Lasi pitää kaiken kasassa

Puutarhan aurinkoisin alue haluttiin käyttöön, mutta tämä edellytti alueen kattamista, mikä epäilytti Nilsin perhettä. Sattuma ratkaisi uudisrakennuksen muodon, mutta kaikki muut asiat toteutettiin suunnitelmallisesti.

Lasi huvimaja

Jotta pihan aurinkoisim-masta kohdasta voisi nauttia, Nils rakensi siihen vapaasti seisovan majan.

Rakenteen täytyy olla kevyt. Tätä mieltä olivat sekä Nils että hänen vaimonsa, kun he suunnittelivat lisärakennusta pihan aurinkoisimmalle kohdalle. Sattumoisin jonkin lehden kulmassa nähty pihapaviljongin kuva käynnisti Nilsin suunnittelun.

Tämän jälkeen sattumia ei enää tullut: Nils on koulutukseltaan kirvesmies ja rakennesuunnittelija ja pystyy työpaikallaan piirtämään 3D-kuvia, joten kaikki oli hyvin hahmoteltu, kun rakennustöihin ryhdyttiin. Työ tarjosi haasteita jopa rakennesuunnittelijalle, koska rakenteesta piti saada mahdollisimman kevyt. Rakenteen jäykistäminen jäi nimittäin ”levyjen” – kattolevyjen ja ikkunalasien – tehtäväksi.

Rakennus on rakennettu ilman palkkeja ja vinojäykisteitä. Levyt ja lasit huolehtivat jäykistämisestä. Puutarhamaja jatkoi mukavasti kesää jo viime vuonna, vaikka Nils vielä lokakuun alussa viimeisteli rakennustöitään pihamajassa.

KATSO RAKENNUSOHJEET: Rakenna kasvihuone

12 kysymystä nilsille

Jouduitko ostamaan joitakin välttämättömiä työkaluja?
En. Olen kirvesmies, joten minulla on kaikki tarvittavat työkalut jo entuudestaan. Katto-huopaa varten lainasin kaasupolttimen ja ikkuna- ja ovihuullosten tekoa varten kiinteän jyrsimen työpaikaltani.

Mikä työssä oli hankalinta?
Ehkä kaivutyöt. Tähän hommaan valjastin poikani ja hänen kaverinsa, ja he selvisivät siitä kaksistaan päivässä.

Mistä olet erityisen ylpeä?
Harmonisuudesta: kevyet ikkunoiden pienat ja kevyt katto. Näistä syntyi mielestäni hyvä kokonaisuus.

Mikä on paras yksityiskohta?
Katon aumakohtien harjalankut ja katon palkiton rakenne, jota on jäykistetty ainoastaan levyillä.

Kuinka paljon aikaa työ vaati?
Kuoppa kaivettiin kesän alussa, ja kaikki oli valmista lokakuun alussa. Rakensin aina silloin, kun töistä ja muista askareista jäi ylimääräistä aikaa.

Saitko joltakulta apua?
Poikani ja hänen kaverinsa kaivoivat kuo-pan, veljeni asensi kattohuovan, sillä hän oli tehnyt sitä työtä ennenkin. Muusta selvisin itse. Poikani auttoi levyjen kanssa.

Mitä mieltä vaimosi oli projektista?
Hän on yhtä ihastunut kuin minäkin - mutta hän näki kaiken jo 3D-kuvina etukäteen. Emme ole vielä ehtineet käyttää majaa paljon, joten odotamme innolla kevättä.

Tuliko projektista halvempi vai kalliimpi kuin olit ajatellut?
Asetimme tiukan budjetin, ja se piti loppuun saakka. Hinnaksi tuli noin 4 000 €.

Haluaisitko tehdä jotakin toisin, jos aloittaisit nyt kaiken alusta?
En mitään, luultavasti. Ikkunaosioissa ei ole pyöriä, sillä halusin listoista mahdolli-simman kapeat. Ovia pitää nostaa, kun ne taittaa yhteen. Nähtäväksi jää, kyllästyykö tähän myöhemmin.

Mitä annat neuvoksi muille, jotka ryhtyvät vastaavaan työhön?
Siitä vain rakentamaan.

Miten arvioit itseäsi asteikolla 1-10, jossa 10 on asiantuntija?
Olen kirvesmies ja rakennesuunnittelija, joten annan 10 puutöistä. Sen sijaan esimerkiksi muuraamisessa minulla on paljon opit-tavaa.

Mikä on seuraava projektisi?
Kylpyhuone on uudistettava. Kylpyamme saa lähteä, ja tila on laatoitettava. Mutta se projekti saa vielä hiukan odottaa.

Levyt jäykistävät koko rakenteen

Perinteisessä rakennustavassa käytetään kattopalkkeja ja vinojäykisteitä. Nils halusi kuitenkin rakenteesta mahdollisimman kevyen ja ilmavan näköisen. Tämän vuoksi katon vanerilevyt ja ikkunoiden ja ovien lasit jäykistävät majaa taaten, että maja kestää - myös myrskysäällä.

Multimedia

Ovet voi taittaa

Yhden majan julkisivun voi avata, jotta majassa ei olisi liian kuuma.

Taitettavat ovet on rakennettu puulistoista (21 x 68 ja 30 x 43) ja 4 mm:n ikkunalasista. Osat on yhdistetty toisiinsa tapituksin. Kaikki yhden julkisivun osat on saranoitu yhteen, jotta koko julkisivun voi avata. Yleensä käytössä on vain kaksi keskimmäistä ovea.

Lisää samasta aiheesta Kasvihuone