Rakenna oma tulisija

Mukavan ulkotulisijan rakentaminen tiipiin muotoon on helppo tehtävä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
60 euroa

Johdanto

Kauniisti palavan tulisijan katseleminen kesäiltana – tai kylmänä talvipäivänä – omalla pihalla rentouttaa varmasti mielen ja kehon. Jos teet tulisijasta oikein tiipii-tulisijan, voit hallita ritinää ja lämpöä paremmin.

Mikäli innostut rakentamaan omaa tulisijaa, saat nyt ohjeet vain kolmesta teräslevyn kappaleesta ja muutamasta kierretangon pätkästä koottavan tulisijan valmistamiseen.

Ulkotulisija tehdään teräslevystä, joka ruostuu kauniisti ja nopeasti näyttävän punaruskean sävyiseksi. Pyydä levyseppää leikkaamaan 4 mm:n teräslevy ja poraamaan tarvittaessa myös 10 mm:n reiät ohjeemme mukaan, niin voit koota tulisijan todella nopeasti.

Tulisija on helppo sytyttää, ja taaksepäin kallistuva pohjalevy estää polttopuita ja tuhkaa valumasta terassille. Tulisija on tarpeeksi kevyt siirreltäväksi, ja talven tullen sen voi tarvittaessa purkaa osiin ja varastoida.

Ohjeet

01
Näin kokoat tulisijan 5 Vaihe

Jos haluat itse porata reiät, käytä apuna mittanauhaa ja kapeakärkistä huopatus-sia. Poraa sitten rei’iät suurentaen 4, 8 ja 10 mm:n poranterillä. Aloita pienim-mällä terällä, ja vaihda asteittain suu-rempaan, niin terä ei porattaessa juutu kiinni. Tai anna levysepän porata reiät.

Ruuvaa ensin taustan viisi tankoa paikoilleen kiristämättä ruuveja koko-naan, ja aseta tämän jälkeen pohjalevyä pitelevät tangot ja kiristä niiden mutterit löysästi. Aseta pohjalevy paikalleen niin, että kahden taustakappaleen välinen kulma sopii siihen. Kiristä lopuksi kaikki osat, niin tulisija on valmis käyttöön.

1

Poraa kaikki reiät kahteen sivulevyyn (A) ”piirustuksen” mukaan. Merkitse levyihin ensin porauskohdat ja iske sitten porauskohtiin aloituspiste pistepuikolla. Tai pyydä levyseppää poraamaan reiät.

2

Sahaa kierretangot (C, D, E, F) oikeaan pituuteen rautasahalla ja taivuta tangon viimeiset 30 mm 30°:een kulmaan. Aseta sitten mutterit ja aluslevyt tangon molempiin päihin, ennen kuin kokoat tulisijan.

3

Säädä kaksi sivukappaletta (A) takareunat toisiaan vasten ja asenna viisi kokoomatankoa (C). Aseta aluslevyt ja mutterit ulkoa päin paikoilleen, mutta älä kiristä niitä vielä.

4

Kiristä kolmen pitkän kierre-tangon mutterit (D, E, F) ulkoapäin, kun ne kaikki ovat paikoillaan. Aseta pohjalevy (B) niin, että se myötäilee sivuja, ennen kuin kiristät kaikki mutterit.

5

Pihan tulisija on koottu ja valmis käyttöön. Sitä on helppo siirrellä ja sen voi purkaa osiin ja varastoida, koota uudelleen ja ottaa jälleen käyttöön.

Materiaalit

4 mm:n teräslevy:

  • 2 sivukappaleita (A) á 55 x 120 cm
  • 1 pohjalevy (B), 55 x 55 cm

10 mm:n kierretankoa (yht. 1 m):

  • 5 takaosan kokoomatankoa (C) á 7 cm
  • 1 pohjalevyn pidike (D), 14 cm
  • 1 pohjalevyn pidike (E), 30 cm
  • 1 pohjalevyn pidike (F), 46 cm
  • 40 mutteria (G), 10 mm 40 aluslevyä (H), 2 x 10,5 x 20 mm

Erikoistyökalut

  • Jakoavain/hylsyavain nro 17

Vie aikaa

Pari tuntia

Hinta

Levyseppä veloittaa noin 60 € kolmesta levystä.

Vaikeusaste

Jos saat levysepän leikkaamaan levyt ja poraamaan reiät, tehtävä on helppo. Jos poraat itse, ota mitat huolellisesti.

Piirustus

Tulisijan rakenne on näin yksinkertainen. 3 teräslevyä ja 8 kierretangon pätkää on yhdistetty mutte-reilla ja aluslevyillä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …