Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rakenna kupoli – ainutlaatuinen kasvihuone

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Rakenna pihallesi kestävä, halpa ja tyylikäs kasvihuone, joka saa naapurien leuat loksahtamaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
6 päivää
Hinta
150 euroa
Rakenna kupoli – ainutlaatuinen kasvihuone

Byg en geodome og få en god udfordring og et unikt drivhus.

Johdanto

Tässä on sirkkelöintihaaste, jota olet odottanut koko elämäsi!

Geodeettinen kupoli eli geodome on kolmioista koostuva kuplamainen rakennus, jota käytetään yleensä kasvihuoneena. Kupoli on sitä pyöreämpi ja tasaisempi, mitä pienemmistä kolmioista se tehdään.

Geodeettinen kupoli on rakenteeltaan uskomattoman kestävä. Kuvassa näkyvän kupolin puurimat näyttävät ohuilta, mutta kasvihuone kestää myrskyt ja märän lumen painon, sillä kolmiot jakavat kuormituksen erittäin tasaisesti koko kupolin pinnalle.

Helpompi rakentaa kuin ymmärtää

Geodeettinen kupoli näyttää siltä, että sen rakentamiseen tarvitaan teoreettisen fysiikan tohtorin tutkinto. Ajatuksessa on vinha perä. Osien sahauskulmat pitää laskea ja sahata juuri oikein, jotta kolmiot kallistuvat sisäänpäin ja muodostavat kupolin.

Asian hyvä puoli on se, että internetissä on paljon sivustoja, jotka laskevat kupolin osien pituudet ja sahauskulmat automaattisesti. Löysimme sivuston, joka laskee rimojen mitat ja päiden sahauskulmat ja piirtää kupolista kaavakuvan.

Ohjelmaan syötetään rakennettavan kupolin pinta-ala ja rakentamiseen käytettävien rimojen mittasuhteet. Ohjelma laatii perusteelliset ja helposti ymmärrettävät rakennuspiirustukset, jotka voi tulostaa ja ottaa mukaan työmaalle.

LUE LISÄÄ: Testi: Katkaisu- ja jiirisirkkelit

Ohjeet

Laske ja suunnittele kupoli

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Internetissä on paljon erilaisia sivustoja, joilla voi laskea helposti kupolikasvihuoneen osien mitat ja sahauskulmat. Löysimme sivuston, jota on helppo käyttää ja ymmärtää.

Sivulla on paljon asiaa, joten sivua pitää kelata aivan alas asti, ennen kuin kupolin piirustukset tulevat esiin.

Valmiit piirustukset kannattaa tulostaa ja ottaa mukaan työmaalle. www.acidome.ru

1

Kirjoita Acidome-sivuston laskuriin, kuinka pitkä kupolin säde on. Syötä myös tiedot siitä, millaisilla liitoksilla osat yhdistetään ja minkä kokoisista rimoista kupoli rakennetaan. Tämän kupolin säde on kaksi metriä, ja se rakennetaan höylätyistä 57x38 millin rimoista. Voit käyttää rakentamiseen myös erikokoista puutavaraa.

2

Kelaa sivua alaspäin, kunnes näet sahattavien osien kaavakuvat. Ruudulla näkyy, että kupolin rakentamiseen tarvitaan 80 punaista osaa (A), 35 keltaista osaa (B), 30 vihreää osaa (C) ja 20 sinistä osaa (D). Osien kummassakin päässä on pieni numero. Esimerkiksi osan (A) toisessa päässä on numero 1 ja toisessa päässä numero 2. Luvut kertovat, miten päin osat kootaan.

