Alle neliön kasvihuone

Haluaisitko tuoreita, auringon hellimiä tomaatteja ja kurkkuja, mutta sinulla ei ole tilaa tai halua pystyttää isoa kasvihuonetta pihallesi? Meillä on ratkaisu: koristeellinen kasvihuone, joka vie alle neliön tilaa ja jonne istutuslaatikot mahtuvat hyvin.

Johdanto

Tämä kasvihuone mahtuu lähes mihin tahansa. Se on tehty kehikoista, ja sen sisämitat ovat vain 795 x 795 mm. Kasvi-huoneeseen mahtuu kuitenkin peräti neljä kasvia, jotka tuottavat valtavasti tomaatteja ja kurkkuja.

Kasvihuoneen rakenne on selkeä. Sivut koostuvat neljästä samanlaisesta kehyksestä, jotka kootaan neljällä kulmatolpalla. Kehykset kiinnitetään tolppiin ruuveilla.

LUE LISÄÄ: Varaslähtö kasvukauteen

On ehkä hieman liioiteltua sanoa, että sivukehykset ovat täysin yhdenmukaiset, sillä ovikehys poikkeaa hieman muista. Sitä kuitenkin työstetään ensi alkuun aivan kuten kolmea muu-takin kehystä, ja oviosa sahataan vasta lopuksi pois.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Rakenna itse hieno kasvihuone seinustalle

Kehysten yläosat tehdään yhtä kalteviksi. Kun kehykset on koottu, katto verhoillaan kolmiomaisella kehikolla, joka antaa kasvihuoneelle omanlaisensa ilmeen – ja tuo toki myös hieman lisähaastetta rakentajalle. Hyvä ilmanvaihto on tär-keää, varsinkin pienemmissä kasvihuoneissa. Tämän vuoksi vain toinen kolmiomaisista kattoikkunoista kiinnitetään rakenteeseen. Toinen on saranoitu ensimmäiseen, jotta sen voi avata. Ikkunaan on kiinnitetty salpa, jolla se pysyy tuuletet-taessa auki.

Hyödynnä tilat

Kun kasvit on sijoitettu kasvihuoneeseen, sisällä on edelleen paljon tilaa korkeussuunnassa. Voit kiinnittää yhden tai useam-pia hyllyjä esim. yrteille. Kasvihuoneen lämpö saa ne kasva-maan nopeasti. Kun kasvit ovat kasvaneet, voit istuttaa ne ulos.

Kasvatettavat taimet on istutettu säkkeihin, jotka on sijoi-tettu laatikoiden päälle kasvihuoneen pohjalle.

Ohjeet

01
Valmistelut 2 Vaihe

Seuraavan sivun listasta löytyvät kaikki materiaalit, jotka tarvitset. Koska koko kasvihuone rakennetaan listoista ja lau-doista, suosittelemme, että noudat kaikki materiaalit kotiin ylipitkinä, siis hieman annettuja mittoja pidempinä, jotta voit sovittaa ne työn edetessä.

Rakenna ensin neljä kehystä. Kolme niistä on samanlaisia, ja nämä voit valmistaa sarjana, jolloin saat kaikki kehys-ten osat valmiiksi ennen kuin kokoat ne. Jos olet epävarma, tee ensin yksi kehys valmiiksi ja sitten kaksi kopiota lisää.

Neljäs kehys tulee oveen, ja se koo-taan ensin ilman välipienoja ja ilman ylintä kolmesta poikkilaudasta (K).

1

Sijoita ensimmäisen kehyksen osat levylle ja merkitse, mistä listat kootaan (katkolinjat). Sahaa listat (F) ylä-reunastaan viistoon. Noudata seuraavan sivun piirroksen mittoja.

2

Purista pystylistat (C, D, E) yhteen muiden kanssa ja siirrä liitoskohtien merkinnät muihin listoihin suorakulmalla ja lyijykynällä.

02
Rakenna kehykset 10 Vaihe

1

Poraa jokaiseen liitokseen listoille ruuvinreiät (C, D ja E) 5 mm:n poranterällä. Pidä pora täysin suorassa.

2

Aseta osat irralleen levylle, kun olet sahannut ne. Liitosten reiät on esiporattu, ja kehykset ovat valmiita koottaviksi 5 x 70 mm:n ruuveilla.

3

Purista listat levyä vasten ja liitä kehykset toisiinsa 5 x 70 mm:n ruuveilla. Yhden käden puristin on kätevä, sillä sitä on helppo siirrellä.

4

Ylin lista (F) kiinnitetään yläpuolelta 5 x 70 mm:n ruuveilla. Kaiken kaikkiaan valmistamme kolme täysin samanlaista kehystä kahta sivu- ja yhtä takaosaa varten.

5

Ovikehys jaetaan kolmeen osaan lyhentämällä hieman ylhäältä ja alhaal-ta. Lyhennä kehyksen (E) sivulistojen pituutta 10 mm ja leveyttä 5 mm (jolloin mitaksi tulee 19 x 40 mm), niin oviaukolle jää tilaa.

6

Yhdistä ylä- ja alakappaleet 5 x 70 mm:n ruuveilla samaan tapaan kuin muutkin kehykset. Ota huomioon ylimääräisen pienan (G) asentaminen.

7

Piirrä yläkehyksen muoto levylle piirroksen mittojen mukaan, levitä osat levyn päälle ja merkitse listojen liitos-kohdat. Sahaa osat ja ruuvaa kehykset liitoskohdista yhteen 5 x 70 mm:n ja 5 x 100 mm:n ruuveilla.

8

Merkitse huulloslistojen paikat kehyksiin. Naulaa huulloslistan pala puupalaan niin, että lista tulee 10 mm kehyksen yli ja muodostaa huulloksen. Merkitse tämä kohta. Naulaa huulloslistat (O) 1,6 x 25 mm:n galvanoiduilla nauloilla.

9

Leikkaa lasilistat (N). Ne on leikattava niin, että ne asettuvat kehyksen sisäpuolelle lasien päälle koko matkalta kasvihuoneen ympäri.

10

Purista kaksi kulmatolppaa (A ja B) kasvihuoneen kahteen sivuun kiinni. Kiinnitä tolpat 5 x 70 mm:n ruuveilla. Jätä tolpat hieman ylipitkiksi, jotta ne voidaan lopuksi sovittaa.

03
Oikaise kehykset 3 Vaihe

1

Kokoa kasvihuone puristimilla ja sahaa lyhyet tolpat (B) sivujen kanssa samaan pituuteen.

2

Pitkät sivut (A) sahataan sivujen kanssa samaan kulmaan, mutta vaakatasossa samaan mittaan vastakkaisten tolppien (A) kanssa.

3

Kaikki osat maalataan; kertaalleen pohjamaalilla ja kahteen kertaan pintamaalilla on paras ratkaisu. Maalin pitää olla tarkoitettu ulkokäyttöön.

04
Valitse sijainti 2 Vaihe

Valitse paikka, johon haluat pystyttää kasvihuoneen. Huone on nimittäin kiinnitettävä päällysteeseen, jotta se ei kaadu heti ensimmäisestä tuulenpuus-kasta. Kiinnitämme kasvihuoneen neljällä kulmahelalla kiveykseen.

Jos kasvihuonetta ei sijoiteta päällys-tetylle pinnalle, rakenna laatoista perusta, johon saat kasvihuoneen kiinni.

Jotta kehykset eivät olisi jatkuvasti maakosketuksessa, nosta kasvihuone hieman irti maasta. Me kiinnitimme tätä varten jokaisen tolpan (A ja B) alle pari galvanoitua aluslevyä ja ruuvia.

1

Nosta tolppia tarvittaessa hieman maasta irti, niin puurakenteet eivät ole maakosketuksessa ja ime vettä. Käytämme tähän ruuvia ja muutamia galvanoituja aluslevyjä.

2

Sijoita neljä kulmarautaa niin, että ne voidaan ruuvata kiinni jokaisen sivun sisäpuolelle. Jos et ole varma sijoituspaikasta, voit ruuvata ne kiinni samaa tahtia kun pystytät kutakin sivua.

05
Kokoa kasvihuone 8 Vaihe

1

Yhdistä sivut 5 x 70 mm:n ruuveilla kulmatolppien läpi. Esiporaa 5 mm:n poranterällä. Kokoaminen sujuu helpommin, jos saat jonkun avuksesi pitelemään sivuja kiinni toisissaan ruuvaamisen ajan.

2

Kiinnitä ovisivun ylä- ja alakappaleet ylhäältä ja alhaalta 5 x 70 mm:n ruuveilla.

3

Aseta kattokolmiot paikoilleen ja ruuvaa kiinnitetty osa kehikoihin kiinni 4 x 50 mm:n ruuveilla. Saranoi toinen kolmio toiseen kolmioon kiinni.

4

Kiinnitä sarana kulmatolppiin, kiilaa ovi paikoilleen ja ruuvaa saranat oveen kiinni. Asenna tämän jälkeen ovenkahva ja työntösalpa.

5

Nyt kasvihuoneen lasit voidaan asettaa paikoilleen. Aseta lasit huul-lokseen lasi kerrallaan. Lasiliike voi leikata viistot kappaleet kehikoiden mittojen mukaan, mikäli et itse halua leikata lasia.

6

Naulaa tai ruuvaa lasilistat (N) kiinni. Käytimme 4 x 20 mm:n ruuveja, jotka ruuvasimme kehikoihin lasia rikkomatta.

7

Kiinnitä kolme huulloslistaa (P ja Q) etukehikon oveen 4 x 20 mm:n ruuveilla. Huulloslistat estävät ovea lukittumasta kasvihuoneen sisäpuolelle.

8

Nyt voit istuttaa kasvit. Lattialle mahtuu hyvin kaksi laatikkoa taimisäkkeineen.

Materiaalit

45 x 45 mm listaa:
• 2 tolppaa (A) á 200 cm
• 2 tolppaa (B) á 180 cm

18 x 45 mm listaa:
• 4 kehyssivua (C) á 187,4 cm
• 4 kehyssivua (D) á 168,5 cm
• 2 ovisivua (E) á 136,5 cm
• 4 kehyssivua (F) á 83,5 cm
• 9 pienaa (G) á 70,5 cm
• 1 kehys (H) ovisivuun, 30,4 cm
(ylijäämä kehyssivusta (E),
joka sahataan 5. työvaiheessa)

18 x 95 mm lautaa:
• 12 poikkilautaa (K) á 70,5 cm

18 x 70 mm lautaa:
• 2 kattokolmion osaa (L) á 129,5 cm
• 4 kattokolmion osaa (M) á 94 cm

10 x 16 mm lasilistaa:
• Kaikki lasilistat (N), n. 34 m (lyhennetään
tarkasti rakentamiisi kehysmittoihin)

8 x 21 mm listaa:
• Huulloslistat (O) kasvihuoneeseen n. 34 m

12 x 33 mm listaa:
• 2 huulloslistoja (P) ovea varten, á 79,5 cm

21 x 21 mm listaa:
• 1 huulloslista (Q) oveen, 134 cm

3 mm kasvihuonelasia:
• 7 ruutua á 61 x 70 cm
• 1 ruutu, 56 x 70 cm
• 4 ruutua á 24 x 70 cm (leik. kehyksen mukaan)
• 2 ruutua, kolmiot, á 50,3 x 95,9 cm (leikataan)

Lisäksi:
• Ruuvit: 4 x 20, 4 x 40, 4 x 50, 5 x 70,
5 x 100 mm
• 4 kpl Ø40 mm aluslevyjä
• 1,6 x 25 mm galvanoituja nauloja
• 1 työntösalpa oveen
• 3 saranaa kattoon á 50 x 130 mm
• 3 saranaa oveen á 75 x 190 mm
• 1 liukutanko
• 1 ovenkahva
• 4 kulmahelaa á 50 x 75 x 75 mm
• 2 myrskykoukkua
• Tarvittaessa suojaverhot

Vie aikaa

Varaa 3-4 päivää, niin aikaa on riittävästi.

Hinta

Noin 150 €

Vaikeusaste

Jos olet huolellinen, tehtävä on sekä helppo että mukava.

Piirustus

Rakenna kehykset

Neljä sivukehystä ovat periaatteessa kaikki samanlaisia. Ovikehys koostuu kuitenkin kolmesta osasta. Katto muodostuu kahdesta toisiinsa saranoidusta kolmiosta.

Rakenna kehykset

Ovi

Ovi

Sivut

Sivut

Katto

Katto

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Vinkit & Niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kasvihuone