Rakenna itse penkkipöytä

Penkkipöytä on lukemattomilta taukopaikoilta tuttu klassikkokaluste. Usein pöytä ja penkit ovat kuluneet sateessa ja pakkasessa niin pahasti, että istuin notkahtaa uhkaavasti takapuolen alla. Tämä luksusversio on toista maata, sillä sen materiaalit ja liitokset kestävät sekä säätä että aikaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Noin 3 päivää
Hinta
Noin 600 euroa

Johdanto

Tuoreen pihkan tuoksu leijailee sieraimiin ja painuu suoraan tee se itse -ihmisen sydämeen. Kuljemme korkeiden lankkutapulien välissä puutavarasahan hallien uumenissa.

Olemme täällä metsästämässä täydellisiä lankkuja pöytäpenkkiä varten. Tarkoitus on rakentaa klassikkokalusteesta luksusversio, joka kestää armotonta säätä ja kovaa kulutusta kymmeniä vuosia. Kestävä rakenne, toiminnallisuus ja houkuttelevat yksityiskohdat tekevät pöytäpenkin rakentamisesta todellisen unelmaprojektin.

Penkkipöytä tammesta

Pienen harhailun jälkeen törmäämme lankkukasaan, joka ei vaikuta aluksi kovin kummoiselta. Puut näyttävät lähinnä tulvantuomalta hylkytavaralta. Ensivaikutelma kuitenkin pettää, sillä harmaan pinnan alta paljastuu höyläyksen jälkeen tammelle tyypillinen lämmin hehku.

Päätämme ostaa osan lankuista. Niiden ja kahden tunnin sahaustyön yhteishinta nousee 500 euron tietämille. Se voi kuulostaa äkkiseltään paljolta, mutta tulee halvemmaksi kuin puutavaraliikkeestä tai rautakaupasta erikseen tilatut tammilankut.

Ohjeet

01
Pöytälevy 12 Vaihe

Pöytälevy koostuu seitsemästä paksusta laudasta, jotka kiinnitetään toisiinsa alta päin kolmella rimalla. Rimat upo-tetaan hieman pöytälevyn alapinnan sisään.

Upotetut rimat paitsi näyttävät hyvältä, myös varmistavat, että pöytä-levystä tulee tasainen. Upotettu rima nostaa lautojen yläpinnan samalle tasolle myös siinä tapauksessa, etteivät laudat ole täsmälleen yhtä paksuja. Kaikkiin osiin sahattavat vinot kulmat ovat 30-asteisia.

Piirrä lautojen (A) toiseen päähän viivat suorakulmalla. Sahaa lankut poikki viivaa pitkin, jotta niiden päistä tulee varmasti suorat.

Lado laudat vierekkäin ja purista ne yhteen. Työnnä oikaistut päät ohjuria vasten. Numeroi lankut lyijykynällä. On tärkeää, että lankut asetellaan myöhemmin samaan järjestykseen.

Sahaa pöytälevy sopivan mittaiseksi. Tästä pöydästä tehdään 200 senttiä pitkä. Voit käyttää sahaamiseen upotussahaa ja ohjainkiskoa. Käännä sen jälkeen pöytälevy ympäri.

Merkitse pöytälevyn alapuolelle keskimmäisen riman (B) paikka. Kohdista rima pöytälevyn keskelle ja varmista, että rima tulee suoraan kulmaan..

Pura pöytälevy ja sahaa rimoille urat keskimmäisiin lautoihin (A2-A6) käsi-sirkkelillä. Säädä syvyys viiteen milliin ja sahaa lankkuun monta vierekkäistä uraa. Siisti uran pohja taltalla.

Älä ulota uraa aivan ulompien lankkujen (A1 ja A7) reunaan asti. Sahaa sirkkelillä varovasti kahden sentin päähän lankkujen reunasta. Siisti ura taltalla ja tee sen taka-reunasta pystysuora.

Kokoa pöytälevy uudelleen. Lisää lautojen väliin pienet kapulat. Tässä esimerkissä käytetään neli millistä mineriittilevyä. Purista lankut yhteen ja lyhennä rima (B) sopivan mittaiseksi.

Merkitse uloimpien rimojen (L) paikat levyn alapuolelle. Tee urat samalla tavalla kuin keskellä. Jätä ulkoreunan ja uran väliin kolmen sentin väli.

Oikaise urat suoriksi. Asettele laudat vierekkäin ilman välikapuloita ja tarkista, että urat ovat täsmälleen suorassa linjassa. Oikaise linjat tarvittaessa taltalla.

Hio lankut ja viistä niistä kulmat. Tässä hiomiseen käytetään pientä käsihöylää ja nauhahiomakonetta. Pinta hiotaan jyvä-koon 80 hiomapaperilla. Alapintaan riittää karkeampi, jyväkoon 40 hiomapaperi.

Poraa rimoihin valmiit reiät neljän millin terällä ja upota ruuvinkannat lattaterällä. Tammi on niin kovaa, että poraamiseen kannattaa käyttää porakonetelinettä tai pylväsporakonetta.

Asettele lankut vierekkäin ja purista ne yhteen. Paina rimat paikoilleen ja poraa niiden reikien läpi noin 25 milliä syvät reiät alla oleviin lautoihin. Käytä neljän millin terää. Kiinnitä rimat kansiruuveilla.

02
Runko 7 Vaihe

Pöytälevy ja penkit tuetaan runkoon, jonka päissä on A-kirjaimen muotoiset pukit. Päätyjen välissä on pituussuun-tainen tukipuu ja kaksi vinotukea. Piirrä puulevylle päädyn muotoinen sapluuna. Sapluunan avulla työ sujuu hyvin ja rungon rakenne on helpompi hahmottaa.

A-päädyn yläosan pitää osua samaan linjaan riman (L) kanssa. Mittaa riman pituus ja tee osan (E) yläreunasta täs-mälleen yhtä pitkä. Jalat on sahattu muiden osien tapaan 30 asteen kulmassa.

1

Piirrä sapluuna levylle luonnollisessa koossa. Sahaa jalat (C) sekä vaakapuut (D) ja (E) sapluunan mukaan.

2

Asettele sahatut osat sapluunalle ja purista ne kiinni toisiinsa. Asettele osat apulautojen päälle, jotta ruuvit eivät tartu kiinni työpöytään.

3

Upota pultit ja mutterit lattaterän avulla. Terän kärki sopii aiemmin porattuihin reikiin. Kun lattaterän reiät ovat valmiit liitoksen molemmilla puolilla, poraa kaikkien reikien läpi 10 millin terällä.

4

Kokoa A-päädyt 10x60 millin pulteilla, aluslevyillä ja muttereilla. Oikaise sitä ennen kaikki reunat höylällä ja hio pinnat nauhahiomakoneella.

5

Käännä pöytälevy ylösalaisin ja purista runko siihen kiinni. Sahaa keskituki (F) ja kohdista sen alareuna samaan linjaan vaakapuun (D) kanssa. Poraa reiät valmiiksi, kiinnitä osat toisiinsa ja upota ruuvinkannat.

6

Kiinnitä A-pääty pöytälevyn rimoihin 10x90 millin pulteilla. Poraa pultinkannoille ja muttereille sopivat reiät molemmille puolille lautaa, ennen kuin poraat reiät läpi asti.

7

Kiinnitä vinotuet (G) A-päätyihin ja pöytälevyn alapintaan 6x50 millin kansiruuveilla. Poraa ruuvinkannoille ja ruuveille valmiit reiät ennen kiinnittämistä. Piirrä vinotuet aluksi sapluunalle luonnollisessa koossa, jotta niiden kulmista tulee varmasti sopivat

03
Penkit 3 Vaihe

Penkit tehdään kahdesta laudasta, joiden leveys on 12,5 ja 20 senttiä. Laudat kiinnitetään toisiinsa alta päin kahdella 40-senttisellä rimalla, joiden päät sahataan 30 asteen kulmaan.

Rimat kiinnitetään A-päätyjen alimpien vaakapuiden sisäpintaan. Sen takia vaakapuiden etäisyys rimoista merkitään penkin alapintaan.

Rimat kiinnitetään yhdellä pultilla jokaisesta liitoksesta, jotta penkin voi kääntää tarvittaessa pystyyn.

Öljyä pöytä ennen käyttöönottoa. Puun päät imevät enemmän vettä kuin muut pinnat. Etenkin maata vasten olevat jalkojen päät on syytä öljytä huolellisesti.

1

Sahaa istuimen laudat (H ja J). Piirrä aluksi laudan toiseen päähän suora kulma ja sahaa lauta poikki. Lyhennä laudat saman-mittaisiksi pöytälevyn lautojen kanssa.

2

Ruuvaa rimat (K) lautojen alle valmiisiin reikiin 6x80 millin kansiruuveilla. Riman pään ja istuinlaudan reunan väliin pitää jäädä sentin verran tilaa. Kohdista rima A-päädyn alimman vaakapuun sisäpuolelle.

3

Ruuvaa istuin lopuksi kiinni A-päätyyn alimman vaakapuun (D) ja istuimen riman (K) läpi. Kiinnitä jokainen liitos vain yhdellä pultilla, jotta istuimen voi nostaa myöhemmin pystyyn.

Materiaalit

35 mm tammilautaa:

  • 7 lautaa pöytälevyyn (A) á 12,5x205 cm
  • 1 keskirima (B), 6x90 cm
  • 4 pöydänjalkaa (C) á 12,5x100 cm
  • 2 alavaakapuuta (D) á 12,5x190 cm
  • 2 ylävaakapuuta (E) á 12,5x70 cm
  • 1 keskituki (F), 8x160 cm
  • 2 vinotukea (G) á 4x90 cm
  • 2 istuinlautaa (H) á 20x205 cm
  • 2 istuinlautaa (J) á 12,5x205 cm
  • 4 rimaa istuimiin (K) á 6x45 cm

Lisäksi:

  • 2 rimaa (L) á 65x65 mm palkki, 90 cm
  • Kansiruuveja 6x50 ja 6x80 mm
  • Pultteja 10x60 ja 10x90 mm
  • Ruostumattomia muttereita ja aluslevyjä, 10 mm

Erikoistyökalut

  • Pylväsporakone/porakoneteline
  • Sirkkeli ja ohjainkisko

Vie aikaa

Noin 3 päivää

Hinta

Noin 600 euroa

Vaikeusaste

Osat pitää mitata tarkasti ja sahata juuri oikeassa kulmassa.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Pihapenkin luksusversio

Penkissä yhdistyvät tukeva rakenne, toiminnallisuus ja siistit yksityiskohdat.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pöytälevy

Pöytälevy koostuu seitsemästä laudasta, jotka yhdistetään alapuolelta kolmella poikkilaudalla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Runko

Runko koostuu kahdesta A:n muotoisesta rakenteesta, jotka kiinnitetään poikkipuulla ja vinotuella.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Istuimet

Istuimet koostuvat kahdesta erilevyisestä laudasta.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

VINKIT: Pane öljyrätit tiiviiseen purkkiin

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet