Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla

Tämä talvipuutarhan luksusversio kaivetaan maahan, jotta katon alle jää riittävästi tilaa. Se vähentää myös lasirakennuksen maisemahaittaa naapureille. Talvipuutarhan koko on 20 neliötä, ja siinä on tilaa sekä kasveille että oleskelulle. Kaikki lasit on kierrätetty vanhoista ikkunoista.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 viikkoa
Hinta
3 000 euroa

Johdanto

Talvipuutarha on 20 neliömetrin kokoinen ja jaettu kahteen osaan, joten siinä on tilaa sekä kasveille että oleskelulle.

Yläosa, jossa on puinen runko ja kierrätettyä lasia, on kiinnitetty maahan kaivettuun perustukseen, joka on muurattu muottiharkoista.

Talvipuutarhan 4 näyttävää yksityiskohtaa

Talvipuutarha on jaettu suureen kohopenkkiin ja oleskelutilaan. Ne on erotettu toisistaan väliseinällä, johon kasvit voi sitoa.

Talvipuutarhan lattia on noin 50 senttiä maanpinnan alapuolella. Kohopenkin viereen on rakennettu säilytyspenkki, jonka portaat vievät ylös kasvien luokse.

Kohopenkki on oleskelutilaa korkeammalla, jotta kasveille saataisiin multaa syvälle saakka. Keskellä olevalta kivikäytävältä pääsee helposti käsiksi kasveihin.

Lasittomat seinät on eristetty ja verhoiltu mustiksi maalatuilla rimoilla. Lattia tehtiin tässä rannalta kerätyistä vanhoista tiilistä.

Ohjeet

01
Perustus 3 Vaihe

Talvipuutarhassa on kaksi kivijalkamuuria, jotka on muurattu naapurien rajoja vasten muottiharkoista. Loput kivijalasta tehdään myös muottiharkoista, muttei niin syvälle. Ulkoseinien väliin rakennetaan myös poikittainen perustusmuuri, joka jakaa tilan kahtia. Suuresta tilasta kaivetaan maa-ainesta. Sillä täytetään pienempää tilaa, johon tulee kohopenkki.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 1

Kaiva tilaa kivijalalle, joka rakennetaan muottiharkoista. Kaivannoista tehdään niin syviä, ettei pakkanen pääse puremaan.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 2

Muottiharkot muurataan. Niitä vahvistetaan raudoituksella ja täytetään betonilla sitä mukaa kuin kivijalkaa tehdään. Kivijalkaan nähden poikittain tehdään perustus säleikköväliseinälle. Toisen tilan maa-aines kaivetaan pois, ja toinen tila täytetään kasveille tarkoitetulla mullalla.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 3

Kivijalan etuosassa on aukko, johon tehdään talvipuutarhan sisäänkäynti. Harkkojen yläreunan betonikerros tasoitetaan mahdollisimman sileäksi.

02
Puurunko 5 Vaihe

Perustuksen päälle rakennetaan puinen runko, joka koostuu neljästä seinästä ja pylväistä sekä ala- ja yläjuoksujen välisistä koolauksista. Etupuolella on aukko, jossa on tilaa myöhemmin lisättävälle ovelle. Etuseinä on kokonaan pystysuora, mutta takaseinällä on viistoa kattoa. Kattopalkkeja on siksi mukautettava jonkin verran.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 1

Alajuoksu (F) kiinnitetään perustukseen siten, että väliin pannaan bitumihuopaa. Alajuoksu on kiinnitetty 16 millin kierretangoilla, jotka on porattu perustukseen ja liimattu. Alajuoksuun on lisäksi porattu reiät tangoille. Perustuksen ja alajuoksun väliin on asennettu sokkelilista, joka ohjaa veden pois perustuksesta.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 2

Pylväät asennetaan. Kulmissa on vankat 98 x 98 millin pylväät (A), kun taas koolauspuut (G) ovat kooltaan 48 x 98 milliä. Pylväät ja koolaukset kiinnitetään kahdella kulmaraudalla alajuoksuun niin, että reunasta reunaan on 38 sentin etäisyys.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 3

Seinien päällä ovat yläjuoksut (F), joista muodostuu vankka perusta kattopalkeille (B ja H). Seinistä kaksi on pensasaitaa vasten, ja ne verhoillaan ulkopuolelta kiinni ruuvattavilla aaltopeltilevyillä. Nämä seinät on tarkoitus eristää, ja niihin tehdään puinen sisäverhous. Pensasaita on niin lähellä, että sitä on työnnettävä hieman pois tieltä seiniä tehtäessä.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 4

Harjapalkki (L) asennetaan, kun etuseinä on valmis. Se lepää päädyn kahden etummaisen ja erityisen vahvan vinopalkin (B) päällä. Sama pätee myös takimmaisiiin vinopalkkeihin (B), jotka kulkevat harjapalkin päästä alaviistoon kohti kahta takakulmaa. Harjapalkkia tuetaan keskeltä kahdella palkilla, kunnes molemmat takimmaiset vinopalkit on asennettu.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 5

Kattopalkit (H) asennetaan, kun harjapalkki on sahattu mittaansa ja kulmien neljä vankkaa palkkia on kiinnitetty. Kattopalkit ovat 38 sentin päässä toisistaan - kuten koolauspuut.

03
Lasit ja eristys 6 Vaihe

Lasit ovat peräisin vanhoista puretuista lämpöikkunoista, ja ne on leikattu kokoon 40 x 60 senttiä. Lasit sopivat palkkien väliin, sillä niissä on 1 sentin lovet. Kaksi seinistä eristetään ja verhoillaan aaltopelleillä sekä rimoilla.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 1

Lasit asetetaan palkkien väliin. Kaikissa palkeissa on 10 x 10 millin lovet reunoissa. Lasit asetetaan loviin, joissa on silikonia. Etureunaan palkkien päihin on asennettu eräänlainen tukikisko, joka varmistaa, että lasilevyt ovat suorassa linjassa. Ensimmäinen lasilevy asetetaan siten, että se on tukikiskon tasolla. Seuraava lasilevy asetetaan 1 sentin verran ensimmäisen lasin päälle, jotta vesi valuu pois. Lasit pysyvät paikallaan niiden keskellä olevalla pidikkeellä. Katon ja seinien välissä on hieman ilmarakoa, joka varmistaa hyvän sisäilman kesäisin.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 2

Harjapalkkiin asennetaan ikkuna kolmen kattopalkin yli. Moottoriin yhdistetty ikkuna avautuu automaattisesti, jos tila kuumenee liikaa.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 3

Lasit on asennettu kaikille pinnoille ja saumattu silikonilla ulkoa, joten katto ja seinät ovat täysin tiiviitä. Silikonia tasoitetaan mahdollisimman tarkasti, kunnes se muodostaa kauniin liitoksen lasin ja puun välille.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 4

Ovessa on ristikkorakenne, joka tekee siitä vakaan. Sekä kehys että ristikot (J) ovat 48 x 98 millin puutavaraa. Karmiin (C) on käytetty 98 x 98 millin puuta.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 5

Kaksi seinistä eristetään 100 millin eristeellä. Se leikataan 1 sentin verran ylimittaiseksi, jotta se pysyy tukevasti pystykoolausten (G) väleissä. Eriste vaimentaa samalla taustamelua. Ulkopuolelle asetetaan vaaleaa kuitukangasta.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 6

Mustaksi maalatut rimat (M) peittävät melua vaimentavat seinät. Rimat ruuvataan tasaisin välimatkoin vaakasuoraan. Lopputulos on komea.

04
Säilytyspenkki ja kohopenkki kasveille 6 Vaihe

Talvipuutarhan kohopenkin ja oleskelutilan välissä on penkki, jota voi käyttää myös säilytykseen. Valettuun perustukseen liitetään erikoisvalmisteiset teräsjalat, jotka verhoillaan laudoilla. Penkin istuimet voi avata, jolloin syvennyksessä olevaa tilaa voidaan käyttää ruukkujen, tyynyjen ja muiden esineiden säilytykseen. Kohopenkki täytetään mullalla ja sen keskelle rakennetaan kivitasanne, jotta kasveihin pääsee helposti käsiksi.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 1

Perustus valetaan säilytyspenkille, joka rakennetaan kohopenkin ja oleskelutilan välisen säleikköseinän viereen. Perustus on 40 senttiä syvä ja 19 senttiä korkea - eli yhtä korkea kuin tiukkaan tampatun maan päälle asetettu mittalauta. Perustuksen pohjalle asetetaan suuria kiviä, ja perustus täytetään betonilla.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 2

Betoni tasoitetaan, jotta perustuksen pinnasta tulee täysin tasainen. Jätä betoni kuivumaan muutamaksi päiväksi ennen työn jatkamista.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 3

Teräsjalat asennetaan. Ne on hitsattu perustukseen ja muuraukseen sopivin mitoin ja ruuvattu kiinni.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 4

Laudat (P) kiinnitetään teräsjalkoihin, jolloin penkki suljetaan sekä edestä että päältä, ja sitä voidaan käyttää säilytykseen. Penkissä on useita istuinkansia, jotka on kiinnitetty pianosaranoilla. Siten ne on helppo avata.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 5

Kasvien kohopenkki jaetaan eri osiin. Pystyyn nostetut betoniharkot muodostavat reunat kahden kasvipenkin väliselle polulle.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 6

Kohopenkin keskelle tehdään polku. Soran päälle asetellaan kiviä, jotka valetaan kiinni betoniin. Kasvipenkit täytetään hyvällä, ravinteikkaalla mullalla, johon kasvit istutetaan. Köynnöskasvit voivat kiinnittyä muovipäällysteisiin vaijereihin, joita on jännitetty kasvipenkkien ylle.

05
Tiililattia 5 Vaihe

Talvipuutarhan lattia koostuu vanhoista tiilistä, jotka on poimittu tähän rakennukseen merenrannalta. Ne ovat kooltaan epäsäännöllisiä, joten saumat ovat melko leveitä. Portaissa käytetään alumiinisia liukastumista estäviä lattialevyjä.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 1

Lattian vanhat tiilet on poimittu rannalta, jossa ne ovat peseytyneet ja pyöristyneet hyvin oltuaan vuosikausia merivedessä. Rannalla on tehty useita kävelyretkiä kivien poimimiseksi, mutta vaivannäkö palkitaan ainutlaatuisena lattiana, joka ei maksa juuri mitään.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 2

Kivet asetetaan sorapinnalle, joka koostuu 8 sentin tiukkaan pakatusta pohjakerroksesta ja sen päällä olevasta 2 sentin tasoituskerroksesta. Tasoita sorapohja mahdollisimman hyvin. Tiilet ovat kooltaan epätasaisia, ja jotkin niistä on kaivettava syvemmälle kuin toiset, jotta pinnasta tulee tasainen. Pienemmät kivet asetellaan isompien kivien muodostamiin neliön muotoisiin ruutuihin. Ne voidaan tarvittaessa kiinnittää myös ohueen kerrokseen betonia.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 3

Saumat täytetään saumaushiekalla. Voit käyttää myös kuivabetonia, jos tiiliskivet on upotettu betoniin. Silloin voit olla varma, että kivetys pysyy vakaasti koossa. Kyseistä keinoa käytetään kohopenkin pieneen kivipolkuun. Siivoa ylimääräinen betoni pois märkänä.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 4

Anna lattian kuivua ennen talvipuutarhan varsinaista käyttöönottoa. Voit toki viedä sinne jo kalusteita, jotka eivät ole raskaita.

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla 5

Portaisiin on asennettu lattialevyt, jotka on leikattu ja taivutettu muotoonsa paikallisessa metallikorjaamossa. Porraslevyissä on liukastumisia estävä profiloitu pinta. Portaiden luona oven vieressä on betoninen porras, jotta lattialle ei ole liian jyrkkä pudotus. Portaan päälle kiinnitetään suuria kiviä, jotka sopivat muun lattian tyyliin.

Merenrannalta kerätyistä vanhoista tiilistä on tehty kaunis ja ainutlaatuinen lattia.

Materiaalit

98 x 98 mm:

  • Kulmapylväät (A)
  • Pääty- ja vinopalkit (B)
  • Ovenkarmi (C)
  • Poikkipalkit (D)
  • Säleikköseinän palkit (E)

48 x 98 mm:

  • Ala- ja yläjuoksut (F)
  • Pystykoolaukset (G)
  • Kattopalkit (H)
  • Oven kehys ja ristikot (J)
  • Säleikön poikkipalkit (K)

48 x 198 mm:

  • Harjapalkki (L)

39 x 66 mm:

  • Seinien rimaverhoilut (M)
  • Penkin selkänoja (N)

21 x 95 millin lauta:

  • Penkin verhoilu (P)

Lisäksi:

  • Muottiharkkoja
  • Raudoitustankoja, 10 mm
  • Kierretankoja, 16 mm
  • Betonia
  • Bitumihuopaa
  • Teräslistaa (sokkeliin)
  • Kulmarautoja
  • Aaltopeltiä
  • Seinäeristettä, 100 mm
  • Erilaisia ruuveja
  • Lasilevyjä (tässä vanhoista ikkunoista)
  • Silikonisaumamassaa
  • Metallipidikkeitä (laseille)
  • Lattialevyjä
  • Muovipäällysteisiä vaijereita ja silmukkaruuveja
  • Teräsjalkoja, erikoisvalmisteisia
  • Pianosaranoita
  • Soraa perustukseen ja tasoitukseen
  • Puunsuoja-ainetta ja pohjustusöljyä

Erikoistyökalut

  • Lasileikkuri

Vie aikaa

3-4 viikkoa.

Hinta

Noin 3 000 euroa.

Vaikeusaste

Kyseessä on suuri projekti, jossa etenkin lasityöt vaativat tarkkuutta ja huolellisuutta.

Piirustus

Oven ja karmin rakenne

Talvipuutarhan ovi tehdään kehikkona, jossa on kaksi ristikkoa (J). Siten saadaan tarpeeksi jäykkä rakenne. Ovi asennetaan 98 x 98 millin tolpista tehtyyn karmiin (C).

Oven ja karmin rakenne

Perustus muottiharkoista

Perustukset muurataan muottiharkoista betonikerroksen päälle, ja kunkin kerroksen välissä on raudoitus. Alajuoksu (F) on kiinnitetty kulmaan lapaliitoksella ja vahvistettu kierretangolla, joka on porattu kiinni perustukseen.

Perustus muottiharkoista

Penkin rakenne

Penkki on rakennettu erikoisvalmisteisista teräsjaloista koostuvalle rungolle, joka on kiinnitetty betoniperustukseen ja muottiharkkoihin. Verhoiluna (P) käytetään 21 x 95 millin lautaa. Istuimissa on pianosaranat, joten alapuolista tilaa voi käyttää säilytykseen.

Penkin rakenne

Eristetyt seinät

Kaksi talvipuutarhan seinää on eristetty ja rakennettu siten, että ulkopinta verhoillaan aaltopeltilevyillä. Pystykoolausten (G) välissä on 100 millin eristys, joka pinnoitetaan kuitukankaalla ennen seinän verhoilua sisäpuolelta rimoilla (M).

Eristetyt seinät

Lasien asennus

Lasit asetetaan palkkien (H ja B) loviin, ja silikonia käytetään saumoissa sekä ylä- että alapuolella. Aseta kaikki lasit 1 sentin verran limittäin ja kiinnitä ne keskeltä yhteen metallipidikkeillä.

Lasien asennus

Hyvä ilmanvaihto

Lasit eivät ole täysin tiiviitä katon ja pysty­suorien seinien välissä. Se takaa hyvän ilmanvaihdon, sillä raikasta ilmaa virtaa sisään. Lämmetessään ilma kohoaa ja poistuu kattoikkunoista.

Hyvä ilmanvaihto

3D-malli

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla
3D-malli

Upotettu maahan

Talvipuutarha kaivetaan maahan, jotta siihen saadaan sopiva katonkorkeus. Näin se näkyy vähemmän naapureille. Talvipuutarhan koko on 20 neliömetriä, ja siinä on tilaa sekä kasveille että oleskelulle.

Avaa 3D-malli

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla
3D-malli

Perustus muottiharkoista

Perustus muurataan muottiharkoista ja betonista, ja kerrosten väleissä on raudoitus. Alajuoksujen kulmissa on lapaliitokset, ja pohjapalkit on kiinnitetty perustukseen porattuihin kierretankoihin. Kulmapylvään alle on porattu reikä, jolla se voidaan kohdistaa kierretangon päälle.

Avaa 3D-malli

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla
3D-malli

Penkin rakenne

Penkki on rakennettu erikoisvalmisteisista teräsjaloista koostuvalle rungolle, joka on kiinnitetty betoniperustukseen ja muottiharkkoihin. Verhoiluna (P) käytetään 21 x 95 millin lautaa. Istuimissa on pianosaranat, joten alapuolista tilaa voi käyttää säilytykseen.

Avaa 3D-malli

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla
3D-malli

Eristetyt seinät

Kaksi talvipuutarhan seinää on eristetty ja rakennettu siten, että ulkopinta verhoillaan
aaltopeltilevyillä. Pystykoolausten välissä on 100 millin eristys, joka pinnoitetaan kuitukankaalla ennen seinän verhoilua sisäpuolelta rimoilla.

Avaa 3D-malli

Talvipuutarha jossa on paljon tilaa katon alla
3D-malli

Lasien asennus

Lasit asetetaan palkkien (H ja B) loviin, ja silikonia käytetään saumoissa sekä ylä- että alapuolella. Aseta kaikki lasit 1 sentin verran limittäin ja kiinnitä ne keskeltä yhteen metallipidikkeillä.

Avaa 3D-malli

Video

Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

Video

Lasin leikkaaminen

Alle 15 euron hintainen lasileikkuri riittää

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Stoppari katkaisusirkkelille

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kasvihuone