3

Rullaa sivua vielä alemmas, jotta näet, miten eriväriset osat yhdistetään toisiinsa. Kaikki punaiset A2-päät sopivat yhteen, ja keltaiset B1-päät kiinnitetään A1-päihin. Jos rakennat juuri samanlaisen kupolin kuin tässä jutussa, aloita työ kokoamalla valmiiksi 35 kolmiota. Jokaiseen kolmioon tarvitaan yksi keltainen ja kaksi punaista osaa. Sinisiä ja vihreitä osia tarvitaan ensimmäisten 35 kolmion yhdistämiseen. Kupolin rakentamiseen tarvitaan kaikkiaan 105 kolmiota.

A2-päät sopivat toisiinsa. A1-päät kiinnitetään keltaisiin B1-päihin.

Säädä sirkkeli ja sahaa rimat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Sirkkeli pitää säätää juuri oikein, jotta kupolin rakentaminen onnistuu. Kaikki 80 A1-päätä kannattaa sahata kerralla, ennen kuin sirkkeli säädetään A2-päiden sahaamista varten.

Käytä ensimmäistä valmista A-osaa sapluunana ja aseta pituusrajoitin oikeaan paikkaan sen mukaan. Siten rimoista tulee täsmälleen yhtä pitkät, eikä jokaista osaa tarvitse mitata erikseen. Pituusrajoittimen avulla osien sahaaminen sujuu nopeasti.

Näytämme, miten säädät sirkkelin A1-päiden sahaamista varten. Säädä sirkkeli piirustusten kulmien mukaisesti, kun on aika sahata muut osat.

1

Piirustukset kertovat, että A1-pää pitää sahata 28,4 asteen kulmassa 79,2 asteen kallistuksella. Piirustuksen toisessa päässä näkyy, kuinka pitkä A-riman pitää olla.

Tarkista, tarkista ja tarkista. Varmista ennen sahaamista, että olet kääntänyt ja kallistanut terän varmasti oikeaan suuntaan.

Katso tarkasti piirustusten eri mittoja.

2

Säädä sirkkeli piirustusten mukaan. Tämän sirkkelin terä oli helppo kääntää sivusuunnassa 28,4 asteen kulmaan, mutta terän kallistaminen oli vaikeampaa. Terä kääntyy vain toiseen suuntaan, joten oikea kulma piti laskea ja osat sahata peilikuvana. Terä kallistettiin 10,8 asteen kulmaan (90 astetta miinus 79,2 astetta). Ole erittäin huolellinen, sillä tässä vaiheessa ei ole varaa virheisiin! Sirkkelin säätäminen koko urakan vaikein vaihe.

Kallista terä 10,8 asteen kulmaan (tai mikäli mahdollista, 79,2 asteen kulmaan).

Käännä terä sivusuunnassa 28,4 asteen kulmaan.

3

Kirjoita tunnisteet (tässä A1) osien päihin jokaisen sahauksen jälkeen. Kun olet sahannut kaikki A1-päät, säädä sirkkeli A2-päiden sahaamista varten.

4

Käytä ensimmäistä valmista A1-osaa sapluunana. Sahaa osan molemmat päät ja kohdista pituusrajoitin sen avulla. Säädä sirkkeli muiden osien (B, C, ja D) sahaamista varten vasta sen jälkeen, kun olet sahannut kaikkien A-osien molemmat päät.

Kokoa kolmiot

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun osat ovat valmiita ja sopivan pituisia, ne pitää yhdistää toisiinsa. Tästä eteenpäin työ on mukavaa ja kevyttä rakentamista!

Rakenna aluksi 35 kolmiota. Jokaiseen kolmioon tarvitaan yksi keltainen osa (B) ja kaksi punaista osaa (A). Kolmiot yhdistetään toisiinsa vihreillä ja sinisillä osilla (C) ja (D).

1

Aseta ensimmäisen kolmion osat työpöydälle. Kuvassa näkyy kaksi A-osaa ja yksi B-osa. A2-päät yhdistetään toisiinsa kolmion kärjessä. Tarkista piirustuksista, että kaikki osat ovat oikein päin.

