Kokoa pihakalusteet yhteen

Minkään pihakalusteen ei ole hyvä seistä ulkona vuoden ympäri. Ohjeillamme valmistat kalusteet, jotka voi kasata kokoon kesän lopuksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
100 euroa

Johdanto

Ehkä tämä ongelma on sinullekin tuttu. Suuri upea puutarhapöytä ja siihen kuuluvat tuolit ja penkit joutuvat talvehtimaan terassilla, koska autotallissa tai kellarissa on jo valmiiksi aivan liikaa tavaraa. Lopputulos on sen mukainen: kun kevät ja grillikausi taas kolkuttavat ovella, joudut aloittamaan kauden kalusteilla, jotka ovat läpikäyneet talven koettelemukset. Puutarhakalusteet, jotka vielä viime kesänä näyttivät upeilta ja hyväkuntoisilta, muistuttavat nyt enemmänkin huonosti kohdeltuja kirpparilöytöjä. Näin ei tietenkään tarvitse olla.

Annamme ohjeet hienon pöydästä ja penkistä koostuvan pihakalustesarjan tekoon. Molemmat kalusteet on helppo rakentaa ja ne ovat rakenteeltaan sellaiset, että ne on helppo koota ja purkaa. Tämä helpottaa kalusteiden siirtelyä paikasta toiseen, ja osiin purettuna ne vievät vähemmän kullankallista varastointitilaa autotallista, pihavajasta tai kellarista. Lyhyesti sanottuna nämä kalusteet saa sateelta ja talvelta suojaan, mikä edesauttaa kalusteiden kunnossapysymistä ja pidentää niiden käyttöikää vuosilla.

Sekä pöytälevyt että alusta koostuvat kehikoista, jotka on koottu vahvoilla ruuveilla. Näiden kalusteiden valmistamiseen ei siis tarvita huonekalupuusepän koulutusta ja ammattiosaamista.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Rakenna amerikkalainen Adirondack-tuoli

Jälkikäsittely

Uudet kalusteet on luonnollisesti jälkikäsiteltävä, jotta ne selviävät säiden armoilla.

Vaikka kalusteet on tarkoitettu kokoon-taitettaviksi ja suojaan siirrettäviksi, ne voidaan toki jättää myös pihalle yön yli, jos ne on pintakäsitelty hyvin. Puu on pohjustettava kahdestakin syystä. Pohjustus suojaa homeelta ja sieniltä sekä luo puulle pinnan, johon maali tai puunsuoja pystyy tarttumaan hvyin kiinni. Käytä puuöljyä tai öljypohjaista puunsuojaa - kiiltävää tai peittävää. Niitä on helppo käyttää ja ne eivät hilseile ajan myötä puun pinnasta.

Pellavaöljymaali Öljypohjainen. Pohjuste, väli-kerros- ja/tai viimeistelymaali. Monet tuotteista eivät sisällä lahonestoaineita, joten niiden käyttö edellyttää pinnan esikäsittelyä. Imeytyy syvälle puuhun. Suojaa säiltä.

Puolipeittävä/kuultava Vesi- tai öljypohjainen pohjus-tukseen tai viimeistelyyn. Suojaa kosteudelta, mutta vain osittain auringon uv-säteitä vastaan. Stabilisoi puun pinnan ja täyttää puun huokoset. Ensimmäis-kestävyys: 2-4 vuotta.

Täysin peittävä Imeytyy osittain puupinnan sisään ja antaa pinnalle hyvän säänsuojan. Enimmäiskestävyys: 3-9 vuotta.

Ohjeet

01
Kestävät rungot 5 Vaihe

Sekä pöytälevy, penkin istuin että alus-tat koostuvat rungoista, jotka on koottu vahvoilla ruuveilla. Tämä tarkoittaa käy-tännössä sitä, että voit koota nerokkaat yhteenkoottavat puutarhakalusteesi ilman, että sinun on hallittava hienojen lapa- tai lohenpyrstöliitosten teko. Ja jotta rakentaminen olisi mahdollisim-man helppoa, hyödynnämme samaa rakennustapaa joka kalusteessa - vain mitat eroavat toisistaan.

Rungot tehdään vankoista, käyttöä kestävistä materiaaleista. Käytä kohtuu-hintaisia 45 mm paksuja soiroja. Ruuvin-reiät peitetään puutapeilla, jotka antavat oman ylellisen leimansa kalusteisiin.

1

Penkin ja pöydän rungot tehdään 45 mm paksuista soiroista. Sahaa-malla 45 x 95 mm:n laudat pituusssuun-nassa halki saat 45 x 45 mm:n sivulaudat (C). Neljä poikkitukea tehdään 70 mm leveistä llistoista. Mittaa, mihin tuet sijoittuvat.

Rahaa säästääksemme ostimme 45 x 95 mm:n soiroja ja halkai-simme ne pituussuunnassa 45 x 45 mm:iin. Käytä halkaisuun pöytäpyörösahaa.

2

Mittaa sivulautojen ruuvinreikien paikat. Ne tulevat 20 mm poikkitukien reunoista. Aloita poraamalla tapinreät 15 mm:n syvyyteen 13 mm:n lusikkaporalla ja poraa sitten ruuvinreiät 6 mm:n poralla.

3

Kokoa runko levyn päällä, kulmien on oltava suorassa kulmassa. Kokoa osat liitoskohdista yhteen puristimilla ja yhdistä osat 6 x 100 mm:n ruuveilla.

4

Sahaa tapit 13 mm:n pyörötangosta. Tee niistä hieman reiän syvyyttä pidemmät. Sivele liimaa reikiin ja lyö tapit sisään.

5

Näin upea lopputulos syntyy hiomalla tapit täysin raamin pinnan tasalle. Käytä tarvittaessa nauhahiomakonetta.

02
Kehys 7 Vaihe

Nyt pääsemme käsiksi kaluston nerok-kaimpaan osaan. Nimittäin kaluston helppoon pakkaamiseen ja poissiirtä-miseen. Ratkaisu perustuu saranoiden ja siipimuttereiden käyttöön. Jokaisessa kalusteessa käytetään neljää 50 x 100 mm:n saranaa kalusteiden auki taittamiseksi. Lisäksi tarvitaan neljä 8 x 120 mm:n pulttia siipimuttereineen ja aluslevyineen. Niitä käytetään pöytä-levyn ja penkinistuimen kiinnittämi-sessä alustaan. Siipimuttereita käyttä-mällä vältymme työkalujen käytöltä, kun ryhdymme purkamaan kalusteita kasaan. Työstä selviää helposti vain muutamassa minuutissa.

1

Mittaa jalat (A), joihin poikkituet (B) ruuvataan kiinni. Poraa tapin- ja ruuvin-reiät. Tee sama kuvan 2 ohjeiden mukaisesti jalkarungon vasemmassa reunassa. Kiilaa poikkituet niin, että ne sijaitsevat keskellä jalkaa (A) jalan leveyssuunnassa.

2

Kokoa jalkojen runko 6 x 100 mm:n ruuveilla ja aseta tapit niille tehtyihin reikiin, kuten tehtiin raamia koottaessa. Katso kuvat 3-4.

3

Runkon keskiosa kootaan osista D ja E. Ne ruuvataan kiinni samalla tavalla kuin edellisissä vaiheissa on tehty.

4

Purista keskiraamin keskelle lauta, joka tukee saranoita pysty-suunnassa. Näin saranat on helpompi kiinnittää ja ne asettuvat oikeille kohdille. Käytä 4 x 20 mm:n ruuveja.

5

Osat pöydän alustaa varten valmiina yhteen koottavaksi. Saranat on jo kiinnitetty keskiraamiin.

6

Keskiraami asetetaan tarkasti ensimmäisen jalkaparin keskelle. Keskiraamin kiinnittäminen ruuveilla on helpoin tehdä silloin, kun raami on asetettu maahan vaakatasoon.

7

Nosta alusta ylös ja kiinnitä toinen jalkapari. Saat pideltyä runkoa väliaikaisesti yhdessä kiinnittämällä puristimen toiseen saranakohtaan siksi aikaa kun kiinnität toista saranaa.

03
Peilit 6 Vaihe

Pöydän ja tuolin täytteet, ”peilit”, työstetään 18 x 45 mm:n listoista. Lyhennämme listat 45°:n kulmaan ja asettelemme ne paikoilleen kalanruoto-kuvioon. Toki voit vaihtoehtoisesti päät-tää laittaa listat kulkemaan vaikka raamin kanssa samansuuntaisesti. Vaihto-ehdot eivät lopu tähänkään, vaan voit myös korvata listat kokonaan esimerkiksi laatoilla. Peilien mitat sallivat nimittäin 40 x 40 cm laattojen hyödyntä-misen listojen sijaan. Riippuukin vain omasta maustasi ja sijoittamastasi rahamäärästä, minkä tyyliset kalusteet haluat pihaasi rakentaa.

1

Lyhennä peililistat 45°:n kulmaan. Käytä katkaisu/jiirisahaa. Asettele listat pöytäraamin tyhjiin peileihin. Pöytälevyn ja istuimien listat ovat samanlaiset, pöytä-levyn keskilistaa (F) lukuunottamatta.

Aloita listoitus kulmista ja työskentele keskustaa kohti.

2

Kun kaikki listat on laitettu väliaikaisesti pöydän raamille, kyntelistat (M) ja (N) ruuvataan kiinni. Käytä 4 x 40 mm:n ruuveja osien kokoamiseen.

3

Kun kyntelistat on kiinnitetty, peili voidaan nostaa raamista pois. Näin voit helpommin jatkaa sen käsittelyä.

4

Peilien reunojen hiominen takaa upean lopputuloksen, joten reunat pyöristetään. Ne muistuttavat palkkien pyöristettyjä reunoja.

5

Pöytälevy ja valmiit peilit, jotka odottavat yhteenkokoamista. Peilien ilmettä voi viimeistellä käyttämällä listoja, jotka kulkevat omaan suuntaansa. Listat voidaan sijoittaa myös pöydän reunojen suuntaisesti.

6

Kiinnitä valmiit peilit runkoon yksi kerrallaan ja ruuvaa ne kiinni 4 x 40 mm:n ruuveilla kyntelistojen läpi.

04
Kokoaminen 4 Vaihe

1

Nyt kaikki osat on koottu ja pöytälevy asetetaan paikoilleen. Kiristä se parilla ruuvipuristimella kiinni, niin koko kaluste pysyy vankasti koossa.

2

Pultteja varten porataan reiät. Mittaa 11 cm pöytälevyn sivusta sisäänpäin ja poraa niin pitkälle kuin pystyt käyttämällä 8 mm:n poranterää.

3

Siirrä pöytälevyä ja poraa kokonaan raamin läpi. Aseta raamin alle puupala puristimilla kiinni, niin vältät alapinnan repeytymiltä poratessasi sen läpi.

4

Lyö pultit reikiin ja kiristä niihin siipimutterit. Nyt pöytä ja penkki ovat valmiit lopuksi tehtävää öljyämistä tai puunsuojakäsittelyä varten.

05
Puuta vai kiveä? 3 Vaihe

Pöytä ja penkit voidaan tehdä monella eri tavalla. Peilien mitat sallivat myös 40 x 40 cm:n laattojen käytön.

Laatat ovat irrallaan alustan päällä, ja ne vain nostetaan pois paikoiltaan, kun kalusteet halutaan pistää kasaan. Laatoissa on mistä valita, joten pöydästä saa tehtyä hyvinkin omaperäisen ja ainutlaatuisen näköisen.

Kaikki on valmista nautinnollisia terassihetkiä varten. Kalusteiden ilme muuttuu täysin, jos päätät käyttää peileissä kivilaattoja puulistojen sijasta.

1

Pöytäraami ja alusta ilman peilejä.

2

Laatat ovat irrallaan kyntelistojen päällä, jotka on ruuvattu raamien sivuihin kiinni 4 x 40 mm:n ruuveilla. Kiinnitä varmuuden vuoksi tukilistat (Q) penkin keskiraamin päälle.

3

Laatat asetetaan kyntelistojen päälle. Jos laatat ovat paksuja ja raskaita, niitä on tuettava myös sivureunoista.

Materiaalit

Pöydän tarvikkeet:

45 x 70 mm:n soiroa:
• 4 pöydänjalkaa (A) á 67,5 cm
• 8 poikkitukea (B) á 80 cm

45 x 45 mm:n listaa: (sahataan 45 x 95 mm:n soiroista)
• 2 sivureunat (C) á 148 cm

21 x 70 mm:n lautaa:
• 2 poikkitukea (D) á 127,5 cm

21 x 45 mm:n listaa:
• 2 päätykappaletta (E) á 34 cm

18 x 45 mm:n listaa:
• 15 peililistaa (F) á 60,9 cm
• 6 peililistaa (G) á 55,4 cm
• 6 peililistaa (H) á 44,2 cm
• 6 peililistaa (J) á 33 cm
• 6 peililistaa (K) á 21,8 cm
• 6 peililistaa (L) á 10,5 cm

HUOM!
• Listojen sijasta voi käyttää laattoja (O) á 40 x 40 cm
• Laatat tuetaan kolmella 21 mm:n listalla (Q) á 35,8 cm. (Listojen korkeus riippuu laatan paksuudesta)

21 x 21 mm:n listoja:
• 6 kyntelistaa (M) á 40 cm
• 6 kyntelistaa (N) á 35,8 cm

13 mm:n pyörökeppiä:
• 40 tappia (P) á 1,5 cm

Lisäksi:
• Ruuveja: 4,0 x 20 mm, 4,0 x 40 mm ja 6,0 x 100 mm
• 4 kpl 50 x 100 mm:n saranoita
• 4 kpl 8 x 120 mm:n pultteja + siipimutterit + aluslevyt
• Täysinpeittävää puunsuojaa, pohjustusöljyä ja puuliimaa

Erikoistyökalut:

• Katkaisu/jiirisaha
• Pöytäpyörösaha
• Pylväsporakone

Penkki Tarvikeluettelo

45 x 70 mm:n soiroa:
• 4 pöydänjalkaa (A) á 40,5 cm
• 8 poikkitukea (B) á 40 cm

45 x 45 mm:n listaa: (sahataan 45 x 95 mm:n soiroista)
• 2 sivukappaletta (C) á 148 cm

21 x 70 mm:n listaa:
• 2 poikkitukea (D) á 127,5 cm

21 x 45 mm:n listaa:
• 2 päätykappaletta (E) á 25 cm

18 x 45 mm:n listaa:
• 6 peililistaa (G) á 55,4 cm
• 6 peililistaa (H) á 44,2 cm
• 6 peililistaa (J) á 33 cm
• 6 peililistaa (K) á 21,8 cm
• 6 peililistaa (L) á 10,5 cm

21 x 21 mm:n listaa:
• 6 kyntelistaa (M) á 40 cm
• 6 kyntelistaa (N) á 35,8 cm

Lisäksi:
• Pyörötankoa (P) sekä ruuveja, saranoita ja pultteja + tarvikkeet kuten pöytään

Vie aikaa

Noin päivä yhden kalusteen tekoon.

Hinta

Pöydän tarvikkeet maksavat noin 100 €, tuolin noin 50 €.

Vaikeusaste

Tehtävä on verrattain helppo, sillä kaikki osat kootaan ruuveilla. Katkaisu/ jiirisahasta on apua.

Piirustus

Pöytä

Pöytä on rakennettu kehikoista. Pöytälevy koostuu kolmesta ”peilistä”.

Pöytä

Penkki

Penkki rakennetaan pitkälti samalla tavalla kuin pöytäkin.

Penkki

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet