Lukijoiden parhaatkasvihuoneideat

Tee Itse -lehden lukijoilla on valtavasti hyviä ideoita ja luovia ratkaisuja arkipäivän pieniin ja suuriin haasteisiin. Olemme koonneet tähän neljä kasvihuonetta koskevaa ideaa.

Pelargoniat ovat riveittäin ja eri kerroksissa, jolloin valoa riittää kaikille ja kukkiin pääse helposti käsiksi.

1. Kolmiportainen kasvihyllykkö

”Halu kokeilla uutta katkaisu-/jiirisahaani sai minut tekemään hyllykön pelargonioillemme. Lopputuloksesta tuli todella hieno, vaikka itse sanonkin, ja tätä ideaa saa vapaasti lainata, jos omasta kasvihuoneesta löytyy useita kasvatuslaatikoita esimerkiksi tomaateille, kurkuille tai kukille.

KATSO MYÖS: 10 kasvihuonevinkkiä

Hyllykkö on rakennettu kasvihuoneen leveys- ja pituusmittojen mukaan, ja se on tarkasti toisen sivun pituinen. Hyllykössä on neljä ”jalkaa”, jotka on muotoiltu ”portaiksi”, ja kolme ”askelmaa” hyllyinä. Kun hyllyt on tällä tavoin limitetty, kaikki kasvit saavat paljon valoa.

Sain hommattua erikoisvalmisteisia, hyllyjen pituisia sinkkikaukaloita kasvien altakastelua varten. Kaiken kaikkiaan materiaaleihin kului noin 130 € (sinkkikaukaloita lukuunottamatta). J.P.

Gør Det Selv drivhuse

Porrasmaiseen hyllykköön on helppo sijoittaa kasvihuoneen monet kukat. Hyllykköä vankistaa neljä ”jalkaa”, jotka tukevat pitkiä hyllyjä.

2. Suihkukaapista kasvihuone

”Kun remontoin kylpyhuoneemme, vanha suihkukaappi jäi ylimääräiseksi. Nyt käytän sitä pihalla minikasvihuoneena.

Suihkukaappi on jaettu kahtia ovikohdasta. Molemmat puoliskot on kiinnitetty puiseen runkoon, joka on asennettu maata vasten. Päädyt on katettu, jotta pohjan voi täyttää maalla. Päätyjen keskelle on kiinnitetty poikkijäykistin, jonka keskellä on lauta.

Kasvihuoneen sivut lepäävät sen päällä. Nyt ovien takana lämpimässä kasvaa kurkkuja, salaattia ja pieni tomaatteja. Ovien takia kasveihin pääsee helposti käsiksi, kun niitä on kasteltava, karsittava ja lannoitettava. P.Å.

Gør Det Selv drivhuse

Puutarhassa uuden elämän saaneen suihkukaapin ovien takana on hyvä kasvihuoneilmasto.

Gør Det Selv drivhuse

Kaapin sivut lepäävät poikkijäykistäjään kiinnitetyn laudan päällä. Päädyn ylimmän pyöristetyn levyn voi avata, jotta kasvihuoneen lämpöä voi säädellä.

3. Vaurioitunut kasvihuone uudistui

”Lähes uusi kasvihuoneemme joutui myrskyn runtelemaksi. Useimmat sivulasit rikkoutuivat, mutta katto ja perusta säilyivät ehjinä. Olen nyt remontoinut kasvihuoneen niin, että siitä tuli entistä parempi.

Muurasin perustan sivut Leca-harkoista ja tein ikkunoille uudet puitteet painekyllästetystä puusta. Päätyseinä on muurattu kokonaan, ja sen yläosa tehtiin lasista, jotta valo pääsee sisään. Rakensin myös uuden vankan oven. A.H.

Gør Det Selv drivhuse

Kunnostuksen jälkeen kasvihuone näyttää entistä hienommalta ja vankemmalta.

Gør Det Selv drivhuse

Myrsky rikkoi suurimman osan kasvihuoneemme sivulaseista.

Gør Det Selv drivhuse

Loppusilauksena kasvihuone sai uuden käsintehdyistä tiilistä rakennetun lattian.

4. Minikasvihuoneesta tehtiin suurempi

”Ostin minikasvihuoneen pihan seinustalle, mutta kasvihuone osoittautui liian pieneksi. Sinne mahtui vain yksi istutuslaatikko, eikä minullekaan jäänyt tilaa.

RAKENNA ITSE: Kasvihuone seinustalle

Niinpä päätin, että rakennan siitä isomman. Rakensin kaksi 50 cm leveää, kasvihuoneen korkuista kehikkoa, joilla sain jatkettua kasvihuoneen sivuseinien pituutta. Asensin kehikoihin lasit. Katon rakensin kolmesta läpinäkyvästä muovilevykehikosta, joista yhden voi avata, jotta kasvihuoneen ilma vaihtuu kuumina päivinä.

Sovitin sivun yläosaan vinon listan, jotta kattokehikot asettuvat hieman viistoon ja vesi pääsee valumaan katolta alas. Nyt kasvihuoneeseen mahtuu kaksi isoa istutuslaatikkoa ja vielä yksi pieni toiseen päätyyn. Myös minä mahdun nyt sisälle. E.N.

Gør Det Selv drivhuse

Seinustalle sijoitettava minikasvihuone ei ole järin suuri. Jos pidennät sitä sivuista 50 cm, siihen mahtuu yksi laatikko enemmän. Pientä kasvihuonetta pidentävät kehikot kiinnitettiin taloon tukevilla kulmaraudoilla.

    Lisää samasta aiheesta Kasvihuone