2

Aseta kolmion alin rima, tässä tapauksessa B-osa, työpöydälle pitempi puoli ylöspäin. Aseta A-osan 1-pää B-osaa vasten, poraa ruuvinreiät valmiiksi ja yhdistä osat kahdella 4,5x50 millin harvakierreruuvilla. Pidä lujasti kiinni osista, jotta liitoksesta tulee tiivis.

3

Ota toinen A-rima, poraa reiät valmiiksi ja ruuvaa A-osa kiinni B-osan toiseen päähän kahdella 4,5x50 millin harvakierreruuvilla.

4

Yhdistä A2-päät kahdella 4,5x50 millin ruuvilla. Ruuvaa yksi ruuvi kummaltakin puolelta.

5

Yhdistä kolme ensimmäistä kolmiota toisiinsa. Kolmiot ovat täysin samanlaisia, ja ne kallistuvat hieman kupolin keskustaan päin. Tähän kupoliin tarvitaan kaikkiaan 35 kolmiota.

Rakenna kupolin katto

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kaikki kolmiot kahdesta punaisesta (A) ja yhdestä keltaisesta (B) rimasta koostuvat kolmiot yhdistetään toisiinsa vihreillä (C) ja sinisillä (D) osilla. Näytämme seuraavaksi, miten rakennat kupolin katon. Koko kupoli kootaan samalla periaatteella.

Kun kupolin runko on valmis, sen voi vuorata kasvihuonemuovilla tai polykarbonaatilla. Kasvihuoneeseen tarvitaan myös ovi ja pari tuuletusikkunaa. Jos olet päässyt näin pitkälle, osaat varmasti rakentaa ja viimeistellä kasvihuoneen loppuun asti!

1

Aseta kolme ensimmäistä kolmiota työpöydälle ja aseta niiden kärjet esimerkiksi pienen maalipurkin päälle. Kaikki päät ovat vinoja, joten kolmiot sopivat yhteen vasta, kun niiden kärjet nostetaan ilmaan.

2

Nyt on aika kiinnittää ensimmäiset D-rimat kolmioiden väliin 4,5x50 millin ruuveilla. Jatka työtä ja ruuvaa D-rima kiinni seuraavaan kolmioon. Muista porata reiät valmiiksi.

3

Ruuvaa kolmioiden kärjet yhteen. Liitoksesta tulee mahdollisimman luja, kun jokaisen kolmion kärkeen ruuvataan kaksi 4,5x70 millin ruuvia.

4

Nosta katto väliaikaisesti pystyyn. Ruuvaa katon alle tukirima ja kiinnitä sen toinen pää työpöytään.

5

Jatka kupolin rakentamista samalla periaatteella. Noudata piirustuksia huolellisesti ja asenna loput välirimat ja kolmiot. Muista siirtää rakennelma pihalle, kun se vielä mahtuu ulos verstaan ovesta.

Materiaalit

Kupoli, halkaisija 4 metriä

  • 57x38 millin rimoja (noin 55 kappaletta 3 metrin rimoja sahataan 100 sentin pätkiksi.)
  • 4,5x50 mm ja 4,5x70 millin sään-kestäviä harvakierreruuveja

Erikoistyökalut

  • Katkaisu- ja jiirisirkkeli, jonka voi kääntää ja kallistaa. Työpöytä ja pituusrajoitin ovat plussaa.

Vie aikaa

Varaa työhön pari viikonloppua.

Hinta

Rungon osat maksavat noin 150 euroa.

Vaikeusaste

Työn vaikein osa on säätää sirkkeli oikein ja sahata rimat tarkasti. Kupolin kokoaminen on helppoa.

3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Kupolikasvihuone

Kupolin muotoinen kasvihuone

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Kokoa kolmiot

Yhdistä erimuotoisten ikkunoiden laudat kolmioiksi.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Kolmioista kehikoksi

Kolmesta kolmiosta tehty kehikko ja lisälaudat jäykistävät rakennetta.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Rakenna kupoli – ainutlaatuinen kasvihuone
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin