Tuulelta suojaa

Halusimme tuulelta suojatun terassinurkkauksen, joten pystytämme talon päätyyn aidan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
200 euroa

Johdanto

Ei mitään valmisaitaa vaan itse tehty aita, joka on yhtä upea kuin terassikin.

Vankka ja näyttävä terassi ansaitsee vankan ja näyttävän tuulensuojan. Ilmeen on oltava yhtenäinen. Kun kerran on käyttänyt aikaa, energiaa ja mate-riaaleja laadukkaan terassin rakentamiseen, olisi sääli pilata sen ilme heppoisalla valmisaidalla, jollaisia löytyy useimmista rakennustarvikeliikkeistä.

Antamamme ohjeet ovat yksinkertaiset, ja niitä voi helposti soveltaa omaan terassiin. Materiaalit ovat vankkaa vakiopuutavaraa, ja ne voi valita aivan oman maun ja kukkaron mukaan. Aidasta tulee joka tapauksessa vankempi ja terassia kunnioittavampi kuin valmisaidasta.

Kolmen metrin aita tarjoaa riittävästi suojaa sekä tuulelta että uteliailta katseilta. Istumanurkkauksen puolella aidan korkeus on 110 cm ja toisella puolella 160 cm, sillä terassi on muuta pihaa korkeammalla.

Tolpat ja laudat käsitellään sävytetyllä kyllästysöljyllä, jotta ne sopivat mahdollisimman hyvin ruskeiksi kyllästettyjen terassilautojen ilmeeseen. Värisävy on helppo sovittaa oman maun ja pihan mukaan.

Ohjeet

01
Ensimmäiset tolpat 3 Vaihe

Määritämme kohdan, jossa tuulensuoja aita yhtyy talon seinään, ja alamme nyt pys-tyttää ulommaisia tolppia.

Ensimmäiseksi merkitsemme seinästä tarkan suorakulmaisen linjan. Asetamme tätä varten kaksi lautaa niin, että niistä syntyy kol-mio, jonka sivujen suhteet ovat 3:4:5 - esimerkiksi 150, 200 ja 250 cm.

Tolpat voi valaa kiinni, mutta nämä tolpat saavat myöhemmin terassista tukea, joten upotamme ne maahan.

1

Aidan paikka merkitään pitkällä suoralla laudalla, joka lähtee talon seinältä terassin kohdalta. Suorakulmaisuus varmistetaan kahdesta laudasta muodostettavan 3:4:5-sivusuhteisen kolmion avulla.

2

Kulman säilyttämiseksi pystytämme maahan kepin niin, että se juuri ja juuri koskettaa suorakulmaisen kolmiomme pitkän sivun lautaa.

HUOM.: Sijoita keppi hieman sivuun tulevan tolpan paikasta.

3

Uloin tolppa upotetaan maahan. Jotta routa ei nostaisi tolppia ylös, kuoppa kaivetaan noin 90 cm:n syvyyteen (routarajan mukaan). Syvyys mitataan siitä, missä maa on matalimmalla tasolla.

02
Keskitolppa ja rimat 5 Vaihe

Sen sijaan, että kiinnittäisim-me verhoilulaudat suoraan tolppiin, kiinnitämme ne rimoihin, jotka on asennettu tolppien sisäreunoihin.

Laudat liukuvat tolppien väliin niin, että pinta jakau-tuu osioihin, ja ruuvit voi-daan kiinnittää pidemmälle lautojen sisään, jolloin laudat eivät halkea niin helposti.

Päätyrima kiinnitetään suoraan talon seinään, väliin laitetaan bitumikaistale. Voit halutessasi kiinnittää seinään myös tolpan.

1

Sijoita talon päätyyn kiinnitettävä rima (B) niin, että se on samassa linjassa uloimman tolpan A sivuun kiinnitetyn riman kanssa - ei siis itse tolpan reunan kanssa.

2

Rima kiinnitetään seinään itseporautuvilla betoniruuveilla. Ennen tätä vaihetta olemme jo esiporanneet 6 mm puuporalla riman läpi - ja riman taakse 6 mm kiviseinäporalla.

3

Kiristämme seinän ja tolpan väliin narun, jotta saamme keskitolpan tarkasti paikalleen. Muista, että seinässä oleva rima on kapeampi kuin tolpat, joten riman ja tolpan etureunan väliin jää 30 mm.

4

Tolpat (A) sahataan oi-keaan korkeuteen, kun ne ovat maassa tukevasti kiinni. Sijoita aina sahaamaton - ja täten kyllästetty - tolpanpääty alaspäin. Korkeus sovitetaan seinäriman (B) mukaan.

5

Viimeiset 3 rimaa (B) kiinnitetään tolppiin (A) keskelle niitä sivuja, jotka tulevat myöhemmin verhoilua vasten. Käytä 5 x 100 mm ruuveja.

VINKKI: Kiinnitä rima puristimilla ennen kuin ruuvaat sen.

03
Aita katetaan molemmin puolin 6 Vaihe

Verhoilulaudat kiinnitetään molemmilla sivuilla pystyri-moihin. Aloitamme ylhäältä, jonne laudat on saatava istu-maan tarkasti - alas voi tar-vittaessa jäädä rakoa. Asetamme aidan päälle hie-non kaarevan päällilaudan, jossa on tippanokka. Se ohjaa sadeveden pois - ja sen päällä pysyy myös kahvikuppi.

1

Päällilauta (C) viimeistellään sahaamalla se 45°:n kulmaan 20 mm uloimman tolpan ulkolinjan ulkopuolelta. Sahaamme vastaavan kolmion sahaamastamme palasta ja liimaamme sen päätyyn kiinni.

2

Päällilauta (C) kiinnitetään pienillä kulmaraudoilla, jottei meidän tarvitse upottaa ruuvinkantoja päällilaudasta. Tämän vuoksi kiinnitämme päällilaudan ennen verhoilulautoja.

3

Laudat (D) sahataan pituuteen niin, että ne istuvat tiukasti tolppien väliin. Voit käyttää käsisahaa, mutta työ sujuu nopeammin ja siistimmin, jos saat käyttöösi katkaisusahan.

4

Esiporaamme lautojen (D) ruuveja varten, jotta ruuvit saataisiin lautojen päätyihin tiukasti ja suoraan linjaan eivätkä laudat halkeaisi. Käytämme poraohjainta ensimmäiseen lautaan.

5

Verhoilulaudat (D) kiinnitetään rimoihin (B) 4 x 50 mm ruuveilla. Niiden pitää olla haponkestäviä, jotta ne kestävät kestopuussa. Aloitamme yläreunasta.

6

Jokainen uusi lauta painetaan ylläolevaan, mutta pidämme silmällä etäisyyttä päällilautaan molemmissa päissä ennen kuin ruuvaamme, jotta linja säilyy.

Materiaalit

100 x 100 mm kestopuuta:
• 2 tolppaa (A) á 270 cm

38 x 56 mm painek. rimoja:
• 4 rimaa (B) á 160 cm (ostimme 2 x 3,3 m)

50 x 125 mm kestopuuta:
• 1 päällilauta (C), 301 cm + 5 cm pätkä (ostimme 3,3 m listan)

15 x 118 mm verhoilu:
• 52 verhoilulautaa (D) á 140 cm (ostimme 26 lautaa á 3 m)

Lisäksi:
• 3 kulmarautaa, 70 x 70 x 40 mm, lämpögalvanoituja
• 5 x 40 mm helaruuveja, lämpögalvanoituja
• 6 x 112 mm betoniruuvia
• 5 x 100 mm ruost. ruuveja
• 4 x 50 mm ruost. A4-ruuveja
• Puunsuoja-ainetta

Erikoistyökalut
• Sähkökäytt. maapora
• Katkaisusaha
• Ruuvinväännin
• Vesivaaka

Vie aikaa

2 päivää

Hinta

Noin 200 €

Vaikeusaste

Aidan saa rakennettua helposti, mutta sen näyttävyyttä lisää yksityiskohtien hiominen.

Piirustus

Aidan rakenne

Kolmen metrin aita koostuu kahdesta osasta, joita tukevat kaksi tolppaa ja seinä.

Verhoilu (D) kiinnitetään molemmin puolin niitä rimoja (B), jotka olemme kiinnittäneet jo aikaisemmin tolppiin (A). Kaksi osiota vaatii yleensä kolme tolppaa, yhdet päädyissä ja yhden keskellä. Me säästämme yhden tolpan kiinnittämällä toisen pää-tyriman suoraan seinään. Aidan päällipinta on suo-jattu päällilaudalla (C), joka ohjaa sadeveden pois aidasta.

Aidan rakenne

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …