Autotalli on sekä yksinkertainen että ylellinen

Voit helposti rakentaa autotallin, joka näyttää edestykselliseltä olematta sitä. Esittelemme tässä, miten voit rakentaa yksinkertaisen ja vankan luksusautotallin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Viisi viikkoa kahdelta rakentajalta
Hinta
Noin 20000 euroa (25000 euron säästö rakennusfirman tarjoukseen verrattuna)

Johdanto

Tämä autotalli on rakennettu yksinkertaisilla periaatteilla ja pitkän kokemuksen pohjalta. Lopputulos puhuu puolestaan ja osoittaa, että tyylikkään ja nykyaikaisen luksusautotallin voi rakentaa yksinkertaisilla perustekniikoilla tavallisista materiaaleista.

Tässä jutussa näytetään, mitä autotallin rakentamiseen tarvitaan. 3D­osastomme on puskenut ylitöitä ja laatinut pinkan yksityiskohtaisia 3D­malleja, joista voit katsoa rakennetta tarkemmin.

Kuvissa näkyy esimerkiksi, mistä seinät on tehty ja miten ne on kiinnitetty perustukseen. Voit tutustua tarkemmin myös vaikeisiin yksityiskohtiin ja tutkailla lähietäisyydeltä esimerkiksi katon rakennetta.

Siinä on omat erikoisuutensa, sillä katosta tulee ulkopuolelta viisto ja sisäpuolelta suora.

Huomaa: Tämä EI ole rakennusohje, joka sisältää mitta- ja materiaaliluettelot.

Pohja on betonia, styroksia ja lecasoraa

Autotallin pohjalla on eristetty betonilaatta, jossa on 30 senttiä styroksia ja 20 senttiä betonia. Laatta on valettu kolmikerroksisen lecaharkkosokkelin sisäpuolelle. Sokkeliin valetaan kierretangot myöhempää käyttöä varten.

Autotallin sokkeli tehdään lecasoraharkoista, joiden alla on betonista valettu antura. Alimmat lecasoraharkot on valettu betoniin. Lisäksi sokkeliin valetaan kiinni 16 kierretangon pätkää, joita käytetään myöhemmin rungon kiinnittämiseen.

Sokkelin sisäpuolelle asennetaan 30 senttiä styroksia. Autotalliin vedetään sähköt sokkelin alta, ja styroksit asennetaan suojaputken ympärille. Eristeiden päälle asennetaan 8 milliä paksut valuverkot, jotka tuetaan 4,5 sentin korkeuteen ennen betonin levittämistä.

Sokkeliin tulee kolme kerrosta lecaharkkoja, jotka leikataan sopiviksi ja muurataan limittäin.

Betonilaattaan tarvitaan 9,5 neliötä betonia. Se tuodaan paikalle valmiina.

Betonilattia kannattaa hioa, ennen kuin sen ympärillä on autotalli.

Runko tehdään lankuista, vanteista ja kulma raudoista

Runkotolpat asennetaan alaohjauspuuhun, joka kiinnitetään sokkeliin betoniin valettujen kulmarautojen avulla. Seinärungot tehdään 4,8x14,8 sentin lankuista ja kattopalkit 4,8x29,5 sentin palkeista. Rungon sisäpuolelle asennetaan ristiin metallivanteet, jotka vakauttavat rakennuksen ja pitävät sen oikean muotoisena.

Runkotolpat asennetaan alaohjauspuun päälle. Se tehdään 48x14,8 sentin lankusta ja asennetaan samaan linjaan sokkelin reunan kanssa. Alaohjauspuu kiinnitetään sokkeliin valettuihin kierretankoihin. Rungot asennetaan kahdessa osassa. Aluksi asennetaan joka toinen runkotolppa ja yläpalkki. Toisessa vaiheessa asennetaan loput runkotolpat. Kaikkiin liitoksiin asennetaan isot kulmaraudat tolpan kummallekin puolelle.

Rakennuksen vasen puoli on oikeaa korkeampi. Katon on tarkoitus kallistua hieman, joten oikea seinä on 20 senttiä vasenta matalampi.

Kiinnitä kattopalkit kulmaraudoilla. Autotallin kattorakenne koostuu 16 palkista, jotka kiinnitetään sivuseiniin isoilla kulmaraudoilla 45 sentin välein.

Ulkoseinät levyistä, rimoista ja kuitusementtilaudoista

Autotallin ulkoverhous tehdään säänkestävistä kuitusementtilaudoista, jotka kiinnitetään koolausrimojen ja OSB-levyjen päälle. Autotallin sisäseinät tehdään OSB-levyistä. Levyjen väliin asennetaan 10 sentin mineraalivillalevyt.

Runko peitetään OSB-levyillä. Niissä on paljon hyviä puolia. OSB-levyt ovat melko halpoja esimerkiksi vaneriin verrattuna, ne kestävät ruuvaamista ja jäykistävät varaston rakenteen. Levyt on helppo kiinnittää ulkokäyttöön sopivilla puuruuveilla.

Levyjen päälle asennettavat koolausrimat ovat kooltaan 2,5x5 senttiä, ja niillä on kaksi tarkoitusta. Rimoja tarvitaan ulkovuorauksen kiinnittämiseen ja siihen, että ilma pääsee kiertämään seinän sisällä.

Koolausrimat maalataan mustiksi, jotta ne eivät pistä silmään lautojen välisistä saumoista. Kuitusementtilaudat ruuvataan kiinni rimoihin säänkestävillä ruuveilla.

Kuitusementtilaudat kestävät pitkään, eikä niitä tarvitse huoltaa. Asentaminen on helppoa, eikä siihen tarvita erikoistyökaluja. Laudat ovat kuitenkin niin kovia, että ne kuluttavat työkaluja.

Katto akustiikkalevyistä, osb:stä ja huovasta

Autotalliin tehdään kaksikerroksinen huopakatto, joka poltetaan kiinni vanerialuskatteeseen kaasupolttimella. Katon reunoille asennetaan otsalaudat ja kolmiorimat, joiden päälle asennetaan mustat räystäspellit. Kattopalkkien alapuolelle asennetaan poikittaiset koolauslaudat, jotka kannattelevat sisäkattoa. Katto koolataan vaakasuoraksi pitkällä kiilalla, joka on samassa kulmassa kattopalkkien kanssa. Kattoon asennetaan 20 senttiä mineraalivillaa. Lopuksi koolauslautoihin kiinnitetään ääntä vaimentavat Troldtekt-levyt.

Kattoon asennetaan kaksi kerrosta huopaa. Huopakatto tehdään perinteisellä tavalla eli polttamalla huopa kiinni aluskatevaneriin kaasupolttimella. Huopakatto on hyvä valinta loivalle katolle, sillä esimerkiksi peltikaton kallistuskulman pitää olla jyrkempi. Kattohuovassa on myös se hyvä puoli, että se on helppo korjata. Lisäksi huopa on suhteellisen halpaa.

Sisäkattoon ruuvattavat Troldtektlevyt auttavat pitämään melutason kurissa autotallissa, jonka muut pinnat ovat kovia ja heijastavat ääntä. Siitä on hyötyä, jos autotallia käytetään verstaana.

Autotallissa on sähköovi ja varaus sähköauton laturille

Autotalli maalataan sisältä ja viimeistellään ulkopuolelta yksityiskohtia myöten. Sen jälkeen autotalliin asennetaan tyylikäs ja leveä sähköovi, joka toimii kaukosäätimellä. Autotalliin on vedetty 2,5 mm² sähköjohto sähköauton teholaturille.

Autotallista tulee monitoimitila. Tallin etupuolelle asennetaan kauko-ohjattava ovi. Talliin mahtuu helposti kaksi autoa ja säilytyshyllyjä. Autotallissa on lisäksi paljon valoja, joten sitä voi käyttää myös verstaana, kun yksi tai kummatkin autot ovat ulkona.

Talliin on asennettu varaus teholaturia varten. Tallissa ei ole ainakaan vielä sähköautoa, mutta siihen on asennettu valmiiksi teholaturille tarvittavat sähköt (16 ampeerin sulakkeet ja 5x2,5 mm²:n asennusjohto). Se tarkoittaa, että sähköasentaja voi asentaa teholaturin helposti, kun sille tulee tarvetta.

Kaikki on kunnossa viimeistä yksityiskohtaa myöten. Autotallin ovenpielet on viimeistely smyygilaudoilla ja katon reunoille on ruuvattu leveät otsalaudat. Niiden päälle asennetaan vielä mustat alumiiniräystäspellit.

Materiaalit

Erikoistyökalut

  • Betonimylly
  • Betoninhiomakone
  • Kaasupoltin kattohuovalle

Vie aikaa

Viisi viikkoa kahdelta rakentajalta.

Hinta

Noin 20000 euroa (25000 euron säästö rakennusfirman tarjoukseen verrattuna)

Vaikeusaste

Monimutkainen projekti, jossa tarvitaan hahmotuskykyä ja monipuolista rakennuskokemusta.

Video

Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Kaksikerroksinen kattohuopa

Kaksi liimapohjaista huopakerrosta tekevät katosta tiiviin

Huopakaton reunapellit

Asenna huopakatto oikein kolmiorimojen avulla

Leikkaa huopaa helposti

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Autotalli