Siro penkki yhdestä lankusta

Tämä sirorakenteinen penkki on tehty vain yhden kokoisesta puutavarasta ja koottu perinneliitoksin. Kiinnitykseen tarvitaan vain 6 ruuvia.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
50 euroa

Johdanto

Tämän penkin syntyhistorian kertomiseen et väsy koskaan. Tarina onkin kertomisen arvoinen. Sahaat leveän lankun kuuteen osaan, taiot muutamia yksinkertaisia liitoksia, puristat osat yhteen vain kuutta ruuvia käyttämällä, ja lopputuloksena on perinteinen mutta todella tyylikäs pihapenkki.

Ohjeet

01
Sahaa lankku 5 Vaihe

Ensimmäinen mukava haaste on löytää paksu lankku, mielellään tiheäkasvui-sesta puusta sahattu, jossa on vielä kaarnaa molemmissa reunoissa. Me löy-simme upean 45 mm:n kuusilankun, mutta ohuempikin riittää.

Voit tehdä istuimen myös 160 mm:n laudoista, mutta suoraan sahalta haettu lankku on kätevä: voit rakentaa koko penkin ydinpuusta, jos sen leveys on yli 35 cm. Istuimen koko mitoitetaan lan-kun leveyden mukaan, kun pehmeä pintapuu kaarnan vierestä on poistettu. Valmistamme lankusta 160 mm:n istuinlaudat ja pukkijalat, joiden leveys on 30 cm ja korkeus 42 cm.

1

Piirrä pukkijalkojen ja penkin muoto kovalevylle. Sovita istuimen leveys lankun mukaan ja pidä jalkojen välinen etäisyys samana ylä- ja alareunassa. Säädä säätökulmain valmiin piirroksesi mukaan, niin voit ryhtyä töihin.

2

Halkaise lankku koko pituudel-taan. Näin saat lankkuun suoran reunan, jota lähdet työstämään. Lisäksi istuimen vääntymisriski pienenee. Jotta ydinpuu saadaan parhaiten hyödynnettyä, halkaisu tehdään ydinpuun eikä lankun mukaan.

3

Sahaa jalat (A ja B) halkaistujen lankkujen päistä. Ne sahataan aluksi vain 54 cm pituuteen ja suoraan kulmaan. Ne sahataan myöhemmin oikeaan kulmaan.

VINKKI: Selviät pyörösahalla, mutta työ helpottuu, jos käytät upotussahaa ja kiskoa.

4

Sahaa jalat (A ja B) 8 cm levyisiksi lankuiksi. Koska lankuista on poistettu pehmeä pintapuu kaarnapinnan ympäriltä, jalat ovat lähes kokonaan ydinpuuta. Se säilyttää muotonsa ja kestää kosteutta paljon paremmin kuin pintapuu.

5

Sahaa istuinlaudat (C) pitkästä ulkoreunastaan viistoon niin, että lankun yläpinta on 15,5 cm leveä. Terää kallistetaan säätökulmaimen mukaan niin, että reuna sahautuu samaan kulmaan kuin jalat. Tässäkin on lähes pelkkää ydinpuuta.

02
Kokoa jalat 7 Vaihe

Nyt kokoamme jalat ristiin. Tähän käy-tetään yksinkertaista liitosta, jossa yksit-täiset jalat upotetaan toisiinsa ja ne pysyvät yhdessä tavallisella kaluste-ruuvilla - kaksiosaisella ruuvilla, jossa on kanta molemmissa päissä eli pultilla ja mutterilla.

Jalat kootaan ristiin, mutta ruuveja ei käytetä, ennen kuin jalat on sahattu päistään ja oikaistu yläreunastaan huul-loksen kera niin, että kaikki jalat loppu-vat yläreunassa leveään tappiin, jonka on sovittava istuinlautoihin.

Jalkaparit ovat täysin samanlaiset. Jos haluat penkistä yli 180 cm pitkän, tee kolmas jalkapari ja sijoita se keskelle.

1

Piirrä jalat (A ja B), kun olet asetta-nut ne kaavan päälle. Merkitse jalko-jen ylä- ja alalinjat sekä kohdat, joissa jalat risteävät. Merkitse jalat esim. A1 ja B1 ja piirrä ylöspäin suunnatut nuolet. Siirrä pisteet suorakulmaimella poikittain jalkojen yläosaan.

2

Sahaa lovea varten jalan sivuun viiilto ja talttaa se auki leveällä taltalla. Sahaa monta vierekkäistä viiltoa, niin talttaaminen sujuu helpommin. Talttaa ensin toisesta reunasta, sitten toisesta, niin saat reunoista siistit.

3

Hio kapeat reunat hiomapaperilla. Tämä on helpointa tehdä kiinteästi asennetulla nauhahiomakoneella. Näin voit poistaa myös lyijykynämerkinnät. Viimeistele reunat höylällä, hiomapaperilla tai yläjyrsimellä.

4

Hio istuinlaudat (C) sileiksi ja viistä ne. Nauhahiomakone on hyvä väline, sillä sahasta jää usein ura, joka voi yltää myös paksuun lankkuun. Teemme huulloksenkin höylällä, mutta viisteen voi työstää myös hiomakoneella tai yläjyrsimellä.

5

Aseta jalat ristikkäin. Tämä saattaa vaatia hieman säätämistä sahaa tai talttaa apuna käyttäen, sillä liitosten tulisi olla niin tiivitä, että jalat seisovat jo sellaisinaankin hyvin vankasti.

6

Lyhennä jalat (A ja B) katkaisusahalla. Tee merkintä, kun jalat on asetettu ristikkäin kaavan päälle. Viillon tulisi jatkua jalasta toiseen samassa linjassa.

VINKKI: Kun sahaat, jätä puolet lyijykynäviivan paksuudesta jäljelle.

7

Tee jalkojen (A ja B) päädyn sivuihin huullos, jotta jalat loppu-vat istuinlautaan (C) työntyvään tappiin. Poista sahalla ja taltalla 2 cm korkeudesta ja 7 mm syvyydestä molemmista sivuista. Sovita mitat lankkusi leveyden mukaan.

03
Kokoa penkki 8 Vaihe

Nyt lautojen alapintaan sahataan istuinta varten lovet, joihin jalkojen tapit työntyvät. Jalat on sovitettava oman lan-kun paksuuden ja leveyden mukaan, joten näytämme nyt vain periaatteen.

Istuinlaudat asetetaan pohja ylöspäin ja oikaistaan ristikkäisjalkojen mukaan. Koska tapin yläreunan tulee valmiissa penkissä olla istuimen etureunan tasossa, tappi ulottuu nyt hieman istuin-lankun yli - tapin pohja myötäilee istuin-laudan alinta ulkoreunaa.

Ulompi ristikkäisjalka sijoitetaan noin 12 cm istuinlaudan päästä. Nyt voimme piirtää lovet tappien mukaan.

1

Merkitse istuinlautoihin (C) neljä uraa, joihin jalat (A ja B) työntyvät. Ensin piirrämme merkit niin, että asetamme istuinlaudat ja jalat oikeaan suhteeseen toisiinsa nähden, ja sen jälkeen oikaisemme merkinnät suorakulmaimen avulla.

2

Sahaa urat lautojen sivuun ja talttaa ne auki. Tämä vaatii katkaisu-sahan, jossa on liukutangot, jotta terää voi kuljettaa edestakaisin tiettyyn syvyyteen. Lovi työstetään tämän jälkeen taltalla.

3

Liimaa ja ruuvaa jalat (A ja B) istuin-lautoihin yhdellä 6 x 120 mm ruuvilla jokaisesta liitoksesta. Koska ruuvien kannat ovat istuinlankun yläpinnassa, ne tulpataan. Poraa istuimen yläpintaan 10 mm syvyyteen 12 mm poralla ja sen jälkeen 6 mm poralla.

4

Kokoa ja kiinnitä pukkijalat parilla ruuvipuristimella. Puristimien alle asetetaan vaneripalat, jotka suojaavat painaumilta ja estävät puuta rispaantumasta, kun poraamme reiän jalkojen läpi kalusteruuvien kiinnitystä varten.

5

Kokoa jalat kalusteruuveilla. Niille porataan reiät jokaisen liitoksen keskelle 6 mm poralla. Poista puristimet ja vaneripala ja laajenna reikää sisäpuolelta 9 mm poralla ruuvinkantaa varten. Lyhennä ylipitkä ruuvi kulmahiomakoneella.

6

Peitä ruuvikohdat tulpilla. Poraa tulpat tulppaporalla puusta, josta sahasit isot lankut. Tulpat liimataan PU-liimalla niin, että vuosisyyt ovat laudan syiden suuntaiset. Kun liima on kovettu-nut, tulppa katkaistaan ja hiotaan tasoon.

7

Sahaa istuinlautojen (C) päät viistoon, kun liima on kovettunut. Sahaa ensin upotussahalla samaan kul-maan kuin pitkät sivut. Teippaa reunan ym-päriltä, jottei puu rispaannu. Sahaa hitaasti, sillä terän täytyy työntyä koko laudan läpi.

8

Penkki hiotaan hienolla hioma-paperilla, vahataan kahdesti ja kiillotetaan silkkimäiseksi. Näin penkki on valmis käytettäväksi, ja sen tarina voidaan kertoa.

Materiaalit

Douglas-kuusilankku, 45 mm paksu, 250 cm pitkä ja väh. 35 cm leveä, halkaistu jaloiksi ja istuimeksi:
• 4 jalkaa (A + B ) á 8 x 54 cm
• 2 istuinlautaa (C) á 143 cm - Lankku halkaistaan koko leveydeltä pituussuuntaan.

Lisäksi:
• 4 ruuvia, 6 x 120 mm
• 2 kannallista kalusteruuvia, 6 mm
• PU-liimaa (ulkokäyttöön)
• Mehiläisvahaa (tai muuta pintakäsittelyainetta)

Erikoistyökalut

• Katkaisu-/jiirisaha liukutangoilla
• Tulppaporasarja, 12 mm
• Upotussaha (tai pyörösaha)
• Nauhahiomakone (jos työ halutaan tehdä nopeasti)
• Höylä (tarvittaessa)
• Säätökulmain

Vie aikaa

1-2 päivää

Hinta

Noin 50 € riippuen siitä, mistä hankit lankkusi.

Vaikeusaste

Näyttää yksinkertaiselta, mutta varaa aikaa tämän upean puun työstämiseen.

Piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Pihapenkki