Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Rakenna kupoli – ainutlaatuinen kasvihuone

Byg en geodome og få en god udfordring og et unikt drivhus.

Tässä on sirkkelöintihaaste, jota olet odottanut koko elämäsi!

Geodeettinen kupoli eli geodome on kolmioista koostuva kuplamainen rakennus, jota käytetään yleensä kasvihuoneena. Kupoli on sitä pyöreämpi ja tasaisempi, mitä pienemmistä kolmioista se tehdään.

Geodeettinen kupoli on rakenteeltaan uskomattoman kestävä. Kuvassa näkyvän kupolin puurimat näyttävät ohuilta, mutta kasvihuone kestää myrskyt ja märän lumen painon, sillä kolmiot jakavat kuormituksen erittäin tasaisesti koko kupolin pinnalle.

Helpompi rakentaa kuin ymmärtää

Geodeettinen kupoli näyttää siltä, että sen rakentamiseen tarvitaan teoreettisen fysiikan tohtorin tutkinto. Ajatuksessa on vinha perä. Osien sahauskulmat pitää laskea ja sahata juuri oikein, jotta kolmiot kallistuvat sisäänpäin ja muodostavat kupolin.

Asian hyvä puoli on se, että internetissä on paljon sivustoja, jotka laskevat kupolin osien pituudet ja sahauskulmat automaattisesti. Löysimme sivuston, joka laskee rimojen mitat ja päiden sahauskulmat ja piirtää kupolista kaavakuvan.

Ohjelmaan syötetään rakennettavan kupolin pinta-ala ja rakentamiseen käytettävien rimojen mittasuhteet. Ohjelma laatii perusteelliset ja helposti ymmärrettävät rakennuspiirustukset, jotka voi tulostaa ja ottaa mukaan työmaalle.

Lataa rakennusohjeet ja katso, miten rakennat oman kupolisi

Voit ladata tältä sivulta rakennusohjeet, joissa kerrotaan, miten rakennat kupolin rungon. Näytämme, miten:

LUE LISÄÄ: Testi: Katkaisu- ja jiirisirkkelit