Tyylikäs aurinkotuoli – tee itse edullisesti

Haaveiletko aurinkotuolista, jossa voisit nauttia kesästä? Rakennamme yksinkertaisen ja sulavalinjaisen aurinkotuolin materiaaleista, joita voit ostaa paikallisesta rautakaupastasi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
16 timer
Hinta
700 kroner

Johdanto

Tässä jutussa näytetään, miten voit tehdä tavallisista lankuista upeat, pyörillä liikkuvat aurinkotuolit, joissa on säädettävä selkänoja. Siihen tarvitaan vain muutamaa helppoa tekniikkaa.

Tuoleihin tehdään todella upeat piiloliitokset, jotka näkyvät vain rakenteen sisäpuolelta. Ne ovat valmiiksi porattuja pocket holes -ruuvinreikiä, jotka tehdään poraamalla puun sivusta puun päähän.

Aurinkotuolin istuimessa on saranat, joten osan istuimesta voi kääntää selkänojaksi. Säädettävän osan voi asentaa moneen eri asentoon parin ison saranan ja erikoislistan avulla.

Aurinkotuolin rakentaminen on yksinkertaista sen jälkeen, kun osat on sahattu materiaalilistassa annettujen mittojen mukaan.

LUE MYÖS: Rakenna pehmustelaatikko

Näihin ohjeisiin sisältyy

 • materiaaliluettelo
 • aurinkotuolin kaikkien osien piirustukset ja mitat
 • asennusohje.

Osat tehdään puutavarasta, jota saa tavallisista rautakaupoista. Joitakin osia pitää muokata.

Ohjeet

01
Aurinkotuolin kokoaminen 7 Vaihe

1

Kokoa kehikko piiloruuveilla

Aluksi tehdään aurinkotuolin runko. Se koostuu kahdesta sivuosasta (A) ja neljästä keskiosasta (B). Kaikki liitokset tehdään rungon sisäpuolelta ruuveilla, jotka asennetaan ruuvausohjaimella tehtyihin pocket holes -reikiin. Keski­osissa oleviin reikiin asennettavat ruuvit vetävät osat kiinni toisiinsa.

Keskiosia on neljä, ja ne asetellaan siten, että yläosasta tulee pienempi ja alaosasta isompi.

2

Pocket hole -ohjain ­maksaa muutamia kymmeniä euroja ja helpottaa viistojen reikien poraamista.

3

Kokoa istuin ja selkänoja

Istuin ja selkänoja koostuvat 10 selkäosasta (C) ja 10 istuinosasta (D). Osien ­toiset päät on sahattu siten, että ne mahtuvat liikkumaan toistensa ohi. Sahattuihin päihin on porattu 16 millin reiät, ja kaikki 20 osaa on koottu yhteen 16 millin pyörölistalla (F), joka toimii istuimen ja selkänojan välisenä saranana.

Yhdistetty istuin ja selkänoja on 57,5 senttiä leveä, ja rimojen välinen rako on 2 senttiä leveä. Pyörölista (F) tulee 2 senttiä ulos molemmista päistä.

Selkäosat (C) vahvistetaan kahdella poikkirimalla (E). ­Rimat asennetaan selkäosien poikki 15 senttiä saranasta (F) ja 10 senttiä yläreunasta. Rimat
kiinnitetään ruuveilla takapuolelta.

4

Ruuvaa istuin kiinni pohjasta

Kun istuin ja selkänoja on yhdistetty, ne pitää kiinnittää pohjarunkoon. Istuin pitää ruuvata kiinni rungon alempaan osaan, mutta selkänoja kiinnitetään vain alaosan kahteen ylempään keskiosaan. Saranan pitää olla keskimmäisten keski­osien puolivälissä.

Istuimen osat (D) ruuvataan kiinni keskiosiin (B) pocket holes-reikien kautta. Yksi ruuvi kumpaankin päähän riittää.

Ohjainlauta (G) ruuvataan kiinni keskiosien (B) välille, jotka muodostavat rungon yläosan. Listojen alaosien pitää olla samassa linjassa rungon pohjan kanssa.

Istuinosa (D) ruuvataan kiinni keskiosiin. Käytä pocket holes -reikiä, jotka on porattu istuinosaan. Ruuvaa istuin kiinni vain kahdesta alimmasta osasta.

5

Asenna saranat selkänojaan

Kaksi isoa T-saranaa ruuvataan selkänojan (C) taakse. Saranat ruuvataan kiinni siten, että uloimmat ruuvinreiät ovat toiseksi uloimpien selkäosien kohdalla. Saranat ruuvataan kiinni 5–10 senttiä ylimmän poikkilankun (E) alapuolelle. Asenna sen jälkeen lankku saranoiden päähän siten, että ne voivat olla ohjausrimojen (G) päällä.

6

Ohjainlaudassa on kolmet hahlot. Saranoiden päissä olevat ohjainrimat voivat olla ohjainlaudan päällä kolmessa eri asennossa. Asennossa selkänoja on vaakatasossa. Asennossa selkänoja on pystyssä. Asennossa selkänoja on puoliksi auki.

7

Asenna pyörät tuolin alle

Ruuvaa kalusterenkaat rungon alle. Ruuvaa pyörät kiinni siten, että ruuvit ovat kiinni sekä sivuosissa (A) ja keskiosissa (B), jotka ovat rungon päissä.

Materiaalit

47x200 mm lankkua:

 • 2 sivuosaa (A) á 20 x 200 cm

47x150 mm lankkua:

 • 4 keskiosaa (B) á 15 x 61,5 cm

45x45 mm rimaa (höylättyä):

 • 10 selkäosaa (C) á 4,5 x 68 cm
 • 10 sivuosaa (D) á 4,5x136,5 cm
 • 3 poikkirimaa (E) á 4,7x57,5 cm

Ø 16 mm pyörölistaa:

 • 1 pyörölista (F) á 61 cm

10 x 100 mm lautaa:

 • 2 ohjainta (G) á 10x53,5 cm

Lisäksi:

 • 2 T-saranaa, 48 cm pitkiä (H)
 • 4,5x70 mm ruuveja
 • 4 kalusterengasta, Ø 50–100 mm

vie aikaa

Noin 16 tuntia kuivumisaikoineen.

Hinta

Noin 100 euroa.

Vaikeusaste

Helppo, mutta yksityiskohdat vaativat tarkkuutta.

Piirustus

Tee aluksi elementit

Aurinkotuolin osat kootaan valmiiksi elementeiksi ja yhdistetään sen ­jälkeen toisiinsa. Tällä sivulla näkyvät kaikki elementit ja niihin tarvittavat osat. On tärkeää, että osat mitataan tarkasti ja sahataan siististi ja suorassa kulmassa.

Siten aurinkotuolista tulee mahdollisimman hyvän näköinen.

Sahatut osat hiotaan ja maalataan ennen elementtien kokoamista. Maalaaminen on paljon helpompaa, ennen kuin aurinkotuoli on koottu.

Tee aluksi elementit

3D-malli

3D-malli

Aurinkotuoli joustavalla selkänojalla

Puhdaslinjainen malli, jossa on piilotetut liitokset ja joka on valmistettu perusmateriaaleista.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Yksinkertainen runkorakenne

Pohjarunko koostuu kahdesta pitkästä sivusta ja neljästä keskikappaleesta (yksi kummassakin päässä ja kaksi tukena istuinta ja selkänojaa varten).

Avaa 3D-malli

3D-malli

Istuimen ja selkänojan asennus

Pyörötanko toimii ”saranana”, joka yhdistää istuinosat ja selkäosat.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Selkänojan säätö

Saranoiden päässä oleva poikittaistuki mahdollistaa selkänojan säätämisen useisiin eri asentoihin.

Avaa 3D-malli

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet