaa ja kahta päätyreunaa.

02
Rakenna taittopöytä 8 Vaihe

Verstaalle rakennettava pieni pöytä on melko hento, joten se sopii parhaiten laskualustaksi. Sen voi myös laskea alas, jos auto halutaan ajaa talliin.

Pöytä rakennetaan listakehikosta ja ripustetaan seinälle kahden listan varaan: ylin saranoidaan pöytälevyyn, toinen muodostaa pöydän irtojalkojen alustan, kun pöytä nostetaan pystyyn.

Sahaamme listoihin huulloksen, jotta pöytälevyn voi asettaa kehikkoon. Tämä siisti ratkaisu suojaa levyä. Voit myös tehdä levystä vähän suuremman ja laskea sen kehikon päälle - tämä on helpompi tapa ja toimii myös hyvin.

1

Sahaa kehikon sivuihin (A ja B) huullos. Pienen harjoittelun jälkeen voit tehdä työn upotussahalla, mutta pääset helpommalla, jos käytät sivuohjai mella varustettua sähköhöylää tai yläjyrsintä.

2

Kehikon sivut sahataan viistoon, jotta ulkomitat täsmäävät tarvikeluetteloon. Osia ei koota jiiriin vain liitoksen ulkonäön vuoksi, vaan se on tarpeen, jotta pöytälevy saadaan asennettua huullokseen.

3

Saranat upotetaan kehikon takimmaiseen sivuun (A). Asennamme saranan, kun olemme sijoittaneet sen 20 cm:n etäisyydelle listan päästä ja taltanneet sille 2 mm:n kolon. Toiseen seinälistaan (C) kiinnitetään vastaava sarananosa samaan tapaan.

4

Kehikko kootaan. Esiporaa molempiin koottaviin listoihin sen jälkeen, kun olet oikaissut kehikon, mieluiten puristusta käyttäen. Poraa ensimmäiseen osaan (A) 5 mm:n poralla, seuraavaan (B) 3 mm:n poralla. Näin osat eivät liu'u ruuvatessa tai halkea.

5

Kiinnitä pöytälevy (D) kehikkoon pienillä uppokantanauloilla. Sivele ensin huullokseen hiukan liimaa, tämä vahvistaa pöytää.

6

Ylin saranoilla varustettu seinälista (C) asennetaan seinään. Pöytää ei ole tarkoitettu työpöydäksi, vaan enemmänkin laskutasoksi, jolle voi panna vaikka käyttöohjeet työskentelyn ajaksi. Listan yläreuna sijoitetaan metrin korkeudelle lattiasta.

7

Seinälista (C) kiinnitetään seinään ruuveilla ja tulpilla. Puuseinässä tulppia ei tarvita. Tässä kohteessa oli porattava reiät kiviseinätulpille. Ruuvit kiinnite tään käsin, jotta näemme, että ne kiinnittyvät kun nolla eivätkä kiristy liian tiukalle irrottaen tulppia.

8

Alempi seinälista (C) asennetaan ja siihen porataan reiät pöydän tukijaloille (E). Reiät porataan 25 mm:n oksa- tai lapioporalla. Kehikkoon (A) porataan vastaavat reiät ja tukijalkoja lyhennetään niin, että pöytätaso asettuu vaateriin.

Materiaalit

Työpöytä

45 x 95 mm:n höylättyä mäntyä:
• 4 rungon pitkää sivua (A) á 343 cm
• 12 poikkilankkua (B) á 38 cm
• 4 jalkaa (C) á 87 cm

22 mm:n lattialastulevyä:
• 1 pöytälevy (D), 49 x 356 cm (yhteensä)
• 1 hylly (E), 47 x 343 cm (yhteensä)

8 x 33 mm:n höylättyä mäntyä:
• 2 pitkää reunalistaa (F) á 357,6 cm
• 2 lyhyttä reunalistaa (G) á 49 cm

Lisäksi:
• 3 mm:n kovalevy (H), 49 x 356 cm (yht.)
• 5 x 100 ja 4 x 55 mm:n ruuveja, 1,2 x 20 mm:n uppokantanauloja, PVAc-liimaa, asennusliimaa, maalia

Taittopöytä

45 x 45 mm:n höylättyä mäntyä/kuusta:
• 2 kehikon pitkää sivua (A) á 124 cm
• 2 kehikon lyhyttä sivua (B) á 54 cm
• 2 seinälistaa (C) á 124 cm

12 mm:m vaneria:
• 1 pöytälevy (D), 50 x 120 cm

22 mm:n pyörökeppi:
• 2 tukijalkaa (E) á noin 95 cm

Lisäksi:
• 2 pientä ovisaranaa (90 mm) + ruuvit
• 5 x 100 mm:n ruuveja, 1,2 x 20 mm:n uppokantanauloja, PVAc-liimaa, maalia, seinätulppia (tarvittaessa)

Piirustus

Työpöytä

Työpöytä

Taittopöytä

Taittopöytä

Video

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Verstas