Tyylikäs hyönteishotelli vanhoista laudoista

Jos nurkissasi lojuu muutama joutilas vanha lauta, voit rakentaa niistä nopeasti hyönteishotellin. Siitä tulee parempi ja halvempi kuin kaupasta ostettuna.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
30 euroa

Johdanto

Jos sinulla on jäänyt ylimääräisiä materiaaleja muista projekteista, voit tehdä niistä nopeasti hyönteishotellin.

Se on mukava projekti, joka sopii myös aloittelijoille.

Siihen tarvitaan vain muutama lauta, vähän verkkoa ja jotain luonnosta löytyvää täytettä kuten pikkuoksia, käpyjä, puunkuorta ja sammalta.

Saat tästä jutusta perusteelliset rakennusohjeet, joista näet, miten se tehdään - vaihe vaiheelta.

Saat myös materiaalilistan, jossa kerrotaan, mitä hyönteishotelliin tarvitaan. Saat mitoitetut piirustukset, kuvat ja ohjetekstit sekä ohjeet, joilla säädät jiirisirkkelin oikein viistoja sahauksia varten.

Ohjeet

01
Tee näin 16 Vaihe

Tavallinen kuusikulmainen laatikko rakennetaan kuudesta yhtä pitkästä sivusta (A). Ne katkaistaan päistä 30 asteen kulmassa, jolloin ne muodostavat yhdistettässä 120 asteen kulman. Laatikko jaetaan lokeroiksi (B) kuuden väliseinän avulla. Niiden pituus on 20,4 cm. Myös väliseinät (B) katkaistaan päistä 30 asteen kulmassa.

Ennen aloittamista on hyvä tehdä koeasetelma esimerkiksi paperisuikaleilla koon määrittämiseksi. Toista koeasetelma osien katkaisun jälkeen ennen niiden yhdistämistä.

Kun kokoat laatikkoa, aloita kahdesta A-kappaleesta ja jatka yksi osa kerrallaan, kunnes sinulla on kuusikulmio. Kaikki liitokset liimataan ja naulataan.

B-kappaleet sijoitetaan sisälle laatikkoon, johon muodostuu seitsemän lokeroa. Kappaleita voi olla hieman vaikea pitää paikoillaan, joten aloita niittaamalla ne yläosasta kiinni sivuihin, kohdistamalla ne paikoilleen ja kiinnittämällä ne lopuksi alaosasta.

1

Katkaise sivuosat (A) 30 asteen kulmassa, jotta saat koottua ne kuusikulmaiseksi laatikoksi. On tärkeää, että osat ovat yhtä pitkiä, tässä 22 cm. Katkaise myös väliseinät (B). Niiden pituus on 20,4 cm.

2

Kokoa kuusikulmainen laatikko. Levitä liimaa molempiin liitettäviin päihin. Varmista, että liitokset ovat täysin tiiviitä. Lisää sitten pari naulaa – ei liian suuria, koska silloin puu halkeaa.

3

Tarkista laatikon ristimitat. Kaikkien kolmen lävistäjän tulee olla samanpituiset, jotta laatikko näyttää sopusointuiselta. Voit tarvittaessa säätää niitä vielä paikoillaan.

4

Laita osat (B) laatikkoon. Toinen pää on sijoitettava A-kappaleiden keskikohtaan samansuuntaisesti seuraavan A-kappaleen kanssa. Tarkista mittatikulla, että osat ovat varmasti samansuuntaisesti.

5

Naulaa osat (B) paikoilleen, kun olet asettanut ne laatikkoon. Liitoskohdissa on oltava puuliimaa ennen naulaamista. Varmista, että ne asettuvat täsmälleen samalle tasolle, jotta saat tasaisen pinnan yläosaan.

6

Kiinnitä takaverhous (C), jotta laatikon takaosasta tulee tiivis. Tässä takaverhous tehdään laudoista. Laatikko asetetaan lautojen päälle ja niihin piirretään merkinnät. Laudat katkaistaan ja liimataan/ naulataan kiinni.

7

Täytä lokerot, jotta hyönteishotellissa on mielenkiintoista vierailla. Tässä olemme käyttäneet vain sitä, mitä meillä oli valmiina: pikkuoksia, käpyjä, kaarnaa, saksanpähkinöitä, sammalta ja simpukankuoria. Valitse vapaasti – käytä sitä, mitä sinulla on.

8

Aseta verkko etuosan päälle, jos jotkin materiaalit ovat vain löysästi paikoillaan. Tässä verkko leikataan peltisaksilla ja niitataan kiinni niittipistoolilla. Poraa lopuksi reikä takapuolelle, jotta hyönteishotelli voidaan ripustaa seinälle.

Ideoita 8 hyönteishotelliksi

Materiaalit

15 x 95 mm lautaa:

 • 6 kappaletta (A) à 22 cm
 • 6 kappaletta (B) à 20,4 cm
 • 4 kappaletta (C), takaverhoukseen

Lisäksi:

 • Puuliimaa, ulkokäyttöön
 • Nauloja
 • Niittejä
 • Verkkoa
 • Lokeroiden sisältö (tässä oksia, käpyjä, pähkinöitä, kaarnaa, sammalta, simpukankuoria)

Erikoistyökalut:

 • Naulain
 • Niittipistooli
 • Peltisakset

Vie Aikaa

3-4 tuntia.

Hinta

Noin 30 euroa

Vaikeusaste

Mukava pieni projekti, jossa kaikki voivat olla mukana. Suorakulmaisen laatikon rakentaminen on vieläkin helpompaa.

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Stoppari katkaisusirkkelille

Video

Näin käytät viimeistelynaulainta

Videolla esitellään viimeistelynaulaimen toiminnot ja säätömahdollisuudet. Naulaimesta on paljon apua monissa eri töissä kuten listojen tai räystäspohjalautojen asentamisessa. Naulaimen ansiosta toinen käsi jää vapaaksi listojen ja lautojen kannatteluun.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Lintulaudat ja linnunpöntöt