20 neliön luksuskasvihuone alle 3000 eurolla

Haaveiletko isosta kasvihuoneesta, jossa on tarpeeksi tilaa kasveille ja kunnon ruokapöydälle? Tämä luksuskasvihuone maksoi alle 3 000 euroa. Voit toteuttaa haaveen kohtuuhintaan, kun rakennat kasvihuoneen itse. Katso tästä jutusta, miten se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 viikkoa
Hinta
2 500 euroa

Johdanto

Tiilet olivat jääneet yli toisesta projektista, ja ikkunat saatiin halvalla poistomyynnistä. Siitä huolimatta lopputulos huokuu luksusta. Jos jaksat etsiä alennustavaraa, voit tehdä itse upean kasvihuoneen kohtuurahalla.

LUE MYÖS: Rakenna kasvihuone puusta

Ohjeet

01
Perustus 5 Vaihe

Kasvihuone rakennetaan kouruun valetun anturan ja perustusharkoista muuratun sokkelin varaan. Harkkojen päälle muura­ taan neljän tiilen korkuinen korokesokkeli, johon kiinnitetään alaohjauspuu puurungon rakentamista varten.

Kasvihuoneen runko 1

Mittaa kasvihuoneen paikka ja kaiva kouru anturaa varten. Tämä kouru on noin metrin syvyinen ja lapion levyinen. Perustustapa sopii routimattomalle maalle.

Kasvihuoneen runko 2

Merkitse kasvihuoneen nurkat. Lyö maahan nurkkakepit noin 15 senttiä kourun ulkopuolelle. Tee rimoista suorakulmaiset kehikot ja kiinnitä ne nurkkakeppeihin. Viritä kehikoiden välille linja langat perustuksen kohdalle. Lapioi kourun pohjalle 30-40 sentin kerros betonia.

Kasvihuoneen runko 3

Muuraa sokkeli perustusharkoista, kun antura on kuivunut vähintään pari päivää. Sokkeli koostuu kahdesta päällekkäisestä perustusharkkorivistä. Harkot on helppo muurata suoraan linjaan linjalangan avulla.

Kasvihuoneen runko 4

Täytä ylempien harkkojen ontot kohdat betonilla. Tasoita pinta lopuksi.

Kasvihuoneen runko 5

Muuraa harkkojen päälle neljän rivin korkuinen tiilisokkeli. Anna sokkelin kuivua ja asenna sen päälle alaohjauspuu. Tässä käytetään 45x120 millin lankkua. Siitä tehdään myös kasvihuoneen runko.

02
Puurunko, katto ja lattia 5 Vaihe

Tiilisokkelin päälle rakennetaan puurunko, jossa on tilaa pitkille, suorakulmaisille ikkunoille. Kasvihuoneen katto kallistuu loivasti toiseen suuntaan. Korkeampaan päähän jää tilaa pienille yläikkunoille. Ennen ikkunoiden asentamista kasvihuoneeseen rakennetaan lattia kestopuulaudoista.

Kasvihuoneen runko 1

Rakenna puurunko. Pystytä tolpat joka nurkkaan ja asenna pitkille seinille palkit tolppien varaan. Toinen palkki asennetaan 45 senttiä ylemmäksi, jotta katto kallistuu toiseen suuntaan. Mittaa runkotolppien paikat tarkasti, jotta ikkunat sopivat niiden väliin.

Kasvihuoneen runko 2

Asenna ikkunat. Nämä lasit on tilattu mittojen mukaan, ja ne kiinnitetään runko­ tolppiin lasilistojen avulla. Laseissa on helposti irrotettava suojakalvo.

Kasvihuoneen runko 3

Tee kasvihuoneeseen lattia. Lattian runko tehdään 45x95 millin lankuista, jotka asetetaan laattojen päälle. Asenna lankut 60 sentin jaolla.

Kasvihuoneen runko 4

Asenna lattialaudat. Jätä lautojen väliin vähintään 6 millin raot. Tähän lattiaan tehdään luukku säilytystilan kohdalle.

Kasvihuoneen runko 5

Tee katto. Tässä käytetään 10 millin paksuisia lämpökatelevyjä, jotka estävät kosteuden tiivistymisen levyn sisäpintaan. Kiinnitä levyt ja reunapellit.

03
Viimeistely 4 Vaihe

Kasvihuoneen pääty on hieman erilainen kuin muut seinät. Alhaalla on puuverhous ja yläosassa pienet ikkunat. Kasvihuoneen pitkille seinille tehdään penkit, joiden sisällä on tilaa isoille istutuslaatikoille. Penkkeihin tehdään reiät istutuslaatikoiden kohdalle, jotta multa on helppo kastella. Lopuksi kaikki puuosat suojataan läpinäkyvällä öljyllä.

Kasvihuoneen runko 1

Asenna ulkovuorilaudat kasvihuoneen toiseen päätyyn. Tässä käytetään tavallisia lautoja, jotka asennetaan viistoon pienellä limityksellä. Asenna päädyn ylälasit samalla periaatteella kuin muutkin ikkunat. Viistolle seinälle asennetaan matalat, epäsymmetriset ikkunat.

Kasvihuoneen runko 2

Nosta multasäkit penkeissä olevien reikien kohdalle. Istutuslaatikot ovat multasäkkin alapuolella. Penkin istuin koostuu monesta osasta, ja se on kiinnitetty runkoon saranoilla, jotta istutuslaatikoihin on helppo päästä käsiksi. Penkkeihin on porattu reiät, jotta istutuslaatikot on helppo kastella.

Kasvihuoneen runko 3

Puuosat on nyt käsitelty läpinäkyvällä öljyllä ulko- ja sisäpuolelta. Penkkien päällä olevien palkkien molempiin reunoihin ruuvataan rimat, jotta kasvien tukilangat on helppo sitoa kiinni kattoon.

Kasvihuoneen runko 4

Kasvihuonetta voi käyttää tavaroiden säilyttämiseen, kun siellä ei ole kasveja.

Materiaalit

Vie aikaa

Noin 2-3 viikkoa, jos työskentelet tiiviiseen tahtiin.

Hinta

Noin 2500 euroa. Hinta pysyi kurissa, sillä tiilet olivat ilmaisia, ovi on kierrätetty ja ikkunat on ostettu ylijäämäkuormasta. Urakan kallein osa oli valokate, joka maksoi noin 1000 euroa tarvikkeineen. Puu­ lattia maksoi noin 350 euroa.

Vaikeusaste

Tämän kasvihuoneen rakentami­ nen vaatii kokemusta perustusten valamisesta, muuraamisesta ja ikkunoiden asentamisesta.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Kasvihuone