Talveksi purettava kasvihuone

Tässä pienessä kasvihuoneessa on tilaa kasveille ja ruokapöydälle. Kasvihuone on helppo purkaa ja panna varastoon talveksi, jotta se pysyy kunnossa pitkään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
300 euroa

Johdanto

Huvimajalta näyttävä kasvihuone sopii erinomaisesti pienelle pihalle. Kasvihuoneessa on paljon hyllytilaa kukille ja yrteille, ja sen keskelle mahtuu pieni kahvipöytä tuoleineen. Syksyn tullen kasvihuone on helppo purkaa osiin ja panna varastoon talven ajaksi.

Suojassa säilytettävä kasvihuone pysyy kunnossa pitkään.

Voit rakentaa kasvihuoneen viikonlopussa. Se maksaa noin 300 euroa.

Nerokkaat yksityiskohdat

Katso kasvihuoneen nerokkaat yksityiskohdat:

Näissä rakennusohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Rakennuspiirustukset
 • Materiaalilista
 • Video

Ohjeet

01
Rakenna runko 8 Vaihe

Kasvihuoneen rakentaminen aloitetaan valitsemalla sen katoksi tarkoitettu auringonvarjo. Varjon koko ratkaisee seinäelementtien koon. Tämän kasvi­ huoneen katto tehdään varjosta, jonka halkaisija on 235 senttiä. Varjon on tarkoitus ulottua noin 10 senttiä kasvihuoneen reunojen yli.

Seinäelementtien osat sahataan ja yhdistetään toisiinsa suorakulmaisen levyn päällä. Yksi elementeistä on erilainen, sillä siihen tulee ovi. Oven viereen pitää jättää 5 millin rako, jotta se on helppo avata ja sulkea.

1

Merkitse poikittaisten rimojen (A) paikat runkotolppiin (F). Se onnistuu helpoiten, kun puristat tolpat yhteen ja piirrät kaikki viivat kerralla suorakulman avulla.

2

Poraa tolppiin (F) valmiit reiät kahdelle ruuville jokaisen liitoksen kohdalle. Reikien poraaminen estää puuta halkeamasta. Tässä käytetään 5 millin terää.

3

Aseta osat (A ja F) suorakulmaiselle levylle, jotta elementeistä tulee suorat ja voit työskennellä sopivalla korkeudella. Purista osat yhteen puristimilla.

4

Ruuvaa tolpat (F) kiinni poikkirimoihin (A) valmiiksi porattujen reikien läpi. Jokaiseen tolpanväliin tarvitaan viisi rimaa (A). Rimat kiinnitetään molemmista päistä kahdella 5x60 millin ruuvilla.

5

Osat (A ja F) on ruuvattu yhteen. Ruuvaa rimat aluksi kiinni toisesta päästä, työnnä elementti levyn toiseen reunaan, purista elementti kiinni levyyn ja ruuvaa kiinni rimojen toiset päät.

6

Tee ovielementti osista (C ja D). Asenna oven viereen tolppa (B) ja sen viereen lyhyet osat (E). Asenna ovi 5x90 millin ruuveilla ja jätä oven ympärille viisi milliä tilaa.

7

Merkitse seinän alaosaan tulevan levyn paikka. Merkitsemisessä kannattaa käyttää apuna yksinkertaista sapluunaa, jotta levy osuu samaan kohtaan kaikissa seinissä. Tässä levy asennetaan 3 senttiä reunasta.

8

Naulaa levy (G) kiinni elementtiin. Tässä käytetään 1,8x40 millin nauloja, jotka asennetaan noin 15 sentin välein. Kun levyt on asennettu, ne maalataan kahteen kertaan.

02
Kokoa ja pystytä kasvihuone 8 Vaihe

Kasvihuoneen seiniin ei asennetta laseja vaan paksu muovi. Se kiristetään mahdollisimman tiukalle ja kiinnitetään hakasilla elementtien reunoihin. Niitit peitetään listoilla.

Elementit yhdistetään toisiinsa saranoilla. Jokaiseen liitokseen tarvitaan kaksi saranaa, jotta kasvihuoneesta tulee tarpeeksi tukeva.

Auringonvarjo kiinnitetään seiniin kuminauhoilla, jotta se ei lähde lentoon tuulella.

1

Kiinnitä muovit seiniin hakasilla. Pidä huoli, että muovi tulee mahdollisimman tiukalle. Naulaa sen jälkeen niittien päälle peitelistat (J ja K).

2

Asenna jokaiseen elementtiin kaksi saranaa, jotta kasvihuone pysyy tukevasti koossa. Kiinnitä saranat pystyosiin (F) 4x30 millin ruuveilla.

3

Kiinnitä ovi ylimääräiseen pystyrimaan (B). Käytä samoja saranoita kuin elementtien yhdistämiseen. Asenna saranat toiseksi alimman ja toiseksi ylimmän poikkiriman kohdalle.

4

Yhdistä elementit toisiinsa pareittain. Aseta elementit tarkasti samalle tasolle, purista ne yhteen ja ruuvaa saranat kiinni 4x30 millin ruuveilla. Saranat tulevat kasvi­ huoneen sisäpuolelle.

5

Pystytä kasvihuone. Nosta seinät pystyyn kutakuinkin oikeille paikoilleen. Alustan pitää olla mahdollisimman tasainen. Laatta­ terassi on erinomainen pohja.

6

Yhdistä kaikki elementit saranoilla. Yksi sarana ylhäällä ja alhaalla riittää hyvin.

7

Avaa auringonvarjo, kun elementit on yhdistetty. Varjo saa yltää noin 10 senttiä kasvihuoneen reunojen yli.

8

Kiinnitä auringonvarjo kasvihuoneen runkoon mustekaloilla. Tee mustekaloista lenkit, solmi ne auringonvarjon ruoteiden ympärille ja kiinnitä lenkit koukkuihin noin 15 sentin päähän.

03
Viimeiset yksityiskohdat 5 Vaihe

Kaikkiin poikkirimoihin asennetaan hyllyt. Hyllylaudat sahataan sopivan pituisiksi ja kiinnitetään rimoihin lukkokantapulteilla ja siipimuttereilla.

Kasvihuoneen keskelle tehdään pyö­ reä pöytä, joka kiinnitetään auringon­ varjon tankoon neljällä kulmaraudalla ja naulauslevyillä. Hyllyt, pöytälevy ja koko kasvihuone maalataan valkoisiksi.

1

Asenna hyllylaudat lukkokantapulteilla. Sahaa laudat, asenna ne poikkirimojen päälle ja poraa molempien läpi 10 millin reiät.

2

Kiristä hyllylaudat kiinni siipimutterilla. Lukkokantapultit ja siipimutterit helpottavat kasvihuoneen purkamista syksyn tullen.

3

Tee pöytä auringonvarjon ympärille. Sahaa levystä 60 senttiä leveä ympyrä, tee sen keskelle reikä ja halkaise levy kahtia. Levy kootaan myöhemmin naulauslevyillä ja kiinnitetään tankoon neljällä kulmaraudalla.

4

Ruuvaa pöytälevy kiinni kulmarautoihin ja naulauslevyihin. Päätä pöydän korkeus sen mukaan, kuinka korkeita tuoleja aiot käyttää.

5

Kasvihuoneen hyllyt ovat täynnä kukka­ ruukkuja, ja tomaatit kasvavat maassa olevista säkeistä.

Materiaalit

45x45 mm rimaa:

 • 27 poikkirimaa (A) á 96 cm
 • 1 poikkirima (B), 181 cm
 • 2 oven pystyosaa (C) á 180 cm
 • 5 poikkirimaa (D) á 53 cm
 • 3 poikkirimaa (E) á 28,5 cm

20x45 mm rimaa:

 • 12 pystyosaa (F) á 190 cm

11 mm OSB-levyä:

 • 5 levyä (G) á 48,5x100 cm
 • 1 levy (H), 48,5x37 cm

11x42 mm listaa:

 • Peitelistaa (J) muovin reunojen päälle, noin 20 m

11x20 mm listaa:

 • Peitelistaa (K) muovin reunojen päälle, noin 25 m

Läpinäkyvää vahakangasta, 137 cm leveää:

 • 6 palaa (L) á 1 m

Lisäksi:

 • 1 kuusikulmainen auringonvarjo, halkaisija 235 cm
 • 1 auringonvarjon jalka
 • 1,5 metrin pituinen mustekala tai jäykkää kuminauhaa
 • Ruuveja: 4x30, 5x60 ja 5x90 mm
 • Hakasia
 • Viimeistelynauloja, 1,8x40 mm
 • 14 arkunsaranaa, 50x100 mm (mitattu suljettuna)
 • 6 koukkua
 • 1 ovenkahva
 • 1 lukkosalpa
 • Puolikuultavaa kuullotetta

Erikoistyökalut

 • Suorakulma

Vie aikaa

Pitkän viikonlopun.

Hinta

Noin 300 euroa päivänvarjon kanssa.

Vaikeusaste

Huvimaja-kasvihuoneen rakentaminen sopii useimmille.

Piirustus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Kasvihuone