Tee yksinkertainen ja edullinen säleikkö raudoitusverkosta

Raudoitusverkko on kuin oikotie säleiköksi. Tässä käytämme sitä kolmenlaisiin rakennelmiin: seinäsäleikköön, pylvässäleikköön ja kaarevaan säleikköön.

Piha näyttää täydeltä ja rehevältä, kun kasvit nousevat korkeuksiin. Näytämme, miten teet perinteisen rautasäleikön helposti ja halvalla. Raudat on helppo taivuttaa myös kaarelle.

Näin teet säleikön helposti

Köynnöskasvien peitossa olevat isot ja koristeelliset säleiköt näyttävät niin tyylikkäiltä, että säleikön rakentaminen itse voi tuntua liian monimutkaiselta. Se on kuitenkin helppoa ja halpaa, eikä siihen tarvita edes hitsauslaitteita.

Säleikkö raudoitusverkosta

Rakennusteollisuus on kehittänyt täydellisen tuotteen säleikön tekemiseen. Raudoitusverkko on halpaa, ja sitä myydää tavallisissa rautakaupoissa.

LUE MYÖS: Raudoitusverkko sopii muuallekin kuin betoniin

Leikkaa voimapihdeillä

Raudoitusverkko koostuu yhteen hitsatuista harjateräksistä. Harjateräkset ovat eripaksuisia, ja verkkojen silmäkoko vaihtelee. Säleikön tekemiseen voi käyttää esimerkiksi 6 millin paksuista verkkoa, jonka silmät ovat kooltaan 15x15 senttiä. Se on tarpeeksi tukevaa mutta ei paina liikaa.

Verkkoa voi leikata voimapihdeillä, rautasahalla ja kulmahiomakoneella. 5x2,35 metrin kokoinen verkko maksaa noin 50 euroa. Sen lisäksi tarvitaan sidelankaa.

3 erilaista säleikköä

Vain mielikuvitus rajoittaa itse tehdyn säleikön muotoa ja kokoa. Tässä jutussa tehtävät säleiköt perustuvat kolmeen perinteiseen malliin. Säleiköt tehdään ilman hitsauslaitteita, joten niistä tulee kulmikkaampia kuin esikuvistaan. Ne ovat kuitenkin yhtä koristeellisia.

Näytämme, miten rakennat 3 erilaista säleikköä.

Sådan gør du

Det skal du bruge

Raudoitusverkkoa, 6 mm, silmäkoko 15 x 15 cm

Side- ja teräslankaa
• Sidelankaa, 2 mm
• Teräslankaa, 3 mm

Työkalut
• Voimapihdit (rautasaha tai kulmahiomakone)
• Mitta
• Sivuleikkurit ja puristuspihdit
• Laudanpätkiä tai puukapuloita

Leikkaa sidelangat noin 15 sentin pätkiksi sivuleikkureilla. Lankoja tarvitaan säleikön osien yhdistämiseen.

Mittaa pituus ja leikkaa verkko sopivan pituisiksi pätkiksi voimapihdeillä. Tue verkko irti maasta puukapuloiden avulla.

1. Seinäsäleikön

Seinäsäleikön materiaalit:

• 75 x 180 cm raudoitusverkko (valmis säleikkö on 45 senttiä leveä, sillä jalat ovat 15 senttiä pitkät).
• 4-6 isoa naulaa tai ruuvia ja tulppia säleikön kiinnittämiseen.

Seinäsäleikkö: Merkityt kohdat näyttävät, mistä kohdista verkko pitää taittaa 90 asteen kulmaan.

Mittaa ja leikkaa verkosta 75 x 180 sentin kokoinen pala. Leikkaa verkkoa sen jälkeen joka puolelta lukuun ottamatta kahta poikkirautaa, jota muodostavat säleikön "jalat". Taita jalat puristuspihdeillä.

Käytä puukapulaa apuna jalkojen leikkaamisessa. Pidä pulttisaksia samassa suunnassa joka kerralla, jotta jaloista tulee yhtä pitkät. Kiinnitä säleikkö seinään 4-6 naulalla. Käytä tulppia ja ruuveja, jos asennat säleikön tiili- tai betoniseinään.

2. Pylvässäleikön

Pylvässäleikön materiaalit:

• 210 x 225 cm raudoitusverkkoa (verkko painetaan maahan 30 sentin syvyyteen).
• Sidoslankaa, noin 5 metriä.

Pylvässäleikkö: Verkko leikataan neljään osaan, jotka yhdistetään toisiinsa langoilla. Merkityt kohdat näyttävät, mistä kohdista raudat pitää leikata poikki, jotta pylväs pysyy tukevasti kiinni maassa.

Verkko on 225 senttiä leveä Siitä leikataan neljä 45 senttiä leveää osaa voimapihdiellä. Leikkaa sen jälkeen kaksi alinta vaakarautaa poikki, jotta voit painaa säleikön kiinni maahan.

Aseta palat maahan ja sido ne yhteen rautalangalla. Pyöritä langat rautojen ympärille ja kiristä ne sivuleikkureilla. Sido verkot toisiina joka kolmannen silmän kohdalta.

3. Kaarisäleikön

Kaarisäleikön materiaalit:

• 6 kpl raudoitusverkkoa a 210 x 30 cm.
• 3 kpl raudoitusverkkoa a 150 x 30 cm.
• Sidelankaa, noin 5 metriä.
• Teräslankaa, noin 2 metriä.

Kaarisäleikkö: Kaksi kolmionmuotoista pylvästä ja kolmionmuotoinen yläosa sidotaan yhteen sidos- ja teräslangoilla.

Raudat leikataan poikki merkityistä kohdista, jotta kaaren pylväät pysyvät kiinni maassa.

Sido yhteen kuusi 210 x 30 sentin kokoista osaakahden kolmionmuotoisen pylvään kanssa. Leikkaa pylväiden alaosat, jotta voit painaa ne kiinni maahan. Sido kolme 150 x 30 sentin kokoista osaa yhteen säleikön yläosaksi. Leikkaa yläosa kuten tässä ja työnnä pylväät kiinni niihin. Sido osat yhteen teräslangalla. Se on yhtä vahvaa kuin sidoslanka. Sido langat kiinni sekä vaaka- että pystysuunnassa vähintään neljästä kohdasta.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Köynnössäleiköt