Kasvihuone vain 150 eurolla/m²

Kukapa ei haluaisi kasvihuonetta, jossa voi kasvattaa kurkkuja ja tomaatteja, kun ulkona vihmoo räntää? Näytämme, miten rakennat itse kohtuuhintaisen kasvihuoneen kierrätysmateriaaleista ja saat sen sopimaan helposti talon tyyliin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Pari viikkoa
Hinta
4.000 euroa

Johdanto

Tämän talon asukkaalla oli aavistus siitä, että hänen pihallaan olevan maakasan alla saattaa olla vanha sokkeli. Aavistus osui oikeaan, sillä ahkera lapiointi paljasti maasta 4x6 metrin kokoisen perustuksen. Se oli täydellinen pohja uudelle kasvihuoneelle.

Asukas otti yhteyttä paikalliseen yrittäjään, jolla sattui olemaan joutilaita tiiliä. Yrittäjä antoi tiilet ilmaiseksi, ja asukas puhdisti ne laastista käsin yhdessä naapurinsa kanssa. Hän korotti sokkelia kahden tiilirivin verran ja rappasi sokkelin sen jälkeen. Lopuista tiilistä tehtiin upea kalanruotolattia.

Asukas maalasi kaikki kasvihuoneen puuosat punaisella pellavaöljymaalilla, jotta rakennus sopii mahdollisimman hyvin talon tyyliin. Sen jälkeen hän asensi kattopalkit ja valtavan määrän ikkunoita. Lopuksi hän maalasi rapatun sokkelin kahteen kertaan keltaisella seinämaalilla.

Lue lisää ja katso, miten rakennat kasvihuoneen, jossa on paljon tyyliä ja upeita yksityiskohtia.

Ohjeet

01
Tee pohja ja puhdista tiilet 3 Vaihe

Maakumpareen alla oli kuin olikin vanha kanalan perustus. Jos maassa ei ole valmista perustusta, projektista tulee selvästi työläämpi, sillä perustus pitää valaa, raudoittaa ja routaeristää kaikkien sääntöjen mukaan.

1

Aluksi kasvihuoneen kohdalta poistettiin vanhat tiilenpalat ja kaikki mahdollinen. Tässä tapauksessa maan poistamiseen ei tarvittu koneita, vaan pintakerrokset saatiin siivottua pelkillä lapioilla ja kottikärryillä. Siihen menee kauan aikaa yksin, joten harkitse parin kaverin pyytämistä mukaan talkoisiin.

2

Kun perustus on kaivettu esille, sen kunto pitää tarkistaa. Tässä sokkelissa ei ollut muuta kuin pintanaarmuja ja pieniä koloja, jotka oli helppo korjata laastilla.

3

Kaikki tiilet puhdistettiin käsin, jotta ne säilyvät ehjinä ja kustannukset pysyvät mahdollisimman pieninä. Tiilet saatiin ilmaiseksi paikalliselta yrittäjältä, ja tiilet puhdistettiin naapurien avulla parissa viikonlopussa.

02
Muuraa ja rappaa sokkeli 6 Vaihe

Kalanruotokuvioon ladottu tiililattia on piste iin päälle. Tiilten latominen sujuu helposti sen jälkeen, kun pohja on tasoitettu ja ensimmäinen tiilirivi on asennettu suoraan. Sen jälkeen kuvion tekemistä on helppo jatkaa saman mallin mukaan. Lopuksi saumat täytetään laastilla.

1

Varmista, että alusta on tasainen, ennen kuin aloitat tiilten latomisen. Tähän lattiaan asennettiin 15 senttiä paksut routaeristelevyt, 10 sentin kerros mursketta ja 3 senttiä asennushiekkaa. Saumoista tulee yhtä leveät, kun tiilet asennetaan 12 milliä leveiden välikapuloiden avulla. Laastina käytetään tavallista saumalaastia, jossa on yksi osa sementtiä ja kahdeksan osaa hiekkaa.

2

Muuraa sisä- ja ulkoseinät laastilla, jossa on 8 osaa muurauslaastia ja yksi osa sementtiä. Limitä tiiliä puolen kiven verran ja käytä muuraamisessa apuna linjalankaa, jotta seinästä tulee suora. Tarkista säännöllisesti vatupassilla, ettei seinä kallistu sisään­ tai ulospäin.

3

Levitä sokkelilaastia seinälle hiertimellä. Kostuta tiiliseinä märällä kalkkiharjalla, ennen kuin levität laastin. Tee kerroksesta niin ohut, että tiilten väliset saumat erottuvat sen alta.

4

Anna laastin kuivua vajaan tunnin verran ja rappaa sokkeli sen jälkeen rauhallisin liikkein, kunnes pinta on tasainen ja tiilet erottuvat sen läpi. Tässä käytetään vaahtomuovihierrintä, mutta voit käyttää myös kovasta muovista tehtyä mallia.

5

Nyt sokkeli ja lattia ovat valmiit. Tämä lattia saumataan laastilla, jotta tiilet pysyvät paikoillaan. Voit levittää tiilten väliin myös saumahiekkaa ja tiivistää sen pariin kertaan.

6

Lattia eristetään styroksilla. Sen päälle levitetään mursketta ja asennushiekkaa. Lopuksi ladotaan tiilet.

03
Näin asennat lattiatiilet 4 Vaihe

Tiililattia näyttää upealta, eikä sen tekeminen ole vaikeaa sen jälkeen, kun alusta on tasoitettu ja ensimmäinen kalanruotokuvio on valmis. Näissä kuvissa tiilet muurataan kiinni lecasoraharkoista tehtyyn alustaan, mutta kasvihuoneessa tiilet ladotaan suoraan asennushiekan päälle. Kun ensimmäinen kalanruotokuvio on valmis, latomista on helppo jatkaa samalla tavalla. Lopuksi lattia saumataan.

1

Asenna tiilet laastin päälle. Sahaa puulevystä suorakulmainen pala ja käytä sitä sapluunana.

2

Tarkista säännöllisesti vatupassilla, että tiilet ovat samalla tasolla. Jos jonkun tiilen ja vatupassin väliin jää rako, nosta tiili ylös ja lisää sen alle laastia.

3

Asenna loput tiilet sapluunan ja välikapuloiden avulla. Kuvio alkaa puoltaa helposti, joten suoruuden kanssa pitää olla tarkkana.

4

Leikkaa viimeinen tiili kulmahiomakoneella ja saumaa lopuksi koko lattia laastilla, jossa on 1 osa sementtiä ja muurauslaastia.

04
Asenna palkit, seinät ja lasit 5 Vaihe

Tähän vaiheeseen kannattaa pyytää avuksi työkaveri. Tee seinäelementit valmiiksi maassa, nosta ne pystyyn ja kiinnitä ne alaohjaus puuhun (C). Nosta kurkihirsi paikalleen ja tue se siksi aikaa, että saat ruuvattua ensimmäiset kattopalkit siihen kiinni.

Myös lasien asentamiseen kannattaa pyytää avuksi kaveri. Tärkeintä on varmistaa, että kattopalkit ja tolpat ovat yhtä kaukana toisistaan, jotta lasit mahtuvat paikoilleen.

1

Levitä sokkelin päälle suikale kattohuopaa, ennen kuin asennat kestopuulaudan ja alaohjauspuun kierrotankojen (L) avulla. Huopa estää kostetutta nousemasta sokkelista puuhun. Huovan päälle asennetaan vesipelti (F), jossa on tippanokka. Pellin päälle asennetaan kestopuusta tehty lauta (D) ja sen päälle alaohjauspuu (C).

2

Kokoa seinät 5x100 millin ruuveilla maassa, ja nosta elementit paikoilleen. Ruuvaa seinät kiinni alaohjauspuuhun 5x80 millin ruuveilla. Jyrsi kattopalkkeihin (A) 5 milliä syvät ja 5 milliä leveät urat, jotta voit asentaa niihin 3 millin paksuiset lasit.

3

Sahaa kaikki kattopalkit sopivan pituisiksi ja nosta kurkihirsi paikalleen. Kiinnitä kurkihirsi kasvihuoneen päätyihin ja asenna sen jälkeen kolme palkkiparia kurkihirttä vasten. Sen jälkeen kurkihirsi pysyy paikallaan.

4

Ruuvaa loput runkotolpat (B) kiinni kasvihuoneen päätyihin. Sen jälkeen voit asentaa paikoilleen ovet, ikkunat ja lasit. Kaikki tolpat ja kattopalkit ovat 600 millin päässä toisistaan, joten lasit pitää leikata vain pituussuunnassa. Kaikki lasit ovat aluksi kooltaan 3x610x2 010 milliä. Kattopalkkeihin (A) jyrsitään molemmille puolille 5 milliä leveät urat, jotta lasit mahtuvat paikoilleen leveyssuunnassa.

5

Asenna lasit ja muista käyttää välissä eristysnauhaa, jotta lasit eivät mene rikki, kun naulaat reunalistat (F) kiinni kattopalkkeihin (A). Asenna ovet ja ikkunat ja maalaa sokkeli, jos haluat. Tämä sokkelin maalattiin keltaisella diffuusio avoimella maalilla.

05
Hyvin harkitut yksityiskohdat 4 Vaihe

1

Kasvihuoneessa on kaksi nurkkaa, joissa ei ole srytoksia, mursketta, asennushiekkaa ja tiiliä. Niihin on istutettu pienet puut. Tässä nurkassa kasvaa persikkapuu, joka ei selviäisi hengissä kylmästä talvesta ilman kasvihuoneen lämpöä.

Kattopalkit on yhdistetty toisiinsa melko läheltä harjaa kahdella pitkittäisellä teräspalkilla (H). Ne jäykistävät katon rakenteen, ja niitä voi käyttää myös köynnöskasvien alustana ja lamppujen ripustamiseen.

2

Katon rakenne on vahvistettu molemmista päistä eräänlaisella ristikonkorvikkeella (G). Tavallinen kehäristikko vaikuttaisi liian raskaalta kevyeen kasvihuoneeseen, mutta ruosteenvärinen, teräksestä tehty ristikko ei pistä silmään. Teräsristikko pitää kattopalkin ja seinät tukevasti yhdessä ja tekee rakenteesta vakaan.

3

Teräskehikon molemmat päät kiinnitetään pultilla runkotolppiin ja yläpää kurkihirteen.

4

Reunalista (E) peittää lasin reunat, jotka ovat kattopalkkeihin jyrsittyjen urien sisällä.

Materiaalit

45x95 mm lankkua:

 • Kattopalkkeja (A)
 • Runkotolppia (B)
 • Alaohjauspuu (C)

Kattopalkki:

 • Harjapalkki (K)

Kestopuulautoja:

 • Koolauslauta, 25x125 mm (D)
 • Reunalistoja, 9x43 mm (E)

Lisäksi:

 • Pariovi
 • 8 ikkunaa
 • Vesipelti (F)Laseja, 610x2010 mm
 • Teräsvaijeria (G)
 • Teräspalkkia (H)
 • Eristysnauhaa
 • Noin 3000 uutta tai puhdistettua tiiltä
 • 5 pussia sokkelinrappauslaastia
 • 3 astiaa seinämaalia á 10 litraa
 • 8 kpl 10 mm kierretankoja á 1 metri ja niille sopivat pultit (L)
 • Ruuveja, 5x80 mm
 • Ruuveja, 5x100 mm

Erikoistyökalut

 • Lasileikkuri
 • Tiilileikkuri
 • Kulmahiomakone
 • Katkaisu- ja jiirisirkkeli
 • Muuraustyökalut

Vie aikaa

Pari viikkoa kahdelta rakentajalta.

Hinta

Noin 4000 euroa ilman tiiliä.

Vaikeusaste

Urakassa tarvitaan monenlaisia taitoja, sillä työssä pitää muurata, rakentaa puurunko ja latoa lattia tiilistä.

Piirustus

Multimedia

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Pelasta liian vetelä laasti

Video

VINKIT: Vältä syövytysvauriot

Video

TEKNIIKAT: Lasin leikkaaminen

Alle 15 euron hintainen lasileikkuri riittää

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Kasvihuone