Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Seinästä ulos työntyvät smyygilaudat antavat ulkovuoraukselle upean loppusilauksen.

Rakenna julkisivu, joka kestää

Mahongista tehty julkisivu on varmasti kotikadun komein ilmestys. Mahonkilaudoitus ei kuitenkaan ole pelkkä kallis koriste, sillä se kestää aikaa paremmin kuin moni muu puutavara.

Mahonki sopii hyvin uuteen rakennukseen, mutta sitä voi käyttää myös vanhassa talossa. Entisen julkisivun materiaalilla ei ole merkitystä, vaan se voi olla yhtä hyvin tiiltä tai puuta. Ainoa vaatimus on, että lautojen taakse rakennetaan hyvin tuulettuva koolaus.

Vältä ruostetahrat ruostumattomilla ruuveilla

Tässä jutussa mahonkilaudat asennetaan uuteen lisärakennukseen. Laudat ovat yksiponttisia, limittyviä 95 millin lautoja. Laudat ruuvataan koolausrimoihin, jotka on kiinnitetty kipsistä tehtyihin tuulensuojalevyihin.

Mahonkilaudat pitää kiinnittää ruostumattomilla ruuveilla, jotta hienoon puuhun ei tule ruostejälkiä. Lopputuloksesta tulee todella upea, jos ruuvit asennetaan suoraan linjaan ja niiden kannat upotetaan puun sisään.

Reikien esiporaaminen onnistuu helposti sapluunalla. Mahonkiseinän ulkonäkö vain paranee, jos yksityiskohtiin kiinnitetään tarpeeksi huomiota. Ikkunoita ja ovea voidaan korostaa jättämällä smyygilaudat vähän pitkiksi, jolloin ne ”työntyvät ulos” julkisivusta.

Kiinnitä nurkkalistat piilokiinnityksellä

Nurkista tulee upeat, kun nurkkalistojen ruuvinkannat piilotetaan puutulpilla. Tämän talon nurkkalistat tilattiin valmiina puusepältä. Listan ulkonurkka on viisto, ja sen takapuolella on lovi. Taitava yläjyrsimen käyttäjä voi tehdä listat myös itse.

LATAA KOKO ARTIKKELI ja lue lisää kotikadun komeimman julkisivun rakentamisesta!

YLELLISTÄ JALOPUUTA ULKOSEINÄÄN:

Mahonki on kestävää puuta. Öljy antaa sille upean, lämpimän hehkun. Mahonki on jalopuista jaloimpia, sillä se on kovaa ja kestää hyvin säätä kuin säätä. Puu ei halkeile juuri lainkaan, vaikka olosuhteet vaihtelevat paahteesta pakkaseen. Sen vuoksi mahonkia käytetään esimerkiksi ikkunoihin, oviin ja julkisivuihin. Mahongin väri on syvän punaruskea, ja sen vuosirengaskuviot vaihtelevat kauniisti. Värisävy vaihtelee mahongin alalajin mukaan. Kun mahonki käsitellään öljyllä, se säilyttää lämpimän hehkunsa ja näyttää elävältä. Mahongin voi myös jättää öljyämättä, jolloin sen väri muuttuu hopeanharmaaksi. Öljytty puu kuitenkin kestää öljyämätöntä paremmin. Mahonkilaudat säilyvät hyvässä kunnossa, jos ne öljytään joka puolelta. ERITYYPPISIÄ MAHONKEJA:mahogni facadebeklædningSapellimahonki (ylhäällä vas.) - Kuubanmahonki (ylhäällä oik.)Honduras-mahonki (alhaalla vas.) - Sipomahonki (alhaalla oik.)