Rikkaruohonpolttaja on oivallinen koston välikappale. Se tuhoaa hetkessä viheliäiset voikukat, jotka ovat piinanneet pihaa vuosia. Ja kun kerran pääsee vauhtiin, rikkaruohot tekee mieli polttaa tuhkaksi asti. Maltti on kuitenkin valttia, sillä poltetut rikkaruohot kasvavat varmasti takaisin. Niiden juuret selviävät tuhopoltosta, ja kasvit pääsevät aloittamaan alusta.
Polttamisen sijaan rikkaruohot kannattaa liekittää kevyesti, sillä lyhyt lämpökäsittely vahingoittaa kasvien soluja juuri sopivasti ja kasvit kuivuvat kasaan.
Et voi voittaa kaikkia kerralla
Rikkaruohot eivät häviä lopullisesti, vaan taistoon pitää käydä kerta toisensa jälkeen. Osa kasveista selviää kuumuudesta, ja rikkaruohot kylvävät siemeniään ympäriinsä. Puutarhurit neuvovat toistamaan liekityksen kahden viikon välein toukokuusta elokuuhun.
Syyskuussa liekitysväli saa venyä jo kolmeen viikkoon.
Lue lisää: Rikkakasvit
Mihin kevyen liekityksen teho perustuu?
Kaikkien kasvien pitää pystyä sitomaan vettä. Nopea liekitys rikkoo kasvien soluseinät ja estää niitä varastoimasta nestettä. Liekitys tuhoaa tehokkaimmin vasta itäneet kasvit: niitä pitää liekittää vain sekunnin murto-osa. Heinät, voikukat, ohdakkeet ja muut monivuotiset kasvit voivat vaatia useampia käsittelyjä.
Sitkeämmät kasvit voi onneksi liekittää toiseen kertaan jo neljä päivää ensimmäisen käsittelyn jälkeen.