Rakenna Smartbloc-rakennuspalikoilla

Smartbloc-palikoilla voit rakentaa helposti esimerkiksi autotallin. Rakennuspalikat kootaan ilman laastia tai liimaa, ja niiden eristysominaisuudet ovat erinomaiset.

Rakenna Smartbloc-rakennuspalikoilla

Smartbloc-palikoilla voit rakentaa esimerkiksi autotallin.

Smartbloc-harkot ovat yksinkertaisia rakennuspalikoita, joilla on niin paljon hyviä ominaisuuksia, että ne tuntuvat liian hyviltä ollakseen totta:

 • Kevyt
 • Helppo rakentaa
 • Nopea rakentaa
 • Eristää erittäin hyvin
 • Tulenkestävä

Harkoissa on kevytbetoniydin, mikä tarkoittaa, että ne voivat olla melko isoja ja silti sopivan painoisia rakentamiseen. Palikat nostellaan päällekkäin ja lukitaan toisiinsa styroksipötkylöillä. Liimaa tai laastia ei tarvita ollenkaan. Se tarkoittaa, että työt sujuvat nopeasti sen jälkeen, kun olet omaksunut tekniikan ja alin kerros on valmis. Sen jälkeen valmista seinää syntyy noin viisi neliötä tunnissa.

Tukeva ja varma

Smartbloc-harkoista rakentaminen on helppoa ja nopeaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että rakennelmasta tulisi hepponen. Palikoista voi tehdä jopa kolme kerrosta korkeita rakennuksia, jotka täyttävät palomääräykset ja eristävät lämpöä hyvin. Harkkoseinän U-arvo on 0,18 W/m²K ilman lisäeristeitä. Jos sisäpuolelle ­asennetaan 100 milliä eristettä, U-arvo on 0,12 W/m²K. U-arvo kertoo, kuinka hyvin rakenne johtaa lämpöä. Mitä matalampi arvo, sitä parempi.

Voimassa olevien rakennusmääräysten mukaan ulkoseinän U-arvon pitää olla 0,17 W/m²K tai vähemmän.

Smartbloc-harkot voivat sopia ulko­seinän materiaaliksi ilman lisäeristeitä, sillä esimerkiksi harkkojen päälle asennettavat levyt pienentävät U-arvoa.

LUE LISÄÄ: Mikä on U-arvo?

 1. Ylimmässä harkkorivissä on ura, johon asennetaan lopuksi harja­teräs ja levitetään betonia. Massa valuu harkkojen pieniin koloihin ja täyttää ne.
 2. Palikat tuetaan rakentamisen ajaksi pyöreillä palikoilla, jotka jäävät seinän sisään.
 3. Ulommainen sementtipohjainen kerros on kova ja tiivis ja kestää hyvin tulta.
 4. Palikoiden ydin on tehty kevytbetonista.
 5. 30x30x60 sentin harkko painaa noin 12 kiloa.
 6. Joka toiseen reikään työnnetään harjateräs, ja reikä täytetään betonilla.

Rakenna helposti Smartbloceilla

Tässä jutussa rakennettava autotalli on 8,1 metriä pitkä, 5,7 metriä leveä ja 2,4 metriä korkea.

Sen voi rakentaa Smatbloc-harkoista yksin yhdessä päivässä. Harkkoja sekä seinien rappaus-laastia ja -verkkoa voi ostaa suoraan Smartblocin verkkokaupasta.

Niiden hinta on noin 12 000 euroa, jos teet työn itse.

Niiden lisäksi tarvitaan noin 1,6 kuutiota betonia ja 300 metriä harjaterästä.

1

Asenna alimman rivit harkot tasaiselle ja tukevalle alustalle.

2

Poraa perustuksen nurkkiin reiät harkkojen läpi. Poraa reikä myös joka toisen harkon läpi suorilla seinillä. Poran halkaisijan pitää olla 12 milliä, ja reiän pitää olla 10 senttiä syvä. Asenna reikiin 70 senttiä pitkät 12 millin harjateräkset. Asenna harjateräksiä mieluummin liikaa kuin liian vähän, jos jako ei mene tasan.

3

Asenna jäljellä oleviin reikiin styroksilieriöt. Asenna alimman rivin harkkoihin puolikkaat lieriöt ja ­seuraaviin riveihin kokonaiset lieriöt, jotta voit asentaa harkot limittäin. Lieriöt on tehty styroksista, joten niitä on helppo sahata käsisahalla.

4

Rakenna nurkat ja varmista, että ne ovat tarkasti pystysuorassa. Asenna harkot limittäin.

5

Kokoa seinät styroksipötkylöiden avulla. Suorista seinä, kun olet asentanut kolme harkkoriviä.

6

Voit sahata harkot käsisahalla, kun tarvitset puolikkaita palikoita.

7

7

Tee ikkunan alareuna U-harkoista, joiden pinnalla on kouru.

8

Viimeistele seinä kerroksella U-harkkoja, joiden pinnalla on ura.

9

9

Asenna 12 millin harja-teräkset avoimiin reikiin. Asenna harjateräkset myös U-harkkojen ja yläpalkkien uriin. Neliölle menee noin 4–5 metriä rautaa.

10

Täytä U-harkot betonilla. Se valuu raudoitettuihin reikiin ja vakauttaa rakenteen. Betonia tarvitaan noin 25 litraa neliötä kohti.

11

11

Viimeistele pinta rappausverkolla ja kahdella laastikerroksella.

12.

12

Voit rapata seinän sisäpuolelta, jos teet kylmän varaston. Jos rakennuksesta tulee lämmin, seinät pitää eristää ja levyttää sisäpuolelta.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Autotalli