Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rakenna upea julkisivu mahongista

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Aiotko uusia talosi ulkovuorauksen? Jos vastaus on kyllä ja olet valmis maksamaan vähän ylimääräistä, voit rakentaa taloosi ainutlaatuisen julkisivun mahongista. Mahonki on paitsi komeaa, myös todella kestävää puuta, josta tehty seinälaudoitus kestää vuosikymmeniä säässä kuin säässä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
60 euroa

Seinästä ulos työntyvät smyygilaudat antavat ulkovuoraukselle upean loppusilauksen.

Johdanto

Rakenna julkisivu, joka kestää

Mahongista tehty julkisivu on varmasti kotikadun komein ilmestys. Mahonkilaudoitus ei kuitenkaan ole pelkkä kallis koriste, sillä se kestää aikaa paremmin kuin moni muu puutavara.

Mahonki sopii hyvin uuteen rakennukseen, mutta sitä voi käyttää myös vanhassa talossa. Entisen julkisivun materiaalilla ei ole merkitystä, vaan se voi olla yhtä hyvin tiiltä tai puuta. Ainoa vaatimus on, että lautojen taakse rakennetaan hyvin tuulettuva koolaus.

LUE LISÄÄ: Tee tyylikäs julkisivu ulkoverhouspaneeleista

Vältä ruostetahrat ruostumattomilla ruuveilla

Tässä jutussa mahonkilaudat asennetaan uuteen lisärakennukseen. Laudat ovat yksiponttisia, limittyviä 95 millin lautoja. Laudat ruuvataan koolausrimoihin, jotka on kiinnitetty kipsistä tehtyihin tuulensuojalevyihin.

Mahonkilaudat pitää kiinnittää ruostumattomilla ruuveilla, jotta hienoon puuhun ei tule ruostejälkiä. Lopputuloksesta tulee todella upea, jos ruuvit asennetaan suoraan linjaan ja niiden kannat upotetaan puun sisään.

Reikien esiporaaminen onnistuu helposti sapluunalla. Mahonkiseinän ulkonäkö vain paranee, jos yksityiskohtiin kiinnitetään tarpeeksi huomiota. Ikkunoita ja ovea voidaan korostaa jättämällä smyygilaudat vähän pitkiksi, jolloin ne ”työntyvät ulos” julkisivusta.

LUE LISÄÄ: Ulkoverhouslaudat - katso vaihtoehdot täältä!

Kiinnitä nurkkalistat piilokiinnityksellä

Nurkista tulee upeat, kun nurkkalistojen ruuvinkannat piilotetaan puutulpilla. Tämän talon nurkkalistat tilattiin valmiina puusepältä. Listan ulkonurkka on viisto, ja sen takapuolella on lovi. Taitava yläjyrsimen käyttäjä voi tehdä listat myös itse.

Kiinnitä huomio yksityiskohtiin

Mahonkiseinän ulkonäkö vain para-nee, jos yksityiskohtiin kiinnitetään tarpeeksi huomiota. Ikkunoita ja ovea voidaan korostaa jättämällä smyy-gilaudat vähän pitkiksi, jolloin ne ”työntyvät ulos” julkisivusta. Nur-kista tulee upeat, kun nurkkalistojen ruuvinkannat piilotetaan puutulpilla.

Tämän talon nurkkalistat tilattiin valmiina puusepältä. Listan ulko-nurkka on viisto, ja sen takapuolella on lovi. Taitava yläjyrsimen käyttäjä voi tehdä listat myös itse.

Ohjeet

Nurkat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kiinnityksestä tulee lähes näkymätön, kun nurkkalistan ruuvit peitetään tulpilla.

Aloita ulkovuorauksen tekeminen nurkkalistoista. Asenna listat huolellisesti suoraan, sillä ulkovuorilaudat asennetaan niiden kylkeen. Nurkkalistojen ruuvit peitetään hienovaraisesti puutulpilla. Tulpat voi ostaa valmiina, mutta tässä ne tehdään paikan päällä. Reiät porataan oksaterällä, ja tulppaterä kairaa puusta reikiin sopivat paikat.

1

Tee tulpat tulppaterällä. Voit porata kerralla paljon tulppia. Tee tulpista riittävän pitkiä. Ne lähtevät irti puusta esimerkiksi ruuvimeisselillä.

2

Poraa nurkkalistaan reiät tulppia varten korkeintaan 50 cm:n etäisyydelle toisistaan. Tee rei’istä noin 1 cm syvät. Poraa listan läpi reikä kiinnitysruuville 5:n mm terällä.

3

Aseta lista nurkkaan ja ruuvaa se kiinni 5 x 100 mm ruuveilla. Ruuvien pitää olla niin pitkät, että ne yltävät runko tolppaan asti.

4

Peitä reiät puutulpilla. Laita reikään ensin vedenkestävää liimaa ja levitä sitä joka puolelle vanupuikolla. Levitä liimaa myös tulppaan ja lyö se paikalleen reikään.

5

Tasoita tulpan pää samaan tasoon nurkka-listan kanssa, kun tulpan liima on kuivunut. Käytä terävää talttaa.

Vuorilaudat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Siistin lopputuloksen varmistamiseksi on tärkeää, että laudat katkaistaan huolellisesti ja ruuvit porataan suoraan linjaan. Ruuvirivistä tulee suora, kun apuna käytetään sapluunaa. Kiinnitä huomiota myös siihen, että ruuvaat laudat vaakasuoraan ja samaan tasoon ikkunoiden molemmin puolin. Jos laudat eivät ole koko seinän pituisia, saumat kannattaa tehdä eri koolausten kohdalle.

1

Viritä lanka ensimmäisen laudan alle. Lyö nurkkalistojen pohjaan naulat ja kiristä linjalanka niiden välille. Ruuvaa lauta kiinni, kun se on vaakasuorassa.

2

Tee sapluuna ja poraa reiät ruuveille. Reiät porataan 4 cm laudan alareunan yläpuo-lelle. Tee sapluunaan reiät myös laudan päähän tulevia ruuveja varten.

3

Poista sapluuna ja poraa kolot merkkien kohdalle. 5 mm terään on lisätty upottaja. Se on kiinnitetty terään siten, että se painuu koloon vain vähän.

4

Kiinnitä huomiota reiän syvyyteen. Opit pian upottamaan terää sen verran, että uppokantaruuvi sopii reikään täydellisesti.

5

Tarkista vaakasuoruus joka kolmannesta laudasta. Pitkällä vatupassilla on helppo tarkistaa, että laudat ovat samalla tasolla ovien ja ikkunoiden molemmin puolin.

6

Tähtää saumat keskelle koolausrimoja. Ruuvaa päät kiinni koolausrimoihin 1,5 cm laudan päästä sisäänpäin. On tärkeää, että lautojen päät sahataan aivan suoriksi.

Materiaalit

 • Ponttilautaa (leveys 95 mm)
 • Nurkkalistoja, 42 x 42 mm
 • Nurkkalistoja, 30 x 30 mm
 • Ruostumattomia, pyöreäkantai-sia ruuveja, 5 x 50 mm
 • Ruuveja, 5 x 100 mm
 • Vedenkestävää liimaa
 • Tiivistysnauhaa, 15 x 20 mm
 • Jalopuuöljyä
 • Kosteudenkestävää sauma-ainetta

Erikoistyökalut

 • Tulppateräsarja

Vie aikaa

2-3 päivää (18 neliön lisärakennus)

Hinta

Tilaustuote. Noin 60 euroa neliöltä.

Vaikeusaste

Laudat pitää mitata ja katkaista huolellisesti, jotta saumoista tulee tiiviit.

Piirustus

Nurkan rakenne

Nurkkalistan (E) voi tilata puusepältä. Listassa on lovi, joka asetetaan koolausrimaa (B) vasten. Lista kiinnitetään pitkillä ruuveilla, jotka yltävät runkotolppaan (D) asti. Nurkkalistaan porattu reikä peitetään puutulpalla.

A. Vuorilauta, mahonkia

B. Koolausrimat, 22 x 50 mm

C. Tuulensuojalevy, 9 mm, kipsiä

D. Runkotolppa, 48 x 148 mm

E. Nurkkalista, 42 x 42 mm, mahonkia

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Ikkunat ja ovet

Ikkunoiden ja ovien smyygilaudoiksi kannattaa käyttää samoja lautoja kuin seinään, sillä se on halpa ja toimiva ratkaisu. Lautojen vinot sivut pääsevät oikeuksiinsa ja antavat julkisivulle upean loppusilauksen.

A. Vuorilautaa

B. Koolausrimaa, 22 x 50 mm

C. Tuulensuojalevy 9 mm, kipsiä

D. Runkotolpat, 48 x 148 mm

E. Smyygilaudat ja ikkunalautaa

F. Ikkunan karmit, mahonkia

G. Tiivistysnauhaa, puristettua

H. Kosteussuojattua kuminauhaa

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Rakenna upea julkisivu mahongista
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin