Rakenna autokatos teräksestä

Muovista ja galvanoidusta teräksestä rakennettu autokatos sopii moderneja linjoja ja kestävyyttä arvostavalle. Valmiista osista rakennettavassa katoksessa on paljon hyviä puolia.

Vaikeusaste
Vie aikaa
8 päivää
Hinta
75.000 euroa

Johdanto

Autokatos galvanoidusta teräksestä

Teräksestä tehty autokatos näyttää hyvältä mutta ei varasta huomiota talolta. Tärkeintä on, että auto pysyy suojassa sateelta ja lumelta katoksen alla.

Rakensimme tyylipuhtaan tee se itse -autokatoksen galvanoidusta teräksestä ja lämpökatelevyistä. Rännit tulevat katoksen mukana.

Galvanoitu teräs on mainio katosmateriaali

Galvanoidusta teräksestä rakennettu autokatos päihittää perinteisen puisen katoksen monin tavoin.

  • Galvanoitu teräs ei ruostu, eivätkä katon termolevyt kerää kondenssivettä.
  • Teräksinen, ilmeeltään kevyt autokatos antaa talolle modernia tuntua.
  • Teräskatos toimitetaan valmiina osapakettina, joten osia ei erikseen tarvitse muokata tai sovitella toisiinsa. Riittää, kun osat ruuvataan yhteen.
  • Vesikourut ovat valmiina katon lappeissa, ja nurkkatolpat toimivat myös syöksyputkina. Nerokkaan yksinkertaista!

Laajenna helposti kahden auton katokseksi

Yhden auton katos on helppo muuttaa kahden tai peräti kolmen auton katokseksi. Laajennus tehdään tilaamalla laajennusosa, joka yhdistetään edellisen osan tolppiin ja ränneihin.

Terästallin päät voi verhota puulla, ja tallin voi jakaa sisältä osiin verkkoaidoilla. Eri osastoissa voi säilyttää esimerkiksi kuivia polttopuita tai pihatyökaluja.

Autokatos teräksestä ja kestävät katelevyt

Hinta ja laatu kulkevat yleensä käsi kädessä. Halvoissa autokatoksissa on yleensä tavalliset pvc-poimuvalokatteet, jotka kellastuvat tai harmaantuvat muutamassa vuodessa.

Kalliimmissa autokatoksissa on polykarbonaatista tehdyt lämpökatelevyt, jotka kestävät iskuja ja UV-säteilyä. Niiden alapintaan ei kerry kondenssivettä, sillä levyissä on kaksi kerrosta.

Teräksestä rakennettu autotalli - lataa rakennusohjeet

Galvanoidusta teräksestä rakennettu autokatos sopii kaikille pihoille ja suojaa autoa joka säällä.

Lataa tyylikkään teräksestä rakennettavan autotallin rakennusohjeet ja noudata ohjeita vaihe vaiheelta. Saat lisäksi kattavan materiaalilistan.

Tolppien valaminen ja muut valmistelut sekä laajennetun autotallin pystyttäminen vievät noin kahdeksan päivää.

LUE LISÄÄ: Kätevä autotalli valmiista osista

Ohjeet

01
Vaaitus 3 Vaihe

1

Kiristä naru pystytolppien välille, jotta saat tolpat oikeisiin kohtiin. Kaiva 90 cm syvät ja vähintään 40 x 40 cm leveät kuopat, joissa on tilaa laatoille.

2

Lyö tappi maahan keskelle autokatosta, ja tee tappiin merkki 40 cm:n etäisyydelle maanpinnasta. Siirrä korkeus letkuvesivaakaa käyttäen vastakaivetuissa kuopissa oleviin tappeihin.

3

Tee toinen 115 cm:n tappi (40 + 70 + 5). Tiivistä betoni kuoppaan ja laita mittatappi betoniin. Betonia on sopivasti, kun tapin pään on 1. tapin merkin yläpuo-lella. Aseta 5 cm paksu laatta pohjalle.

02
Sivut kootaan 3 Vaihe

1

Pulttaa sivutuet yhteen ja kiinnitä niihin sitten kolme pystytolppaa. Osat kannattaa sijoittaa maahan kuoppien viereen ennen kokoamista.

2

Sivutuet toimivat myös vesikouruina, joten ne täytyy tiivistää saumausmassalla pulttireikien ja pystytolppien syöksyaukkojen ympäriltä.

3

Kokoa pystytolpat ja sivutuet aluslaatoilla ja muttereilla varustetuilla ruostumattomilla teräspulteilla.

03
Palkkien asennus 4 Vaihe

1

Nosta sivut paikoilleen kuoppiin. Ensimmäinen tolppa tuetaan kahdella laudalla. Seuraavaan tarvitaan vain yksi lauta viistoon. Kun ruuvipuristin pitää lautaa paikallaan tolppaa vasten, vannenauha voidaan kiinnittää kahdella ruuvilla.

2

Kokoa ja nosta paikalleen toinen sivu. Sivutukiin pultataan kolme kaa-revaa palkkia. Viimeistä sivua pidetään pai-kallaan yksittäisellä vinotuella. Muista tarkistaa, että poikittaismitat ovat yhtä pitkät. Loput palkeista asennetaan paikoilleen.

3

Suorista pystytolpat betonin avulla. Jokaisen tolpanjalan ympärille valetaan betonia. Betonituet voidaan poistaa parin päivän kuluttua, jonka jälkeen tila täytetään kokonaan betonilla. Viikon päästä myös vinotuet voidaan poistaa.

4

Betonin kovetuttua autokatoksen viimeistely sujuu nopeasti. Katto saadaan paikoilleen muutamassa tunnissa...

04
Katon kiinnitys 6 Vaihe

1

Poista muovi, joka suojaa kattolevyä naarmuuntumiselta ja tarkista kumpi on ultraviolettisäteilyn kestävä kattolevyn yläpuoli.

2

Puhdista levyjen kourut pölystä ja ötököistä imuroimalla. Paketissa mukana oleva teippi kiinnitetään päätyreu-naan. Se estää hyönteisten pääsyn kourui-hin, mutta turvaa levyjen ”hengityksen”.

3

Levitä saumauspistoolilla saumausmassa alumiinisen kulma-profiilin ylimpään reunaan, joka painetaan kiinni kattolevyn päädyn päälle.

4

Paina kaksipuolista teippiä palkkien yläreunan päälle. Musta kumitiivistenauha rullataan auki ja painetaan kiinni teippiin.

5

Avaa kattolevy varoen naarmuttamasta sitä ja jännitä se puristimilla sivutukiin molemmilta puolilta.

TÄRKEÄÄ! Alumiinilistoihin tulee porata reiät ennen kuin ne asetetaan liitosten päälle ja ruuvataan kiinni palkkeihin.

6

Työnnä ja ruuvaa kulmaraudat kiinni peitelistojen alle. Raudat pitävät alumiiniset kulmaprofiilit paikoillaan.

05
Puuverhoilu 6 Vaihe

Katoksen sivuseinien verhoilun voi tehdä monella tavalla. Me teimme lehtikuusesta limilaudoituksena (osittain päällekkäin) toteutetun vaakaverhoilun, josta vesi pääsee valumaan pois.

Sivut kiinnitetään tolppiin 30 x 45 mm:n laudoilla, jotka on tehty halkaise-malla 45 x 95 mm:n lehtikuusilautoja. Samoja lautoja käytetään myös pystytu-kiin, koska ne ovat hyvin huomaamatto-mat ja verhoilu näyttää tyylikkäältä molemmilta puolilta.

Ennen asennusta käsittelimme kaikki puuosat kullankeltaisella lehtikuusen käsittelyyn tarkoitetulla öljyllä, koska väri sopii hyvin yhteen teräksen kanssa.

1

Jännitä rima (B) terästolppaan ruuvipuristimella. Tarkista, että rima on linjassa tolpan takareunan kanssa ennen kiinnittämistä.

VINKKI: Lautoihin porataan 6 mm:n reiät ennen tolppiin kiinnitystä.

2

Poraa tolppaan reiät 5,5 mm:n poralla laudassa olevien reikien läpi. Kierre tehdään 6 mm:n kierretapilla ja rima kiinnitetään 6 x 60 mm:n koneruuvilla. Neljä ruuvia rimaa kohti on sopiva määrä.

3

Kiinnitä 9 mm:n välilista teipillä rimaan. Kiinnitä hieman ohuempi lista teipillä toiselle puolelle. Molempiin listoihin merkitään mitta jokaisen 125 mm:n pää-hän. Mitta vastaa lautojen peittoleveyttä.

4

Aloita lautojen (A) kiinnitys alhaalta. Pidä laudan päätä kiinni 9 mm:n listassa, kun ruuvaat. Näin molempiin reunoihin jää yhtä paljon ilmaa.

5

Ruuvaa vaakalaudat kiinni verhoi-lun sisäpuolelle kääntämällä laudat sivuttain ja ruuvaamalla ulkopuolelta.

VINKKI: Laudat kannattaa ruuvattaessa pitää puristimella paikallaan.

6

Lehtikuusi tulee käsitellä kuten mikä tahansa puu, mutta kantava teräsrakenne ei vaadi huoltoa...

Autokatos voidaan jakaa kehyksillä ja verkolla useampaan osaan ja käyttää tilaa myös puu- ja työkaluvajana.

Materiaalit

• Koottava autokatospaketti
• Betonia ja betonilaattoja
• Lautoja vinotuiksi
• Välilistoja

25 x 150 mm:n lehtikuusta:
• Verhoiluun limilaudoituksena (A)

45 x 95 mm:n lehtikuusta (halkaistaan):
• Kolme 30 x 45 mm:n lautaa (B)

Lisäksi:
• 6 x 60 mm:n ruostumatt. koneruuveja
• 4,2 x 75 mm:n ruostumattomia ruuveja
• Lehtikuuselle tarkoitettua pohjustusöljyä
• Lehtikuuselle tarkoitettua kullankelt.öljyä

Erikoistyökalut

• Letkuvesivaaka
• Katkaisu-/jiirisaha
• Sekoitin ja juntta
• 6 mm:n kierteitystappi

Vie aikaa

8 päivää (+ kuivumisaika)

Hinta

7 500 € / tämä kyseinen tupla-autokatos, sisältäen puuverhoilun.

Vaikeusaste

Kantavien pystytolppien asennukseen vaa’ituksineen kannattaa valmistautua huolella.

Piirustus

Näin tolpista saadaan tarkalleen yhtä korkeat

Terästolppien korkeus on laskettu siten, että ne laskeutuvat noin 70 cm maanpinnan alapuolelle. Keskimmäiseen paaluun tehdään merkki 40 cm:n etäisyydelle maanpinnasta. Mitta siirretään letkuvesivaakaa apuna käyttäen tappeihin, jotka on isketty 90 cm:n syvyyteen kaivettuihin kuoppiin.

Sivuverhoilu

Limilaudoitusverhoilu ruuvataan kiinni rimoihin, jotka on kiinni- tety tolppien väliin 6 mm:n ruos- tumattomilla koneruuveilla.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio nyt

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …